Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Литературно-образователна тема...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Ще се радвам, ако тази тема, която не се "роди" по естествен път, остане в "Общи приказки", а не завърши живота си в кошчето . Можем да дискутираме често срещани грешки във форума, без да цитираме авторите, за да няма обидени.И така, аз нямам филологическо или литературно образование, но все пак ще си позволя да взема думата. Както прочетох в един форум, съжалявам, но се пише съжалявам, а не съжелявам. Често срещана грешка и в нашия форум...Надявах се, че въпроса за "й" в края на думи в множествено число вече го изяснихме в отделна тема http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=30554 , но явно не . А интересно ми е как е правилно да се пише "ударено и" : например - нейните книги; книгите и . Аз слагам "й" в такива случаи, поради липса на друг знак на клавиатурата, макар че не е правилно.
    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Никой не е светец и всеки допуска правописни грешки. Къде от незнание, къде в бързина. Аз например бъркам много често пълен и кратък член, прекалявам със запетаите. Ето например, не съм сигурен трябва ли да има тире в заглавието на тази тема. Но ако някой ми напише: "-абре, там няма тире"...веднага ще го коригирам и ще приема критиката. Но в никакъв случай няма да се пъна и да вадя от "десети извор вода", за да обяснявам колко съм прав.Не ми е много приятно да правя тема, усмиваща колегата, но точно "пъненето" му ме провокира. Много е лесно да обиждаш и иронизираш другите, но когато цял форум се опитва да ти втълпи, че не си прав, а ти продължаваш да се пънеш.....не е достойно.И тъй като от страна на администраторският състав на форума много често изникват неофициални предупреждения за правописа, както и дежурното недоволство и протест на колеги спрямо това, бих ви посъветвал от сега нататък, тази тема да се обсъжда тук. Нека тук всеки изразява неформалният си протест към някой колега, дали чрез забележка, цитат или каквото е.........нека тази тема наистина стане "литературно-образователна".От сега нататък, всеки един пост, който се отнася до правопис, ще бъде преместван тук. Нека темата боде очите на всички, за да докажем, че почитателите на италианската марка са не само възпитани и интелигентни, но и грамотни.Няма да цитирам форуми, но на други места положението е....трагикомично!!!Поздрави на всички!!!

Коментар

Удареното "и" се пише с комбинация от символи и цифри на старите Виндоуси, и с главно "ь" на Виста.Комбинацията от тези символи ( и & # 7 6 8 ; ) без разстоянията, изписва това - ѝ .

Коментар

Достатъчно ми бе да прочета само първите няколко мнения по темата. Който е чел повечко книжки и не е бягал от училище за да се напива, и пуши знае, че правилното е боядиса, а не боядише!Е чак "важна тема"!?!?! Не е ли малко крайно? И без това са толкова много, че за да чета нормалните теми винаги трябва да "скролвам" надолу!!!
          Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

боядиса глагол - сег.вр., 3л., ед.ч. глагол - мин.св.вр., 2л., ед.ч. глагол - мин.св.вр., 3л., ед.ч. боядисам основна форма боядисам сег.вр., 1л., ед.ч. боядисаш сег.вр., 2л., ед.ч. боядиса сег.вр., 3л., ед.ч. боядисаме сег.вр., 1л., мн.ч. боядисате сег.вр., 2л., мн.ч. боядисат сег.вр., 3л., мн.ч. боядисах мин.св.вр., 1л., ед.ч. боядиса мин.св.вр., 2л., ед.ч. боядиса мин.св.вр., 3л., ед.ч. боядисахме мин.св.вр., 1л., мн.ч. боядисахте мин.св.вр., 2л., мн.ч. боядисаха мин.св.вр., 3л., мн.ч. боядисах мин.несв.вр., 1л., ед.ч. боядисаше мин.несв.вр., 2л., ед.ч. боядисаше мин.несв.вр., 3л., ед.ч. боядисахме мин.несв.вр., 1л., мн.ч. боядисахте мин.несв.вр., 2л., мн.ч. боядисаха мин.несв.вр., 3л., мн.ч. боядисай повелително наклонение, ед.ч. боядисайте повелително наклонение, мн.ч. боядисал мин.деят.св.прич., ед.ч., м.р. боядисалия мин.деят.св.прич., ед.ч., м.р., непълен член боядисалият мин.деят.св.прич., ед.ч., м.р., пълен член боядисала мин.деят.св.прич., ед.ч., ж.р. боядисалата мин.деят.св.прич., ед.ч., ж.р., членувано боядисало мин.деят.св.прич., ед.ч., ср.р. боядисалото мин.деят.св.прич., ед.ч., ср.р., членувано боядисали мин.деят.св.прич., мн.ч. боядисалите мин.деят.св.прич., мн.ч., членувано боядисал мин.деят.несв.прич., ед.ч., м.р. боядисалия мин.деят.несв.прич., ед.ч., м.р., непълен член боядисалият мин.деят.несв.прич., ед.ч., м.р., пълен член боядисала мин.деят.несв.прич., ед.ч., ж.р. боядисалата мин.деят.несв.прич., ед.ч., ж.р., членувано боядисало мин.деят.несв.прич., ед.ч., ср.р. боядисалото мин.деят.несв.прич., ед.ч., ср.р., членувано боядисали мин.деят.несв.прич., мн.ч. боядисалите мин.деят.несв.прич., мн.ч., членувано боядисан мин.страд.прич., ед.ч., м.р. боядисания мин.страд.прич., ед.ч., м.р., непълен член боядисаният мин.страд.прич., ед.ч., м.р., пълен член боядисана мин.страд.прич., ед.ч., ж.р. боядисаната мин.страд.прич., ед.ч., ж.р., членувано боядисано мин.страд.прич., ед.ч., ср.р. боядисаното мин.страд.прич., ед.ч., ср.р., членувано боядисани мин.страд.прич., мн.ч. боядисаните мин.страд.прич., мн.ч., членувано боядисащ сег.деят.прич., ед.ч., м.р. боядисащия сег.деят.прич., ед.ч., м.р., непълен член боядисащият сег.деят.прич., ед.ч., м.р., пълен член боядисаща сег.деят.прич., ед.ч., ж.р. боядисащата сег.деят.прич., ед.ч., ж.р., членувано боядисащо сег.деят.прич., ед.ч., ср.р. боядисащото сег.деят.прич., ед.ч., ср.р., членувано боядисащи сег.деят.прич., мн.ч. боядисащите сег.деят.прич., мн.ч., членувано боядисайки деепричастие

Коментар

Irka_fihi написа:
              SHB написа:
              Irka_fihi написа:
              SHB написа:
              А кой ти е майчиния език?
              E,не е турски или цигански,ако това си мислиш...
              Нищо не си мисля,все още се надявам да ни кажеш.
              "Да ни...?"-кой освен теб още се интересува?
              Само аз.Кажи ми,моля!

Коментар

Не мога да зацепя смисъла на тази тема.Незнам по каква причина си мислите, че като започнете да сочите с пръст някой, който не се изразява литературно, ще постигнете нещо. няма да промените изказа на човека, защото той се формира от кръга, в който се движи. Ако днес му кажете, че БОЯДИША (или каквото и да е) е грешно, да не мислите, че утре ще го произнася правилно, ако цялата му рода и всичките му приятели го произнасят по този начин? приемете, че освен литературен български съществува и диалект, и се примирете с това. Освен това няма никаква връзка между интелигентността и начетеността - навремето познавах един циганин, който не можеше да пише, обаче акълът му цепеше за 10-тина. Познавам и много начетени хора, които спокойно бих ги сложила в графата "бавноразвиващи се".А това дали пишем правилно във форум или не не е страшно, страшното е като вземете нещо, преведено на български, и започнете да се чудите какво изобщо се казва в това писание. Погледнете някое ръководство, което имате - обикновено са пълни с грешки.Все пак, ако на някой не му пречи нито в професионалния, нито в личния живот да приказва на диалект и да пише с грешки - нека го прави.
                Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
                  ...... защото той се формира от кръга, в който се движи. .....
                  ...именно. Точно за това е направена темата. Пишеш, пишеш.....и в един момент си формираш изказа в кръга, в който се движиш.

Коментар

SHB написа:
                    боядиса глагол - сег.вр., 3л., ед.ч. глагол - мин.св.вр., 2л., ед.ч. глагол - мин.св.вр., 3л., ед.ч. боядисам основна форма боядисам сег.вр., 1л., ед.ч. боядисаш сег.вр., 2л., ед.ч. боядиса сег.вр., 3л., ед.ч. боядисаме сег.вр., 1л., мн.ч. боядисате сег.вр., 2л., мн.ч. боядисат сег.вр., 3л., мн.ч. боядисах мин.св.вр., 1л., ед.ч. боядиса мин.св.вр., 2л., ед.ч. боядиса мин.св.вр., 3л., ед.ч. боядисахме мин.св.вр., 1л., мн.ч. боядисахте мин.св.вр., 2л., мн.ч. боядисаха мин.св.вр., 3л., мн.ч. боядисах мин.несв.вр., 1л., ед.ч. боядисаше мин.несв.вр., 2л., ед.ч. боядисаше мин.несв.вр., 3л., ед.ч. боядисахме мин.несв.вр., 1л., мн.ч. боядисахте мин.несв.вр., 2л., мн.ч. боядисаха мин.несв.вр., 3л., мн.ч. боядисай повелително наклонение, ед.ч. боядисайте повелително наклонение, мн.ч. боядисал мин.деят.св.прич., ед.ч., м.р. боядисалия мин.деят.св.прич., ед.ч., м.р., непълен член боядисалият мин.деят.св.прич., ед.ч., м.р., пълен член боядисала мин.деят.св.прич., ед.ч., ж.р. боядисалата мин.деят.св.прич., ед.ч., ж.р., членувано боядисало мин.деят.св.прич., ед.ч., ср.р. боядисалото мин.деят.св.прич., ед.ч., ср.р., членувано боядисали мин.деят.св.прич., мн.ч. боядисалите мин.деят.св.прич., мн.ч., членувано боядисал мин.деят.несв.прич., ед.ч., м.р. боядисалия мин.деят.несв.прич., ед.ч., м.р., непълен член боядисалият мин.деят.несв.прич., ед.ч., м.р., пълен член боядисала мин.деят.несв.прич., ед.ч., ж.р. боядисалата мин.деят.несв.прич., ед.ч., ж.р., членувано боядисало мин.деят.несв.прич., ед.ч., ср.р. боядисалото мин.деят.несв.прич., ед.ч., ср.р., членувано боядисали мин.деят.несв.прич., мн.ч. боядисалите мин.деят.несв.прич., мн.ч., членувано боядисан мин.страд.прич., ед.ч., м.р. боядисания мин.страд.прич., ед.ч., м.р., непълен член боядисаният мин.страд.прич., ед.ч., м.р., пълен член боядисана мин.страд.прич., ед.ч., ж.р. боядисаната мин.страд.прич., ед.ч., ж.р., членувано боядисано мин.страд.прич., ед.ч., ср.р. боядисаното мин.страд.прич., ед.ч., ср.р., членувано боядисани мин.страд.прич., мн.ч. боядисаните мин.страд.прич., мн.ч., членувано боядисащ сег.деят.прич., ед.ч., м.р. боядисащия сег.деят.прич., ед.ч., м.р., непълен член боядисащият сег.деят.прич., ед.ч., м.р., пълен член боядисаща сег.деят.прич., ед.ч., ж.р. боядисащата сег.деят.прич., ед.ч., ж.р., членувано боядисащо сег.деят.прич., ед.ч., ср.р. боядисащото сег.деят.прич., ед.ч., ср.р., членувано боядисащи сег.деят.прич., мн.ч. боядисащите сег.деят.прич., мн.ч., членувано боядисайки деепричастие
                    Лелееееееееееее,колега,откъде тия нерви да го изпишеш сичкото туй?!?Евалла,шапка ти свалям!!!
                    "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
                    Ванга

Коментар

Аз лично приемам тази ВАЖНА тема, като тема в която винаги да отбелязваме членовете на форума, които са признати за врагове на сдружението "Фиат форум България" и начините по който те ще бъдат низвергнати, доказано неграмотни, прости, идиоти, пишещи изцепки, боклуци, инфантилни, ненормални, тъпи, застреляни, пияници, наркомани и какви ли не други гадни и мръсни типове, обиждащи жени, иронизатори, злобарчета...

Коментар

SHB написа:
                        Irka_fihi написа:
                        SHB написа:
                        Irka_fihi написа:
                        SHB написа:
                        А кой ти е майчиния език?
                        E,не е турски или цигански,ако това си мислиш...
                        Нищо не си мисля,все още се надявам да ни кажеш.
                        "Да ни...?"-кой освен теб още се интересува?
                        Само аз.Кажи ми,моля!
                        Добре де,руски е въпросният език.
                        "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
                        Ванга

Коментар

PASSARELLA написа:
                          Аз лично приемам тази ВАЖНА тема, като тема в която винаги да отбелязваме членовете на форума, които са признати за врагове на сдружението "Фиат форум България" и начините по който те ще бъдат низвергнати, доказано неграмотни, прости, идиоти, пишещи изцепки, боклуци, инфантилни, ненормални, тъпи, застреляни, пияници, наркомани и какви ли не други гадни и мръсни типове, обиждащи жени, иронизатори, злобарчета...
                          Приеми тази ВАЖНА тема като тема, в която ей такива като тебе ще могат да обсъждат въпроси от рода на "боядише"-"боядиса".....и разни други не като тебе ще му отговарят и коригират...

Коментар

PASSARELLA написа:
                            Ти да си видял някой да ти дава толкова обстойна квалификация?Добре че се сещаш сам Или с други думи и с допълнителен смисъл: "Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи" - нали сме и малко "Направи сам" форум
                            Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                            Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                            ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Моля под ника ми да не пише Фиат фен или каквото там...а "Враг на сдружението"!Или не, не враг на сдужението, а :Морално разложен тип

Коментар

PASSARELLA написа:
                                Моля под ника ми да не пише Фиат фен или каквото там...а "Враг на сдружението"!Или не, не враг на сдужението, а :Морално разложен тип
                                От "ирония" евоюлира до "самоирония"....Извади си изводите от цялото това отношение.....

Коментар

Working...
                                X