Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови данъци?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Нови данъци?

Колеги,някой плащал ли е данък МПС тази година?Приятел вчера си е регистрирал колата в НАП и са му обявили данък от 131 лева,за 125 к.с.Гледам някакъв онлайн калкулатори и ми дава за мареата 171лева,а друг ми дава 125 лева.Изглежда са ги намалили. :D
    Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
    Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Дай боже всекиму, ама надали ще намалят данъците.
    --Старата ръжда любов не хваща!--
    156 sportwagon 1,9 jtd 115
    ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

Re: Нови данъци?

dudulia написа:
      Колеги,някой плащал ли е данък МПС тази година?Приятел вчера си е регистрирал колата в НАП и са му обявили данък от 131 лева,за 125 к.с.Гледам някакъв онлайн калкулатори и ми дава за мареата 171лева,а друг ми дава 125 лева.Изглежда са ги намалили. :D
      Колите не се регистрират в НАП, а в отдел МДТ на Общината. Всяка община има правомощия да вдига данък МПС до 3 пъти спрямо законовата база. За една и съща кола в различни общини може да се дължи различен данък. А годишен данък 131 лв. за 125 к.с. не е възможно, това е под законовия минимум. Може би са му го изчислили за остатъка от годината, все пак януари вече почти си замина .
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

dudulia написа:
        Изглежда са ги намалили. :D
        Да намалят нещо в България ЧУДО
        "Умният човек не вярва на всичко което чуе,
        не казва всичко, което знае и не харчи всичко което има."

Коментар

то за всяка община данаците са различни.За моята Мареа 103коня в Ст.загора данъка е 125лв, а в Бургас - 185лв.
          Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
          Ex.Opel Astra

Коментар

аз на мойта платих около 120 лв за тая и миналата година че баща ми не беше платил. става на въпрос за 80 к.с.
            Fiat Bravo SX 1.4 12V

Поставянето на предпазен колан отнема 7 секунди от твоят живот - изживей го целия!
            Шофирайте внимателно! Нека кажем НЕ НА ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА!

Коментар

Що плащате сега данъка?Не беше ли -5% до края на Април?
              F31 BMW 320d

Коментар

snake написа:
                Колите не се регистрират в НАП, а в отдел МДТ на Общината. Всяка община има правомощия да вдига данък МПС до 3 пъти спрямо законовата база. За една и съща кола в различни общини може да се дължи различен данък. А годишен данък 131 лв. за 125 к.с. не е възможно, това е под законовия минимум. Може би са му го изчислили за остатъка от годината, все пак януари вече почти си замина .
                Не съм съгласен с твърдението че е под законовият минимум.Сметни тук: http://pariteni.bg/Calcs/5/1ff1de774005f8da18.html за моята Капа,която е 107KW и е 94г за град Враца-за 146к.с кола данъка ми е 117лв
                LANCIA DELTA II 1.6ie 75HP 835C1.000
                LANCIA KAPPA 2.0 20V 838A1.000-ex
                LANCIA DEDRA 1.8 105hp 835A2.046-ex
                Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8 215hp
                Grande Punto 1.2 LPG

Коментар

Прав си. Аз по инерция смятам за 5-14 г. автомобили, при които данъкът се умножава с коефициент 1.5. Докато за тези над 14 г. се умножава с коефициент 1.Вместо да се правя на много вещ в ЗМДТ, ето ви една извадка от него:1. до 37 kW включително - от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW;2. над 37 kW до 55 kW включително - от 0,40 до 1,20 лв. за 1 kW;3. над 55 kW до 74 kW включително - от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW;4. над 74 kW до 110 kW включително - от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW;5. над 110 kW - от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW.В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти: Над 14 години 1Над 5 до 14 години включително 1,5До 5 години включително 2,8Твоята капа е над 14 г. и данъкът се получава така: 107*1,1*1=117 лв. Коефициентът 1,1 лв. за KW е законовия минимум. Общината може да го вдигне до 3,3 и тогава данъкът може да стане 351 лв. И по принцип всяка община може да играе само със сумите за 1 KW, и то в границите (x-3x), посочени в закона. Само от Столична Община миналата година решиха, че могат да смятат данъка по друга формула и станаха за смях.

Коментар

А това някакво изменение на закона ли е?Питам понеже за миналата година съм си платил данъка на колата,а смятайки по този начин :киловатите по толкова за киловат по 1,5 понеже колата влиза в графата от 5 до 14 години сметката не излиза никак.Иначе казано платил съм много по-малко от минимума .В горния сайт обаче сметката излиза защото за регистрирани под 100к.с. коли се прави намаление и за катализатор от 50%

Коментар

Ба, и ква е логиката данъка на старите коли да е два пъти по малък от данъка на нивите. Нали трябва да се стимулира купуването на нови коли!!! а после автопарка ни е стар, баси държавата...
                      Brava 103HP
                      ''Фиата тръгва там където Голфа спира''

Коментар

miro2177 написа:
                        Ба, и ква е логиката данъка на старите коли да е два пъти по малък от данъка на нивите. Нали трябва да се стимулира купуването на нови коли!!! а после автопарка ни е стар, баси държавата...
                        Факт е, че в България логиката на данъка върху ПС е в по-голяма степен фискална - да се вземе повече от този, който има по-нова (респ. по-скъпа) кола.
                        lubobg написа:
                        А това някакво изменение на закона ли е?Питам понеже за миналата година съм си платил данъка на колата,а смятайки по този начин :киловатите по толкова за киловат по 1,5 понеже колата влиза в графата от 5 до 14 години сметката не излиза никак.Иначе казано платил съм много по-малко от минимума .В горния сайт обаче сметката излиза защото за регистрирани под 100к.с. коли се прави намаление и за катализатор от 50%
                        Аз не съм цитирал целия закон. Отстъпката за катализатора си важи:Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW вкл., снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление.Не е проблем да копирам и цялата част от ЗМДТ, отнасяща се за данък превозни средства, но не мисля, че ще е интересно.

Коментар

А ако не съм плащал за миналата година ще има ли лихви?
                          Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
                          http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

Преди малко чух по радиото за 25% увеличение на данъка за автомобил
                            Ползвайте мигачи!
                            Sometimes I feel like screaming

Коментар

EasternAlien написа:
                              Преди малко чух по радиото за 25% увеличение на данъка за автомобил
                              А пък аз го прочетох в нета за София. Смет и коли нагоре. Да ни е честито

Коментар

Working...
                              X