Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изчанчена тема...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Изчанчена тема...

Нали тука беше мястото за разговори за живота, вселената и всичко останало :D ....Та ме обзеха едни мисли тия дни ...Как мислите, наистина ли е предприемчив човек българина? Или носим в себе си унаследено мислене на дребно и вкопченост в илюзорната сигурност? А може би е въпрос на поколение?
    Ако можеш да си го представиш, значи можеш да го направиш.

По-скоро според мен въпросът е в поколенията...
    "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
    Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

Мдааа 45 год. на българина му беше убита всякаква предприемчивост..... Дано следващите поколения успеят да я изградят у себе си.
      Fiat Croma 1.9 16v Mjet автомат

Коментар

Българинът е предприемчив толкова, колкото и другите народи - има хора, които могат да поемат риска, и такива, които не могат. Въпросът по-скоро трябва да е :Работлив ли е българинът?Аз бих казала - не като цяло. Не само не е работлив, но и не иска да се учи (в работата, тези в университетите всички ги знаем). Българинът гледа да кръшне, когато може, да отдели дълги минути да съзерцава прозореца и да се мота, виждате ли аз съм толкова важен. Тази прословута работливост я виждаме всеки ден-отиваш да пазаруваш, обаче трябва да изчакаш, защото продавачките трябва да се донаклюкарят, отиваш на сервиз - там чакаш ли чакаш, защото скоростта на движение е няколко крачки в минута, да не говорим, че "сега сме в почивка" е редовна практика. Българинът е мързелив, защото мисли, че трябва да работи за колкото му плащат. От друга страна, фирмите плащат толкова, колкото работиш....
        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Дааа....

ele написа:
          Българинът е предприемчив толкова, колкото и другите народи - има хора, които могат да поемат риска, и такива, които не могат. Въпросът по-скоро трябва да е :Работлив ли е българинът?Аз бих казала - не като цяло. Не само не е работлив, но и не иска да се учи (в работата, тези в университетите всички ги знаем). Българинът гледа да кръшне, когато може, да отдели дълги минути да съзерцава прозореца и да се мота, виждате ли аз съм толкова важен. Тази прословута работливост я виждаме всеки ден-отиваш да пазаруваш, обаче трябва да изчакаш, защото продавачките трябва да се донаклюкарят, отиваш на сервиз - там чакаш ли чакаш, защото скоростта на движение е няколко крачки в минута, да не говорим, че "сега сме в почивка" е редовна практика. Българинът е мързелив, защото мисли, че трябва да работи за колкото му плащат. От друга страна, фирмите плащат толкова, колкото работиш....
          Абсолютно съм съгласен. Бих направил и още една връзка-догадка в тази посока на мислите - странно (дали пък аз не си въобразявам?), но често наблюдавам, че дори хора, зависещи от другите (например клиенти), да не говорим за "независещите" от други сфери, имат нагласата "на мен всичко ми е ясно, въобще никакви не ми ги разправяйте, аз съм на този свят единствено да покажа своята значимост"...и през ум не им минава, че сме тук, за да се реализираме чрез оценката на себеподобните....права си, каква ти предприемчивост, трудолюбие или нагласа...
          Ако можеш да си го представиш, значи можеш да го направиш.

Коментар

@ele Напълно съм съгласен с първата част, относно предприемчивостта на българина. Но все си мисля, че ако човек има избор да роботи или да не работи, най-логичното е да стори второто. Проблема е в условията, които предприемчивите поставят като работна среда. Защото едно е да приемаш риск, да се бориш за нещо и съвсем друго е да работиш с хора.

Коментар

ele написа:
              Българинът е предприемчив толкова, колкото и другите народи - има хора, които могат да поемат риска, и такива, които не могат. Въпросът по-скоро трябва да е :Работлив ли е българинът?
              Да напълно съм съгласен, всичко опира до личностни качества, няма общо каква националност си, винаги има просперитетни личности, има и такива, които ги мързи и грам не се помръдват, а има и много такива в България на които просто не им се отдава възможност.
              ele написа:
              Българинът е мързелив, защото мисли, че трябва да работи за колкото му плащат. От друга страна, фирмите плащат толкова, колкото работиш....
              Значи и ти си мързелива, така ли да го разбирам? Както казах всичко е до отделния индивид!
              --Старата ръжда любов не хваща!--
              156 sportwagon 1,9 jtd 115
              ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

Българинът е предприемчив само да не трябва той да свърши работата.
                Fiat Brava 1.8 16V GT

Коментар

LiGuru написа:
                  @ele Напълно съм съгласен с първата част, относно предприемчивостта на българина. Но все си мисля, че ако човек има избор да роботи или да не работи, най-логичното е да стори второто. Проблема е в условията, които предприемчивите поставят като работна среда. Защото едно е да приемаш риск, да се бориш за нещо и съвсем друго е да работиш с хора.
                  Защо си мислиш, че предприемачите не трябва да работят с хора?
                  van_dal написа:
                  [Значи и ти си мързелива, така ли да го разбирам? Както казах всичко е до отделния индивид!
                  Казах: като цяло. Аз не мога да си позволя да бъда мързелива. Ако днес ме мързи да започна проект или ме мързи да завърша един проект с отлично качество - утре никой няма да ме потърси отново. Иначе: до времето, когато започнах да работя за себе си съм работила на много места. На някой работих здраво, защото ми плащаха на %, на други не толкова здраво, но достатъчно здраво, за да не си тръгне клиент обиден или недоразбран, или за да си свърша задачите, поставени за деня. В същото време имах колеги, които по цял ден се мотаха, чатиха или просто си вееха краката на стола.На последната ми работа, когато започнах усилено да уча английски, започнаха репликите: Ко се натягаш, шеф ли искаш да станеш? Българинът не само не иска да се развива професионално, но гледа да не допуска и другите да го правят.Мисля, че прословутата българска злоба е много добре изразена в: Не е важно на мен да ми е добре, по-важно на Вуте да му е по-зле. (или в подобни вариации)п.п. И тъй като имате навика да ме разбирате погрешно, горните твърдения НЕ се отнасят за всички българи, а за доста голяма част от тях.

Коментар

ele написа:
                    Напротив казвам, че е задължително, но в повечето случаи това е добро пожелание.

Коментар

ele написа:
                      Казах: като цяло. Аз не мога да си позволя да бъда мързелива. Ако днес ме мързи да започна проект или ме мързи да завърша един проект с отлично качество - утре никой няма да ме потърси отново. Иначе: до времето, когато започнах да работя за себе си съм работила на много места. На някой работих здраво, защото ми плащаха на %, на други не толкова здраво, но достатъчно здраво, за да не си тръгне клиент обиден или недоразбран, или за да си свърша задачите, поставени за деня. В същото време имах колеги, които по цял ден се мотаха, чатиха или просто си вееха краката на стола.
                      Е, пък даде общо определение "българинът е мързелив", а се оказва, че даже и ти не си мързелива, хмм Честно казано аз на колкото работни места съм бил винаги е имало значение колектива, последно бях в охранителна фирма и колектива и обстоятелствата бяха такива, че само се чудиш къде да се скатаеш, направо съм избеснявал как няма какво да се прави. В новата фирма в която съм сега попаднах на малък, много сплотен и работен колектив и не се спирам има ли нещо което мога да свърша и да допринеса за благото на фирмата винаги го правя, а и по принцип никога не оставям работата за по-късно или за утре.
                      --Старата ръжда любов не хваща!--
                      156 sportwagon 1,9 jtd 115
                      ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

LiGuru написа:
                        ele написа:
                        Напротив казвам, че е задължително, но в повечето случаи това е добро пожелание.
                        Имах един познат на времето (преди 10 години някъде), на който му предлагаха да стане шеф на депо в бдж. Отказа с мотива, че не можел да работи с хора, и още си джитка като машинист.Някои хора просто не мога да ги разбера.... но има и такива хора - които не могат да поемат елементарни отговорности, при условие, че поемат отговорността да карат влак, а тя не е никак малка. Старанно ми е, когато някой се плаши от хора...

Коментар

Според мен това дали е мързелив българина или не е обширна тема. Всичко си е според индивида и както каза колегата по горе, ако трябва да работи или да не работи.. по скоро ще избере второто. Тук идва на ход предприемчивия човек, да си организира така работата, че да успее да стимулира подчинения му да му върши колкото се може повече работа. Е тук има голям проблем в БГ... липсата на каквато и да е идея... как точно, кога и по какъв начин да стимулираш човека. Естествено е че най-големия стимул са парите.... и получаването им в по-големи размери трябва да е пряко свързано с количестовото и качествето на изработената продукция! За съжаление много хора не го осъзнават или им е по лесно така не знам... но е масово явление. Просто по повечето фирми хора на дадена позиция с еднаква квалификация получават еднакви пари ( нищо че единия извършва 5 пъти повече работа от другия ) Такива примери мога да дам много от моята сфера
                          Fiat Croma 1.9 16v Mjet автомат

Коментар

van_dal написа:
                            ele написа:
                            Казах: като цяло. Аз не мога да си позволя да бъда мързелива. Ако днес ме мързи да започна проект или ме мързи да завърша един проект с отлично качество - утре никой няма да ме потърси отново. Иначе: до времето, когато започнах да работя за себе си съм работила на много места. На някой работих здраво, защото ми плащаха на %, на други не толкова здраво, но достатъчно здраво, за да не си тръгне клиент обиден или недоразбран, или за да си свърша задачите, поставени за деня. В същото време имах колеги, които по цял ден се мотаха, чатиха или просто си вееха краката на стола.
                            Е, пък даде общо определение "българинът е мързелив", а се оказва, че даже и ти не си мързелива, хмм Честно казано аз на колкото работни места съм бил винаги е имало значение колектива, последно бях в охранителна фирма и колектива и обстоятелствата бяха такива, че само се чудиш къде да се скатаеш, направо съм избеснявал как няма какво да се прави. В новата фирма в която съм сега попаднах на малък, много сплотен и работен колектив и не се спирам има ли нещо което мога да свърша и да допринеса за благото на фирмата винаги го правя, а и по принцип никога не оставям работата за по-късно или за утре.
                            ти пак не дочете какво съм написала: прочети последните няколко реда, няма да цитирам

Коментар

noriaga написа:
                              Просто по повечето фирми хора на дадена позиция с еднаква квалификация получават еднакви пари ( нищо че единия извършва 5 пъти повече работа от другия ) Такива примери мога да дам много от моята сфера
                              Taкива са законите, еднакъв труд при еднакви условия, еднакво заплащене. И един от основните принципи в тая работа е "никога не стимулирай работника материялно, той винаги ще иска още".В малките фирми нещата са горе долу добре, работиш получаваш, но в големите компании нещата са отратителни, просто там всичко се решава от криви на търсене и предлагане, от графична полезност и т.н. Това което искам да кажа, е че подбора на средните менеджери е обвързан с Икономическо или Юридическо образование, такъв човек, ако е свързан с "Човешки ресурси" на технологична компания никога не може да си намери правилните хора, това води до голямо текучество и слаба пройзводителност.Ако твоя регионален менеджер е перфектен икономист, но няма грам техника в главата вервай ми никога няма да получиш нови инструменти, ново работно облекло, нова апаратура, ако на всичко това стойноста не му е станала ’0’, примерно по САП.

Коментар

Working...
                              X