Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Застрахователно събитие - съвети

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Застрахователно събитие - съвети

    Колеги, една история от днес с малко неочакван край. Отивам да си правя ново каско, защото днес е последният ден на старото ми в Дженерали. Правя го в един офис, където са обединени няколко застрахователни компании и сътрудникът ме посъветва този път да го направя в Булстрад. Оформяме документите и идва ред да снима колата. И тук - изненада, на предното стъкло откри една люспа, която и аз не съм видял, и я снима. Аз се сетих, че преди няколко дни един самосвал с чакъл ми запрати един камък, но не бях обърнал внимание, че е станала такава поразия. Още повече отвън почти не си личи, но отвътре се вижда съвсем лека пукнатина, колкото нокътя на малкия пръст. После една мацка от офиса, докато приключвахме с документите, ми вика - ами то днес нали е 31 октомври, т.е. последният ден от застраховката ми и да ида да ми го заведат като щета. Аз не се бях замислил, но си викам, защо пък не. Отидох до офиса на Дженерали и викам - така и така, последен ден ми е и малко неудобно, но какво да правим. Там бяха много любезни, откликнаха на проблема, попълнихме документите и сега въпросът е следният. Аз отметнах да ми изплатят щетата по фактури - не знам дали правилно съм постъпил, другото беше по експертна оценка, но никога не съм попадал в такова положение, а и нямам намерение да извличам някаква полза с надписване на фактури и прочие. Още повече трябваше да реша веднага, защото работният ден приключваше. Номерът е, че от утре ми влиза в сила новата ГО, а преглед ще правя най-рано след месец. Винетката пък изтича в края на годината. Как да постъпя? Да търся ново стъкло, но гледам в axm-auto по каталога няма нови стъкла. Да залепям ли стикера на гражданската, или да изчакам месец-два, докато стане време за прегледа и за новата винетка. Стъкло на старо ли да търся, лесно и качествено ли се подменят и изобщо - въпросът е многопосочен и не знам как да постъпя. Разчитам на вашите съвети и препоръки!
    Fiat Marea Weekend 1,6 16V

    #2
    Ако питаш мен - взимай парите и не се занимавай да сменяш стъклото изобщо или поне докато не стане по-зле работата. А ако тази пукнатика е толкова малка най-вероятно тези на техн.преглед няма и да я видят.
    Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
    --- в сърцето завинаги... ---
    Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp

    Коментар


      #3
      Темата ме подсеща, че и аз имам люспа на стъклото от половин година(едно браво палеше гуми пред мен) и застраховката ми изтича само след 2 седмици... Не нарастна за тази половин година и ако съм сигурен, че при новата застраховка няма да я видят, хич и не ми се занимава да я обявявам, да сменям стъкла и т.н.А колкото до стъклата - сменял съм един път предно стъкло на опела си, стана много лесно и чисто, даже и винетката ми прехвърлиха. Моят съвет е, ако имаш съмнения, че пукнатината нараства, да смениш стъклото с чисто ново и чак тогава да налепиш стикерите. Това ще причини и някои неудобства как да съчетаеш нещата във времето, но все пак е по-добре ново стъкло.
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

      Коментар


        #4
        И аз съм на мнение за ново стъкло и може би пукнатината и да нараства, щом преди няколко дни не съм я забелязал, а днес се вижда. Наистина, по-сложният въпрос е със съчетаването и залепването на различните стикери във времето. Фактически, най-удобно е евентуалната смяна да се направи към Нова Година, но дотогава трябва да си държа стикера за ГО в жабката.
        Fiat Marea Weekend 1,6 16V

        Коментар


          #5
          Ако не сменяш стъклото веднага, лепиш си спокойно всички стикери. Тия дето сменят стъклата са наясно с тях и ги прехвърлят без никакви ядове.
          Антверп, Аалст, Люцерн, Слован, Олимпия, Беверен, Публикум, Тампере, БАТЕ (Борисов), ЖИЛИНА и Дебрецен ... следва продължение...

          Коментар


            #6
            Малките пукнатини се лепят доста успешно срещу незначителни суми. Аз лично оригиналното стъкло не бих си сменил току така, защото новите много често са боклуци, а и имам съмнения дали няма да се появят течове и/или свистене от уплътненията след смяната.

            Коментар


              #7
              Благодаря за съветите! Самият аз не съм още наясно искам ли да го сменям, или не, защото, както казах, не ща да извличам евтини печалби от тази работа, а и самото "събитие" стана съвсем случайно - ако не ми бяха обърнали внимание, сигурно още нямаше да съм го забелязал. Но, в крайна сметка, ако тръгна да го сменям, няма да търся турски ментаци, а ще се постарая също да си е оригинално, италианско и ново, както ме посъветва колегата snake, ако може да се намери такова, разбира се.
              Fiat Marea Weekend 1,6 16V

              Коментар


                #8
                Така-а, леко развитие по случая. Поразпитах за цени на оригинално стъкло. Оказа се, че официалният представител на Фиат в града може да го достави за 600-650 лева. Застрахователите казаха, че ще платят за "алтернативни части", щом ставало дума за кола над 5 години. Можел съм да разчитам на до около 150 лева от тях. Така че тука възниква въпросът - в такъв случай кое е по-добре - ново стъкло, ама с незнайно качество, някой турски ментак най-вероятно, или да потърся пак оригинално стъкло, но втора ръка, от някоя кола на части?
                Fiat Marea Weekend 1,6 16V

                Коментар


                  #9
                  Че какво им е на турските стъкла? Комшиите си имат отлична стъкларска промишленост. По добре ново такова, отколкото оригинално старо, на което не му знаеш приключенията и току виж пусне "бримка" след монтирането.
                  преди - TIPO
                  сега - VOLVO XC60

                  Коментар


                    #10
                    Нямах представа, че е толкова скъпо новото стъкло. Тогава работа е ясна, доста мареи има по моргите, макар че повечето са с челен удар и със счупени стъкла. Но ако намериш мареа със здраво стъкло, поне можеш да му видиш със сигурност състоянието. Гледай и означенията по него да са като на другите стъкла, да не вземеш и от автоморгата турски ментак .
                    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                    Коментар


                      #11
                      dannybo написа:
                      Че какво им е на турските стъкла? Комшиите си имат отлична стъкларска промишленост. По добре ново такова, отколкото оригинално старо, на което не му знаеш приключенията и току виж пусне "бримка" след монтирането.
                      Има стъкла, които буквално се разпрашават при удар и то не затова, че са правени в Турция, а защото такава им е технологията на изработка. А качествените стъкла само се напукват. Аз бих предпочел оригинално фиатско дори и втора употреба. Единственото ми опасение е дали в автоморгата ще го свалят както трябва, да не го счупят, пукнат или надраскат.Сега се сещам и за въздесъщите "Кобра" - фирмата, която в цяла България осигурява автостъкла с добро качество. Добре е да поразпиташ и при тях как са цените.
                      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

                      Коментар


                        #12
                        Колега, все повече се убеждавам, че по много теми мислим сходно. Още докато застрахователят ми обясняваше, че могат най-много 150 да ми дадат, аз веднага се замислих за оригинално, фиатско стъкло, пък било то и втора употреба. А за новото турско - аз, разбира се, нямам нищо против качествените турски стъкла, но откъде да знам по каква технология са правени и дали няма да се случи точно така, както колегата snake казва. Не, че искам да пробвам, де, дали се разпрашава или напуква при удар. Друго, което си мисля за "алтернативните части", в случая стъкла - на форма те може и да наподобяват оригиналните, но дали, например, цялото стъкло е опасано с реотан за подгряване, който обикаля даже и огледалото за обратно виждане? За вездесъщите Кобра и аз чух, но тук успях да намеря координати на другите "вездесъщи" в бизнеса - Мустанг. Ще пообиколя и проуча още малко въпроса, пък и ще помисля още.
                        Fiat Marea Weekend 1,6 16V

                        Коментар


                          #13
                          sugarboy написа:
                          ...Оказа се, че официалният представител на Фиат в града може да го достави за 600-650 лева...
                          Според мен, това което съм подчертал обяснява безумната цена на стъклото. Не зная дали има разлика между стъклата на Брава и Мареа, но нека за ориентир ти споделя, че преди година или две питах в споменатата фирма Кобра. Обявиха ми цена от 180 лв. за оригинално стъкло - т.е. произвоство на Saint-Gobin (която между другото не е много италианска фирма ). Тогава смених задното стъкло (оригинално, разбира се ) и ми направи впечатление, че то беше по-скъпо от предното. Обясниха ми, че на практика предното излиза по-скъпо, ако трябва да се смени (препоръчително) уплътнението, докато задното направо се лепи.Моето мнение е да си вземеш ново стъкло. Освен ако не намериш наистина много малко карано старо. Имам предвид, че в процеса на експлоатация повърхността на стъклото се надрасква. Не непременно толкова, че да се вижда отвън с просто око. Но се забелязва на тъмно, на светлината на насрещните фарове. Забелязал ли си този ореол около тях? Дали е така при ново стъкло?
                          ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

                          Коментар

                          Working...
                          X