Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Внимавайте какво ядете

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    Колеги, напълно нормално е това, и се чудя защо трябваше да излиза министъра на земеделието по телевизията, за да ни каже, че сиренето не може да е 4 лева, а кренвиршите 3.50!?Но нека ви кажа някои неща, от моята си професионална гледна точка.1. За месото и колбасите - Колбасите, които се продават в цивилизованите страни обикновено са със не повече от 10% месо. Тук се включва и сланината. Има и колбаси с по-голямо месно участие, но то не надхвърля 25-30%. Останалото са прахообразни добавки и вещества, които при допир с месото променят молекулната му структура по начин, при който се получава месоподобно вещество с многократно по-голям обем. Като цяло тези прахчета в колбасите не са отровни, но ни разочароват, когато ги ядем. В пресните колбаси, месо не се използва. Сухите колбаси обикновено се правят от конско месо, което изобщо не е лошо, но цената му на килограм излиза около 30-40 цента, а ни го продават за телешко по 15 евро.2. Прясно мелената кайма - месото в България, а и в цяла Европа е скъпо удоволствие. Поради това се практикува неговото инжектиране и тумблиране. По стандарт, нетумблирано месо в света няма. Обикновено се тумблира до около 105%(сиреч от 1 кг - излиза 1.050 кг.). Но за да дойде месото на цена, вече преминава към тумблиране и инжектиране с химически вещества, ензими и вода до над 180% - сиреч от 1 кг, получава 1.8 кг месо. Пример - варено-пушените филета например в магазина, които струват по-евтино от суровите, никога не са били варени или пушени. И затова, когато ги купите, водата в опаковката и тази, която излиза от тях не е резултат на варено-пушена обработка, от която те са извадени.3. Полуфабрикатите - хапки и др. подобни - се правят обикновено от същите прахообразни вещества, които вече познаваме плюс т.нар. прат - пратта се получава, след вторично обезкостяване. След като едно пиле да речем е обезкостено по неговите кости и сухожилия остава едно определено остатъчно количество месце. Всички тези кости и сухожилия се събират в едни големи центрофуги и започват да се въртят. В следствие на центробежните сили, тези месца от кокалите и сухожилията се отделят, а покрай тях и доста от по-меките части на скелета на животното. След това костите се изхвърлят, а отделените продукти се смилат и отново смесват със сухте агенти и подправките. Така получаваме хапките пане, пресни колбаси, кренвирши, готовите кюфтета и др.4. Маслото и сиренето - сиренето от 4 лева никога не е съдържало мляко. Поне не такова, каквото ние познаваме. Това са най-обикновени растителни сирена, смесени със сухи вещества, подобни на тези при колбасите и донякъде сухо мляко за автентичен вкус. Кравето масло - отдавна не е краве масло, а просто маргарин. Растителното сирене, растителният кашкавал и др. не са лоши неща - напротив! Но в България никой не обявява това, и се опитват да ни мамят, че са животински. Отделно процента на заместители и имитатори в тях е голям - а това, вече не е добре.За това, хапвайте си каквото ви се яде и не се затормозявайте. Но наистина не купувайте евтини продукти - такива просто няма.

    Коментар


      #17
      УЖАС! Ставам вегетарианец.
      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

      Коментар


        #18
        Какво ставаш - то се оказа че сме вегетарианци ама не сме знаели .Добре де, какъв е изхода - прасенце на село?

        Коментар


          #19
          http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=41 Ето чети тук за добавките и какво причиняват, обикновено на всеки етикет на 90% от стоките има по 3-4-5 дори и по 6 такива боклука. А за това което не го пише на етикета един господ знае. Отивам си на село да си гледам кози и кокошки да знам какво съм си отгелдал макар че тревата дет пасат не е от наи чистите ама все пак е трева а не химия
          Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
          Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!
          Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1

          Коментар


            #20
            ls1 написа:
            Какво ставаш - то се оказа че сме вегетарианци ама не сме знаели .Добре де, какъв е изхода - прасенце на село?
            Manowar forever!

            Коментар


              #21
              Slavi_Lancia написа:
              http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=41 Ето чети тук за добавките и какво причиняват, обикновено на всеки етикет на 90% от стоките има по 3-4-5 дори и по 6 такива боклука. А за това което не го пише на етикета един господ знае. Отивам си на село да си гледам кози и кокошки да знам какво съм си отгелдал макар че тревата дет пасат не е от наи чистите ама все пак е трева а не химия
              Абсолютно! Истината е, че всички тези неща в хранителната индустрия ги въведоха колосите като Макдоналдс - те са главните виновници за това. А когато имаш и благоприятна почва за извращенията си като социалистическа България - нещата наистина избуяват. Те най-вероятно ще се опитвад да спорят с това, но особено за месото и сиренето в България, няма как да ни излъжат - защото тук от векове се яде месо както трябва. И се прави сирене, каквото трябва.Направете си опит - купете си едно здраво ГОЛЯЯЯМО меню от Макдоналдс. Нека вътре има всичко - и кюфтенцето им, и картофките им, и от кетчупите им и от хапките им и от рибните им "филета" - и ги подушете. Просто ги подушете, не е нужно да ги ядете. Отхапете сандвича и вижте гледката!И го сравнете с едно от любимите ви кюфтенца...

              Коментар

              Working...
              X