Явно не сте ми чели ферманчето.Аз съм си правил сметката така. средно една крушка в къщи свети по около 3 часа в денонощието.През лятото може и 1 час да не се събере , но пък зимата има дни в които осветлението е пуснато нон-стоп в поне една стая.Помещения като коридори и бани най - често се осветяват за по-дълъг период.В къщи има човек постоянно - жената гледа бебока.Та, една 100 ватова крушка ( 20 вата или 8вата вата енергоспестяващ еквивалент) ако свети по 3 часа на ден за една година - 0.3кв/ч*365 = 109.5 кв/ч - средна цена на тока - слагам 0.14 ст/кв.ч. 109.5*.0.14= 15 лева на година. Енергоспестяващата гълта 5 пъти по- малко - 3 лева. И какво излиза 12 лева икономия от една крушка и около 90 кв/ч спестени. Инвестицията се избива за максимум една година дори и ако си купиш крушките от Бг.Вярно в глобален мащаб- НИЩО не е.Е да ама аз в къщи имам 10 крушки. Е нека ми спестявам с тях някакви си мизерни 100-120 лева годишно.Е да ама.Ама я помислете малко - в нашия блок 4 входа по 24 апартамента - 96 ако всеки спестява 200 кв/ч годишно ( пак от горните сметки) се получава едно прилично количество енергия която няма да бъде изразходена напразно.Ами един квартал?Ами цяла София примерно.Не случайно простите австралийци преди няколко години забраниха продажбата на класически крушки с нажежаема жичка - ей така от раз за целия си континент/държава. Прости са хората И пак го казах - цената на тока ще расте и то здраво.Поне за момента крушката ми с най-много активен живот е на около 10 месеца и минимум 3000 часа работа ( нощна лампичка в стаята на малката - свети едно 10-11 часа на денонощие - 4 вата е и замени една 30в стандартна крушка.) При малките крушки икономията е наистина незабележима - но вече си изби парите.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?
Collapse
X
-
pr_00f написа:При малките крушки икономията е наистина незабележима - но вече си изби парите.She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар
-
peho написа:Ех да можеше и нашето правителство да управлява държавата ни толкова лошо колкото австралийското и да бяхме толкова прости и да живеехме толкова зле както австралийците ....She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар
-
Всъщност се 2-та най-разпространение в България цокли - Едисон малък и голям ( същият като на стандартните крушки с резба)Н,о в ибей може да намерите и крушки с цокъл тип "байонет" - сходен е с цокъла на крушките за стопове при колите ни.Радвам се че накрая стигнахме до една гледна точка.За австралийците погледнах - новините в Бг интернет пространството датират фев=март 2007 - еми скоро ще станат 2 години.Извинявам се за неточността която съм допуснал като съм казал няколко.И докато си ровичках попаднах на следната статия във в, Стандартhttp://new.standartnews.com/bg/artic...article=236852Новите са екологично по-чисти, но пак китайскиEвропа сменя крушките ниЕнергоспестяващи лампи за 20 лв. изхвърлят еднодневкитеДните на обикновената крушка са преброени. Още от следващата година тя трябва да отстъпи място на енергоспестяващите осветителни тела, наредиха от Брюксел. Това означава, че в името на екологията българинът ще трябва да се бръкне по-дълбоко в джоба. Вместо жълти стотинки за китайски лампи ще ни светят крушки за по 20 лева. Утехата е, че гаранцията им е с години. Забраната касае всички страни членки. Още тази година Европейската комисия ще подготви пакета наредби за забрана на обикновените крушки, разкрива германският в. "Райнише пост", позовавайки се на източник от институцията. От началото на следващата година домакинствата трябва постепенно да заменят обикновените крушки с енергоспестяващи. За да може и производството да се пренастрои, комисията дава срок до началото на 2009 г. обикновените крушки да изчезнат напълно от пазара.С новия план ЕК счита, че потребителите в Европа ще спестят от 5 до 8 милиарда евро от разходите си за електричество. Ако всички домакинства преминат на енергоспестяващи лампи, само Германия ще спести 7,5 млрд. киловатчаса, което от своя страна означава 4,5 млн. тона по-малко въглероден диоксид в атмосферата. Съюзът започна война срещу обикновените крушки, тъй като те преобразуват голяма част от електричеството не в светлина, а в топлина. Така повишават предизвикващите парниковия ефект газове, както и хабят електричество нахалост. При енергоспестяващите няма подобни проблеми. Те са пълни с газ, покрити са с флуоресциращо вещество и почти цялото електричество се превръща в светлина.Разликата между класическите и енергоспестяващите крушки е цели 80%. Икономията, разбира се, е в полза на вторите. Има обаче един проблем и той е свързан с Китай, който има доста добри позиции в производството на тези светила. В същото време ЕК иска да насърчи използването крушки, произведени на Стария континент. Не всички европейци могат да се похвалят като германската канцлерка Ангела Меркел, която обяви по време на председателството на Берлин на ЕС през първата половина на 2007 г., че са обзавели домовете си изцяло с енергоспестяващи крушки. Изчисленията са, че европейският пазар би трябвало да стигне 400 млн. бройки, но предприятията в ЕС могат да задоволят едва 1/4 от това търсене, докато китайските им конкуренти произвеждат по 800 млн. крушки годишно. Но наложеното през 2001 г. антидъмпингово мито срещу Китай оскъпява енергоспестяващата крушка до между 7 и 10 евро, докато ако тази такса изчезне, тя ще е под 5 евро. Това се подкрепя горещо от гиганта "Роял Филипс Електроникс", който държи най-голямата фабрика за електрически крушки в Европа. Преминаването от употреба на крушки с нажежаема жичка към употреба на енергоспестяващи крушки в домакинствата от ЕС ще доведе средно до около 70% икономия на електроенергия. Това означава намаляване на разходите с 10 милиарда евро на година, което се равнява на 25 милиона тона въглероден диоксид, изразходването на 105 милиона барела петрол на година или годишния капацитет на 35 електроцентрали с мощност 2 хиляди гигаватчаса/година.Диана ДиневаВладислав ПУНЧЕВПРЕДИМСТВАКонсумират по-малко енергия от стандартните крушки;Пестят електричество;Светят като стандартните електрически крушки;По-трайни са - сменят се значително по-рядко от обикновените крушки.НЕДОСТАТЪЦИПо-скъпи са 20 до 50 пъти от обикновените;По данни на Британската асоциация на дерматолозите крушките от ново поколение водят до кожни проблеми. Според учените използваните енергоспестяващи крушки могат да предизвикат мигрена и световъртеж при хората, които страдат от епилепсия. При хора с кожни проблеми могат да причинят рак на кожата.Преминаването от употреба на крушки с нажежаема жичка към употреба на енергоспестяващи крушки в домакинствата от ЕС ще доведе средно до около 70% икономия на електроенергия.
Коментар
-
pr_00f написа:Преминаването от употреба на крушки с нажежаема жичка към употреба на енергоспестяващи крушки в домакинствата от ЕС ще доведе средно до около 70% икономия на електроенергия.She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар
-
Не е нужно да даваш по 10-20 лева за крушка.Както казах в ebay спокойно може да си купи човек крушки от Англия за 3.80- 4.50 в зависимост от количеството ( все пак доставката е почти колкото цената на крушките) Можете да се комбинирате повече хора в офиса и всичко е на 6.Иначе при цена 4 лв/бр - една крушка си избива парите за 3-4 месеца при 3 часа работа на ден.Което си струва - определено.А който иска - никой не може да му забрани да се запаси с колкото си поиска стандартни крушки.И като досега съм ги хвалил да спомена и 2 минуса на енергоспестяващите. а) Обикновено са по- големи ( дълги) от стандартните и има осветителни тела в които няма как да влязат. Обаче и по този проблем се работи от страна на производителите. Вече има крушки със стандартна форма и размер - но все още са по-скъпиб) С момента на запалване крушката не свети на 100% - необходими са 30-45 секунди да започне да свети на 100%. При филипс-а е така. Обаче имам и 2-3 осрам-а който загряват по-бързо, но пък те светят в бяло което не ме кефи толкова.Ето обява за 12 крушки за 11 лири - доставката е 7-8 лири а една лира е 2.50 лева.http://cgi.ebay.co.uk/12-x-Philips-G...gPaymentАко погледнете малко по-надолу в обявата - има и 3-те основни типа цокъл със снимки.Има също и калкулатор за това колко се пести.Търговеца има 50000 отзива - 100% положителни - можете да поръчвате спокойно , няма да ви измамят.
Коментар
-
u_bo
pr_00f написа:Всеки търговец си му пише в офертата дали праща до България.Търсете и четете
Коментар
-
Аиде де не пишеСкролирате най-отдолу :Postage and packagingИ си избирате до България :Пostage and packaging Each Additional Item To Service£7.99 + £7.00 Bulgaria Royal Mail Airmail (Small Packets)Сумарно излиза 20 лири което е 50 лева за 12 крушки = 4.13 за една.При нас този модел с 8000 часа живот е от порядъка на 12-14 лева.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар