Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Налага се да си продам колата - каква е процедурата?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Налага се да си продам колата - каква е процедурата?

Здравейте! Извинете ме, ако тази тема не е за този раздел, но тъй като въпросът ми е свързан с обмяна на опит относно покупко-продажба на автомобил, реших да я пусна тук. Накратко:Поради заминаване в чужбина се налага да продам личния си автомобил - Фиат Браво 1.6. Наясно съм как и къде да го обавя за продажба, но тъй като нямам опит, а и съм жена без много познания относно автомобила, бихте ли ми разяснили, каква е процедурата за продажбата след като намеря купувач и договорим цената ? С какъв документ да стане покупко-продажбата между частни лица? Аз ли трябва да отпиша автомобила от данъчната служба? След като имам плащане на Каско на вноски и застраховката е сключена на мое име, как новият собственик ще внася останалите две вноски ? Кой начин на плащане е за предпочитане - в брой или по сметка ? От кой момент няма да бъда законен собственик на автомобила ? Благодаря предварително на тези, които биха искали да споделят личния си опит!Поместено в неподходящ раздел. Модерирано.Модераторски екип на fiat-bg.org
    Have a Big dream, take small steps!

За продажбата: Пускаш обяви в интернет, например мобиле.бг или форума, в съответния раздел, или в някой вестник. Пъво обаче се информираш за колко се продава подобна кола и след това решаваш колко да и искаш. Не забравяй да споменеш какво има по нея - пишеш всички екстри + удари или повреди + ако нещо си сменял наскоро. Направи и снимки, по-лесно ще я продадеш.Ако има купувач: Взимаш документите на колата и с купувача (всички + застраховкат +квитанция за платен данък + твойте документи да не забравиш) и отивате при нотариус. Нотариусите имат всичко, каквото ти е необходимо, а продажбата става с нотариално заверен договор за продажба. Ако си семеен, трябва да заведеш и половинката, защото колата, макар и на твое име, е семейна собственост, и с пълномощно може, но незнам дали не трябва да е нотариално заверено.Застраховката: Отиваш в застрахователната компания и казваш, че си я продал, може да ги информираш и по друг начин, както намериш за добре. Носи и договора за продажба, ако ходиш. Купувачът има задължението да отиде и да смени полицата и каското на свое име.Данъчното: Пак с договора, отиваш и я отписваш, щото ще те търсят за данъци, ако не го направиш.Начин на плащане: Както искаш, може в брой, може по сметка. Няма кой знае какво значение...
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Мисля, че това ще ти изясни въпроса поне малко - http://www.econ.bg/law/procedures/article115278.html
      Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Продажбата на МПС се извършва с т.н. Договор за Покупко-продажба с нотариална заверка на подписите.Отиваш при Нотариус с данните на автомобила и той ще свърши останалото. Практикува се и "продажба" чрез даване на пълномощно - но не е за предпочитане, тъй като колата де юре си остава на продавача, а от това само ядове могат да произлезат.
        VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
        VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
        VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
        VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
        Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Благодаря ви за отговорите! Сега вече съм по-информирана, въпреки че не ми стана ясно, какъв е този местен данък и каква е тази регистрация в МВР (според линка към статията, за която много благодаря!).

Коментар

Трябва да си си платила местния данък в общината за това че имаш кола, както плащаш местен данък за това че имаш апартамент да речем. Валидна е квитанция от данъчното или копие от платежно нареждане за плащане на данък по банков път.

Коментар

Ок, ми аз този данък го платих миналата година, когато станах собственик на колата. Ако става въпрос за тази квитанция, няма проблем - ще им я покажа. А, как стои въпросът с годишния данък върху превозното средство ? Аз го плащам в края на годината, тоест платила съм го за 2008г. Ще я продам (дай Боже) до февруари, 2009. За 2009 г. трябва ли да й платя данъка, или ще остане задължение на новия собственик ?

Коментар

dARLA написа:
                Ок, ми аз този данък го платих миналата година, когато станах собственик на колата. Ако става въпрос за тази квитанция, няма проблем - ще им я покажа. А, как стои въпросът с годишния данък върху превозното средство ? Аз го плащам в края на годината, тоест платила съм го за 2008г. Ще я продам (дай Боже) до февруари, 2009. За 2009 г. трябва ли да й платя данъка, или ще остане задължение на новия собственик ?
                mi то това е годишния данък, годишен, местен - все едно и също... и се плаща в началото на годината, не в края, и се плаща за годината, не за следващата... и не само ще я покажеш квитанцията, ами и ще я дадеш. Може и да не го платиш - купувача може да си го плати.

Коментар

Има някои "купувачи", които ще почнат да те убеждават да не прехвърляте колата, а само да им направиш пълномощно, уж за по-лесно.Не се подвеждай, решат ли да купуват колата, не се съгласявай на нищо освен прехвърляне веднага.Ако я оставите с пълномощно, може д си имаш големи грижи след време, като се окаже, че трябва да плащаш данъка. А ако ги запише някъде камера в нарушение, пак ще търсят теб за глоба.

Коментар

Данъка за който говорите предполагам е "такса придобиване" и е в размер 2-3% (зависи от общината) от застрахователната оценка. Тази такса се плаща от купувача може директно при нотариуса, а ако нотариуса не предлага тази "услуга" таксата трябва да се плати в данъчното преди да се иде при нотариус. Естествено, за да се плати тази такса трябва предварително да има издадена застрахователна оценка от някоя компания срещу сумата от горе-долу 10лв. При някои нотариуси се вади директно застрахователната оценка и се плаща таксата, така че търси такъв нотариус да си спестите излишните чакания по опашки.
                    Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

spark написа:
                      Данъка за който говорите предполагам е "такса придобиване" и е в размер 2-3% (зависи от общината) от застрахователната оценка. Тази такса се плаща от купувача може директно при нотариуса, а ако нотариуса не предлага тази "услуга" таксата трябва да се плати в данъчното преди да се иде при нотариус. Естествено, за да се плати тази такса трябва предварително да има издадена застрахователна оценка от някоя компания срещу сумата от горе-долу 10лв. При някои нотариуси се вади директно застрахователната оценка и се плаща таксата, така че търси такъв нотариус да си спестите излишните чакания по опашки.
                      Точно така е .И въпросният местен данък няма нищо общо с годишния данък.Миналата година писахме че за 500лв.съм купил колата в договора.В резултат на това платих 14лв. местен данък.Ако бяхме писали реалната стойност на колата угояването на държавата щеше да е значително по-голямо.

Коментар

Благодаря ви за коментарите!Аз така, както го чета става въпрос за два данъка и необходимостта да предоставя документ за това, че са платени. Единият е местен данък по чл. 44 от ЗМДТ, който всъщност е данъка, който съм платила, че съм придобила автомобила по възмезден начин (чрез покупко-продажба) през ноември, 2007г. Другият документ е за платен данък върху превозното средство по чл. 52 от ЗМДТ, който съм платила за 2008г. След като имам намерение да продам колата си през Януари-Февруари, 2009 г. то вероятно ще трябва да платя този данък преди продажбата (или както се прави в началото на година, а не като мен в края ), но смятам да направя само частична вноска, а не да го плащам до края на 2009 г. Новият собственик ще си го довнесе данъка за съответните месеци на 2009 г. И чета, че има нотариална такса, която е на основа на по-високата между уговорената в договора продажна цена и застрахователна стойност на МПС. Тази такса обаче не ми става ясно, кой я плаща на нотариуса - продавача, куповача или и двете страни по равно ? И да, твърдо ще държа да се направи Договор за покупко-продажба на МПС, а не чрез Пълномощно. Жалко, че линка към този Договор не се отваря и не мога да видя примерен образец.

Коментар

всички такси се плащат от купувача. За теб- 3 лева за договора - на мен толкова ми искаха. При условие, че колата е регистрирана в данъчното - 100% е платена таксата за придобиване. Както казах, не е задължително да си платила данъка за 2009, стига купувачът да го знае и да е съгласен с това, а това се описва в договора. Но тогава трябва да му дадеш квитанията последната платена квитанция.

Коментар

[quote="dARLA"]Благодаря ви за коментарите!Аз така, както го чета става въпрос за два данъка и необходимостта да предоставя документ за това, че са платени. Единият е местен данък по чл. 44 от ЗМДТ, който всъщност е данъка, който съм платила, че съм придобила автомобила по възмезден начин (чрез покупко-продажба) през ноември, 2007г. Другият документ е за платен данък върху превозното средство по чл. 52 от ЗМДТ, който съм платила за 2008г. След като имам намерение да продам колата си през Януари-Февруари, 2009 г. то вероятно ще трябва да платя този данък преди продажбата (или както се прави в началото на година, а не като мен в края ), но смятам да направя само частична вноска, а не да го плащам до края на 2009 г. Новият собственик ще си го довнесе данъка за съответните месеци на 2009 г. quote]Данъка за 2009 година може и да не го плащаш.Миналата година като купих моята кола въобще не беше плащан данък.Даже в договора за покупко -продажба нотариуса отбелаза че не е представена пележка за платен данък.Каква беше изненадата като отидох в данъчното.Мислех че ще ми сложат всичкия данък на мен.Нищо подобно.Колата я бях взел на 31.07 и от данъчното ми начислиха само половината от годишния данък.Другата половина остана за предишния собственик.

Коментар

Да де, ако продажбата стане Януари 2009 ще оставя на новия собственик задължението да плати данъка за 2009. Няма проблем да представя квитанцията за платения годишен данък за 2008г. Сега се сещам и за нещо друго много важно - в кой момент купувачът брои парите и си стискаме ръцете ? Според мен това трябва да стане при полагане на подписите в Договора за покупко-продажба, което реално би означавало пред нотариуса. Нещо пропускам ли?

Коментар

Working...
                              X