здравейте търся трудова-правна защита с работодател,така ли се казва,някой колега не е ли запознат с тва,съкратени сме 8 човека от раб.,с педизвестие 30 дни,до сега сам бил на постоянен договор там 3ри години и поради намаляне обема на работа по член еди си кой,после ше го драсна.Интересува ме полага ни ли се по един час от раб.време да си търсим работа,както сам чувал,друго,някакво обещетение,аве много ще сам благодарен да обсъдя с някой какви права имам да потарся пред работодатела си.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
съкратени сме 8 човека от раб.,какво ни се полага по закон.
Collapse
X
-
Чл. 222. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестиеЧл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:1. при закриване на предприятието;2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;3. при намаляване на обема на работата;4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при спиране на работа за повече от 15 работни дни;5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;9. за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен или отложен от редовна военна служба и е заемал преди това същата длъжност;10. (изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 28 от 1996 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) при придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, а за професори, доценти, старши научни сътрудници I и II степен и доктори на науките - при навършване на 65-годишна възраст;11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.(2) (Доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Освен в случаите по ал. 1 служителите от ръководството на предприятието могат да бъдат уволнени с предизвестие в сроковете по чл. 326, ал. 2 и поради сключването на договор за управление на предприятието. Уволнението може да бъде извършено след започване на изпълнението по договора за управление, но не по-късно от 9 месеца.Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
Много сам ви благодарен за одговорите.Моя случай е следния. Писмено предизвестие имената на управитела на фирмата града и булстата Г-н РАдев/аз/ На основание чл.328 ал.1 т.3 от Кодекса на труда-намаляване обема на работа Ви уведомява,че трудовото Ви правотношение ще бъде прекратено на датата с изтичане на 30 дни от получаване на настоящето предизвестие съгласно чл.326 ал.1,ал2 от КТ.
Коментар
-
има колега ма сам си заслужил борсата,дано и обещетение,щот почнахме 3-ма на 2ве стари KOASITI 75г след което ги продадаха и сеа вече има 7 ENGELA 95г,и всеки месец в размер на 36месеца средно по 130 лв удръжки по усигоровки.Пак и сеа ще се отдам на др.си работа дизайнерството,изработване и монтаж на мебели,ще сам си в нас и в цехчето.
Коментар
-
vin_d написа:Много сам ви благодарен за одговорите.Моя случай е следния. Писмено предизвестие имената на управитела на фирмата града и булстата Г-н РАдев/аз/ На основание чл.328 ал.1 т.3 от Кодекса на труда-намаляване обема на работа Ви уведомява,че трудовото Ви правотношение ще бъде прекратено на датата с изтичане на 30 дни от получаване на настоящето предизвестие съгласно чл.326 ал.1,ал2 от КТ.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
мисла да се метна на некой курс,последната година по 160лв.здравни и социални осигоровки имам,заслужил сам си го ми се стува,да понауча нещо ново пак и заради документа,ако има.Обясниха ми също,ако за 30дни на борсата не ти намерат работа,с документа отиваш в бивш.раб.и за обещетение.Някой наясно ли е и за тва.Осигоряван сам на 550 лв.колко дават и борсата.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар