Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кой Линукс? - Избрах!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Кой Линукс? - Избрах!

Колеги, от доста време мисля да минавам на Линукс в нас. Не че ми е много по вкуса точно линукса, фен съм си на FreeBSD и това си е, но просто е малко дървеничко за работна станция за забавление. Изтеглих си по-домашните варианти (FreeSBIE и PC-BSD), но пък с тях имам малко проблеми с хардуера, а и никак не съм пипал Линукс до са и ще ми е полезно да понауча нещо новичко Та ето и изискванията:* Да е съвместим със стар и слаб хардуер (800MHz/256RAM/Nvidia-MX440/мрежова карта/компортски плъх)* Да има някаква порт/пакетна система както е при FreeBSD (да има прилично последни версии на стандартните софтове за интернет/комуникация)* Да няма проблеми с мултимедията (кодеци, прилични mp3/филмови плеъри)* Да не заема особено място на диска и да е лесно съвместим с NTFS дискове (не мисля да сменям системата на другите дялове)* Да има приличен интерфейс и подръжка на фонетична кирилица - KDE е за предпочитане, но не държа на 100%Игри и специализиран софт не ползвам, затова няма да имам проблеми с това, аз си се занимавам с моите си сървъри и работи по нета, жената води кореспонденция и джитка разни онлайн игри... Та това е. Имам тук една дистрибуция - PC-Linux, която само с кирилицата не знам как е, ма иначе на 100% отговаря на горните изисквания, но ми се щеше да получа отзиви и за другите по-нормални дистрибуции Убунту, Федора, Слакуер и сякаквите по- известни такива

(X)Ubuntu [XFCE+Ubuntu] заради параметрите на компа. По твойте искания си за чисто (K)Ubuntu само дето последното иде с KDE4XUbuntu Minimum system requirementsYou need 128 MB RAM to run the Live CD or 192 MB RAM to install. The Alternate Install CD only requires you to have 64 MB RAM at install time. To install Xubuntu, you need 1.5 GB of free space on your hard disk. Once installed, Xubuntu can run with 192 MB RAM, but it is strongly recommended to have at least 256 MB RAM.П.С. Убунту 8.10 идва вече с КДЕ 4, демек нема свикване :D

Коментар

Аз съм на лаптопа с Убунту, нямам оплаквания с нищо. Стабилно се държи, няма проблеми с хардуер. Има всякакъв набор драйвери, не съм включил нещо, което да не е тръгнало.Има доста голяма база със софтуер онлайн, инсталацията става с едно кликване.На настолния комп съм със SuSE 10.0, там е малко играчка подкарването на звука, има и разни други пинизи... За начинаещ най-добре според мен е Ubuntu.П.П. Мойто К-Убунту е с КДЕ 3.5.8.Minimum requirements: 1. 300 MHz x86 processor 2. 64 MB of system memory (RAM). If your system has less than 192 MB of system memory, use the Alternate Installation CD. 3. At least 2 GB of disk space (for full installation and swap space) 4. VGA graphics card capable of 640x480 resolution 5. CD-ROM drive

Коментар

За десктоп аз ползвам и съответно препоръчвам Fedora. То така правят и повечето хора всъщност, всеки си хвали неговото. Щом имаш опит с BSD, ще се справиш и с Linux. Пробвай всички гореспоменати ако трябва и виж коя на теб ще ти пасне най-добре. Напоследък Убунту се котира много, но аз не го харесвам, прекалено user friendly e, скоро ще вземе да заприлича на Windows . Други които са на челните места в distrowatch са Mint, PCLinuxOS, Mepis. Можеш да хвърлиш едно око и на Gentoo, то е малко повече BSD-like в сравнение с другите дистрибуции. (Portage is similar to the BSD package management system called ports; in fact it was originally designed with FreeBSD’s ports in mind). Но пък Gentoo не е точно дистрибуцията, която се препоръчва за начинаещ, но пък и ти не си такъв . Успех!
        Fiat Brava 1.2 16V, 1999
        Peugeot 307 1.6 16V, 2007

Коментар

Е аз пък като USER не виждам нищо лошо в една операционна система да е USER FRIENDLY. Все пак не си слагам Линукса за да се човъркам из него, а за да мога да работя на компа, без да се ядосвам.

Коментар

След последните премеждия с Прозореца(трябва да призная тук световната конспирация няма пръст,а само моето невежество) ми се иска да пробвам Линукс. Като за напълно начинаещ в тази сфера какво да пробвам ?Убунту? Предполагам няма проблем машината да ми е с две операционни(на две отделни партиции де).ПП Малко се възползвах от темата ти колега,но надявам се нямаш против.

Коментар

Kubuntu 32bit KDE 3 downloadKubuntu 64bit KDE 3 downloadKubuntu 32bit KDE 4 downloadInfo install && GOOGLEMore INFO Ubuntu BGUbuntu infoUbuntu info

Коментар

Immortal написа:
                Е аз пък като USER не виждам нищо лошо в една операционна система да е USER FRIENDLY.
                Прав си Аз искам малко по-различни неща, затова и не го харесвам Имаха един tool по едно време Automatix, който се оказа в последствие, че повече вреди отколкото помага. Но пък не съм гледал какво става при тях от 6.10 насам. Ползвам основно RedHat базираните дистрибуции плюс Slackware в началото по наследство, но взеха да ми допадат и някои от идеите на Патрик напоследък. Като цяло това му е хубавото. Всеки е свободен да ползва каквото и както му харесва. Няма ограничения
                SHB написа:
                Предполагам няма проблем машината да ми е с две операционни(на две отделни партиции де).
                Да, няма никакъв проблем да си направиш dual boot система. Дори един от често срещаните проблеми при такава схема отново е породен от Windows. Ако имаш dual boot и си записал grub/lilo на MBR, то при преинсталация на Windows последния го презаписва без да се интересува.
                Fiat Brava 1.2 16V, 1999
                Peugeot 307 1.6 16V, 2007

Коментар

Norpheus написа:
                  Ако имаш dual boot и си записал grub/lilo на MBR, то при преинсталация на Windows последния го презаписва без да се интересува.
                  Като за мен с думи прости,моля

Коментар

С прости думи - ако си сложил двете операционни системи - Линукс и Виндовс (както съм аз, заради някои приложения с които работя), Линукса слага едно стартово меню, от което при пускане на компа избираш коя от ОС да зареди. Ако след време решиш да преинсталираш Виндовса - ще ти затрие стартовото меню и Линукса ще стане неизползваем - няма да има откъде да го пуснеш...Има вариант стартиращия модул GRUB или LILO да се запише не в MBR-а, а някъде другаде на диска. Обикновено при инсталацията пита къде да го запише, ако не пуснеш изцяло автоматична инсталация, разбира се.MBR - Master boot record - това е област на хард диска, която се чете първа и от нея започва зареждането на операционната система.

Коментар

Е добре де например аз ако не разбирам от Linux,а искам да сменя Windows Xp с Linux коя версия ще е най-добрата ? За начинаещи един вид
                      Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
                      Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
                      Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!

Коментар

Princo написа:
                        Е добре де например аз ако не разбирам от Linux,а искам да сменя Windows Xp с Linux коя версия ще е най-добрата ? За начинаещи един вид
                        Kubuntu 8.04.

Коментар

http://software.opensuse.org/
                          Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
                          ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

Снощи се борих с това Кубунту с КДЕ3... Свежо, добре върви, ма така и не се разбра КДЕ-то с Нвидиата. Първо ми стартира на някаква безумна резолюция и почва да пищи, че трябжа да си инсталира драйвер за картата. Ако не го инсталираш - при следващия рестарт се закотвя на 640х480 на 60 херци и няма мърдане! А ако го инсталираш - си слага Нвидиа Х конфиг и повече па изобщо не ше да бутне... Акана работа. Пробвах с нормално убунту, са жената го играе морско свинче в нас днес, но то па е с гномта, която колкото и да ми я хвалят е дърво та знае ли се.... Ше го махам днес... Имам от одеве едно ПЦЛинукс дет спомена някой, добре се понасяше с компа па и имаше някаква измислена система с готови компилирани програмки..... ще пробам как се понася с него. Наистина, убунтото е доста дружелюбно, ма не е май това, което искам... А и вече си държа да е с КДЕ....

Коментар

Просто не си успял да го инсталираш.Трябва в настройките да си избереш модела на видео картата и модела на монитора,тогава вече ще можеш да си настроиш каквато ти харесва резолюция.Става работата,аз също съм с Нвидиа и нямам проблем.

Коментар

Working...
                              X