Както се видя в една съседна тема много хора мечтаят за малка спретната къщурка, дали с липи отпред или не. А в тази тема предлагам да обсъдим хубавите места за такава къщурка, включително и в чужбина. Но да е сравнително осъществимо, нали, ясно че всички искаме Хаваите .Ние с жена ми отдавна обсъждаме такъв вариант, но честно казано в България не виждам къде. Трябва да се накачулим с катинари отгоре до долу, катинари на всяка врата и цял живот с решетки на прозорците, да не говорим за завистливи или пък нехигиенични комшии....могат да ти направят живота кошмар. Да не говорим за ада през който трябва да минеш за да си построиш къщата, колко рушвета трябва да буташ, колко да те мотат, и накрая пак не свършват работата като хората. След пет години се оказваш с една къща с много компромиси, излязла ти тройно на това което би трябвало и разбити нерви.Много ми се ще някой да ме обори, да каже ’Ей в това село кмета е работлив и съвестен, хората добри, а циганите ги гоним заедно, рамо до рамо с топорите’. Но май няма такива села в България много.Та се чудим един ден като порастем в Австрия ли...в Германия ли...А вашата къщичка къде искате да е?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Малка спретната къщурка...а къде?
Collapse
X
-
Както писах в другата тема аз лично искам в Гърция.Цените не са кой знае колко по-високи от тук.Близо ми е до България.А и имам изискване да има планина задължително.В Германия също ми хареса но там където бях само полета бре.Един хълм нямаше. Иначе спретнато, подредено, чисто.Къщи направени със стил, нищо общо с простотията тук.Зелени дворове, няма насадени чушки и домати.Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
-
Да ти кажа мислил съм го Гърция, но две неща ме спират. Едното е че няма сняг (аз като варненче...мечтая си за пъртина), другото е че нещо не ми е по сърце южняшкия средиземноморски темперамент, затова Гърция/Италия/Испания/Португалия ги изключвам.А иначе планината и за нас е задължително условие.
Коментар
-
И в Австрия да я направиш, и в Германия да я направиш - все кусури ще намериш - на българинът ако едно му е добре - 100 неща ще намери, които не му харесват. Важно е не къде е, а кои са ти съседите, а добри хора има много по родните села. Лъжа е, че по селата само циганите крадат - българите не им отстъпват нито по изобретаелност, нито по количество, нито по съсипване на удоволствието от чистия и свеж въздух и тишината. Не си мислете, че в чужбина не се краде - докато бях в Англия ме посъветваха да оставам колата отключена вечер - като решат да влизат да крадат сд-плейъра, поне да не разбиват стъклото. Не се краде в скандинавските страни, но там едва ли ще отидете.Освен това не ти трябва да строиш къща - купи си една и и направи ремонт, вярно е, че трябва да подаваш разни документи, ама по селата, първо никой не гледа какво строиш, освен ако някой не се оплаче, нито някой ще те задиря, че си разкрасил къщата. А по-селата по-малко се краде, отколкото в градовете - измислица е и, че по-лесно се влиза - ако един крадец е решил да влезе, ще влезе и 100 катинара да сложиш. Слагаш една аларма, не държиш пари в брой - и да влязат, какво мислиш, че ще вземат - кухненската маса ли? Въпреки, че самата идея, че някой е влязал не е много приятна. Моята къща без липи е на село, но няма нито катинари, нито решетки, даже и е с една проста алуминиева врата, която с един напън ще се отвори. Веднъж влизаха крадци - отмъкнаха счупения гсм, лаптопа, който ми върнаха, и прасенцето-касичка. Ако бях в града - това също можеше да се случи, затова вече не му отдавам кой знае какво значение. Съседите са разбрани, освен един дебил през една къща, който виждам веднъж в месеца най-много. Улиците не са прекрасни - дупка до дупка, някъде даже ги няма, улицата не се мете, а всеки си чисти пред къщата. Е и? Но имам чист въздух, лятото - прекрасна градина с барбекю, тишина и спокойствие. Плюсовите винаги вървят с минуси, където и да отидете.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Ами аз например не бих се съгласил с много от нещата които изброяваш. Откъде накъде да има дупки по пътя до къщата ми? Откъде накъде да държа в къщи само един счупен джиесем и стар лаптоп, и да няма друго освен една стара маса за отмъкване? Няма значение дали българи или цигани крадат, аз пък искам никой да не ме краде. Ремонта на къща в България е много сложна работа. Питай хора миналия по тоя път - според много излиза по-изгодно да бутнат къщата и да строят наново. Но ок, да речем че само ремонтираш, а не си чак такъв майстор, тогава какво? Теб майстор влизал ли ти е в къщата? 99% са някакви невероятни палачори. Ти сериозно ли говориш че ще направиш къща в някое село хубава, но заобикаляйки някои документи и разпоредби и няма да се намери комшия кодош? А и защо да лъжа, не може ли просто да ида да кажа където трябва че еди какво си ще правя по къщата, а не да се почне с ходене по мъките одобрение от тоя, одобрение от оня, разбирай - рушвети?Аз не говоря за малка виличка, на която да си правя кефа уикенда. Говоря за къща, в която да живея, да си имам кабинет да работя, децата ми да играят вънка на тревата без да се плашат от кърлежи и конски мухи заради комшията-овчар.Но аз предлагам да не го обръщаме на патриотичен спор. Все пак сме граждани на Света.
Коментар
-
Аз имам вила на "границата" с Гърция, в двукилометровата "гранична зона" - единственото което искам е да бъде основно ремонтирана, въпреки, че е сравнително нова - края на 2001г., но просто има неща, които дразнят поради естеството на местността - пусто, та пусто Реално погледнато, ако човек има пари и не трябва да работи за нещо сериозно, а си набавя сам повечето хранителни продукти - мястото се е утепало
Коментар
-
Аз между другото съвсем сериозно обмислях идеята тази година да се местя да живея в Гърция - в Орестиада като начало, на 30 км от Свиленград, на 15 от Одрин и на 120 от Ямбол (през Одрин). Дори ходих специално за да проверя как са наемите. Малък апартамент (разбирай етаж от къща, там блокове няма) може да се наеме за около 200 евро. Аз и без това работя предимно в къщи. Аз ходя при клиентите ми, при мен никой не идва. Така че бях се засилил да правя точно това. Обаче живеем динамичен живот, щукна ми друга идея, и сега наех един офис на хубаво място в центъра на Ямбол, и идеята за Гърцията отпадна, поне засега.Иначе къща с две липи отпред си имам в близко село до Ямбол, където няма никакви цигани. Никой не краде и дори не му идва на акъла такова нещо на никой. Например снощи бях там и съм забравил да заключа колата, вътре с ГПСа, с ЦДто... всичко си беше там сутринта. А и това не е за пръв път. Като по-малък съм си оставял велосипеда на улицата, и сутринта си е бил там. Единствения ми проблем да не живея там е госпожата, която не ще и да чуе за село... Цял живот живяла затворена в апартамент, просто не знае какво е да живееш в самостоятелна къща. Но стигаме до развод, когато заговоря за местене там, и затова си натискам парцалките... Но във всеки свободен момент обаче бягам там. Особено сега като се стопли времето, да си поседна под асмата, да си налея ракийка, салатка, да дойде някой приятел...ей така мога да изкарам цял ден
Коментар
-
Аз например съм живяла в къща цял живот, от 5 - 6 месеца съм в ново блокче. Изглежда добре с градинка пак е в Бояна - но НИЩО не може да замени това, да живееш в къща!Според мен си мечтаете за къщурка, само защото повечето от Вас, предполагам, живеят в блокове. Далаверата си е да живееш за постоянно в къща, не да ти е вила. Моят план за бъдещето е такъв: от притежаваните ми два апартамента, продавам единия и си строя къщица, (даже вече съм я начертала) давам под наем втория и плащам сметките на къщата. Не бих отишла да живея извън София, (освен ако нямам голяма коне-ферма :D предполагам няма да се осъществи) градът много липсва. Иначе в полите на Витоша една къщурка е иделния за мен вариат.Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT
Коментар
-
ls1 написа:Ами аз например не бих се съгласил с много от нещата които изброяваш. Откъде накъде да има дупки по пътя до къщата ми? Откъде накъде да държа в къщи само един счупен джиесем и стар лаптоп, и да няма друго освен една стара маса за отмъкване? Няма значение дали българи или цигани крадат, аз пък искам никой да не ме краде. Ремонта на къща в България е много сложна работа. Питай хора миналия по тоя път - според много излиза по-изгодно да бутнат къщата и да строят наново. Но ок, да речем че само ремонтираш, а не си чак такъв майстор, тогава какво? Теб майстор влизал ли ти е в къщата? 99% са някакви невероятни палачори. Ти сериозно ли говориш че ще направиш къща в някое село хубава, но заобикаляйки някои документи и разпоредби и няма да се намери комшия кодош? А и защо да лъжа, не може ли просто да ида да кажа където трябва че еди какво си ще правя по къщата, а не да се почне с ходене по мъките одобрение от тоя, одобрение от оня, разбирай - рушвети?Аз не говоря за малка виличка, на която да си правя кефа уикенда. Говоря за къща, в която да живея, да си имам кабинет да работя, децата ми да играят вънка на тревата без да се плашат от кърлежи и конски мухи заради комшията-овчар.Но аз предлагам да не го обръщаме на патриотичен спор. Все пак сме граждани на Света.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Humppa
3 чудни села по долното поречие на р. Янтра - Белцов, Беляново и Кривина. Долниата на Янтра - приказка, селата - спокойни и без цигани, имотите - безумно ниски. Преди 2 седмици ходих да гледам една къща в с. Белцов за 6000 лева, 1 декар двор...
Коментар
-
Humppa написа:3 чудни села по долното поречие на р. Янтра - Белцов, Беляново и Кривина. Долниата на Янтра - приказка, селата - спокойни и без цигани, имотите - безумно ниски. Преди 2 седмици ходих да гледам една къща в с. Белцов за 6000 лева, 1 декар двор...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
ele написа:.......................Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар