Колеги,някой плащал ли е данък МПС тази година?Приятел вчера си е регистрирал колата в НАП и са му обявили данък от 131 лева,за 125 к.с.Гледам някакъв онлайн калкулатори и ми дава за мареата 171лева,а друг ми дава 125 лева.Изглежда са ги намалили. :D
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нови данъци?
Collapse
X
-
Re: Нови данъци?
dudulia написа:Колеги,някой плащал ли е данък МПС тази година?Приятел вчера си е регистрирал колата в НАП и са му обявили данък от 131 лева,за 125 к.с.Гледам някакъв онлайн калкулатори и ми дава за мареата 171лева,а друг ми дава 125 лева.Изглежда са ги намалили. :DTonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Re: Нови данъци?
snake написа:Колите не се регистрират в НАП, а в отдел МДТ на Общината. Всяка община има правомощия да вдига данък МПС до 3 пъти спрямо законовата база. За една и съща кола в различни общини може да се дължи различен данък. А годишен данък 131 лв. за 125 к.с. не е възможно, това е под законовия минимум. Може би са му го изчислили за остатъка от годината, все пак януари вече почти си замина .LANCIA DELTA II 1.6ie 75HP 835C1.000
LANCIA KAPPA 2.0 20V 838A1.000-ex
LANCIA DEDRA 1.8 105hp 835A2.046-ex
Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8 215hp
Grande Punto 1.2 LPG
Коментар
-
Прав си. Аз по инерция смятам за 5-14 г. автомобили, при които данъкът се умножава с коефициент 1.5. Докато за тези над 14 г. се умножава с коефициент 1.Вместо да се правя на много вещ в ЗМДТ, ето ви една извадка от него:1. до 37 kW включително - от 0,34 до 1,02 лв. за 1 kW;2. над 37 kW до 55 kW включително - от 0,40 до 1,20 лв. за 1 kW;3. над 55 kW до 74 kW включително - от 0,54 до 1,62 лв. за 1 kW;4. над 74 kW до 110 kW включително - от 1,10 до 3,30 лв. за 1 kW;5. над 110 kW - от 1,23 до 3,69 лв. за 1 kW.В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти: Над 14 години 1Над 5 до 14 години включително 1,5До 5 години включително 2,8Твоята капа е над 14 г. и данъкът се получава така: 107*1,1*1=117 лв. Коефициентът 1,1 лв. за KW е законовия минимум. Общината може да го вдигне до 3,3 и тогава данъкът може да стане 351 лв. И по принцип всяка община може да играе само със сумите за 1 KW, и то в границите (x-3x), посочени в закона. Само от Столична Община миналата година решиха, че могат да смятат данъка по друга формула и станаха за смях.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
А това някакво изменение на закона ли е?Питам понеже за миналата година съм си платил данъка на колата,а смятайки по този начин :киловатите по толкова за киловат по 1,5 понеже колата влиза в графата от 5 до 14 години сметката не излиза никак.Иначе казано платил съм много по-малко от минимума .В горния сайт обаче сметката излиза защото за регистрирани под 100к.с. коли се прави намаление и за катализатор от 50%
Коментар
-
miro2177 написа:Ба, и ква е логиката данъка на старите коли да е два пъти по малък от данъка на нивите. Нали трябва да се стимулира купуването на нови коли!!! а после автопарка ни е стар, баси държавата...lubobg написа:А това някакво изменение на закона ли е?Питам понеже за миналата година съм си платил данъка на колата,а смятайки по този начин :киловатите по толкова за киловат по 1,5 понеже колата влиза в графата от 5 до 14 години сметката не излиза никак.Иначе казано платил съм много по-малко от минимума .В горния сайт обаче сметката излиза защото за регистрирани под 100к.с. коли се прави намаление и за катализатор от 50%Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
profit
EasternAlien написа:Преди малко чух по радиото за 25% увеличение на данъка за автомобил
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар