Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отново за дебитните и кредитните карти

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Отново за дебитните и кредитните карти

Снощи към 20.30ч на Лукойл платих с карта, имам пусната услуга за информиране с СМС за движението ми по картата, но до сега нямам известяване. Другото което ме притесни че там мацето не ми поиска / за пореден път/ нито лична карта нито въвеждане на ПИН код. Направих справка в ОББ /карата ми е от там/ и се оказа че все още нямам отразено движението /дано никога не го отразят/ да ама не. Звъннах направо в централата /там имам супер връзка - сестра ми, която се занимава там с тези работи и колегата й който отговаря за банкоматите в страната/, та питах горепосочените корифеи и наистина има блокирана сума, но още не е отразена транзакцията по сметката ми щяло да стане в бъдеще - днес или утре. Следващото притеснение дойде от това че уведомяването с СМС ставало за суми над 100 лв., а преди съм получавал и за по-малки суми, че то не дай си боже да ми набарат картата ще теглят по 99 лв и няма да разбера нищо, направо ми настръхнаха ноктите. Това за ПИН-а зависело от вида на картата и пост автомата от който теглиш, някои карти били рискови, ами моята не е ли рискова шом има пари в нея все си е рискова, дето казват "всички сме равни, ама някой са по-равни". Това беше само за скрита камера и да ги изтъпаня по телевизията. От всичките тези мои излияния ви съветвам ХОРА ВНИМАВАЙТЕ КОЙ И КАК БОРАВИ С ВАШИТЕ КАРТИ ПРАВЕТЕ КОНТРОЛ НА ХОРАТА КОИТО СЕ ДОКОСВАТ ДО ТЯХ. На няколко пъти и на ОМВ съм плащал с карта и реакцията е същата викал съм управителя да го питам защо служителите му не изискват лична карта като пост автомата не иска ПИН, един път ми отговориха че сравнявали подписа ми, да ама с какво го сравниха като не ми поискаха никакъв документ. А бе пълен АБСУРДИСТАН.П.С. И още нещо за тези които биха ме упрекнали за реакциите ми и прочие, и аз имам понятие от банки з/о съм работил там 7,5 г. и съм отговарял за такива работи.
    FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
    Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Това за стоте лева не го знаех и сега се замислих, че наистина не съм получавал СМС за по-малки суми.След едно разтакаване за 10лв. предпочитам да си изтегля прите от банкомата и да си плащам кеш.А това , че банките си вземат комисионна при всяко теглене е друг въпрос. Дават ни малка лихва за депозитите, вземат ни голяма лихва за кредитите и на всичко отгоре комисионна за обслужване.чичо Нено
    Fiat Punto 1,1- 1996г.
    газ-бензин , "Lovato"

Коментар

Вървете в банката си и искайте да ви издадат карта с чип. Така дори да я загубите от нея не могат да се теглят пари защото информацията в нея е защитена с пин код.При картите с магнитна лента на ПОС терминал си изисква пин код само за дебитните карти. Кредитните карти се оторизират от търговеца който трябва да поиска личната ви карта и после да сравни подписа върху бележката за транзакция с този на гърба на картата.ПИБ дори смениха принудително всички карти с магнитна лента за такива с чип. Но за съжаление магнитната ивица е все още активна и картата може да се ползва като обикикновена ... глупаво.Аз имах 2 кредитни карти на ОББ до есента и винаги при теглена на пари от банкомат съм получавал СМС - май независимо от сумата.Но в момента може да има промяна ... аз ги закрих че ми идваха в повече 3 кредитни карти Запазих си тази на ПИБ само. Но и тя не е 100% сигурна докато не забранят ползването на магнитната ивица.Да не говорим че в момента тегленето на пари от банкомат е скъпо удоволствие. Примерно ПИБ взима по 60ст на теглене с дебитна карта ако не е направено от техен банкомат.При пазаруване от ПОС за кредитните карти няма никаква такса а за дебитните е 15ст.

Коментар

Като стана въпрос за такси и комисионни:http://ubb.bg/Service.aspx?ServiceType=3&ServiceID=208
        FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!

Коментар

От една друга тема се оринтирах към дебитната на Прокредит за младежи, която няма такси дори за теглене от банкомат на друга банка. Има и чип. Тези дни мисля да отида да си извадя. А може да се използва и за плащане през интернет.

Коментар

Не е вярно това за 100-те лева.Аз получавам СМС дори ако само си проверя наличността, без да тегля. При всяко вкарване на картата в банкомат, независимо за какво, получавам СМС. Картата е дебитна, на ОББ.Никога не ми се е случвало да не ми поискат ПИН.Дори ме дразни, като в Технополис ми искат хем ПИН, хем лична карта. Дори съм се карал с тях. На 5 метра от касата има банкомат, в който всеки, който ми е откраднал картата и ми знае ПИНа, може да изтегли пари и да плати с тях кеш на касата.Странен казус...

Коментар

Immortal написа:
              Не е вярно това за 100-те лева.Аз получавам СМС дори ако само си проверя наличността, без да тегля. При всяко вкарване на картата в банкомат, независимо за какво, получавам СМС. Картата е дебитна, на ОББ.Никога не ми се е случвало да не ми поискат ПИН.Дори ме дразни, като в Технополис ми искат хем ПИН, хем лична карта. Дори съм се карал с тях. На 5 метра от касата има банкомат, в който всеки, който ми е откраднал картата и ми знае ПИНа, може да изтегли пари и да плати с тях кеш на касата.Странен казус...
              Това което писах в началото е самата истина съгласувана с ОББ.

Коментар

Не знам, може и да има промяна.Ето текста на един СМС, получен преди няколко дни от мен:От 170062" S vasha karta XX-7007 e napravena spravka za nalichnost na 2009-01-06 11:22 ot ATM KONSTANTIN IRECHEK 1 YAMBOL BG"Всъщност не съм теглил от доста време сума под 100 лв, може и да си прав, но със сигурност при плащане на ПОС терминал се получава съобщение, независимо от сумата. Скоро си купих една безжична мишка от Технополис за 35 лв и платих с карта, след което получих и СМС. Изтрил съм го вече и не мога да цитирам точно текста. Беше преди Коледа. Ако след това има промяна, не знам.

Коментар

В ОББ мисля че имаше вариант срещу заплащане да ти изпращат всяка транзакция направена с картата.А дебитните карти винаги се оторизират с ПИН кодАз когато въвеждам пин и ме карат да се подписвам на бележката пиша PIN До сега никой не ме е върнал че подписа не съвпада

Коментар

Immortal написа:
                    Ами искат ти лична карта, за да сверят данните на кредитната карта и на личната карта.. Те откъде да знаят, че кредитната/дебитна карта е твоя..!? Или не си я намерил току-що на улицата и сега искаш да пазариш с нея..!?
                    Fiat Bravo 1.2 16v/82 hp....

...E90..incoming..!!

Коментар

loop написа:
                      Ами искат ти лична карта, за да сверят данните на кредитната карта и на личната карта.. Те откъде да знаят, че кредитната/дебитна карта е твоя..!? Или не си я намерил току-що на улицата и сега искаш да пазариш с нея..!?
                      Нали затова си вкарвам ПИН кода?!?То по твоята логика, пред всеки банкомат трябва да има по един полицай, който да ми сверява данните.Пък и какви данни - само имената пише на картата Може да съм си дал картата на жена ми - щом знае ПИН кода, значи е оторизирана.

Коментар

vital написа:
                        От една друга тема се оринтирах към дебитната на Прокредит за младежи, която няма такси дори за теглене от банкомат на друга банка. Има и чип. Тези дни мисля да отида да си извадя. А може да се използва и за плащане през интернет.
                        Абсолютно си прав!Освен това за нестуденти и младежи цената за обслужване е 2,50лева,но няма никакви комисионни при плащане на комунални сметки,банкови преводи,теглене на пари от кой да е банкомат в БГ,плащане на ПОС терминал и т.н.Относно това за картата с чип,не се заблуждавайте.Информацията се записва на магнитната лента.Вида карта определя дали ще се изисква въвеждане на ПИН или не,както и самият ПОС терминал.Относно прокредит банк,то те имат може би най-добрият онлайн бенкинг.Те използват немският вариант на интернет банкиране.Освен ПИН код за достъп до сметката ти има и ТАН кодове,които се въвеждат за всяка една транзакция.Аз също ще си правя сметка при тях близките дни.
                        Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                        Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

днес си върнах кредита, картите - дебитни, кредитни, и прочее, закрих си сметката, приключих с плащането на ток, вода телефон по банков път...от сега нататък - само в брой, кеш или на ръка
                          Fiat Punto 1.1-Синята птица
                          Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                          Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

dudulia: "...Освен ПИН код за достъп до сметката ти има и ТАН кодове,които се въвеждат за всяка една транзакция.Аз също ще си правя сметка при тях близките дни."Аз незнам банка, в която интернет банкирането да става само с ПИН код В ОББ става с електронен подпис и парола.

Коментар

Working...
                            X