Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кончината на един диск...

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Кончината на един диск...

    С дълбоко прискърбие съобщавам, че снощи към вечните електронни полета пое един от най-верните ми приятели последните 5-6 години и несъмнено църцето на 3 компютъра - верният ми 80ГБ диск... Заедно с него поеха натам и няколко гигабайта софт, няколко гигабайта снимки, музика, няколко игри и няколко недогледани филма. Но... както е казал поета - "Щом нещо има начало - има и край." Какво да го правиш, техника е, троши се. Още повече, че на няколко пъти ми е правил мизерии през годините, едун пит гърмяла FAT таблица, отказ да развърта, но явно токовите удари от преди няколко седмици го довършиха и снощи изагонизира запоследно. Та са у нас е малко аварийно положението и джиткам без диск на някакво записвано преди няколко месеца LiveCD - PCLinuxOS. Добре че е съвременна дистрибуцийката, та нямам ядове с останалия хардуер или мрежата като за аварийна ситуация.Точно в този момент се радвам неистово на тъпото ми желание да споделям всичко с всеки и поради този факт последством блога ми в момента не всичко е безвъзвратно загубено, тъй като там са публикувани повечето неща (челноопитни "Know-How" за компютрите), всичките струващи си снимки и клипчета на дребния, както и моите снимки правени за някой фотофоруми. Вярно, че са с намалено качество заради намаляването на обема информация, но всепак е по-добре, отколкото цялата му първа година да е затрита и да е останала само в главите ни...Другата интересна работа от целия катаклизъм е осъзнаването на факта колко много време е заемала пущината в живота ни. Днес за пръв път от доста време цял ден сме се въргаляли в кревата, гледали филми или играли с Лъчо, Спомнихме си какво правехме едно време когат се събрахме със жената и живяхме в една стая, и нямахме уредба, телевизор или Интернет, а компа се пускаше само ако донеса някой филм, но за сметка на това се разхождахме непрекъснато по което и да е време, мноооооооого повече си говорехме и отделяхме време и внимание... и решихме, че трябва да се поправим, и да турим катинар на компа за викендите поне. Май никак не е зле като идея... Пуста техническа нация станахме начи, то народа отдавна се скапа откак чатовете и сайтове за запознанства навлязоха масово, но когато това започне и вътрешносемейно става опасно... Та такива ми ти работи, всяко зло за добро

    #2
    Ами аз си архивирам всички снимки на ДВД-та по 2 пъти, като ги държа и наразлични места (разбирай различни къщи). Отделно и на харда Все пак нищо не ми струва, а снимките на детето са безценни все пак.А за останалото - така е с тия пущини, жената все ме кълне за тоя компютър,но пък имаме ли време сме на Витоша задължително.
    Ex Fiat 126P
    Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
    Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
    Alfa Romeo 147 1.6 TS
    Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

    Коментар


      #3
      Няма ли начин да си възстановиш поне информацията?Скоро вадих информация от един такъв прецакан хард ама не се сещам с коя програма.
      Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
      Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

      Коментар


        #4
        Tornado написа:
        Няма ли начин да си възстановиш поне информацията?Скоро вадих информация от един такъв прецакан хард ама не се сещам с коя програма.
        Дълбоко се съмнявам, не го засича изобщо като истройство, а вътре стърже на метал в метал, се едно иглата влачи върху плочата... Се тая де, аз го преживях, преди няколко месеца си записах МР3-тата и личния архив снимки на дискове, че ме хвана шубе, а на диска останаха само инсталационния софт, една папка с детски песни и приказки и руските МР3-ки на жената... Единственото което безвъзвратно се затри са няколкото работни проекта, рисунките ми за декорация на сноубирда дет мислех да си взимам, няколко идеи за татуси (ако се престраша), една папка с картинки за тениски и всичко де що бях събирал за Чибурашка.... Ама и за това почти не ме е яд като се замисля колко отдавна не съм отварял въпросната бивша вече папка "Архиви". Но... всичко е възобновимо, засега поне имам бистра памет и доста помня, та не е толкова болка.Просто писах да си изплача мъката. Това беше един от първите ми чаркалаци преди години които си купих сам с мои пари,а и бая време го дирих,че да е с определени параметри... Просто има и сантиментална стойност. Ама и са е чудесен повода да направя един сериозен ъпгрейд, който замислях от мноооого време, ма се не оставака пари и се си казвах "Аде другия месец..."

        Коментар


          #5
          Бог да го прости....вечно да е царството небесно. Да се свети всеки един байт...да бъде и пребъде...ако не вече на земята, то поне на небето...във вечен покой и сън.Небесните ангели се грижат за него, не страдай, защото блаженни са вероущите в сървъра на пресветия отец. А там, както знаем, всичко е вечно, неформатиращо се и записано. Вечен покой и мир над праха му....Амин!!!

          Коментар


            #6
            Оооо колко жалко
            "Умният човек не вярва на всичко което чуе,
            не казва всичко, което знае и не харчи всичко което има."

            Коментар


              #7
              Конкретно за снимките аз не вярвам на никакви е-архиви. За мен снимката не е снимка, ако не е на хартия в албума . Днес е на DVD, след 20 г. внуците ни ще се чудят на какво да го врътнат това DVD. Естествено не отпечатвам всички от хилядите снимки, които правя с апарата и телефона, но поне 2-3 пъти в годината съм във фотото с флашката с подбрани снимки за периода.
              Tonight's the night and it's going to happen again and again...

              Коментар


                #8
                На една стара щайга имам 420МB Western Digital от първия ми компютър, може би набор ’93. Още не иска да се разваля и няма нито един лош сектор
                Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

                Коментар


                  #9
                  spark написа:
                  На една стара щайга имам 420МB Western Digital от първия ми компютър, може би набор ’93. Още не иска да се разваля и няма нито един лош сектор
                  Нищо не може да се замени със старият материал! Или както обичам да казвам аз - "Няма нищо по-хубаво от стара ракия, стара музика и стари приятели!"Ето например този 420 МБ Уестърн Диджитал може да искара още 20 години, но не вярвам един нов 400 ГБ да изкара повече от 10... С всичко е така - и коли и джиесеми, и телевизори, че дори и прахосмукачки! Ценните инженерни решения винаги са пречупени под натиска на хладната счетоводна калкулация

                  Коментар


                    #10
                    Какво съвпадение само - и аз оня ден хвърлих стария сийгейт заради лошите сектори! Добре, че поне успях да спася снимките на Живка! Сега вече съм с нова 200 гигабайтова скъзи баракуда!

                    Коментар


                      #11
                      VIVA Живка :D А иначе напоследък забелязвам че все повече и повече хард дискове си заминават ...
                      Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
                      Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
                      Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!

                      Коментар


                        #12
                        Явор Митев написа:
                        Бог да го прости....вечно да е царството небесно. Да се свети всеки един байт...да бъде и пребъде...ако не вече на земята, то поне на небето...във вечен покой и сън.Небесните ангели се грижат за него, не страдай, защото блаженни са вероущите в сървъра на пресветия отец. А там, както знаем, всичко е вечно, неформатиращо се и записано. Вечен покой и мир над праха му....Амин!!!
                        След като го прочетох не успях да се сдържа и:1. запалих свещ;2. капнах капка алкохол на килима до моето ПС;3. и се
                        Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

                        Коментар


                          #13
                          Princo написа:
                          VIVA Живка :D А иначе напоследък забелязвам че все повече и повече хард дискове си заминават ...
                          Мдам... не са дисковете като едно време... Бой, носене по раниците, половината в бед-сектори и работи ма’му... Междодругото, разбра се какво се е случило... Едно злощастно натрупване на събития което е довело до кончината на диска... Всичко е започнало около Нова Година, имаше тука бая ядове с тоците, ако някой си спомня разтегнахме по случая една тема за УПС-ите... Тогава явно е заминало нещо по железарията на компа, но незнам защо не е издумтяло веднага, а е агонисира вече цял месец и нещо (сутрин вече пали на 6-7-ми рестарт...)1. Бях си настройл копа да се пали сам в 7 сабахле и да ме буди, че не мога да разчитам само на будилника на тутурутката, от там пък почва синджира...2. Колкото и да има защитници на Виндовс - ще кажа, че той е довърчил диска в съвкупност с т.1 ... Доказах го вече с друг диск... Положението е - пуска се сам компа в 7. Незнам защо, в момента в който стигне до зареждане на Виндовс се рестартира... и така докато не зацикли и блокира сам (няколко дена го намирах кат стана на някакво-никакво положение зареден... Как го доказах ли? Ами сега на съшия комп има един 5ГБ диск, колкот нет да има в нас за няколкото дена дока зема новата макина. Заради малкото място сложих Линукс (PCLinuxOS) и няма никакви ядове. Незнам за какво ми потрябва двама, но го инсталирах - и пак се почна с цикленето... Брех начи, няма как да е от джама си викам. Пак инсталирах линукса - върви, та знае ли се.... Турих пак вечерта Виндовс - цикли и се рестартва сам до умиране... Направо нямам думи...Извода: Аз вече заплювам Виндовс в лицето и ще си карам на Линуксче или БСД, ще се потествам кое ще ми допадне повече... Малко ще е тегаво докат се адаптирам напълно, ма какво от това... Кофти е само с графичните програми, ма ще го измисля някакси, мисля да пробвам и ОС-Х как се държи на интелска машина за работа... А там няма да има никакви ядове с това

                          Коментар

                          Working...
                          X