Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за самоосигуряване (ЕТ)

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос за самоосигуряване (ЕТ)

Здравейте,имам фирма (ЕТ) която в момента няма дейност, въпроса е мога лида се осигурявам въпреки това? (социално, здравно)Защото сега лесно ще си плащам и подавам документите, но в краяна годината ще трябва ли да подавам данъчна декларация и как ще станетака, че хем фирмата няма дейност, пък има пари за осигуровки.Иначе сега съм безработен т.е. не се осигурявам от друго място.
    Ex Fiat 126P
    Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
    Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
    Alfa Romeo 147 1.6 TS
    Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

След като си ЕТ имаш малко по-интересен статут така да се каже.Имаш избор да се осигуряваш като физическо лице или фирма.В твоя случай след като искаш да си плащаш осигуровки прави го като физическо лице.Защо държиш да е през фирмата?
    == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Re: Въпрос за самоосигуряване (ЕТ)

trace написа:
      Здравейте,имам фирма (ЕТ) която в момента няма дейност, въпроса е мога лида се осигурявам въпреки това? (социално, здравно)Защото сега лесно ще си плащам и подавам документите, но в краяна годината ще трябва ли да подавам данъчна декларация и как ще станетака, че хем фирмата няма дейност, пък има пари за осигуровки.Иначе сега съм безработен т.е. не се осигурявам от друго място.
      Ако не си подал декларация, че ЕТ-то не извършва дейност си с около двата крака вътре. По принцип то е малко неварен рак, но се водиш самоосигуряващ се и ако не е спряна дейността му със съответната декларация всички осигуровки са изискуеми... Т.е. си длъжен да ги плащаш П.П. АКО ЕТ-то не е със спряна дейност - годишните декларации са задължително, дори и нулеви.
      Steliyan's Life!
      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Абсолютно точно. Ако не си декларирал, че спираш дейност, въпроса не е дали можеш да се осигуряваш през ЕТ-то. Ти просто си задължен, дори и да работиш на друго място.

Коментар

Това съм го пропуснал, значи фирмата е спряла дейност, но сега ми щукнада продължа да се осигурявам и се чудя как да стане.
          Ex Fiat 126P
          Alfa Romeo 147 1.6 TS

Коментар

Тогава я остави така, осигурявай се сам. По добре е.

Коментар

trace написа:
              Това съм го пропуснал, значи фирмата е спряла дейност, но сега ми щукнада продължа да се осигурявам и се чудя как да стане.
              Или като физическо лице, но трябва да доказваш от къде са ти доходите - все пак не искаш комисията Кушлев да те разследва Можеш и в ЕТ-то..., но пускаш декларация, че започваш работа
              Steliyan's Life!

Коментар

jenshen73 написа:
                trace написа:
                Или като физическо лице, но трябва да доказваш от къде са ти доходите - все пак не искаш комисията Кушлев да те разследва Можеш и в ЕТ-то..., но пускаш декларация, че започваш работа
                Не го плаши колегата. Нищо няма да доказва. Осигурява се със спестявания.

Коментар

Не го плаша Нали виждаш, че се хиля Но пък и спестяванията не могат да са по-големи от заработените пари минус нужните за живот минус... айде да не го мятаме, че става дебело. А и той е безработен, което означава, че спестяванията се стопяват бързо заради нуждата да харчи за да живее и да се осигурява... мда...
                  Steliyan's Life!

Коментар

jenshen73 написа:
                    Не го плаша Нали виждаш, че се хиля Но пък и спестяванията не могат да са по-големи от заработените пари минус нужните за живот минус... айде да не го мятаме, че става дебело. А и той е безработен, което означава, че спестяванията се стопяват бързо заради нуждата да харчи за да живее и да се осигурява... мда...
                    Не е точно така. И аз не работих известно време и отказвах да ме назначат на нова работа до определен момент, защото просто ми се почиваше.

Коментар

"Можеш и в ЕТ-то..., но пускаш декларация, че започваш работа"Ок, аз декларацията ще я пусна, това ми е ясно. След това обаче какво. Фирмата на практика няма да работи, така че няма да имаприходи. Какво ще трябва да пиша в данъчната декларация се чудя. Например за осигуровки съм дал примерно 1000лв, а откъде са, като фирматаняма дейност.Абе явно не е толкова просто, щото питах и счетоводители, ама всички се чудят. А който знае пък сигурно ще ме одруса
                      Ex Fiat 126P
                      Alfa Romeo 147 1.6 TS

Коментар

Нямаш ли някой приятел да те назначи фиктивно на работа, а ти ще му даваш сумата за осигуровките?
                        Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

Коментар

Имам, и това е вариант, но исках ако може да си е през моята фирмаза да не занимавам никой.
                          Ex Fiat 126P
                          Alfa Romeo 147 1.6 TS

Коментар

парите са от ’сметката на собственика’

Коментар

trace написа:
                              "Можеш и в ЕТ-то..., но пускаш декларация, че започваш работа"Ок, аз декларацията ще я пусна, това ми е ясно. След това обаче какво. Фирмата на практика няма да работи, така че няма да имаприходи. Какво ще трябва да пиша в данъчната декларация се чудя. Например за осигуровки съм дал примерно 1000лв, а откъде са, като фирматаняма дейност.Абе явно не е толкова просто, щото питах и счетоводители, ама всички се чудят. А който знае пък сигурно ще ме одруса
                              ЕТ-то е както ти казах странна птица - не е точно Юридическо лице, но не е и съвсем физическо лице. На практика с "обявяването" на дейността ти ставаш задължен на държавата. Имаш право на избор - или да се осигуряваш на МИНИМУМА по закон или на "нормална" по твоя преценка заплата. Примерно данък печалба за ООД/ЕООД/АД/ЕАД е 10%, а за ЕТ - 15%. Както ти казаха по-горе - харчиш си спестяванията, но... законноста на редица от нещата трябва да се спазва за да не се разправяш с данъчните - напоследък печелят всички дела Мисълта за "приятели" я остави на нас, както се казва в популярна лятна реклама - не вярвам да имаш "приятел", който да иска да те назначи на работа за неопределен период от време, да ти декларира ежемесечната заплата (ежемесечно), да ти прави бумащината и т.н. и в крайна сметка - да се ангажира да пази всички документи свързани с теб в следващите Х (10) години както е по закон...
                              Steliyan's Life!

Коментар

Working...
                              X