Браво! Сега остава и да обясните откъде идва! И се казва да г’е а не да га ева.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Жаргонни думи и изрази в БГ език
Collapse
X
-
mitakkk написа:.... Във Варна съм забелязал вместо "пазарувам" казват "пазаря". А думата "пазаря" в българския език има съвсем друг смисъл- пазаря се за цената на стоката. Ама те явно от едно време са си ходели на пазар и задължително са се пазарели......А във В.Търново на тухлите четворки казват "батали"- ходи че разбирай какво ти говорят :D....Renault Clio Baccara 1.8 SPI 90hp
Бившо: Fiat Bravo SX 1.6 16v 103hp
Коментар
-
Esper написа:BolgAryan написа:Любимата ми дума е "замаушка" :D :D :DTочно определение не се наемам да дам, нека някой колега от Перник да се намеси тук :D
Коментар
-
Като споменахте Плевен - айде да видим кой ще се сети какво е "балатонка"? Twisted Evil
Коментар
-
Тук във форума за пръв път четох за "ТАБАНИ"http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=13012&postdays=0&postorder=asc&sta rt=285Lane Staley написа:niko_ymn написа:Какво е табани?
Коментар
-
"Действието се развива в едно от частните радиа в Перник. Върви някаква радио-игра, в която слушател трябва да предложи най-оригиналната употреба надума, която я няма в речника (големия Български тълковен, един такъв тъмнокафяв, ако се сещате). Наградата е екскурзия до Слънчев Бряг. Предаването върви доста скучно до един момент, в които се обажда някакъв байно:- Алоо, радиото ли е?- Да радиото е - отговаря радиоводещия - коя дума ще предложите?- Ами думата е "Тиго".- "Тиго"? Момент така - чува се прелистване на голям тълковен речник - тиго, тиго... Няма такава дума! И сега, за голямата награда - екскурзиядо Слънчев Бряг - какво изречение ще предложите с тази дума?- Ми... Тиго навра у газо!Радиоводещия прекъсва линията, и след 5 секунди гробна тишина пуска музика.Предаването продължава да върви, обаждат се разни лелки със тъпи предложения, обажда се един дядо да каже, че оня, предния байно, е комунист, но общо взето - скука. И три минути преди края на предаването се обаждапоредния....- Алооо?- Добър ден, приятно ми е да ви чуя - веднага реагира водещия - коя дума щепредложите за участие в играта?- Ми... "Пасъм"!- Момент така - прелистване на тъмнокафявия речник.... - не, няма я! За екскурзия до Слънчев Бряг, какво изречение ще предложите?- Ми... Пасъм аз бе, тиго навра у гъзо ..."Източник:http://www.bghelp.co.uk/forums/showthread.php?t=3052
Коментар
-
niko_ymn написа:"Действието се развива в едно от частните радиа в Перник. Върви някаква радио-игра, в която слушател трябва да предложи най-оригиналната употреба надума, която я няма в речника (големия Български тълковен, един такъв тъмнокафяв, ако се сещате). Наградата е екскурзия до Слънчев Бряг. Предаването върви доста скучно до един момент, в които се обажда някакъв байно:- Алоо, радиото ли е?- Да радиото е - отговаря радиоводещия - коя дума ще предложите?- Ами думата е "Тиго".- "Тиго"? Момент така - чува се прелистване на голям тълковен речник - тиго, тиго... Няма такава дума! И сега, за голямата награда - екскурзиядо Слънчев Бряг - какво изречение ще предложите с тази дума?- Ми... Тиго навра у газо!Радиоводещия прекъсва линията, и след 5 секунди гробна тишина пуска музика.Предаването продължава да върви, обаждат се разни лелки със тъпи предложения, обажда се един дядо да каже, че оня, предния байно, е комунист, но общо взето - скука. И три минути преди края на предаването се обаждапоредния....- Алооо?- Добър ден, приятно ми е да ви чуя - веднага реагира водещия - коя дума щепредложите за участие в играта?- Ми... "Пасъм"!- Момент така - прелистване на тъмнокафявия речник.... - не, няма я! За екскурзия до Слънчев Бряг, какво изречение ще предложите?- Ми... Пасъм аз бе, тиго навра у гъзо ..."Източник:http://www.bghelp.co.uk/forums/showthread.php?t=3052EX FIAT BRAVO 1.8 GT 97' - първата любов
http://www.youtube.com/watch?v=Fza5pPlBOoo
Коментар
-
Re: Жаргонни думи и изрази в БГ език
kiler_4o написа:Здравейте... От известно време забелязох, че колегите от Велико Търново не са чували думата "усурквам" ...Fiat Punto Mk1 & Alfa Romeo 147 JTD
Коментар
-
RoMeO_156_GTA написа:kiler_4o написа:Здравейте... От известно време забелязох, че колегите от Велико Търново не са чували думата "усурквам" ...
Коментар
-
Аз така исках "мит с кренвирш" в Стара Загора и след недълъг диалог с недоумяващи погледи посочих на витрината и продавачката рече: "Ам то туй йе кремвяршка!", с което се съгласих , но пък ме шашна предложението за кетчуп и майонеза върху въпросната кифла Друг е въпросът, че не ми е ясно откъде произлиза "мит с кренвирш". Защо не е "легенда с кренвирш" или пък защо и кой го е мил с кренвирш "суркам" не мислех, че е толкова неизвестна дума, колкото излезе тук суркам = влача, плъзгам, спускам се бързо по наклонСуркам си краката. Сурнах се по гъз....В жаргона, за когото беше темата, да "сурнеш" нещо на някого е да "продадеш", както "шитвам", "джитвам", обикновено малко нечестно - под масата или по-скъпо отколкото струва или на съмнително ниска цена.
Коментар
-
kiler_4o написа:Здравейте... От известно време забелязох, че колегите от Велико Търново не са чували думата "усурквам" ... Интересно ми е какви още думи има в нашия скромен език, които се ползват само в определени краища на държавицата ни Нямам предвид изрази тип "Дживгар кюса барабинци на дирек", което на северозападен жаргон значи "Врабче кълве мравки върху стълб", а нещо нормално, като "усурквам" например :DЗа незапознатите - "усурквам" е дума, която произлиза от думата "суркам", в един форум са се изразили "влачиш нещо против волята му" но не е само това - примерно като минеш покрай някоя кола и калникът ти одере боята от край до край - това си е едно стабилно усуркване, някъде казват ужулване, което произлиза от жуля и т н, тааа... Нека писането на такива думи започне :DЕто един форум, в който много се смях - това е втория резултат в Google за думата "Суркам" :D как да не се посмее човек :DFiat Bravo 1.6 16v 1999г
Коментар
-
mitakkk написа:Във Варна съм забелязал вместо "пазарувам" казват "пазаря". А думата "пазаря" в българския език има съвсем друг смисъл- пазаря се за цената на стоката. Ама те явно от едно време са си ходели на пазар и задължително са се пазарели.В Габрово на "торбичката" казват "сакче"- В един магазин там ме питат " Искате ли сакче?" , бая се чудих какво е това. :D А във В.Търново на тухлите четворки казват "батали"- ходи че разбирай какво ти говорят :DFiat Bravo 1.6 16v 1999г
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар