Колеги, вчера съвсем случайно докато настройвам един нов телевизор, с удивление научих, че имаме цифрова ефирна телевизия.До сега не бях чул някой да го обсъжда, но е факт.Намерих 6 телевизии и 2 радиа.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Цифрова ефирна телевизия
Collapse
X
-
Излъчват ги тестово от много време, но ги спират често. Качеството е добро, ако някой е мераклия да гледа мога да му дам специална DVB-T антена с вграден усилвател срещу 1-2 бири.Fiat Bravo Dynamic 1.9 Multijet '08, Mercedes A170 CDI '02
Suzuki SX4 1.9 DDIS '09, powered by FIAT
Ex: Marea 2.4 JTD 2000
Ex: Brava 1.6 1997
Ex: Puntо 1.1 1994
-
venioid написа:Излъчват ги тестово от много време, но ги спират често. Качеството е добро, ако някой е мераклия да гледа мога да му дам специална DVB-T антена с вграден усилвател срещу 1-2 бири.I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...
Коментар
-
Нямаш нужда от отделен антенен вход - ползва се стандартния. Антената можеш да я пробваш дали ще хване нещо, ако не ти върши работа ще я дадем на друг мераклия . При мен работи много добре.Fiat Bravo Dynamic 1.9 Multijet '08, Mercedes A170 CDI '02
Suzuki SX4 1.9 DDIS '09, powered by FIAT
Ex: Marea 2.4 JTD 2000
Ex: Brava 1.6 1997
Ex: Puntо 1.1 1994
Коментар
-
ilkor написа:Поне от 2 години се излъчва тестов сигнал. На една и съща честота от двте кули - в София и Копитото.Сигналът е подходящ за приемане в движещ се автомобил за разлика от аналоговото излъчване.Нали с телевизии се занимавам
Коментар
-
Ами колега, технологиите се развиват Ако при обикновено излъчване предаването на една честота от две места е вредно то при синхронизиране на предавателите и използване на дискретна (цифрова) модулация това е възможно.Такова излъчване позволява да се направи глобално наземно покритие на голяма област независимо от нейния терен чрез просто добавяне на предаватели. И определно е по удобно примерно докато пътуваш да не сменяш постоянно настройката на радиото за да слушаш една и съща програма. Терминът който описва тези мрежи е SFN (Single Frequency Network) За синхронизирането на отделните предаватели се ползва сигнал от GPS. Инфо има примерно тук но е на аглийски: http://en.wikipedia.org/wiki/Single-...нкретно DVB-T мултиплексът в София се излъчва от 2 места със следните параметри канал 64 (818MHz), MPEG-2, FEC=2/3, 16 QAM :1. КРТЦ Витоша - Копитото, 800 W2. ТВ кула бул. Пейо Яворов, 300 WБроадкаст сигнал от кулата на Яворов се излъчва също и за БНР. Понеже съм близо до кулата и имам антена обърната към нея не е проблем да закача един спектрален анализатор и да постна скрийншот ако не вярваш Наистина се занимавам с телевизиии
Коментар
-
Еми чудно обяснение, по принцип аз не съм специалист в тая сфера, но възможно ли е в единия случай да говорим за предавател, а в другия за ретранслаторИначе не, че не ти вярвам, просто съм работил с NewTek и БТК, а преди това с Дарик, който ги отървахме от БТК и са си лъчат от ресторант на Копитото.
Коментар
-
Не това не са ретранслатори. Това са си напълно равнопоставени предаватели към които си има съответните енкодери. Просото са синхронизирани за да работят в SFN.А и не виждам как ретланслатор ще приеме нещо на една честота и ще го излъчи отново на същата ???С някакви остро насочени антени това е възможно но за броадкаст ... абсурд.В момента никой не може да се отърве от БТК - не и сериозните Ако търсиш национално покритие - само БТК или спътник.Ето предавателят на Дарик в кулата. Определено не е в ресторанта Ето и DVB-T предавателят на Копитото:Снимките не са мои - взети за от форума на предавател.ком
Коментар
-
Това са много стари снимки, сега нещата са много различни Това им е залата AVR, сега там няма действаща апаратура. Когато погледнеш поседната снимка от ляво на предавателя са новите Hariss-и за BTV и Нова, от дясно (зад коплера и улинга) има некви недоразумения на Бочев, дето лъчат TB2. A тоя бакър дето се види от Хариса е съвместна разработка (наша и на Харис) относно водното охлаждане, сегашните са монтирани с некви маркучи и неколко външни тела.Ето и малко актуално състояние от преди монтажа на новия харис да не мислиш, че си измислям.
Коментар
-
Това не е сли снимка от кулата на Яворов ?Преди години ходех по тези съоръжения - но по друга линия Затова и писах че се занимавам с телвизиииииии, а не с една Моята фирма ги мери колко пари струват Според последните планове за цифровизация на телевизията остров "София" би трябвало да е покрит до края на годината със сигнал.Така че софиянци, смело купувайте DVB-T съвместими приемници. Ако са и H.264 още подобре
Коментар
-
Не е колега, това е Копитито. Иначе се оказа много прав относно 300W -ия предавател в Долната Кула (също е Harris, но е старичъk с едно стъпало на възбудителя и затова само 300W). То това ставало много елемантарно с тая цифрова технология да ева.... Един филтър да брои битове и жми градо... :D
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар