Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Жаргонни думи и изрази в БГ език

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Браво! Сега остава и да обясните откъде идва! И се казва да г’е а не да га ева.
    Alfa Romeo 155 1.8 TS 8V - Ex
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD - Ex
    Volvo S60 Sport 2.4D

Коментар

mitakkk написа:
      .... Във Варна съм забелязал вместо "пазарувам" казват "пазаря". А думата "пазаря" в българския език има съвсем друг смисъл- пазаря се за цената на стоката. Ама те явно от едно време са си ходели на пазар и задължително са се пазарели......А във В.Търново на тухлите четворки казват "батали"- ходи че разбирай какво ти говорят :D....
      ’пазаря’ и в Бургас съм го чувал и лично много ме дразни ! а за ’батал’ никога не съм чувал ?!
      Renault Clio Baccara 1.8 SPI 90hp
      Бившо: Fiat Bravo SX 1.6 16v 103hp

Коментар

Esper написа:
        BolgAryan написа:
        Любимата ми дума е "замаушка" :D :D :DTочно определение не се наемам да дам, нека някой колега от Перник да се намеси тук :D
        Съжалявам, не мога да помогна - разпитах из офиса - нъцки!Сите се жлембят и не уфачат що им думам!
        Начина по който ми бе обяснено бе: "Замаушка е да седиш скрит, зад някой храст примерно, чакайки да мине някой и да му го нама’аш"

Fiat Bravo T-Jet 120

Коментар

Като споменахте Плевен - айде да видим кой ще се сети какво е "балатонка"? Twisted Evil
          Във Варна до театъра подават "плевенски закуски" и наистина казват на кренвиршката "Балатонка". Аз си чакам на опашката и се чудя защо подавачите са кръстили кренвиршката на езерото "Балатон"???? След месец отивам в Плевен и си казвам, я да си купя закуска. Влизам в една закусвалня - и там вместо кренвиршка пише "Балатон". Тогава си казах явно тия двете закусвални във Варна и Плевен са на една и съща фирма и това е търговско наименование на продукта. А то било диалект Егати!!!

Коментар

В Пазарджик на кренвиршката й викат "Средногорка". А има едно магазинче за закуски в центъра на града, в което всички закуски неизвестно защо са с унгарски наименования, като кренвиршката се води "Балатон".
            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Тук във форума за пръв път четох за "ТАБАНИ"http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=13012&postdays=0&postorder=asc&sta rt=285
              Lane Staley написа:
              niko_ymn написа:
              Какво е табани?
              Ходила. Онова, което ако ходиш бос, е в директен досег с повърхността върху която стъпваш.Иха, то се получи като за Уикипедия направо
              Употреба (не го бях разбрал - някъде някой беше писал в една тема):"- Спри да пишеш глупости за да не дойда там да ти набия табаните!"...или нещо такова.
              Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
              http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

"Действието се развива в едно от частните радиа в Перник. Върви някаква радио-игра, в която слушател трябва да предложи най-оригиналната употреба надума, която я няма в речника (големия Български тълковен, един такъв тъмнокафяв, ако се сещате). Наградата е екскурзия до Слънчев Бряг. Предаването върви доста скучно до един момент, в които се обажда някакъв байно:- Алоо, радиото ли е?- Да радиото е - отговаря радиоводещия - коя дума ще предложите?- Ами думата е "Тиго".- "Тиго"? Момент така - чува се прелистване на голям тълковен речник - тиго, тиго... Няма такава дума! И сега, за голямата награда - екскурзиядо Слънчев Бряг - какво изречение ще предложите с тази дума?- Ми... Тиго навра у газо!Радиоводещия прекъсва линията, и след 5 секунди гробна тишина пуска музика.Предаването продължава да върви, обаждат се разни лелки със тъпи предложения, обажда се един дядо да каже, че оня, предния байно, е комунист, но общо взето - скука. И три минути преди края на предаването се обаждапоредния....- Алооо?- Добър ден, приятно ми е да ви чуя - веднага реагира водещия - коя дума щепредложите за участие в играта?- Ми... "Пасъм"!- Момент така - прелистване на тъмнокафявия речник.... - не, няма я! За екскурзия до Слънчев Бряг, какво изречение ще предложите?- Ми... Пасъм аз бе, тиго навра у гъзо ..."Източник:http://www.bghelp.co.uk/forums/showthread.php?t=3052
                Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
                http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

niko_ymn написа:
                  "Действието се развива в едно от частните радиа в Перник. Върви някаква радио-игра, в която слушател трябва да предложи най-оригиналната употреба надума, която я няма в речника (големия Български тълковен, един такъв тъмнокафяв, ако се сещате). Наградата е екскурзия до Слънчев Бряг. Предаването върви доста скучно до един момент, в които се обажда някакъв байно:- Алоо, радиото ли е?- Да радиото е - отговаря радиоводещия - коя дума ще предложите?- Ами думата е "Тиго".- "Тиго"? Момент така - чува се прелистване на голям тълковен речник - тиго, тиго... Няма такава дума! И сега, за голямата награда - екскурзиядо Слънчев Бряг - какво изречение ще предложите с тази дума?- Ми... Тиго навра у газо!Радиоводещия прекъсва линията, и след 5 секунди гробна тишина пуска музика.Предаването продължава да върви, обаждат се разни лелки със тъпи предложения, обажда се един дядо да каже, че оня, предния байно, е комунист, но общо взето - скука. И три минути преди края на предаването се обаждапоредния....- Алооо?- Добър ден, приятно ми е да ви чуя - веднага реагира водещия - коя дума щепредложите за участие в играта?- Ми... "Пасъм"!- Момент така - прелистване на тъмнокафявия речник.... - не, няма я! За екскурзия до Слънчев Бряг, какво изречение ще предложите?- Ми... Пасъм аз бе, тиго навра у гъзо ..."Източник:http://www.bghelp.co.uk/forums/showthread.php?t=3052
                  аААААААААААААААААААААААААААААААААААААА ТОЗИИИИИИИИИИ ПОСТТТТТ Е УНИКАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕННННННННН НЯМА ТАКЪВ ЕВАЛЯЯЯЯЯЯЯЯ!!1!!!!!!!!!!!!!
                  EX FIAT BRAVO 1.8 GT 97' - първата любов
                  http://www.youtube.com/watch?v=Fza5pPlBOoo

Коментар

В Сливен на кремвиршката викат "карандилка" - ясно защо.В Ямбол такива закуски никъде не продават и никак не им викат

Коментар

Re: Жаргонни думи и изрази в БГ език

kiler_4o написа:
                      Здравейте... От известно време забелязох, че колегите от Велико Търново не са чували думата "усурквам" ...
                      И аз не съм я чувал но пък имам един колега Бургазлия , учуди ме с някои думи особено като каза "стига гъчи , ела да ряпаш"
                      Fiat Punto Mk1 & Alfa Romeo 147 JTD

Коментар

RoMeO_156_GTA написа:
                        kiler_4o написа:
                        Здравейте... От известно време забелязох, че колегите от Велико Търново не са чували думата "усурквам" ...
                        И аз не съм я чувал но пък имам един колега Бургазлия , учуди ме с някои думи особено като каза "стига гъчи , ела да ряпаш"
                        ААаа...! Аз съм чувал усурквам :P - Кат зе да я сурка между колонките, вратите сурка сурка и замина

Коментар

Отговор на загадката: едно време в Плевен кренвиршки се продаваха само пред ресторант "Будапеща". И оттам идва унгарската асоциация.
                          Alfa Romeo 155 1.8 TS 8V - Ex
                          Alfa Romeo 166 2.4 JTD - Ex
                          Volvo S60 Sport 2.4D

Коментар

Аз така исках "мит с кренвирш" в Стара Загора и след недълъг диалог с недоумяващи погледи посочих на витрината и продавачката рече: "Ам то туй йе кремвяршка!", с което се съгласих , но пък ме шашна предложението за кетчуп и майонеза върху въпросната кифла Друг е въпросът, че не ми е ясно откъде произлиза "мит с кренвирш". Защо не е "легенда с кренвирш" или пък защо и кой го е мил с кренвирш "суркам" не мислех, че е толкова неизвестна дума, колкото излезе тук суркам = влача, плъзгам, спускам се бързо по наклонСуркам си краката. Сурнах се по гъз....В жаргона, за когото беше темата, да "сурнеш" нещо на някого е да "продадеш", както "шитвам", "джитвам", обикновено малко нечестно - под масата или по-скъпо отколкото струва или на съмнително ниска цена.
                            Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

kiler_4o написа:
                              Здравейте... От известно време забелязох, че колегите от Велико Търново не са чували думата "усурквам" ... Интересно ми е какви още думи има в нашия скромен език, които се ползват само в определени краища на държавицата ни Нямам предвид изрази тип "Дживгар кюса барабинци на дирек", което на северозападен жаргон значи "Врабче кълве мравки върху стълб", а нещо нормално, като "усурквам" например :DЗа незапознатите - "усурквам" е дума, която произлиза от думата "суркам", в един форум са се изразили "влачиш нещо против волята му" но не е само това - примерно като минеш покрай някоя кола и калникът ти одере боята от край до край - това си е едно стабилно усуркване, някъде казват ужулване, което произлиза от жуля и т н, тааа... Нека писането на такива думи започне :DЕто един форум, в който много се смях - това е втория резултат в Google за думата "Суркам" :D как да не се посмее човек :D
                              Е и аз за пръв път чувам тази дума :D
                              Fiat Bravo 1.6 16v 1999г

Коментар

mitakkk написа:
                                Във Варна съм забелязал вместо "пазарувам" казват "пазаря". А думата "пазаря" в българския език има съвсем друг смисъл- пазаря се за цената на стоката. Ама те явно от едно време са си ходели на пазар и задължително са се пазарели.В Габрово на "торбичката" казват "сакче"- В един магазин там ме питат " Искате ли сакче?" , бая се чудих какво е това. :D А във В.Търново на тухлите четворки казват "батали"- ходи че разбирай какво ти говорят :D
                                Понеже баща ми е родом от Габрово, до това лято си използвах и "сакче" и "торбичка". Много се учудих,като разбрах,че това е дума,която се знае само в Габрово.Батал - нещо масивно,в някои случаи с предназначение за нанасяне на телесни повреди (дърво) (поне аз така го знам)Пътък(патък)? Баджак? Тези знаете ли ги? Или пък по Пловдивчански - бом-бок,харабия(е т’ва харабия ми е много странно)
                                Fiat Bravo 1.6 16v 1999г

Коментар

Working...
                                X