Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

А вие направихте ли си домашното???

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    :беер: ааа ние сме по средата вече...нова стара...все едно...но таз годишната ракиийка е перфект...всичко по инструкциите на книгата *КАК ДА Си НАПРАВиМ ВиНО*...и винцето е сууупер...автосекторът спря буквално и мие жал за таз годишното вино бре...нqма да има време да старее ...язък...иначе тази година пробваме много конфигурации за хубава ракиа и вино...та добиваме доста опит в това отношение аннадъму...
    petito MASERATTİ... GRANDE PUNTO S2 MJT + ex PALİO 1,2 16V EL+TİPO SX 1.4 SX İ.E. + UNO SX İ.E. + LADA 1500S .

    http://www.facebook.com/pages/Grande...382041?sk=wall

    Коментар


      #17
      Абе незнам за тези вратните но във Сл.бряг има един супер където има свински ребра по 4,70 килото та като взема 1 бутилка Мавруд и 1 кило ребра МЪКА,МЪКА.

      Коментар


        #18
        tyson написа:
        Напрайхме го, даже вчера го опитахме с едни дробчета ...
        Абе момчета много сте окъснели.Сега е времето на киселото зеле.Аз вече "натиснах" второто. Но и от първото все пак има.чичо НеноП.П. "Лошото" вино трябва да се пие само с тлъста пържола. Това му е "недостатъка".Ако някой отвори тема за правене на виното, майстор съм. Но за това - догодина. Вече е късно.А за ракията - питайте. Моята е "банска". Варя ( печа ) си я в банята.
        Fiat Punto 1,1- 1996г.
        газ-бензин , "Lovato"

        Коментар


          #19
          Neno Er написа:
          tyson написа:
          Напрайхме го, даже вчера го опитахме с едни дробчета ...
          Абе момчета много сте окъснели.Сега е времето на киселото зеле.Аз вече "натиснах" второто. Но и от първото все пак има.чичо НеноП.П. "Лошото" вино трябва да се пие само с тлъста пържола. Това му е "недостатъка".Ако някой отвори тема за правене на виното, майстор съм. Но за това - догодина. Вече е късно.А за ракията - питайте. Моята е "банска". Варя ( печа ) си я в банята.
          Кажи да видим как го правите вие това винце,какви подправки слагате :D
          Marea Weekend-1.9 Jtd-Elx-2000

          Коментар


            #20
            stan.s написа:
            Кажи да видим как го правите вие това винце,какви подправки слагате :D
            Един старец на смъртния си одър казал на синовете си:- Момчета, да знаете, че и от грозде се прави вино.Виното го правя от здраво и добре узряло грозде. Ползвам 130 литров пластмасов бидон. Дървените съдове по-трудно се измиват и могат да влошат качеството на произведението.След като смачкам гроздето ( заедно с чепките ), го поставям в бидона, но не повече от 100 кг материал, за да има място къде да "ври". Отгоре го затискам с решетъчен капак, за да е потопена т.н. "шапка".Захарността на мъстта ( ширата ) за червеното вино тябва да е 24 градуса. Мери се със захаромер. Захарността се повишава с един градус като на 100 кг. материал се слага 1 кг. захар. Захарта се разтваря чрез затопляне в мъст ( шира ), не във вода. А ако искате да увеличите количеството на виното, може да добавите захар разтворена във вода в съотношение 1 кг. захар на 4 л. вода.Следва претачане. В началото за да се ускори ферментацията, а след това до края на бурната, за да се освобождава въглеродния двуокис и да се охлажда мъстта. При ферментацията се отделя топлина, която затормозява дрождите.На 40-я ден иваждам виното от джибрата, като задължително го пускам да тече по излъскане медна ламарина. Медта влиза в реакция с различните хим.вещества и така се подобрява вкуса.Може да се направи второ вино, като във вода се разтваря захар в съотношение пак 1 към 4 и се налива в бидона при джибрата.. Второто става по-меко и по-пивко, но и двете си искат тлъста пържола на скара с дървени въглища.А ако направите и трето, може да се извари ( изпече ) на ракия.На здраве, чичо Нено
            Fiat Punto 1,1- 1996г.
            газ-бензин , "Lovato"

            Коментар


              #21
              След като смачкам гроздето ( заедно с чепките )
              Що с чепките го слагаш, не е ли по добре без аз до колкото знам,в чепките се садържа(танин)ако не се бъркам нещо.П.П наздраве и от мен чичо Нено :D
              Marea Weekend-1.9 Jtd-Elx-2000

              Коментар


                #22
                stan.s написа:
                Що с чепките го слагаш, не е ли по добре без аз до колкото знам,в чепките се садържа танин...:D
                Това което казваш е истина.Виното от оронено грозде е по-меко и "влиза" по-лесно. Някои които имат преса, веднага след смачкването, отделят мъстта и само тя ферментира.Все пак, въпрос на вкус. чичо Нено
                Fiat Punto 1,1- 1996г.
                газ-бензин , "Lovato"

                Коментар


                  #23
                  Neno Er написа:
                  stan.s написа:
                  Що с чепките го слагаш, не е ли по добре без аз до колкото знам,в чепките се садържа танин...:D
                  Това което казваш е истина.Виното от оронено грозде е по-меко и "влиза" по-лесно. Някои които имат преса, веднага след смачкването, отделят мъстта и само тя ферментира.Все пак, въпрос на вкус. чичо Нено
                  Така е,въпрос на вкус П.П-технологията сам е записал,до сега не съм правил вино но имам голям мерак.Направя ли ще ти пратя да го пробваш :D
                  Marea Weekend-1.9 Jtd-Elx-2000

                  Коментар


                    #24
                    Уф как ви завиждам ( добросъвестно)....................
                    "Що за човек е човекът, който не прави света по-добър?"

                    Коментар


                      #25
                      Оф тази година толкова ракия и вино направихме с тъста, че нямат изпиване. След доста години на кротък битов алкохолизъм аз вече втора година почти не пия. Но пък толкова "материал" не върви да се изхвърля все пак . Така че забъркахме чудесиите, плодови, гроздови, преварки, за квото се сетиш. Няма го и баджанака да помага, миналата година си отиде нелепо човека .
                      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                      Коментар


                        #26
                        Относно танина във виното: Някои сортови грозда, имам придвид черни - Мерло, Каберне - задължително изискват държане на ширата в джибрата поне 5-7 дни точно за да поемат танина, който си намира в чепките и ципите. Така виното придобива своя специфичен и неповторим аромат и цвят. В противен случай виното става светло розово и на вкус няма нищо общо това държано в джибрите. Това го казвам от собствен опит - пробвал съм и двата варианта.
                        Peugeot 301
                        Punto 1.9 JTD - на жената

                        Коментар


                          #27
                          venco67 написа:
                          Относно танина във виното: Някои сортови грозда, имам придвид черни - Мерло, Каберне - задължително изискват държане на ширата в джибрата поне 5-7 дни точно за да поемат танина, който си намира в чепките и ципите. Така виното придобива своя специфичен и неповторим аромат и цвят. В противен случай виното става светло розово и на вкус няма нищо общо това държано в джибрите. Това го казвам от собствен опит - пробвал съм и двата варианта.
                          За ципите съм съгласен,ама чепките какъв аромат давад незнам П.П просто питам,не съм специалист
                          Marea Weekend-1.9 Jtd-Elx-2000

                          Коментар


                            #28
                            Точно там /в чепките/ се крие танина, тъй необходим за дебелите червени вина.
                            Peugeot 301
                            Punto 1.9 JTD - на жената

                            Коментар


                              #29
                              venco67 написа:
                              Точно там /в чепките/ се крие танина, тъй необходим за дебелите червени вина.
                              колкото по чепкести са гроздата - по добре п.п. колега тази вечер съм в настроение /пак/ и не искам да те обиждам, ама съобразявай се като говориш глупости... за справка - правя вино вече 12 години, сестра ми е техноложка във винпром......
                              Fiat Punto 1.1-Синята птица
                              Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                              Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

                              Коментар


                                #30
                                venco67 написа:
                                Точно там /в чепките/ се крие танина, тъй необходим за дебелите червени вина.
                                съгласен съм с колегата... без чепки...ама задължително с ципи...поне 5-6 дена особенно за червеното вино...моят стаж е поне 10 годинки... ...ама всекиму по вкуса разбирасе...
                                petito MASERATTİ... GRANDE PUNTO S2 MJT + ex PALİO 1,2 16V EL+TİPO SX 1.4 SX İ.E. + UNO SX İ.E. + LADA 1500S .

                                http://www.facebook.com/pages/Grande...382041?sk=wall

                                Коментар

                                Working...
                                X