Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Жаргонни думи и изрази в БГ език

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

d1sp0sabl3 написа:
    mitakkk написа:
    В Габрово на "торбичката" казват "сакче"- В един магазин там ме питат " Искате ли сакче?" , бая се чудих какво е това. :D
    Понеже баща ми е родом от Габрово, до това лято си използвах и "сакче" и "торбичка". Много се учудих,като разбрах,че това е дума,която се знае само в Габрово.
    Имам двама съученика от Севлиево и те редовно използват думата "сакче" :D Винаги сме ги базикали за това . Понеже и двамата ядат по доста храна , та си мислим , че там пазаруват с малки багажни чанти и затова им викат сакчета
    Fiat Punto Mk1 & Alfa Romeo 147 JTD

Коментар

Имам приятелка от Велико Търново и тя казва "сакче".
      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

d1sp0sabl3 написа:
        ...Пътък(патък)? Баджак? Тези знаете ли ги? Или пък по Пловдивчански - бом-бок,харабия(е т’ва харабия ми е много странно)
        Патък - чехъл, обувка ; Баджак - бедро ; Харабия или по-скоро арабия - ларж, готин, широко скроен. Поне с такива значения са ми известни на мен.
        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Това е от бургаския край:Какво се хлещиш ма, ще ти замръзне трътката.в превод: Какво си се разголила, ще ти изстине задника.
          Fiat Stilo 1.8 16V

Коментар

Kесия :D
            Fiat Bravo 1.6 16v 1999г

Коментар

Имаше едни нелоши футболисти от Ботев Пд - братя Добревски. Единия, а даже и двамата ги спрягаха за ЦСКА. Те също имаха желание, но до такъв трансфер май не се стигна. Помня в интервю един от двамата близнаци каза: "Сега да ми се обадят от ЦСКА, свалям ханцувката и съм на терена." Става дума за анцуг, ако не сте се досетили .
              Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Тук в Бургас всички сме "леки", "лица" и "фенове", на принцесите казваме "Странджанки", като наименованието предполагам идва от Странджа планина, усуркваме и пазарим в несвяст. Бучи (боцка, боде) също е доста употребявана дума.

Коментар

mnpenchev написа:
                  Тук в Бургас всички сме "леки", "лица" и "фенове", на принцесите казваме "Странджанки", като наименованието предполагам идва от Странджа планина, усуркваме и пазарим в несвяст. Бучи (боцка, боде) също е доста употребявана дума.
                  Една колежка от вашия край ми вика веднъж-Ти си адското лице. И аз се обидих. Ама това е жаргон,не диалект.

Коментар

Mалко думи на които съм се чудил какво значат,да видим кой ще ги отгатне- фъркулица,гугла,платненки,калакандрица,фраткал.Що е то?

Коментар

SHB написа:
                      mnpenchev написа:
                      Една колежка от вашия край ми вика веднъж-Ти си адското лице. И аз се обидих. Ама това е жаргон,не диалект.
                      Тази колежка да не би случайно да се казва Марина? А платненките толкова ли са странни иначе другите думи не мога да ги отгатна.. дай жокер
                      Fiat Bravo 1.6 16v 1999г

Коментар

SHB написа:
                        Mалко думи на които съм се чудил какво значат,да видим кой ще ги отгатне- фъркулица,гугла,платненки,калакандрица,фраткал.Що е то?
                        Платненки респ. гуменки Само че от кварталния магазин за 6.50лв

Коментар

Фъркулица (фъркул’ца) това е вилица,гугла трябва да е един вид наметало с качулка .Платненките вече са ги обяснили,само че аз ги знам онези обикновените гуменки,а не тези показаните,тези са много модерни :D .А останалите две думи

Коментар

Working...
                          X