Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кражба на интелектуална собственост...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Re: Кражба на интелектуална собственост...

Авео написа:
    Някой от вас знаят, че хобито ми е фотографията.
    Колега, интересно ми е с какъв апарат снимаш, защото снимките ти са много добри? Решил съм да заменям сапунерката, която имам с нещо по добро, и съм се спрял на този Nikon http://www.photopavilion.com/?page=c...ne-1Добро съотношение между цена и възможности ми се струва. Приемам съвети относно покупката :D
    преди - TIPO
    сега - VOLVO XC60

Коментар

И моето хоби е фотография и аз бях "ограбен" с 3 броя снимки. С малко разправии и натискане тук-там се договорихме за сносно обезщетение - 3-цифрено за всяка снимка. В твоя случай за календар, не се навивай за по-малко от 100 лв на снимка. Айде може да им направиш отстъпка за количество. Имай предвид, че в.Труд плащат 50 кинта на снимка за вътрешни страници на външни автори. Каквито и доводи да ти дадат, те нямат абсолютно никакво право да използват снимката ти без писмено разрешение от теб.Поздрави и успех!П.П. Ааа да, един приятел фотограф осъди в.Монитор за същото нещо.

Коментар

Да са е**а във фотографа.... ...дет не може воден знак да си направи.Помагайте бре....как да го направя това нещо. примерно съм намислил да пише "by Yavor Mitev"....изкилиферчено така.....дадоха ми идея всички снимки да слагам в рамки и отдолу някакси да оставям пространство, където да изписвам.Снимките пак ще се крадат, обаче в съда като покажеш оригинала с рамката и знака, пък във "вестника или календара" без рамката, съдията се подхилква под мустак и тряска с чукчето за край на делото... Така ме светнаха колегите. Може ли някой да ми помогне с този знак.Благодаря ви предварително.

Коментар

Във фотошопа или подобна програма, правиш нов слой, пишеш каквото искаш и както искаш и слагаш opacity на 50%, 30%, 10% т.н. - както решиш че е най-добре. После преместваш водния знак на място, на което не би загрозил снимката, защото ако го праснеш посредата - отиде снимката - малко трудно ще бъде схваната идеята от любителите на фотографията. Успехdannybo: Взимай без да мислиш, ако наистина си решил да сменяш сапунерката.
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Re: Кражба на интелектуална собственост...

dannybo написа:
            Авео написа:
            Някой от вас знаят, че хобито ми е фотографията.
            Колега, интересно ми е с какъв апарат снимаш, защото снимките ти са много добри? Решил съм да заменям сапунерката, която имам с нещо по добро, и съм се спрял на този Nikon http://www.photopavilion.com/?page=c...ne-1Добро съотношение между цена и възможности ми се струва. Приемам съвети относно покупката :D
            И аз снимам със сапунерка, ама от малко по-горен клас - Panasonic Lumix FZ18Избора ти е много добър, вземай без да се замислиш. Обезателно и статив.

Коментар

Така как е според вас...:

Коментар

Авео написа:
                това е надпис, не воден знак. Водният знак има за цел да предотврати копиране, в случая, надписът лесно може да се изреже. Затова водният знак се слага на място, което не може да бъде изрязано, покрито с друг цвят или друго, без да бъде повлияни качеството и идеята на снимката. Затова се и прави прозрачен и близък до мястото, на което ще се слага, цвят- да не може с яркостта си да развали впечатлението от снимката.

Коментар

Авео написа:
                  Идеята не е ли да има воден знак на самата снимка(някъде в ъглите), а не на рамката отстрани. Така както си го направил, ако искам да ти ползвам снимката без разрешение, просто ще си я сваля, след което с някоя програмка ще махна рамката и няма да има помен от автора.
                  преди - TIPO
                  сега - VOLVO XC60

Коментар

нещо такова:Може да се сложи и по цялата дължина на снимката, но аз не съм фен.Друго, което можеш да направиш, е да слагаш само малки снимки, с ниска резолюция.

Коментар

По принцип Watermark е това:
                      Прикачени файлове

Коментар

Според мен така е най-правилно. Може и без диагоналите и малко по прозрачно, но трябва да е нещо такова.Колегата ls1 ме изпревари със страхотен пример.

Коментар

Този надпис по средата не "такова ли мамата" на снимката. Иначе идеята на надписа така, както е моят вариант обясниха че било по-скоро психологически момент. Тези, дето ровели за да крадат, не сваляли снимки с името на автора. Факта, че снимката е именувана говорило за подчертаване от страна на автора на авторските му права...чист психологически момент.И друго....прав ли съм да мисля, че каквото и да сложиш, винаги може да се махне. Има вече толкова програми....Иначе изказвам благодарности на колегите, играли си да ми показват примери....

Коментар

Едва ли има психологически момент. По-скоро момент на мързел. Да речем някой си ’лови’ така снимки от Интернет за да ги ползва за работа. Той на ден може да свали 500. Мислиш ли че ще си играе да кропва (да изреже само снимката без рамката) 500 снимки? Такива без рамки достатъчно - просто минава на следващата. А не може ей така да ги пази с рамки щото клиента като дойде да избира снимка ще се усети че не плаща за ’уникална супер дупер цяла нощ дебнах изгрева и залеза да се застъпят че да хвана тоя кадър’, а за картинка от нета. Същото е и с премахването на тези надписи. Особено с тоя ембос дето съм го сложил играчката вече става голяма. Ако си снимал Моника да си играе на дули-дули с Бил да, ама иначе мързела надделява.Аз съм много ’за’ някакъв начин на невъзможност за записване на картинката. Да, знам за принт скриин, но 99% от ползващите така снимки просто докато сърфират като видят нещо интересно за секунда го драсват на диска да си го имат. Веднъж в месеца малко сортировка и си имат добра библиотека да показват на клиенти. Ако това записване на картинката обаче им отнема повече време - изобщо няма да се занимават.Дали надписа насредата разваля фотото - ами разбира се. Но там вече ти си преценяш. Аз само дадох пример какво е watermark.Истината е че всеки клиент би трябвало в договорчето да включи клауза че изпълнителя гарантира че материалите са негова собственост. И после не само автора да може да съди - а и клиента. Само дето в България си нямаме и елементарна юридическа култура.

Коментар

Лично за мен идеята с водния знак е следната:"Показвам ви нещата който правя, можете да ги гледате, но не може да ги ползвате без мое съгласие и ако искате оригинала, свържете се с мен и ще се разберем нещо"Също така, освен да се сложи водния знак, трябва да има указано някъде, как да се свържем с автора, иначе цялата работа губи смисъла си.

Коментар

Правите си един сайт и готово.Ето например сайта на брат ми, запали се много сериозно по фотографията.Има доста продадени снимки и на добра цена.Също като тебе, от една българска фирма му бяха откраднали снимка, постигнахаизвънсъдебно споразумение и му платиха 1000лв.Пък и ако се зачетеш във фото-форум, има доста такива случаи вече.Така че, ако ти се занимава, съд до дупка.http://praetorianphoto.com/
                                Ex Fiat 126P
                                Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                                Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                                Alfa Romeo 147 1.6 TS
                                Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Working...
                                X