Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво е правилото при липсващ знак на кръстовище?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

nanobanano написа:
    интересно ми е какво ще стане ако синия автомобил продължи на право
    нищо няма да стане зеления е длъжен да чака докато синия напусне кръстовището. Той ако ще го удари ако синия продължи направо - какво остава ако синия завие. Или какво щом синия дал мигач значи вече зеления не му пука - минава вляво за да не се засекат траекториите им на завоя и не го е.. за предимството на синия. Естествено че не - ще чака докато синия си извърши маневрата.
    Punto SX 1.1 55

Коментар

Punto SX написа:
      nanobanano написа:
      нищо няма да стане зеления е длъжен да чака докато синия напусне кръстовището. Той ако ще го удари ако синия продължи направо - какво остава ако синия завие. Или какво щом синия дал мигач значи вече зеления не му пука - минава вляво за да не се засекат траекториите им на завоя и не го е.. за предимството на синия. Естествено че не - ще чака докато синия си извърши маневрата.
      Ти на сфетофар чакаш ли тия отсреща да завият на ляво че тогава да преминеш ти?ПП: Разбрах че в София е имало земетресение.Явно колегата е продължил на право въпреки мигача
      Fiat TIPO 1.4 i.e. с газова уредба (BRC)

ZFA16000002608488

ПРОТЕСТИРАЙТЕ!!!

Коментар

nanobanano написа:
        Punto SX написа:
        nanobanano написа:
        Ти на сфетофар чакаш ли тия отсреща да завият на ляво че тогава да преминеш ти?
        Ако над знака има сфетофар при тази ситуация на зеления ще му свети червено. Няма къде да ходи. Ако пък пътя с предимство е направо а не надясно - то тогава този направо си е с предимство и ситуацията се променя. Ако пък и 2 мата са един срещу друг на главен път и 2мата правят ляв завой то тогава наистина става едно синхронно завиване - не е истина. :D
        Punto SX 1.1 55

Коментар

nanobanano написа:
          интересно ми е какво ще стане ако синия автомобил продължи на право Ако колегата Punto SX кара синята кола а зелената я кара колегата Punto SX
          Колега още по 2 не ги карам едновременно.
          Punto SX 1.1 55

Коментар

Punto SX написа:
            nanobanano написа:
            интересно ми е какво ще стане ако синия автомобил продължи на право Ако колегата Punto SX кара синята кола а зелената я кара колегата Punto SX
            Колега още по 2 не ги карам едновременно.
            Аз вече обърках кой е за това да дава мигач ако продължи на право и кой да дава ляв мигач само ако ще завива на ляво :DПП:поправих го

ZFA16000002608488

ПРОТЕСТИРАЙТЕ!!!

Коментар

Вижте кво тая тема е ужасна.ВИНАГИ СЕ ДАВА МИГАЧ ВИНАГИ ... дори и да си на път с предимство и да правиш осморки пак се дава МИГАЧ.малко извън темата един сладур миналия ден ей така си караше по диагонал в трите ленти, оказа се 70 г. циганин като изпреварих, със сигурност тоя субект нямаше книжка.За нещастие вие задавате въпроси все едно никога не сте се качвали в автомобил. Не може да завиваш на където и да е без да дадеш мигач.Представи си завиваш наляво и не си дал мигача. Някой тръгва да те изпреварва... Кво прайм!?Ако обичате винаги давайте мигач като криввате по пътя та даже и да не завивате... безпредметно е да се спори за елементарни неща.
              SOUND Perceptions House Party [Plovdiv] - 16 may, Total Sport 1st floor

Коментар

EVITA написа:
                Вижте кво тая тема е ужасна.ВИНАГИ СЕ ДАВА МИГАЧ ВИНАГИ ... дори и да си на път с предимство и да правиш осморки пак се дава МИГАЧ.малко извън темата един сладур миналия ден ей така си караше по диагонал в трите ленти, оказа се 70 г. циганин като изпреварих, със сигурност тоя субект нямаше книжка.Ако обичате винаги давайте мигач като криввате по пътя та даже и да не завивате... безпредметно е да се спори за елементарни неща.
                Точно за това спорим. Защото ти казваш да даваме мигач даже и да не завиваме а продължим на право.Е ако аз съм отсреща и видя твоя мигач ще си кажа "брех тоя завива на ляво и аз на ляво няма да имаме допирни точки" и ще тръгна да завивам а ти ще си продължиш на право и....

ZFA16000002608488

ПРОТЕСТИРАЙТЕ!!!

Коментар

да карам направо и да давам мигач, че излизам от път с предимство?!?!?да завивам на дясно/ляво и да не подавам мигач, защото се движа по път с предимство??!?!wtf?!? Вие дорбе ли сте?!?Ако някой ме обори със закона, че горните съждения са правилни - ще го черпя с бира... каса бира...

Коментар

Dockera написа:
                    да карам направо и да давам мигач, че излизам от път с предимство?!?!?да завивам на дясно/ляво и да не подавам мигач, защото се движа по път с предимство??!?!wtf?!? Вие дорбе ли сте?!?Ако някой ме обори със закона, че горните съждения са правилни - ще го черпя с бира... каса бира...
                    Колега, дори и на Т-образно кръстовище, ако пътят с предимство завива, а ти се движиш направо, пак не подаваш мигач така ли ?! И съответно подаваш мигач когато завиваш, дори и по пътя с предимство? чакай да пробвам с това:Чл. 26. Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с отклонение встрани, водачът е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за възприемане сигнал. Сигналът се подава със светлинните пътепоказатели на превозното средство, а за превозните средства, които нямат светлинни пътепоказатели или те са повредени - с ръка. Сигналът, подаван със светлинните пътепоказатели, трябва да е включен през цялото време на извършване на маневрата и се прекратява веднага след приключване на маневрата. Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен непосредствено преди започване на маневрата.Всяко отклоняване от пътя с предимство вероятно се счита за маневра?

Коментар

При завиване, независимо дали напускате пътя с предимство и продължавате по него, давате съответния мигач.При каране направо - не давате.На това кръстовище, което съм дал по-долу, (в Ямбол пред хотел Тунджа), навремето инструкторът всеки път ми казваше: "тук се дава мигач".В потвърждение на горното, мой познат са го изкарали виновен и са му писали акт, защото намирайки се в положение на червения автомобил, завивайки не е дал мигач, и срещуположния (зеления) е тръгнал, мислейки че продължава направо. Следва ПТП, и акт на червения. При опит да обясни, че се намира на път с предимство (както вероятно би се обяснявал и колегата Punto SX), изрично му е обяснено това, с което започнах.Предимството няма нищо общо с промяната на посоката на движение на даден автомобил и винаги се подава сигнал.Ситуация (на първата картинка) - червеният автомобил НЕ ДАВА мигач, следователно отива направо, и зеленият тръгва без да го чака.Червеният дава мигач, т.е. завива, -> зеленият го чака.
                      Прикачени файлове

Коментар

Поста на колегата Immortal и ето тази снимка:илюстрира много ясно, че мигач се дава винаги при промяна посоката на движение. Напускането на път с предимство каква маневра е бре народе, осъзнайте се. Караш направо, а пътя с предимство ти е надясно или наляво. Какъв мигач ще дадете? Мигач за направо ли???? Пичове, изкарайте опреснителни курсове, моля ви! Вие сте потенциални убийци, дори и да не ви харесва моето мнение. Не че аз съм безгрешен, обаче това а абсурдно да не давате мигачи, когато завивате.Да припомним:
                        Чл. 78. (1) Сигналите, подавани от водачите при маневри, са:1. ляв пътепоказател или лява ръка, изпъната хоризонтално встрани - сигнализира потегляне от крайната дясна част на пътното платно, преминаване в съседна лява пътна лента, завой наляво, завиване в обратна посока или спиране за престой или паркиране в крайната лява част на пътното платно;2. десен пътепоказател, дясна ръка, изпъната хоризонтално встрани, или лява ръка, сгъната в лакътя и насочена нагоре - сигнализира потегляне от крайната лява част на пътното платно, преминаване в съседна дясна пътна лента, завой надясно или спиране за престой или паркиране в крайната дясна част на пътното платно;3. лява или дясна ръка, изпъната нагоре сигнализира спиране.(2) Сигналът, подаван от водача със светлинен пътепоказател, се прекратява непосредствено след приключване на маневрата. Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен непосредствено преди започване на маневрата.

Коментар

Във връзка с поста на Immortal - в закона категорично е записано че автомобил който не се движи по път с предимство, задължително изчаква тези по пътя с предимство да се изнесат, дори и да не им се пресичат пътищата в кръстовището. А тоя който е бил на път с предимство и са му написали акт, е много голям бухал, ако не е обжалвал! Ами ако мигача му просто е изгорял!? Не ми се търси къде точно го пишеше, но съм сигурен че има и такава листовка, защото точно на такава ситуация отговорих грешно на въпроса, и от тогава си знам: автомобил който не се движи по път с предимство, задължително изчаква тези по пътя с предимство да се изнесат, дори и да не им се пресичат пътищата в кръстовището.

Коментар

Оги, никъде в закона няма такова нещо, да чакаш всички по пътя с предимство да се изнесат. Ако има - дай да го видим.Второ - ето ти най-обикновена ежедневна ситуация (на картинката по-долу). Ако си завиващия на дясно автомобил, ще чакаш ли?П.П. За моя човек си прав, но той е тръгнал грешно. Започнал да спори с полицая, че не е длъжен да дава мигач. А и много лесно се проверява дали е изгорял един мигач или не
                            Прикачени файлове

Коментар

Не...няма как да има конфликтна точка

Коментар

Immortal - член 104 алинея 1 от Правилника. Написано е съвсем точно.Има и такъв въпрос в листовките, веднъж като решавах листовка, точно на този въпрос сбърках по същия начин и ми беше много чудно, и после питах инструктор. Значи ситуацията е Т-образно кръстовище, при което правият път е с предимство. По него идва автомобил, който ще прави ляв завой. По пътя без предимство, автомобил ще прави десен завой. Двамата водачи не пресичат пътя си един на друг, въпреки това този без предимството е длъжен да изчака този по пътя с предимство. В описаната ежедневна ситуация - няма да изчакам и ще завия. Но иначе съм длъжен.ред.: Същото нещо в Закона е записано под член 50 алинея 1.

Коментар

Working...
                                X