Поздравления!!!Относно автоматиките за превключване - много пара’ трябва да дадеш за едни джунджурии, които ще ти спестят две завъртания на няколко кранчета през годината... Някак си няма смисъл... Много елегантно си шунтирал големите размери на бойлера и конфликтът им с окаенич таван! Да не се засегнеш, то и в нашата баня от много мислене се наложи една тръба за бойлера да минава през шкафчето над мифката...От снимката на бойлера се вижда и нещо много важно! При ремонт на каквото и да е помещение трябва да се мисли в перспектива! И то доста да се мисли!!! Защото тръбите например остават открити. А е било въможно да се скрият зад плочките, при първоначалният ремонт. Вярно е, че няма как да се предвиди как точно ще дойдат на размера на бойлера например, но винаги ще се намери решение.Преди две години като правих ремонт на банята, знаех, че след това ще правя ремонт и на антрето, и на лятната кухня, като в този ремонт се включва и малка парна инсталация за кухнята, бянята (с подгрев на бойлер) и антрето. Но така и не успях да реша как точно да прекарам тръбите за парното зад плочките... За това като се започна работа по парното се наложи да прекарвам тръби отвън по стената, което си е тъпо... Още по-тъпото беше, че още тогава съм мислил и за слънчев колектор, но пак не положиш тръби към покрива, да чакат монтажа на колектора...От друга страна пък, при ремонт е по-трудно, отколкото при ново строителство, че все трябва да се съобразяваш с някакви "заварени" решения...И още веднъж - поздравления за хубавата тройно-резервирана система за БГВ!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?
Collapse
X
-
Humppa
-
Ох и на мен от тия преправки ми е писнало. Да преправяш старо или да ремонтираш е в пъти по трудно. Макар и да е мислено с переспектива за развитие. Особенно големи ядове брах докато вържа газовия котел В него влизат 6 тръби като тези за отоплението и са с внушителен размер и всички разводки за термовентила кранове за преминаване от един вид отопление към друг. Ядове с газаджиите че не искат да проектират скрита газова инсталация. Е преборих се де. И всичко това скътано на дъното на кухненско шкавче включая под кунненския плот и самото котле също вградено пък в горните. Като и това шкавче да може да се ползва все пак а не да ми служи като кутия за разводките. И въпреки всичко с някаква идеа за дотъп за някава непредвидена интервенция. Страшна плетеница от тръби се получи. Направо като за реклама на калпав майстор. Иначе всички останали разводки са над окачения таван в банята. Захранванията вървят открито по стената и са пуснати верикални щрангове към батериите. Така ако се наложи както в случая режеш лепиш на ново и променяш концепцията. А дори и да стане фал можеш поне да изолираш проблема временно. Добре че го бях направил така защото след 5 годими ми протече спойка на пропилена. Над тавана си смотах и един плосътк разширителен съд на парното с обем около 25л. Иначе бойлера беше с леви изводи. Ама тоя ми е четвърти подменен в гаранция и вече ми беше писнало и се съгласих на този вариант. Така тръбите към серпентините се крият в ъгъла. Иначе си прав за автоматиката сега само с врътването на едно кранче спирам циркулацията през бойлера от парното и системата на соларите си почва да бачка като установи диференциална разлика в температурите. Тя не се изключва и е заредена с антифриз тъй че винаги е в готовност. Бях направил доста снимки на различните етапи ама ми замина харда и ги затрих. Ама ето какво се получи за 2 месеца борба и то посред зима макар и в недовършен вид на част от кухнята. Ама май повече да не пиша щото се отклоняваме от темата.
Коментар
-
mnpenchev
trace написа:През двора ми минава едно поточе, дайте идея за ВЕЦ Майтапя се раз6ира се, ама пък като се замисля, може да си сложа разнилампи из двора за украса да ми мъждукат. Сега не мога да кажа де6ит, скорост на водата,ама има ли потенциал по-принцип, потока е сравнително малък.
Коментар
-
ефективност
има такива централи с малка мощност Винта на Архимед - ЕКО ВЕЦhttp://www.the5day.com/?m=200811 и други http://www.tonchev.org/snimki.html
Коментар
-
Humppa
Този Тончев ми се вижда голяма пирамида...Останал съм с впечатлението, че той се крие зад наредбата за задължителният слънчев одит. Чрез тази наредба се извиват ръцете на инвеститорите във електрически фотоволтаични централи да си набавят задължителен слънчев одит на бъдещата ФЕЦ, на цена минимум колкото 7-8-9-10 стари фиатчета...Веднъж му писах с конкретни въпроси за конкретни местности с конкретните им характеристики. Отговорът който получих беше нещо от сорта "купете си едикояси моя книга и ще прочтете".
Коментар
-
централи
Незнам пък как правят това измерване и дали го правят изобшо или преписват от общи данни на БАН ако има дадеш някоя нива те би трябвало да сложат датчици и в разтояние на поне 1 година да набюдават как свети слънцето ами ако през тази година е все лошо времето а другите години си е хубаво кво излиза же мож да не ти разрешат да си построиш такава централа а ако си направиш за собствено ползване може ли някой да ти забрани
Коментар
-
Humppa
Всички тези изчисления се правят след оглед на терена.За всяко населено място има данни за слънчевите дни.Дори при неблагоприятни данни инветситорът взема решение дали да строи или не.Вкъщи можеш да правиш каквото си искаш!
Коментар
-
van_dal написа:А гледам никой не пише за геотермалните термопомпи. Търсих из нета, но почти нямат разпространение в България и така и не можах да намеря примерна оферта еди си колко квадрата за отопление-еди си колко лева. Има ли някой с повечко информация за това?
Коментар
-
Humppa
Много правилно! За изчисляването на отоплителният товар на жилище/помещение си има специална Методика за изчисляване на отоплителен товар на сгради. Ако някой се интересува - пращам pdf (на ЛС). Също така и другите методики по Наредба № 15 - за изчисляване на сух охладителен товар; за изчисляване на охладителен товар; за изчисляване на отделяните опасни вещества. А кварталните масйстори изчисляват на квадрат или кубик....
Коментар
-
Малко над 4.5 години беше животът на една от първите ми енергоспестяващи лампи, които монтирах у дома. Снощи изгоря при опит за палене - останаха да светят малки точки в краищата, където са електродите. Определено си е избила парите, но пък животът и беше по-кратък от този на други подобни лампи у дома, които и до момента са светили поне 1.4 - 1.5 пъти повече време и продължават да работят нормално.
Коментар
-
ogi28b написа:Малко над 4.5 години беше животът на една от първите ми енергоспестяващи лампи, които монтирах у дома. Снощи изгоря при опит за палене - останаха да светят малки точки в краищата, където са електродите. Определено си е избила парите, но пък животът и беше по-кратък от този на други подобни лампи у дома, които и до момента са светили поне 1.4 - 1.5 пъти повече време и продължават да работят нормално.
Коментар
-
Не съм привърженик на световната конспирация но изгледайте това филмче. В 5 части е така че го гледайте до край. http://www.youtube.com/watch?v=TTKd_...eature=related А относно енергоспестяването май има големи разлики точно на тези крушки от това което пише като консумация и това което реално дават като светлина. Мързи ме да си правя опитната постановка па и нямам време но на доста места в технически форуми попадам на подобна информация.
Коментар
-
Правил съм си опитна постановка, в която съм измерил токът през лампата, а на око съм определил светимостта и. Копирам си мнението от друг форум:Данни от работа в реално време на лампа Osram Dulux:Възраст на лампата: около и малко над 4 години.Надписи на лампата - 220 - 240 В / 130 мА / 50-60 Хц / Маде ин Цхина (оригинална немска от Италия). Нямам спомен дали се водеше равносилна на 100 Вата или на 85 Вата нажежаема жичка. Мисля че я бях купувал като за 20 вата = 100 ватаИзмерено:U = 229-230 VIначален - 72 мА. (Това е токът след запалване, а не по време на запалване!)Iстаб. - 82.4 мА. Това е токът, след като лампата "загрее" и се стабилизира. Който иска - да посмята. По най-елементарната сметка P = 18.95 Ват. Самият факт, че лампата може да я пипнеш, дори да я задържиш за малко, без да се изгориш, показва, че е доста по-ефективна от лампа с жичка, на която дори и с 40 вата сигурно ще си причиниш сериозна болка ако я пипнеш. Измерване на друга лампа - Осрам Дулукс, на която си пише 17 W / 135 mA, на подобна възраст около 4 години:U= 231 VIнач. = 67.5 мАIстаб. = 72.5 мАP = 16.75 WТака че моето мнение е, че си отговарят на мощността, а на око като гледам - и на светимостта като за 5 пъти по-мощни лампи с жички.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар