Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отопление на ГАЗ

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Отопление на ГАЗ

    Случаят е следния:Живея в панелка 65м2,с вътрешна изолация и ПВЦ прозорци.В момента/6год/се отоплявам на дърва,първо с печка с водна риза,а сега с котле в мазата.През тази година се сдобихме с още един наследник и се отопляваме целодневно.Изгорих около 8 куб.дърва и темп.не е падала под 22гр.Та на въпроса,сега газифицирват нашия квартал и мисля да се включа,че ми писна от тея дърва/постоянно си ангажиран,мъкнеш,чистиш кюнци/.Колко би ми струвало месечното отопление на ГАЗ като се има впредвид,че инсталирана мощност е около 15КВ/четири радиатора+бойлер/?Нека хората ползващи прираден ГАЗ да споделят.

    #2
    Аз съм с опит от 3 месеца. 120 кв.м - 18кв. инсталирани конвектори + бойлер. Температура около 18-20 градуса, външна изолация под, таван и ПВЦ дограма. Средно разхода се движи между 9-12 куб.м.. Цената в Костинброд беше 0.874лв. за 1 куб.м., в момента мисля е 0.983 или нещо от сорта. В момента на месец реално са 350лв. разходите.

    Коментар


      #3
      Аз отоплявам четиристаен апартамент приблизително 90кв.м с PVC дограма и външна изолация, стени на север, запад и юг и имам четири радиатора, лира в банята, печка на газ и топла вода от котела. Поддържам 21 градуса от 6:30 до 15:00, 22 градуса до 22:00 и 18 градуса от 22:00 до 6:30. Това е автоматично чрез седмичен програматор. Много важно при отоплението на газ е какъв тип котел ще избереш и най-важното е кой ще ти го настрои, защото котлите започват от 24kW. Аз съм с котел Де дитрих, не е върха на сладоледа, но е един от най-добрите. До колкото съм чувал най-доброто е Вилант, но комшията не е доволен и казва че плаща много, а стои на студено - вероятно котела не е настроен добре и не работи в оптимален режим. Така че най-важно е да си избереш котел и фирма, която да ти го монтира и да ти го узакони, тъй като това са поднадзорни съоръжения и се прави проект, вадят се разрешителни от община, пожарна и т.н. и накрая се издава Акт 16. Но най-важното най-голямата ми сметка е от 01.09г. след увеличението на газа и е 282лв.
      Opel Astra J B14NET LPG / Daihatsu Terios
      Chevrolet Aveo

      Коментар


        #4
        Купуваш си два климатика за този апартамент и си свиркаш - не ти трябва да си имаш работа с още един монополист - то и плащането на тока е към монополистите, но поне там отърване няма. Какви са тези 18-20 градуса на газ, че и толкова голяма първоначална инвестиция, а и 350 лева сметка - това е просто абсурд?! Тази зима ми смениха компресора на климатика, понеже се оказа от дефектна серия и в най-големите студове ми е поддържал 24 градуса, като съм го настроил на 21 - просто това е друг климатик, не мога да го позная. Двете серии студове - от Коледа докъм 15 януари и сега последната, двата климатика работят нон-стоп и по-голяма сметка от 100 лева не съм получавал. Прави си сам изводите. Ние също сме с малко бебе, така че компромис с отоплението не допускам.
        Fiat Marea Weekend 1,6 16V

        Коментар


          #5
          Ако ти покажа пък с тукашния монополист ЧЕЗ от колко време се борим цялото семейство ... 4 пъти идват да ни режата тока при положения че имат да ни връщат пари ... абе както казава един приятел "се у г*з" . И още нещо, аз говоря за къща.

          Коментар


            #6
            Еи Вие ме уплашихте с тези сметки за ГАЗ.Досега излиза,че съм се отоплявал за 80лв/месец с дървата.Мислех,че при газта ще плащам не повече от 30% и затова се замислям,но това което казвате е немислимо.Семеиния бюджет казва,че повече от 100 лв за отопление не може да поеме.Не е ли доста това което плащате.

            Коментар


              #7
              100лв. няма да те оправят според мен. Четиричленно семейство живеем в тристаен апартамент (с по-малка от 120кв. площ), отопляваме се на газ и ползваме топла еода. Сметката общо на месец възлиза на около 300лв. Като не пестим вода, а радиаторите са целодневно влючени. Попринцип потребителите могат да контролират колкио топлина да използват.
              Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

              Коментар


                #8
                Колега, аз се занимавам с газ и не ти препоръчвам да си слагаш.1во - има една сериозна такса за инсталиране - направиха я вече 500 лв независимо от мощността.Едно средно добро котле ще е е около 1500 лв.Проектиране, узаконяване - не по-малко от 2500 лв ще ти е цялата работа.2-ро - за инсталирана 15 кВт мощност максималният ти разход ще е около 1.8 норм.куб.м НА ЧАС, което при сегашната цена (поне за Ямбол) от около левче (90 и няколко стотинки) ще ти прави 1.80 лв/час.Това естествено когато котела работи на максимална мощност. В повечето дни няма да е така, така че на ден ще имаш около 10норм.куб.м или по около 10 лв на ден.-> около 300 лв на месец. Ако имаш много студени зимни месеци може и до 500-600 лв на месец да стигнеш.3-ти и НАЙ-ВАЖНО - очакванията са природният газ да продължава да поскъпва, тъй като и в момента България купува на преференциални цени, направо на половин цена руския газ. Ако цената се изравни с международната - а това рано или късно ще стане - сметките ще скочат почти двойно.Аз самият нямам газ и нямам намерение да си слагам, въпреки че половината ни вход е газифициран вече, а някои от тях дори аз съм ги газифицирал От термопомпите (в частност - климатиците) няма по-евтино отопление и едва ли някога ще има.Друг е въпроса, дали един апартамент с изолация и нова дограма има нужда наистина от 15 кВт...Аз лично живея в апартамент с 4 стаи (около 100 кв.м), предимно северно разположение (само една е южна). Отопляват се през зимата само 2 от тях (северни и двете), като общата отоплителна мощност е 5 кВт, а температурата в отопляемите стаи не пада под 20 градуса, а в неотопляемимте - под 10 градуса в най-студените дни. Изолация няма, тухлен е блока, догарамата е подменена частично в ПВЦ.Според мен на твоя апартамент не му трябват повече от 7 кВт за отопление + 3 за бойлера - общо 10 кВт.Ако държиш на газта, вместо котле си сложи 2 газови конвектора - един 4.5 кВт и един 2.5 кВт, има едни модели които работят изобщо без ток, така ще си абсолютно независим от тока. Цената на двата конвектора ще е по-ниска от тази на един котел. За топлата вода ще ти трябва газов проточен бойлер обаче, но той пък е страшно икономичен, защото водата се подгрява на момента и топлиш точно толкова, колкото ползваш....

                Коментар


                  #9
                  sugarboy написа:
                  Купуваш си два климатика за този апартамент и си свиркаш - не ти трябва да си имаш работа с още един монополист - то и плащането на тока е към монополистите, но поне там отърване няма. Какви са тези 18-20 градуса на газ, че и толкова голяма първоначална инвестиция, а и 350 лева сметка - това е просто абсурд?! Тази зима ми смениха компресора на климатика, понеже се оказа от дефектна серия и в най-големите студове ми е поддържал 24 градуса, като съм го настроил на 21 - просто това е друг климатик, не мога да го позная. Двете серии студове - от Коледа докъм 15 януари и сега последната, двата климатика работят нон-стоп и по-голяма сметка от 100 лева не съм получавал. Прави си сам изводите. Ние също сме с малко бебе, така че компромис с отоплението не допускам.
                  И аз така с две 12-ки клас-А :D С дете на две годинки сме. Сметки за ток ~150 лева /отопление, готвене, бойлер, пералня, осветление, компютър, телевизор и др./
                  АЗ НЕ ИСКАМ ПРОДУКТИТЕ НА МОНСАНТО В БЪЛГАРИЯ!

                  Коментар


                    #10
                    Да опиша нашата ситуация:Двустаен апартамент ~ 65 квадрата (не знам колко точно е, и не ме интересува). Спалня и кухня - северни, хол с тераса - южен. 2 климатика General, в хола 12-ка, в спалнята 9-ка (обяснение по жаргон) + стенен конвектор в банята. Тримесечната ни сметка за ток (ЧЕЗ, нямам междинни плащания) беше 392 лева. Средният ни месечен разход за ток е ~ 40 лева. За три месеца 390-3*40 = 270 лева за отопление. Т.е на месец отоплението ми излиза 90 лева. Малко над 1 куб.м. дърва. Без цепене, носене, изхърляне на пепел и чистене на кюнци Да речем, че съм доста доволен :D

                    Коментар


                      #11
                      Откакто се отоплявам на газ се почуствах бял човек - това мога да кажа аз.
                      VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                      VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                      VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                      VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                      Нека Силата на бъде с Нас...

                      Коментар


                        #12
                        Хайде и аз да се включа. От 6 години отоплявам две южни стаи от апартамент 65 кв.м. с два климатика "Осака". Сметките ми за ток зимата варираха от 150 - 280 лв. на месец. Поддържал съм температура около 22 градуса и бях много доволен. Миналата година единият климатик замръзна и дневната ми остана без отопление за 3 дни. Тогава реших да се газифицирам. Монтираха ми котле Дедитрих 24 кв. с 50 глидера по 170 вт. или 8,5 кв. и лира в банята. Цялото удоволствие ми струваше над 5000 лв. с всички такси, проекти и изпълнение. Цяла зима поддържам в целия апартамент температура 18-24 градуса, включително коридора и банята. Сметките ми за газ са: декември 140 лв., януари 230 лв. и февруари 165 лв. Реално отоплението на газ не е по-скъпо от това на ток, с климатици. Само че от 6 годишния ми опит от отпление с климатици мога да ви уверя, че парното отпление е в пъти по-комфортно. Нито за секунда не съжалявам за направената инвестиция. Още повече, че за следващия отоплителен сезон се очаква и 30% намаление на цената на газа. Е пък докато стигнем европейските цени ще му мислим. То пък тока да не би да не го вдигнат? Шушулов все ще се огъне...
                        Peugeot 301
                        Punto 1.9 JTD - на жената

                        Коментар


                          #13
                          Абе много си е добре газта.Имай предвид че хубавите котели почват от 2000 нагоре че и повече ... общо взето ние отопляваме 120 квадрата апартамент.Ама ние си имаме определена вноска.140 кинта,горя не горя тряя ги платя и така ми излиза по евтино ! Отделно прокарването на тая газ ти излиза 5-6 бона.А ако имаш и печка на газ прокарана,сметката за ток ще намалее
                          Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
                          Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
                          Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!

                          Коментар


                            #14
                            Aйде и аз да се включа.Два климатика мидея, отопляема площ около 120кв.м (стаите са отворени), къща, вътрешна изолация, пвц дограма, 170 лв ми беше сметката за декември, предходния месец - 120. Климатиците работят 24 часа, 24 градуса 6-23ч., останалото време на 19. Ползвам и камина, щото ме кефи, обикновена, 4 кубика дърва за годината, помага в топленето на хола. Нормално, когато нямах климатици, плащах 50-60 лева. Общо климатиците ми струваха 1200. Мисля, че е по-добра инвестиция от газта - хем ще ги ползваш и лятото
                            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                            Коментар


                              #15
                              Преди врме и Аз се замислях за Газ , но мераците ми бързо отихнаха особено след тези газови кризи.Та в момента съм с климатил haier 14-ka e , в другата стая съм с вентилаторна печка от тия дето имитират Климатик , досега повече от 150 лв ток не съм плащал и то в най-студеното време . Инвистицията за газ е голяма, което според мен не е рентабилно, а и сметките след това са ужасяващи.П.П Апартамента ми е панел 60кв изцяло Южен на 2-ия етаж със сменена дограма и външни щори, гипсокартон отвътре и паркет.

                              Коментар

                              Working...
                              X