Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    kolev написа:
    spark написа:
    Дайкин вадят доста куци модели напоследък, а от Дженерал единствено Nocria стават, но и те са на изчерпване вече. Новите им модели са олекотени отвсякъде. Съгласен съм и с jenshen73, че втора употреба японски климатици също е добър вариант (например Toshiba PDR, Sharp, Hitachi), но тук цените им са доста високи... Разликите в консумацията на ток при евтин/скъп климатик може да е тройна. Мерихме миналата зима в един приятел с нова "осака" за хилядо лева. При зададени 24 градуса (външна около 5-6) и при положение, че климатикът не беше спиран около 2 седмици му показваше към 460 вата консумация. Вкъщи климата харчеше около 160 вата... Но не само сметката за ток е важна, а и комфорта - шум, топлина на въздушната струя, он/офф режим (пукане на тръби и последващо форсиране на турбината) и т.н. Но за повечето хора избора на климатик е просто избор на марка + 9-ка или 12-ка.
    Точно за това говоря.-хубав инвертор с голям коп ~200в/ч-китайска конвенционалка ~500в/ч-конвектор адакс примерно ~2000в/чкато цената за закупуване на 2 и 3 е приблизително еднаква.Естествено че основно сметката за тока е важна. Вече ако имаш претенции да ти е тих климатика, да не усещаш как духа и така нататък, естествено ще трябва да се бръкнеш. Климатика има нужда от често размразяване при температури около нулата, където влажността на въздуха е най-висока.А дните с температури под -10 -15 могат да се преброят на пръсти сигурно.Японските втора употреба, хмммм..... всичко им е на 100 волта. Ако нещо се развали, части няма. Нито майстори желаещи да ги ремонтират. Даже дистанционно заместител не можеш да намериш.
    Само не ми е ясно защо за климатика пишеш консумацията му за час при затоплено помещение, а за конвектора пишеш максималната му отдавната мощност? В жилището на баба ми и дядо ми съм им сложил климатик Кариер( това е една от първите фирми произвеждащи климатици и са масово използвани в америка и при хладилните ремаркета) като е включен към електронен електромер и се отчита само неговата консумация. Миналата зима не е харчел повече от 50-55лв за 26м2 помещение с лоша дървена дограма и без отпление от съседните апартаенти. Наистина думите комфорт и климатик не могат да съществуват заедно. Сега с приятелката ми сме на квартира и се чудехме какво да вземем за отопление. Един ден се разходихме до Технополис и видях конвектори Аирелек на промоция и се обзаведох с един 2kW. Монтиран е ниско до земята и под прозорец, квартирата е с отвратителна дограма, но при външна темперетура от 3 градуса той ми харчи около 500W на час, а темперетурата вътре е 23 измерено с 3 термометъра на различно място в стаята. Днес преди да изляза за работа видях показанията на електромерчето, за 675работни часа е изразходил 163kWh електроенергия, което е точно 241w на час. Не споря, че конвектора е по-икономичен, на мен ми е ясно, че един хубав инвертор хаби поне двойно по-малко ток, но съм поразен от комфорта на конвектора. Топлината от конвектора мога да я сравня с тази на печка за дърва, много мека и ако в стаята е 22 реално го чувстваш поне 2 градуса повече.
    FIAT STILO 1.9JTD 2002

    Коментар


      Ама Аирелек (или както се чете) струва 200+ лв. Колко човека ще дадат толкова пари за реотан с ключ?! Всички купуват на теси и дипломат боклуците, и после "ама мног оскъпо излиза и не топли". Еми не топли, като си купил боклук как ще топли, че и скъпо. Малко хора си правят сметката дългосрочно, и после "ама много скъпо зимата да се топлиш на ток". Не е скъпо, просто сметките са ти куци.
      "За да чуеш, трябва да мълчиш." (Оджиън)
      Nissan Primera WP12 QR20DE, ГИ, '03
      Tempra 1.6 (EX), Dedra 1.8/16V (R.I.P.), Delta 1.6/16V (R.I.P.), Astra X16XEL (EX)

      Коментар


        Абе и комшията много ги хвалеше тея конвектори.. с 2 такива е в хола (50 квадрата) и взе една Мидея колонна "само за лятото", но миналата зима на пожар дойде в 23 вечерта, че му прокапала вода от вътрешното тяло (замръзнали тръбите за оттичане). И му викам "нали уж само лятото щеше да го пускаш", а той - ми с тея конвектори 19 градуса не мога да кача, а не питай колко е сметката за ток. Не ги знам какви марки са, но не са от 1000лв със сигурност. Моите клими харчат по 15лв на месец едната като са пуснати постоянно по 1/4 от денонощието на 24-25 градуса и 3/4 на 21 градуса. Тествано две зими като разликите в сметките за ток през преходните сезони, когато климатик не пускам и зимата са ми ~30лв
        Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

        Коментар


          kolev написа:
          За камината ясно, ама тя върви с къща и двор
          Явно съм объркал вида жилище - аз съм в апартамент. Ако бях в къща - освен камината в системата на парното щеше да има включен и котел - я на пелети, я на друго твърдо гориво, а най вероятно - някакъв комбиниран
          Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
          Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
          ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

          Коментар


            KUM4o написа:
            Не споря, че конвектора е по-икономичен, на мен ми е ясно, че един хубав инвертор хаби поне двойно по-малко ток
            Четворно, колега, четворно.

            Коментар


              spark написа:
              И му викам "нали уж само лятото щеше да го пускаш", а той - ми с тея конвектори 19 градуса не мога да кача, а не питай колко е сметката за ток. Не ги знам какви марки са, но не са от 1000лв със сигурност.
              Неправилен монтаж. Аз като взех моя го изтипосах както ми дойде на стената и за 6 часа работа нон-стоп не можа да вдигне повече от 19 градуса. Като се зачетох как се слагат тия джаджи, сложих го правилно и сега от 19 градуса до 24 градуса вдига за 20-25 минути.
              FIAT STILO 1.9JTD 2002

              Коментар

              Working...
              X