Реших да пиша тази тема, след като тази сутрин в буквалния смисъл на думата, една жена, явно бързаща да хване автобуса, както спокойно си вървеше по тротоара изведнъж изкочи бягайки пред колата ми, но просто и аз не знам честно откъде и как просто..спрях..на много малко от нея..а тя дори не се обърна да види за какво става въпрос..НЕ СЕ ОБЪРНА! Направо си изкарах акъла, после не знам колко часа целия треперих и не знаех какво става..Да поясня - нямаше пешеходна пътека там където тя мина, въпреки че винаги, когато мога спирам и пускам коли/пешеходци!А сега колеги кажете ми, това правилно ли е..!? Ами не дай си Боже, ако я бях ударил..!? Какво правим..аз съм виновен..защо аз..!? След като ТЯ ( Принцесата на Уелс), дори не си направи труда да погледне, като пресичаше..!? Аз спрях ( добре, че не карах бързо -> 20-30км), дори не се обърна да види какво става..да благодари/извини поне..!? Макар, че и майка ми е същата, като пресича и тя, като бърза да хване маршрутката или рейса не гледа, и дори, като се прибрах днес и казах много да внимава вече..М*йната и на колата, просто после вътрешното чувсто, ако беше станало нещо..Не става така! Освен, че трябва да следя движението, да избягвам кратерите по нашите пътища и за някой ненормални пешеходци трябва да се следи вече..!?Затова се обръщам към всички хора, към всички вас колеги, защотото всички сме пешеходци..! Моля ви внимавайте, като пресичате! Оглеждайте се, освен че и ние шофьорите трябва да ви пазим, моля ви ПАЗЕТЕ се и сами..!! Това, че ще закъснеете 5-10мин за работа, може да ви спаси живота..!!!!Поздрави.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Да си поговорим за..пешеходците!
Collapse
X
-
Много си бърз, обърках копчетата Исках да цитирам друго, няма значение. Не съм точния човек за съвети, скоро живот и здраве правя 1год като активен шофьор, все пак като км са повече от доста "стари" шофьори, но това е друга тема.Все пак според мен такива моменти трябва да се забравят максимално бързо и ако е възможно да се извади поука. Аз лично си имам няколко типажа, които като видя крака ми е на спирачката, особено ако не ме виждат. Както казва баща ми "Гледай какво правят и врабчетата по клоните на дърветата" :D
-
Аз искам да обърна внимание за същите действия на велосипедистите особенно в Казанлък.Преминават прес кръстовище на червен сигнал.Не спазват ниакви правила за движението.Е КОГА ГОСПОДА ОТ КАТ ЩЕ КОНСТАТИРАТЕ НАРУШЕНИЕ НА ПЕШЕХОДЕЦ ИЛИ ВЕЛОСИПЕДИСТ ?Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата
Коментар
-
Ей колко ги мразя такива пешеходци. Заради подобни блейки могат да си отидат 2 живота - техния (заслужено) и този на шофьора ( незаслужено). Да не говирим ако ми изкочи некой такъв докато карам с над 50км/ч, не ми се мисли. Ама никога говедото наречено пешеходец не е виновно Щом излиза на улицата да гледа, ако го сгаза на тротоара, тогава да ме обвиняват. Все едно да се метна под влак и да обвинят машинистаFiat Bravo 99г.(Goodbye) ,Citroen Xsara VTS 99г., Mercedes C 220 CDI 2000г.
Коментар
-
Приятел ми разправяше една случка от престоя си в Германия. Посред нощ се прибират компания, пийнали от заведение и пресичат кръстовище с работещи светофари. Коли грам няма, пустош, свети червено за пешеходците, нашият юнак тръгва гордо да пресича, германците стоят и се пулят отзад, невярващи...А сега, открийте разликите...Значи, те могат да спазват правила и закони, ние не можем. То не е само до възпитание и култура, май и контрол трябва повечко..., пък и нормална маркировка, нормални пътища, май доста нещица ни различават от нормалните държавиAlfa Romeo 159 1.9 JTDm 150hp
Alfa Romeo MiTo 1.3 JTDm 95hp
Alfa Romeo ARNA 1.2 63hp
Коментар
-
Винаги има две страни, но си мисля че има случаи, в които шофьорите наистина са в такива ситуации, че наистина нямам как да реагират, независимо че се движат според правилата. Както има некъдърни, невнимателни или нарушаващи правилата шофьори, така има и такива пешеходци. Разликата е, че винаги шофьорите отнасят и глобите, и наказанията(ест. и моралните).Аз лично не съм чул за глобен пешеходец !?
Коментар
-
Зависи къде се движите в града. Нормално, ако не е някой булевард, трябва да предвидите и хора, които, като овце ще се спуснат да пресичат. Най ме е яд като видя някой дядо или баба с бастуни да пресичат на 10 м. от светофара - яд ме е, защото могат да отделят време да се затътрят до светофара и да пресекат на зелено. Преди няколко дни до новия мол имаше един дядо, който чака, чака на зелено и му омръзна и тръгна като светна червеното, след него - задръстване, защото всички го чакахме. А до козирката (катедралата) и асансьор им сложиха в подлеза - и пак тичат по платното - а че някой може да се спъне и да падне.... ако сам не можеш да се опазиш, кой ще те опази - но пък, като пешеходец, яко се стряскам от нахални шофьори, особено завиващите надясно - ако случайно не им дадеш път - почват да те псуват, че на тях им е зелено, нищо, че и на теб ти е зелено...Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Ми аз мога ли да мисля за всичко..!? Сутринта в 8 часа още ми се спи и да мисля за всичко и всички, затова казах да се внимава..Най са ми интересни пешеходците, който чакат да минат..и бързо минават такива и като те видят, че ги пускаш забавят темпото..а-ха да спрат..хах..!! Ужас е, но пожелавам на никой да не му се случва това и винаги имайте едно на ум!Поздрави.Fiat Bravo 1.2 16v/82 hp....
...E90..incoming..!!
Коментар
-
Колега, аз ли нещо не разбрах, или ти си бил в района на спирка на градския транспорт, и в този момент пешеходец е пресичал пред теб? Да ти потърся ли къде точно го пише, или ти сам ще се сетиш, че си длъжен да внимаваш, и при необходимост да спреш, ако пречиш на пешеходците?Освен това ако ти се спи и се чувстваш изморен е забранено да шофираш. Чл. 65. При движение в пътна лента покрай спиращо, спряло или потеглящо пътно превозно средство от означена с пътен знак трамвайна, тролейбусна или автобусна спирка водачът на нерелсовото пътно превозно средство е длъжен своевременно да намали скоростта, за да може в случай на необходимост да спре.
Коментар
-
Прави ми впечатление, че шофьорите като видят пешеходец в нарушение оревават орталъка и си търсят правата като наследство. В същото време техните прегрешения са с оправданията ’защото прецених че ще е безопасно’, ’защото си познавам колата’ и други бабини деветини. А истината е много проста колеги. Колкото пешеходците имат някаква пътна култура - толкова и вие, шофьорите. Т.е. - никаква.И въпреки това ми се струва, че в България шофьорите са една идея по-виновни от пешеходците, защото тук ’свещената крава’ е автомобила, а не пешеходеца, а трябва да е точно обратното. Колкото и да не ви харесва вие сте длъжни да пазите, а не да търпите пешеходците.Идете в Румъния за няколко дена, като ви се изправи косата на няколко пъти ще почнете да спирате на пешеходна пътека даже ако пешеходеца само се почесва наблизо.
Коментар
-
Трябва да се съобразяваме че много пешеходци нямат книжки, те не знаят правилника за движение по пътищата. Те просто ходят като мухи без глави. Ние от друга страна сме полагали изпити и сме се доказвали. Караме италиански (някой немски ) машини . Правилника за движение по пътищата е направен така че ако го спазваш нямаш главоболия (все повече се обеждавам в това). Но друга е темата че съществуват безмозъчни същества с пазарски чанти който пресичат където и когато си поискат. Нямат елементарен инстинкт за самосъхранение.... и мислят само как да хванат 10 234 епизод на "Дързост и красота" . И все пак ние трябва да внимаваме защото ако утрепаме някой човечец на нашата съвест ще лежи.... .Fiat Bravo 1.9 JTD 105 HP
-------------------------------------
1f Y0u C4N rE4D Th1S, i7 1s t1Me T0 7uRn 0FF Y0Ur PC 4Nd Ge7 Life!
Коментар
-
Колеги Оги, преди да почнеш да се правиш на интересен и колко ги разбираш работите и как "летиш" по Цариградско с 160++ май беше, искам да ти кажа, че спирката е на около 300-400м от това, което се случи, така че моля те...И горе съм го казал, винаги, ама ВИНАГИ, когато мога, и няма да направя задръстване спирам и пропускам пешеходци или коли..!!Fiat Bravo 1.2 16v/82 hp....
...E90..incoming..!!
Коментар
-
vital написа:Аз лично не съм чул за глобен пешеходец !?Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар