Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съвет за мухъл

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Съвет за мухъл

Ето ви още една темичка, свързана според мен с климатиците. След направен ремонт и смяна на дограмата с ПВЦ в нашия апартамент, през есенно-зимния сезон на стената под прозореца започна да избива мухъл. Мястото е зад диван и под климатика, та затова съм на мнение, че там се образува някаква особена въздушна среда от отоплението на климатика и голямата разлика с външната температура, откъм стената. Изолация няма, нито вътрешна, нито външна, но аз съм отраснал в този апартамент и там мухъл никога не е имало преди, още повече, че е тухлен и сравнително топъл. Специално тази стая е северна и за сравнение - в южната няма никакъв мухъл, заради по-малката разлика в температурите, предполагам. Две години вече не му обръщах такова внимание - почиствам си го редовно със препарат против мухъл, но откакто се появи малкото човече, с жена ми се тревожим да не диша вредните мухлясали изпарения. Та, въпросът ми е, каква евентуално вътрешна изолация да сложа. Фибран ли, но той ме притеснява да не би да има канцерогенни вещества в него и да го дишам цял живот. Корк ли, но той пък има пореста стуктура и там мухалът евентуално би се развивал, дори без да го забележа. Външна изолация няма да може да се сложи, поне докато не решат всички от блока да го санираме, защото е с някаква грапава сива мазилка и драстично ще се различава от фасадата, ако си санирам само моя апартамент. Така че, моля ви, дайте съвет какво бих могъл да направя.
    Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Шшшшш 3 теми за климатици за 2 дена Вие ме разбихте :D

Коментар

Тука за мухъл става дума, климатика го вмъкнах между другото - той си работи перфектно.

Коментар

предполагам си с латекс... на първо време може да вземеш 1 щкурка 160 или 180 и да събориш латекса. ако е бял е най- добрия вариант... ида удариш с баданарката 1 бяла вар... другото нещо е да измислиш ново място на дивана - това е задължително... колкото до изолацията - най-добре е външна за мен / аз съм с външна, но за разлика от теб съм с парно - сутрин го паля с 5-6 дървета и вечер също и температурата не пада под 20 градуса - е това е сега , когато още не е хванал голевия студ /. има всякакви бои и тонирания - не е проблем да боядисат изолачията в какъвто и да е цвят. при външна изолация като твоята трябва да хванеш и по 15 санта от стените на комшиите.
        Fiat Punto 1.1-Синята птица
        Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
        Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Латексът е жълт, ама той вече на това място за нищо не става, така че ще го прежаля. Има една друга боя - натуравайс - тя е латекс на варова основа, но е само бяла. Иначе в стаята не е студено - като стане 20 градуса, пускам климатика, че да е топло на бебето. Аз още в началото разбрах, че е от дивана цялата работа, ама е трудно да го преместя, че трябва да сядаме по земята. А иначе, казваш, вътрешна изолация няма да помогне, тъй ли?

Коментар

sugarboy написа:
            А иначе, казваш, вътрешна изолация няма да помогне, тъй ли?
            не смея да давам съвет не съм практикувал - вътрешна изолация и отопление с климатик по принцип климатика затопля въздуха и го врътка... стените почти не се затоплят... не знам...лично мое мнение - не съм привърженик на климатици и вътрешна изолация.... а тоя латекс на варова основа.... нещо не ми е по сърце.сега се сетих - има едни бои с керамични микросфери - точно за целта са - но струват около 20 лева литъра и се нанасят със специален валяк. Термошилд и Термомакс - едното е американско , другото е германско - но са на есна и съща технология и едни и същи пари - позаинтересувай се. но латекса трябва да го махнеш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! не забравяй, че живота на тая планета е тръгнал от мухъли и плесени, които са преживяли много агресивна среда!!! и не се набутвай със САВО и други такива препарати - най-обикновена белина върши същата работа на 5-6 пъти по-ниска цена...п.п. работи се с гумени ръкавици ти сигурно знаеш, ама аз да кажа да не ривиш после от белината. и при отворен прозорец, че може и да си прогориш трахеята от изпаренията!!!

Коментар

О, да - то не може да се седи на затворено, като тръгнеш да третираш с тези препарати. Правил съм процедурата и при -10 градуса навън, така че чистият въздух е задължителен. А тези керамични бои, ако свършат работа, цената няма значение, но какъв цвят са - то това не е най-важното в случая, ама да не е нещо керемидено все пак

Коментар

бели са , доколкото помня не могат да се бъркат, щото им се завива сват на керамичните сферички и май не се тонираха....

Коментар

Благодаря, колега, ще разуча как стои въпросът с тези бои и най-вече дали се намират. Междувременно, ако ти хрумне нещо друго - на теб или другите колеги - всеки съвет ще е от полза.

Коментар

имаше един сайт със съвети за топлоизолация, там това дето ще ти го кажа е систематизирано-ПРЕДИ новата дограма не е имало мухъл, а СЕГА има - защото преди си е имало ’дишане’ през дограмата, старата не е била напълно плътна , както е новата --> затова задължително при смяна на дограма ТРЯБВА да се проветрява редовно --> за кратко , но със широко отворени прозорци- това горното е задължително особенно щом имаш бебе !....има и автоматични клапи за проветряване, дето се влагат в дограмата, ама са си скъпи и се слагат при изработката на дограма ...- друго , което ще ти помогне:= вземи си керамична боя - тя има свойството да дига темп. на стената с няколко градуса (потърси в гугъл - боя мухъл керамична) - може да намажеш само външната стена= вземи си от тези апаратчета за обезвлажняване - в Бриколажа ги има - имаха и доста време реклама по ТВдруго-фибран - не е препоръчителен за изолация на стени - той не е паропропусклив и ако го сложиш само ще влошиш положението- сложи некакъв експандиран полистирол ( т.нар. стереопор), е ако имаш пачка може да сложиш и минерална вата дотук за външнатаако искаш вътрешна- каквото и да сложиш трябва да е паропропускливо - стиропор и подобни, минерална вата зад гипсокартон,или съклена вата пак така,най-лесно и бързо е с корк - лепиш като тапетНО проветряването е задължително.и не забравяй апаратчето за обезвлажняване - около 25 лв. беше

Коментар

Колега, пробвай да преместиш диванчето на около 25 см. от стената-може да има ефект, пробвано е. Така се и чисти по-лесно праха зад дивана.

Коментар

Да, преместването на диванчето също е идея и тъкмо сега може да се осъществи, защото преди няколко дни изхвърлих стария си монитор, който беше от другата страна и сега се спестяват около 30 сантиметра от него Иначе, проветрявам си редовно, но странното е, че този път мухълът тръгна, още преди да е почнал активно сезонът на отоплението. За корка също съм се замислил, само ме е страх да не се набие този мухъл в порите му, въпреки и предварително стената да е изчегъртана и подготвена за залепянето на корка.

Коментар

Колега, опитай тези апаратчета, които спомена u_bo. От около 2 месеца сме с такова вкъщи и мухъл няма. И ние сме с подобен случай като твоя - северна стая с ПВЦ дограма и две външни стени. Миналия отоплителен сезон беше първи на дограмата и не се отървахме от мухъла. Пръсках с препарати всеки уикенд и за два дена стената ставаше черна зад мебелите. От както взех този влагоуловител мухъл няма. За два месеца е събрал в резервоара над половин литър вода и таблетката му е за смяна. Успех.
                          FIAT Marea Weekend HLX 2.0 20V (147 hp)
                          LPG System BRC Just

Коментар

Re: Съвет за мухъл

sugarboy написа:
                            ... Та, въпросът ми е, каква евентуално вътрешна изолация да сложа...
                            Миналата година правихме ремонт на хола. PVC дограма и вътрешна изолация на външните стени с плоскости "Силитрон". Грам конденз или мухъл не се образува в стаята. Конкретно за тези плоскости тогава говорих с доста хора, разговарях и с фирмата производител, изпратиха ми даже някакви брошури и сертификати, колко са безвредни. Дано наистина да е така.
                            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

u_bo написа:
                              вземи си от тези апаратчета за обезвлажняване - в Бриколажа ги има - имаха и доста време реклама по ТВ
                              виж тук - за обезвлажнител http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=200692.0виж тук - за термокерамичната боя http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=166

Коментар

Working...
                              X