Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?

    Колеги, колко от вас са енергийно ефективни? Домакинскит ми уреди са клас А, имам разни ПВЦ дограми, а пък иначе ползвам няколко крушки за осветление от тези енергоспестяващите, дето са по 15-17 вата. Когато ги купувах, пресмятах че с по 1 час осветление на ден, такава лампа, с все парите които струва, ще се избие за около 2 години. Купувах ги по 10-на лева, филипси някакви, преди 2 години. Вероятно в момента вече съм избил парите дадени за тях, но когато в началото дам 10 лева накуп, а после избивам по 30-40 стотинки на месец, някак си не ги усещам тия 30-40 стотинки, а 10-те лева в началото ги усещам. Оттук нататък се предполага че вече само съм на печалба от тези крушки. На теория имат живот още поне 8 години, като на всеки 2 години ще съм спестил по 10-на лева от крушка, а имам 4 такива Доколко си заслужава това според вас - голяма инвестиция сега и изплащане с минимални суми за голям период?Сега се оглеждам за разни слънчеви колектори и фотоволтаични панели, които обаче също са така - доста скъпа инвестиция, която се избива след доста време. Живея в панелка, ама това не ми пречи да имам желание Тук във форума, в гугъл, и в няколко други сайта четох че от кв. метър площ може да се извлече средно 80-120 вата електричество, от близо 1 киловат на квадратен метър, с които слънцето облъчва България.Един приятел строи къща, и се замислих колко ли такива панела биха му осигурили достатъчно енергия за да е напълно независим от ЧЕЗ/ЕВН/НЕК/МЕК и разни такива? Може би ако използва 30-40 кв. метра от двора си, дори и 50, ще достигне мощност от 3 киловата? Обаче инвестицията за 3 киловата е може би около 9 000 Евро (някъде мернах цена на инвестиция от 3 евро за ват ). Та тези 18 000 лева разхвърляни за 120 месеца (10 години примерно), според вас заслужават ли си ? Това прави все едно по 150 лева на месец средно за ток, ако плаща на ЧЕЗ/ЕВН. Това достатъчно ли ще е да му осигурява ток и топла вода целогодишно, и хлад от климатиците през лятото? Тук говорим за дългосрочен план - има малко детенце, къщата му е почти готова, докато порастне детето, ще живее там. Ако съм аз - веднага бих дал тези пари, ако сметката ми е горе долу точна. Вднъж като вече съм го платил, може би ще избия инвестицията и по-бързо, с оглед на това че няма да се съобразявам с пестене на ток. По дискавъри даваха за една слънчева центтрала в щатите, и казаха, че е изчислено, че ако едва 10% от територията на една от пустините там се използва от такива централи, това ще е достатъчно за да задоволи 100 % от нуждите.Какво мислите по тези енергийно ефективни въпроси?И понеже сме авто-форум - в колата също гледам да съм максимално икономичен - от гориво, от ток, от каквото може, важно е да се постигне по-малко използване на енергия. Не включвам излишни консуматори, не правя резки ускорения, такива неща. Извинете за дългия пост, но тази тема доста ме привлича

    #2
    Колега и аз много съм навит по тази тема и съм решил да предприемам нещо по въпроса.Виж прегледай това.Цените общо взето са приемливи: www.kovex.biz/forus.php

    Коментар


      #3
      http://www.bnns.bg/index.php/en/Narachnik.html
      Ex Fiat 126P
      Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
      Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
      Alfa Romeo 147 1.6 TS
      Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

      Коментар


        #4
        Домакинскит ми уреди са клас А, имам разни ПВЦ дограми, а пък иначе ползвам няколко крушки за осветление от тези енергоспестяващите, дето са по 15-17 вата. Когато ги купувах, пресмятах че с по 1 час осветление на ден, такава лампа, с все парите които струва, ще се избие за около 2 години. Купувах ги по 10-на лева, филипси някакви, преди 2 години. Вероятно в момента вече съм избил парите дадени за тях, но когато в началото дам 10 лева накуп, а после избивам по 30-40 стотинки на месец, някак си не ги усещам тия 30-40 стотинки, а 10-те лева в началото ги усещам. Оттук нататък се предполага че вече само съм на печалба от тези крушки. На теория имат живот още поне 8 години, като на всеки 2 години ще съм спестил по 10-на лева от крушка, а имам 4 такива Smile Доколко си заслужава това според вас - голяма инвестиция сега и изплащане с минимални суми за голям период?
        Аз имах десетина такива от три различни марки-пълна шашма.Птрво светят ужасно -имаш чуството че си в офис или болница,не създават уют с тази студена светлина.Светят доста слабо,аз имах от по 30 вата,което трябваше да отговаря на 120 или 140 не помня,с нажежаема,но не светеха по силно от 60 ватова крушка.После живота им се съкращава от всяко включване и изключване,а в домашни условия постоянно се палят и гасят и скоро започват бавно да "загрчват",да примигват и накрая изгарят.Първите сдадоха багажа за 6 месеца,след 2 години употреба само две са живи.Вярно че спестяват доста,но на едните пишеше 8000 часа,на другите 5000 изобщо не са така.Повече не бих си взел такива.

        Коментар


          #5
          Почти не съм съгласен - светлината от тези които ползвам е съвсем топла на цвят, такава жълтеникава една, не е студено-бяла. И определено светят супер силно, ако не са покрити с абажур или както някои казват но с обидна цел - пендел. Значи една такава от 21 вата свети толкова силно колкото 2 от онези от по 60 вата. Установил съм го с поглед, което пък е доста субективно. И в крайна сметка те са луминисцентни ако не се лъжа, т.е. имат много дълъг живот при нормална работа. Принципно. Имам една такава ама от тия старите - дългите, като в училище. 40-ватова е, и откакто е монтирана преди 13 години, не помня да съм я сменял. Само сменям тези стартерчетата през 3-4 години. Та аз съм с положително мнение за тези лампи, но ако са филипс или осрам. Тези от метро по 3 лева дето са - не, мерси.

          Коментар


            #6
            Ами да, те и кутиите са им оранжеви и сини. Потвърждавам, че тези от оранжева кутия светят в топъл цвят и достатъчно силно. С такива съм в коридора вече две години и наистина струваха повече от 10 лева. За офиса вземаме от ментаците и всяка година по два пъти ги сменяме, ама там нали не плащам аз.
            Fiat Marea Weekend 1,6 16V

            Коментар


              #7
              Недейте да спорите за цвета на осветлението.Тези крушки са с два вида цвята:студен цвят-синкавобял и топъл цвят-жълтеникаво-бял.На опаковката им е отбелязано.От Метро и с цена около 3 лв. наистина-НЕ.

              Коментар


                #8
                Енергоспестяващите крушки са прекрасно нещо, стига да работят достатъчно дълго време. Когато се нанесох преди 4 години, поставих такива във всяка стая. Резултатът - още първата зима изгърмяха тези над камината. Вероятно (малко) защото в тази част на стаята, температурата на тавана достига до 42С. Пролетта изгърмяха тези в кухнята, коридора, тоалетната и хола (има две тела).. с две думи - всички, които се ползват редовно. Не си спомням каква марка бяха, но платих около 8 лева за всяка. Замених тези в кухнята с рефлекторни, френски, но не си спомням марката - вече 3 години бачкат перфект. Останалите ги замених с обикновени. Равносметката е - набутах се яко и не спестих нито една стотинка и няма да се набутам повече.Иначе тази част за собствено електрозахранване сме го дъвкали, дъвкали с мой познат, който работи в тази сфера, и стигнахме до извода, че не си заслужава. Първо, 3 кв не са достатъчни за къща, която ще се отоплява на ток (респ. охлажда през лятото). Дори в най-добрият случай, инвестицията е поне 13-15000$, при сметки за електричество от порядъка на 60-80 лева/месец лятото и 120-140 зимата (при отопление на ток), тази инвестиция е неоправдана. Ако вземем хипотетично 100 лв/месец средно, 1200 лв/година.... сметнете за колко години ще изразходите тези 13000$. Затова - pvc прозорци, добра изолация и добра заплата. Когато бях в Норвегия, за поддържане на 24С в апартамент от 55м3 плащах 85-90$/месец (това включва и всички домакински уреди, вкл. бойлер, и електрически конвекторни печки, общо 3 в целия апартамент, 2 кв всяка). Това е цена за зимата. А там е много по-студено и отоплението е поне за 7-8 месеца.
                Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                Коментар


                  #9
                  Според мен най-ефективна си е хубавата изолация като начин за пестене на енергия.Ето една снимка от 24.01.2006, навън е -12.2 , вътре е 15.4 без да е пускано нищо.
                  Ex Fiat 126P
                  Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                  Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                  Alfa Romeo 147 1.6 TS
                  Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

                  Коментар


                    #10
                    Отностно крушките - има светещи бяло, като луминисцентни лампи, както и такива наподобяващи стандартни жълтеникави крушки. При ментетата в въпрос на късмет, може да изкарат няколко месеца, може и година. Купувал съм и Филипс, но не се оказаха особено издържливи... така, че на този етап не мисля повече да експериментирам. Имам лунички на тавана, които харчат повече и от нормална крушка, защото са доста на брой. Чакам да се появят добри алтернативи при тях за да опитам...
                    Frontera Sport, X20SE март 1998

                    Коментар


                      #11
                      аз за пуста красота съм със 300 W в едната стая и 200 W за осветление в другата иначе от около 5 години ползвам Филипс с жълт цвят и съм доволен.ако искаш сериозно да се енергоефектираш виж - www.energoconsult.euимаме там позиции да ти издействаме отстъпка

                      Коментар


                        #12
                        Колеги!!! Может да използвате един от най-големите КАПАЦИТЕТИ в България по Енергина фективност! Публикувам му телефона БЕЗ да съм го питал за съгласието му, но човекТЪ е много печен и коректен!!! Телефонът му е нула осем осем девет - четеристотин шестдесет и девет, сто тридесет и две П.П. С уточнение, че сте взели номера от Хумппата

                        Коментар


                          #13
                          SHB написа:
                          Аз имах десетина такива от три различни марки-пълна шашма.Птрво светят ужасно -имаш чуството че си в офис или болница,не създават уют с тази студена светлина.Светят доста слабо,аз имах от по 30 вата,което трябваше да отговаря на 120 или 140 не помня,с нажежаема,но не светеха по силно от 60 ватова крушка.После живота им се съкращава от всяко включване и изключване,а в домашни условия постоянно се палят и гасят и скоро започват бавно да "загрчват",да примигват и накрая изгарят.Първите сдадоха багажа за 6 месеца,след 2 години употреба само две са живи.Вярно че спестяват доста,но на едните пишеше 8000 часа,на другите 5000 изобщо не са така.Повече не бих си взел такива.
                          И аз имам такива наблюдения за тези крушки. Кумът ми има само такова осветление в хола от 2 години - едно, дето половината дори и в момента са изгорели и друго, че понеже се нагряват отгоре, са му направили едни грозни черни петна по тавана.И според мен това е лудост! Хората в САЩ карат камиони из градовете дето горят по 40 на 100, не щат да подписват Протокола от Киото, ние тук с 10 крушки ще оправим екологията и ще бъдем енергийно ефективни! Ай сиктир!А и дори и да издържаха 10 години - пак ми е по-изгодно да си купя крушка за 50 ст. дето издържа 1 година, отколкото за 5 лева дето ще издържи 10 години. Няма да правя финансов анализ, но всеки, който има представа от time value of money, стойността на парите във времето, ме разбира. Като ги направят по 1 левче, може и да се замисля, въпреки че пак няма да ми се иска да си купувам нови осветителни тела.
                          She was only a whisky maker but he loved her still.

                          Коментар


                            #14
                            Незнам Вито и Глобус ,дали са ментаци,аз такива имах,струваха по 6-7 лева преди време.Филипса беше много скъп тогава,за 30 вата мисля че бяха около 20 лева с 6 месеца гаранция.+ тея имах и едни от пазара за по 2 лева.Еми всички искараха еднакво дълго(по-скоро кратко).Наистина сметката смятам че падна,но с 3-4 лева на месец,при положение че почти цялото осветление бешее с такива лампи.и понеже ги убива вкл./изкл,а стартер не можеш да им смениш като на тръбите,ги сложих където имаше тройник 2 енергоспестяващи с една обикновенна.Така като е само за кратко можеш да запалиш само обикновенната и когато светят всички обикновенната пооправя светлината.

                            Коментар


                              #15
                              gantcho написа:
                              И според мен това е лудост! Хората в САЩ карат камиони из градовете дето горят по 40 на 100, не щат да подписват Протокола от Киото, ние тук с 10 крушки ще оправим екологията и ще бъдем енергийно ефективни! Ай сиктир!А и дори и да издържаха 10 години - пак ми е по-изгодно да си купя крушка за 50 ст. дето издържа 1 година, отколкото за 5 лева дето ще издържи 10 години. Няма да правя финансов анализ, но всеки, който има представа от time value of money, стойността на парите във времето, ме разбира. Като ги направят по 1 левче, може и да се замисля, въпреки че пак няма да ми се иска да си купувам нови осветителни тела.
                              Колега, спестяването идва от консумирана енергия, а не от цената на крушката. Тези са по 12-15-17 вата, това е 5 пъти по-малко от стандартните с жичка - 60-75-80 вата. Не знам дали говорим за едно и също нещо, защото като гледам какви неща сте написали - нагорещявали се... Ми аз моите мога да ги пипна с ръка когато работят, без да се изгоря. Това е немислимо за обикновена лампа. От там идва и спестената енергия - от по-малко отделена топлина. Не знам защо така се получава при вас, но моите всичките си работят, все още. А камионите след няколко години вече няма да се движат, защото няма да има какво да харчат

                              Коментар

                              Working...
                              X