Колеги,търся някой,който да работи в НОИ,за да може да ми даде информация и съвет относно възстановяване на здравни права.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Има ли някой,който работи в НОИ?
Collapse
X
-
Може да попиташ и в НАП. Там се плаща.Като за начало ето то малко инфоЗАКОН ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕЧл. 40а. (Нов - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 21.12.2004 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Българските граждани, включително тези с двойно гражданство, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.(2) Здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40.(3) Извън случаите по ал. 2, здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 след завръщането им в страната могат да се възстановят след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал. 3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към момента на внасянето на вноските.(4) Сумите по ал. 3 се внасят по реда на чл. 41.(5) До възстановяване на осигурителните права лицата по ал. 1 заплащат стойността на оказаната им в страната медицинска помощ на изпълнителите.FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
-
Малко под 100 лева струва възстановяването на здравноосигурителните права. Утре мога да дам повече подробности, но накратко - влизаш в първата срещната банка и внасяш сумата по сметката на НОИ. Останалите невнесени вноски се дължат, но правата са възстановени. След някой месец, ако не внасяш ежемесечно пак ще изпаднеш от осигурените. Влез н страницата на НОИ, с ЕГН можеш да си провериш дължимото.
Коментар
-
Накратко отиваш в НАП. На входа на сградите има едни машинки - КИОСК терминали. Правят и справка за здравното осигуряване, а ако искаш, можеш да си пуснеш и анимационно филмче . Във всяка дирекция на НАП има офис на обслужващата банка, в която ще ти е най-лесно да внесеш съответната сума. Преди това се консултирай с някой инспектор каква е минималната сума, която трябва да внесеш, за да може информационната система да ти издаде чисто удостоверение. А преди да се консултираш с инспектора, си вземи номерче от системата за управление за опашките, иначе ще те върнат.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Явор Митев
snake написа:Накратко отиваш в НАП. На входа на сградите има едни машинки - КИОСК терминали. Правят и справка за здравното осигуряване, а ако искаш, можеш да си пуснеш и анимационно филмче . Във всяка дирекция на НАП има офис на обслужващата банка, в която ще ти е най-лесно да внесеш съответната сума. Преди това се консултирай с някой инспектор каква е минималната сума, която трябва да внесеш, за да може информационната система да ти издаде чисто удостоверение. А преди да се консултираш с инспектора, си вземи номерче от системата за управление за опашките, иначе ще те върнат.
Коментар
-
запитването ми е др.естество,колеги дали знаете повече инфо,слушах,че вече са го и приели за нови бащи,мъже който ще имат живот и здраве новородено след нова година могат да ползват 15платен отпуск за помагане в парвите дни на новия член,та мисалта ми е каде какво тр.да се покаже,че наще чиновници тук са добар ден.
Коментар
-
Колеги,мерси за отговорите,но те не ми помагат много.Ходих в НАП,говорих с инспектор,но той не ми даде нужната информация, а и аз забравих да питам нещо,но при мисълта да чакам отново 2ч се отказах да се връщам.Т.к. съм пребивавал повече от 6 години извън страната съм със спрени здравни права.Искам да си ги възстановя,но нямам намерение да им плащам вноските назад,след като не съм бил тук.Лошото е,че през въпросните години съм имал личен лекар и не знам той какво е писал.Веднъж ходих на лекар,защото бях настинал,но не знам какво е отразявано и какво не.В крайна сметка от НАП ми искат справка от полицията кога съм бил извън страната.Не е проблем да я извадя.Попълвам една декларация и тези докуемти те ги пускат за справка в НОИ.И какво става,ако от там кажат,че има отчетени посещения при лекари,а аз не съм имал такива?Ей такива въпроси ми се въртят в главата.И щом си възстановявам правата с плащането на 12 вноски,то има ли смисъл да правя справки от полиция и т.н.?Просто много неясноти и никъде не мога да получа точно инфо какво става в дадена ситуация и по-скоро ми трябва човек в НОИ,които да може да ми каже какво седи в здравното ми досие.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
НОИ или НАП няма значение къде ще отидеш базата е една тъй че ще търсиш под вола теле. Направих ти извадка от закона и мисля че това е най-важното което ти трябва, до сега казаното по-горе е колкото да се троши лафа и да ти покажат къде е вратата, а това че си попаднал на некадърен служител от НАП си е кофти късмет. Успех!FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар