Колеги,не мога да намеря следните елементи.Бих се радвал,ако някой знае техни заместители.IC(предполагам това е обозначение за интегрална схема) L7805CVдиод ln4007 (предполагам това е ценеров диод).Предстои ми ходене до Пловдив,но в магазините на Викиват и квазер не можах да намеря тези елементи онлайн.Също искам да ви попитам как се правят пътечките на универсалните платки?Правят се мостчета между елементите с кабелчета или става само с тинол?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Търся няколко елемента или заместителите им
Collapse
X
-
Re: Търся няколко елемента или заместителите им
dudulia написа:Колеги,не мога да намеря следните елементи.Бих се радвал,ако някой знае техни заместители.IC(предполагам това е обозначение за интегрална схема) L7805CVдиод ln4007 (предполагам това е ценеров диод).Предстои ми ходене до Пловдив,но в магазините на Викиват и квазер не можах да намеря тези елементи онлайн.Също искам да ви попитам как се правят пътечките на универсалните платки?Правят се мостчета между елементите с кабелчета или става само с тинол?Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
1N4007 е обикновен изправителен диод, намира се навсякъде заместител е 1N4001L7805CV е интегрален стабилизатор на 5V, също е намира навсякъде всичко на което пише L7805CV, L7805, 7805, LM7805 е едно и също.Унивесалната платка зависи каква е. Ако е покалена само около отворите кофти. Ако е по-усложнена по добре, може с мостчета (кабелчета). p.s. ако правиш изправител след греца сложи един кондензатор, например 470μF или 1000μFFiat Brava SX 1.2 16V 82 h.p.
Когато целта е всичко и пътят е без значение!
Коментар
-
Няма да ги намериш щото си се затирил към скъпи и реномирани магазини дето с такива елементи не им се разправя. Та това което търсиш вече се продава на кило а не на бройка.Какъвто и диода да сложиш от тая серия 1N 400* ще ти свърши работа. Последната цифра означава пробивнот напрежение на диода умножена по 100. Тоест 700V.Същото е и със стабилизатора за напрежение.Гледаш последните 2 цифри да са 05. Има много вариации на обознаенията та направо питай в обикновен магазин за стабилизатор на това напрежение по лесно е и ще ти намерят.
Коментар
-
dudulia написа:Има и още нещо,което ме смущава.т.н. "маса".Всъщност на куплунга има 3 кабелчета,т.е. масата липсва.Самостоятелно към акумулатора ли да я пусна?Fiat Brava SX 1.2 16V 82 h.p.
Коментар
-
Сигурен ли си че няма (-)?Не съм запознат с действието на тази схема и може да греша, но вероятно има някакъв стабилизатор за напрежението. Обикновено масата се запава, освен ако не е стабилизиран по (-). Замери с волтметър потенциала между (+) в купкунга и (-) на акумулатора. Ако имаш потенциал, взимай маса от там. Като гледам и на схемата са писали "batt" така че вероятно е така. Ако не стане имам и друго решение за масата, но първо пробвай така.успехFiat Brava SX 1.2 16V 82 h.p.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар