Колеги,тази година никой не се похвали да е правил в домашна обстановка вкусотийки - луканки.Мисля си дали да не купя месо и да си напълня малко кълцана селска наденица :D Дайте малко рецепти,че никога не съм правил подобно нещо,а ми е тръпка да се науча
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Рецепта за домашна луканка(наденица)?
Collapse
X
-
Явно доста хора сме на тази вълна. Аз направих кайзер, сега обмислям и суджук да заредя. Ето ти някои рецепти:Оффроуд форума:Ловджийски суджукПРОДУКТИ:4 кг. Свинско месо без тлъстини и кости4 кг. Телешко месо без тлъстини и кости2 кг. Твърда сланина250 гр. Сол30 гр. Захар20 гр. Смлян черен пипер20 гр. Червен пиперПРИГОТВЯНЕ:Свинското месо трябва да бъде от задната част на животното, а телешкото от предната част.Двата вида месо и сланината накълцайте със сатър или нарежете със много остър нож на малки парченца с големина около 3-4 мм.На дървен плот разстелете накълцаното свинско месо. Върху него поставете телешкото. Отгоре сложете сланината, а върху месото равномерно поръсете подправките. Омесете добре с ръце. Поставете го в студено помещение върху наклонена плоскост и го оставете да престой 2 денонощия. На месомелачката махнете решетката и ножовете и на тяхно място сложете фуния. Измийте много добре свински тънки черва. Нарежете ги на парчета от по 15 см. Завържете единия край. Другия нанижете на фунията и пълнете с месо сбито и бавно. Завържете и другия край и ги свържете, така че да се оформи малка подкова. Закачете ги да съхнат и след 24 часа ги надупчете с игла. Наредете ги между две дървени плоскости и затиснете с тежест. Оставете да престоят така 48 часа. След това ги оставете да съхнат отново още 6 денонощия, а после ги опушете. Опушването става при температура от 20 градуса в продължение на 5 денонощия. Малките суджучета може да поднесете сурови, може да сварите за 15 мин., или да запечете на скара като предварително сте ги цепнали на няколко места. Друга рецепта:рецепта по която можем да се приготвим Домашен суджук2,4 кг свинско червено месо600 г месо от свински гърди90 г червен пипер80 г солбукет подправки9 г кимион9 г смлян черен пипер3 г сух босилек3 г смляно семе от копър0,7 г селитра (натриев нитрат)Червеното месо и гърдите се смилат на едра решетка, с машинка за месо, като се редуват.След това смляното месо се поръсва с червен пипер, сол и смесените подправки за станимашки букет.Месото се размесва добре, за да стане хомогенна смес. Накрая се поръсва със селитра.Месото се разпределя равномерно в съда, като се натиска, за да излезе въздухът. Покрива се с найлон и се оставя да отлежи 24 часа. След това се разбърква, отново се покрива и се оставя да престои още 24 часа.С помощта на фунията към месомелачката смляното месо се пълни плътно в обвивките. Краищата се завързват, така че да не влиза въздух и готовият бабек се поставя на леко проветриво място, на сянка.След няколко дни бабекът се валира. Трябва да престои между 24 и 48 дни (в зависимост от това дали е в изкуствени или в естествени обвивки), като периодично се валира.В домашни условия това става с точилката или с бирена бутилка, като се внимава да не се разкъса обвивката.Разбира се, че може да се яде и преди да мине толкова време, но тогава минава през скарата или се запича в тавата с кисело зеле.грамажите са толкова точни защото рецептата е вземата от професионалисти, рецепта за асеновградски бабек. Друга рецепта:Продукти:Смес от свинско и телешко месо/само телешко/,сол,черен пипер,кимион,селитра,захар.Приготвяне:Вземаме еднакви количества свинско и телешко крехко месо.Почистваме добре от сухожилията и ципите и смиламе или накълцваме на дребно.Смесваме смляното месо с подправките и много добре омесваме.На 1 кг. месо се слагат по:25 гр. сол,3 гр. черен пепер,3 гр. кимион,5 гр. захар,1 гр. селитра.Омесените много добре продукти се оставян на хладно да престоят 10-12 ч. на пласт не по-дебел от 10 см.След това се пълнят тънки сухи черва, като на 10-15 см. се превиват.Окачват се да се сушат на проветриво място.На всеки 2 дни се разточват с точилка, за да придобият типичното за суджук сплескана форма.Преди да са изсъхнали могат да се пекат на скара, пържат и варят.Последна рецепта:бг-мамаКопривщенска луканка:2кг крехко свинско3кг тлъсто свинско1кг говеждо125гр сол1 ч.л. захар30гр черен пипер15гр кимион5гр селитраговежди черваНарязват се месата на ситно. Смесват се, слагат се подправките, разбърква се добре. Смила се. Натъпква се в червата, като се внимава да не остане въздух. След три дни луканките се разглаждат с празна бутилка, за да придобият плоска форма. Ако има мехурче с въздух, продупчва се с игличка. Една седмица се разглаждат всеки ден. След това се притискат с тежест. Сушат се в закрито помещение на слабо течение. Да не замръзват. Сушенето трае 40 дни. Лятно време се обвиват в пергаментова хартия и се съхраняват в дървена пепел на хладно място.Свински суджучета за пържене:тлъсто свинско месоизпържен ситно нарязан луксмлян черен пиперкимион, чубрица, сол, тънки свински черваза 1кг месо - 25гр сол, 2 черен пипер, 2гр кимион и чубрица на вкусСмила се месото. Добавят се солта и подправките. Пълнят се измитите и обърнати черва. Пускат се във вряща вода за 15мин. Отцеждат се.Свински суджучета с чесън:4кг свинско месо1кг сланина125гр сол10гр черен пипер10гр селитра 1 глава счукан чесънтънки свински черваМесото и сланината се накълцват на много ситно. Прибавят се подправките. Оставя се сметта за една нощ. Пълнят се измитите и обърнати черва. Сушат се суджучетата на проветриво място.Ловджийски суджучета:2кг свинско месо2кг говеждо месо1кг сланина125гр сол10гр черен пипер10гр селитра10гр червен пипер1 с.л. захартънки свински черваНакълцва се месото на ситно. Прибавят се солта и подправките. Разбърква се добре и се оставя да престои една нощ. Пълнят се измитите черва, но без да се тъпчат много. Нарязват се на къси суджучета. Нареждат се на дъска и се притиска с друга дъска и тежест отгоре. След 2 дни се окачват да съхнат на проветриво място. Може да се консумират и варени.Средногорски ловджийски суджук:1кг свинско месо1кг говеждо50гр сол20 зърна черен пипер1/3 ч.л. селитра1 ч.л. захартънки свински черваСмисал се месото, прибавят се солта, захарта и селитрата. Омесва се добре и се разстила на пласт, с дебелина 10см. Държи се на хладно 10 часа,с лед това се пълнят червата. Сушат се на проветриво място. През два дни се пресоват суджучетата с точилка или стъклена бутилка."Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."
ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE
-
Като отвориш google има мноого рецепти там, точните количества са ми вкъщи и няма как да ти кажа, на около 5 кила месо смес се слага 100гр. сол, пакетче кимион 10гр. и пакетче чер пипер, около 10-15гр. чубрица и 5 гр. босилек, а и малко захар около 4-5 суп. лъжици, това е много важно, за да се задържи цвета на месото червен, иначе потъмнява и не изглежда добре. Ама ако ще взимаш месо по-добре да е от някое село от домашно гледани животни, зщото иначе от магазините рядко се среща хубаво прясно месо, а имай предвид, че трябва да сложиш 30-40% телешко месо, защото иначе само от свинско става много мазно.--Старата ръжда любов не хваща!--
156 sportwagon 1,9 jtd 115
ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;
Коментар
-
van_dal написа:Като отвориш google има мноого рецепти там, точните количества са ми вкъщи и няма как да ти кажа, на около 5 кила месо смес се слага 100гр. сол, пакетче кимион 10гр. и пакетче чер пипер, около 10-15гр. чубрица и 5 гр. босилек...Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
snake написа:van_dal написа:Като отвориш google има мноого рецепти там, точните количества са ми вкъщи и няма как да ти кажа, на около 5 кила месо смес се слага 100гр. сол, пакетче кимион 10гр. и пакетче чер пипер, около 10-15гр. чубрица и 5 гр. босилек...Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
Моята "Селска луканка"Само свинско месо - колко ти душа сака.За предпочитане от бут + малко сланина, но не повече от 10-15% от теглото на месото - после да не се оплакваме че е сланинесто.На килограм месо ( месо+ сланина) :20гр сол ( за бърза консумация - на скара) или 30гр сол ако ще се чака да съхне.30-40гр кимион5-15гр чер пипер, млян - зависи от вкуса на хората. Ние слагаме около 10грПраз лук - ситно нарязан - по 1 глава на всеки 3-4кг месо.Проста е и точно затова я пиша - горепосочените са много хубави, ама са играчка.Месото се реже ( кълца ) на не прекалено ситно - да не става чак като кайма. Аз лично го режа на кубчета 1-1,5 Х 1-1,5 сантиметра.Пълни се в средно дебело черво, може и тънко, но само за бърза консумация.И виното (бирата) да са наблизо!А, да - щех да забравя - хубаво е солта да се смели по-наситно, например с кафемелачка или кухненски робот. Иначе е обикновена, готварска.Препоръчително - кимиона си го вземете непечен, например от пазара, опечете си го на котлона върху вестник и си го смелете. Черния пипер - най добре прясно смлян, не от оня на пакетчетата. Това ви гарантира максимален аромат на подправките.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
snake написа:van_dal написа:Като отвориш google има мноого рецепти там, точните количества са ми вкъщи и няма как да ти кажа, на около 5 кила месо смес се слага 100гр. сол, пакетче кимион 10гр. и пакетче чер пипер, около 10-15гр. чубрица и 5 гр. босилек...Peugeot 301
Punto 1.9 JTD - на жената
Коментар
-
venco67 написа:snake написа:van_dal написа:Като отвориш google има мноого рецепти там, точните количества са ми вкъщи и няма как да ти кажа, на около 5 кила месо смес се слага 100гр. сол, пакетче кимион 10гр. и пакетче чер пипер, около 10-15гр. чубрица и 5 гр. босилек...Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
snake: Уважавам и теб и всички пазарджиклии, но чубрица с домат??? Я пак? Циганската баница се прави с филия, олио, сол, червен пипер, ама като няма последното може и чубрица - в казармата го научих тоя заместител. Но точно пък тази подправка си е перфектна за всички меса, супи, манджи..., пици. Вярно казваш, че по вкус и цвет товарищи нет, но .... Да не би да бъркаш подправката? Аз също не мога да дам рецепта за суджук, но... майка ми го прави супер, да ми е жива и здрава, нищо, че само се карам с неяSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
jenshen73 написа:snake: Уважавам и теб и всички пазарджиклии, но чубрица с домат???Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Преди години баба ми правеше суджуци. За целта просто и купувахме специалнен сет подправки за суджук (които се продават) и ставаха уникални. Иначе само ще си изхабиш продуктите и усилията. Направи си хубава кайма, разбъркай с подправката в посочената пропорционалност - това е.Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT
Коментар
-
donnna написа:уууууууу брееееееееееее!!!!!!!!!имам мноу хубаво червено вино!!! сестра ми е технолог у поморийския винпром! давайте да се кооперираме с луканкитеBrava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар