Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Литературно-образователна тема...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Kuku написа:
    Еле, ВЪПРОСЪТ принципен - ние поне се стараем, вместо да спорим
    върпоса не е принципен, щото ако си решил да спориш, е редно и да си прав. Май ти тъй се изказа в една друга (или тази) тема.Съвременен български език, Тодор Бояджиев, Иван Куцаров, Йордан Пенчев; издателство Петър Берон
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
      върпоса не е принципен, щото ако си решил да спориш, е редно и да си прав.
      Точно заради това я направихме темата. Пасарелката спори, та се пъна. Пък не беше прав. Ей тука ще се разясняват подобни спорове, а не излишен спор и спамене във всякакви други теми.

Коментар

Ами ето - намираш ми грешки и аз не споря, съгласявам се, приемам ги и се старая да се поправя - кое не разбираш?!И да, решил съм да споря с Пасарела, защото СЪМ ПРАВ Или и ти твърдиш, че "боядиШЕ" е правилно?

Коментар

Еle, какво да правя като целият клас избяга точно от този час, за пълния и краткия ЧЛЕН! От тогава ми е проблем.... Свършиха се автомобилните загадки, та взехме да "лющим" проблемите на съвременното ФИАТ поколение и специално, отношението му към съвременната българска граматика.Но явно доста хора са без работа в този иначе спокоен вторник.Преди и аз като модератор съм се дразнил от гаврите с езика ни, но какво да се прави? ПроблемЪТ е многопластов и сложен.Истината е, че липсват книгите. пс... дано някой без работа модератор в момента, не поиска и образователен ценз при регистрация....
          SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Пълният член е някакъв архаизъм в българския правопис. С нищо не променя смисъла и освен да се греши и съответно да се намаляват оценките в училище, не служи за нищо друго :D .
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

+

И аз да вмъкна нещичко: интервал се слага след всяка точка и запетая, а не преди тях. Някои хора дори пропускат интервалите след тези препинателни знаци и се получават едни залепени изречения....
              Punto ELX, 75к.с., 1.2MPI, '94г.+газ

Коментар

Многоегаднодачетештаковаслятоведноизречениезаклева мсе!

Коментар

snake написа:
                  Пълният член е някакъв архаизъм в българския правопис. С нищо не променя смисъла и освен да се греши и съответно да се намаляват оценките в училище, не служи за нищо друго :D .
                  Пълният член е едно от най-важните неща в живота колега! Кембълът наприер много държеше на пълният член отзад!
                  VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                  VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                  VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                  VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                  Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

snake написа:
                    Защо да е архаизъм?ПП М/у другото в училище ни учеха,че в българският език нямало неопределителен член...

Коментар

SHB написа:
                      snake написа:
                      Защо да е архаизъм?ПП М/у другото в училище ни учеха,че в българският език нямало неопределителен член...
                      Дай ми пример с едно изречение, което изменя смисъла си в зависимост от използването на пълен/непълен член.
                      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

snake написа:
                        SHB написа:
                        snake написа:
                        Дай ми пример с едно изречение, което изменя смисъла си в зависимост от използването на пълен/непълен член.
                        Напълно си прав и даже имаше предложение да се актуализира, реформира или там какво да става само и само да се махне като задължително правило. Относно ̀и, отдавно е прието и е официално да се замества с й, тъй че да не ти дреме ....

Коментар

PASSARELLA написа:
                          Тоест да разбирам, че думата "боядише" не е написана правилно, също както и думата "напише", "препише"и др. подобни?Странни люде бродят по тази земя... Yellow_Flash_Colorz_PDT_33
                          Абе, колеги... Давайте си време преди да направите такива заключения, особено след някаква забележка, форум е все пак.
                          Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                            snake написа:
                            Пълният член е едно от най-важните неща в живота колега! Кембълът наприер много държеше на пълният член отзад!
                            Ми да,че той пълният член там си се слага по принцип...
                            "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
                            Ванга

Коментар

ele написа:
                              Лелееееееееееее,колега,откъде тия нерви да го изпишеш сичкото туй?!?
                              .....Правите забележки на човека, а не се виждате вие какви ги снасяте.
                              Алооууууу,Варна,айде ако обичаш , да не ме цитираш точно мен за неправилен изказ, щото явно не си наясно,че в българския език съществуват книжовен такъв и разговорна реч.И изразът "сичкото туй "е точно такъв,което не го прави грешен.Времето,прекарано в ровене по читанките май не е било ползотворно за теб,защото нищо не си разбрала,а си преписвала механично и ще си останеш с жалкия опит да ни натриеш носовете.Следващият път се изказвай подготвена.
                              "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
                              Ванга

Коментар

Irka_fihi написа:
                                Алооууууу,Варна,айде ако обичаш , да не ме цитираш точно мен за неправилен изказ, щото явно не си наясно,че в българския език съществуват книжовен такъв и разговорна реч.И изразът "сичкото туй "е точно такъв,което не го прави грешен.Времето,прекарано в ровене по читанките май не е било ползотворно за теб,защото нищо не си разбрала,а си преписвала механично и ще си останеш с жалкия опит да ни натриеш носовете.Следващият път се изказвай подготвена.
                                1. Aз не съм "АлоооууууВарна", имам си име (обръщението ти показва липса на каквото и да е уважение към човек, когото не познаваш, ама това не го пише в дебелите буквари и може би затова не го знаеш)2. Не обичам.3. Чела съм когато трябва и много добре знам какво пише в читанките.4. Уж си филолог-българист, нали в тая тема се наехте да учите нас, простите, на книжовен език? Ко стана с прекрасната идея??? Май ще се учим на разговорен.... 5. Уж влизаш да се забавляваш и уж носиш на критика, но ако някой нещо каже - скачаш като ощипана булка. И не само скачаш, ами започваш да се държиш нагло и да се опитваш да обиждаш.6. Пробваш се изхвърляш колко много знаеш, как ние да не сме ти по чергата и как грешките ти бодяли очите, ама пропуснатите запетайки и тук там някой пълен член май май хич даже не ги виждаш. (то ги няма, ко да ги видиш)Затова, ако обичаш, да успокоиш топката и да престанеш да се държиш като голямото добрутро
                                Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Working...
                                X