А гледам никой не пише за геотермалните термопомпи. Търсих из нета, но почти нямат разпространение в България и така и не можах да намеря примерна оферта еди си колко квадрата за отопление-еди си колко лева. Има ли някой с повечко информация за това?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?
Collapse
X
-
Humppa
-
van_dal написа:А гледам никой не пише за геотермалните термопомпи. Търсих из нета, но почти нямат разпространение в България и така и не можах да намеря примерна оферта еди си колко квадрата за отопление-еди си колко лева. Има ли някой с повечко информация за това?Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Humppa
-
Humppa написа:Цялата квадратура на покрива ли?И за какво? За БГВ или за подпомагане на отоплението?Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Идеалния покрив за монтаж на панели. Тва с подпомагането на отоплението и него го сложи в графата излишно набутване и усложняване на нещата Щом си още в проекти заложи един поне 150 литров болер с две серпентини.Колкото по голям по добре . От там на татък е лесно майсторяв си и ще се справиш. Обещавам ще помагам със съвети.
Коментар
-
Humppa
Колегата lov е казал всичко Мога само да добавя имаш два варианта - слънчеви колектори или термосифон.Едит: погледни продуктите на тези пичове http://www.intiel.com/
Коментар
-
Много обичам такива сайтове. Ценова листа никаква и трябва да изслушаш цялата им реклама която по някога ми досажда когато им се обадиш да питаш. Пък и понякога почва едно пазарене за цената. Не се научиха на търговия и реклама това е. Не го приемай лично защото съм им ядосан точно на тези. Причината е че вчера се рових да търся един контролер който да управлява няколко солара едновременно по зададена програма. Мои съседи решиха и те да инсталират и идеята е да се направи така че когато някой от тях е изчерпал топлото от своя болер а останалите са достигнали максимума да се пренасочат към него. Тъй като всичко е само в проект набирам идеи за управление.Като за начало ще бъдат добавени още 4 панела и съответно 2 бойлера. Тенденция май да напълним покрива. Така че да позволява развитие на системата. Както е казано в приказката апетита идва с яденето. А при такова изпълнение конфорта и ефективноста на системата би се подобрила значително.
Коментар
-
Humppa
Малко избиваме на друга тематика, но много си прав, колега. И на мен ми е писнало от такива производители и търговци. Само реклама, без цени, без отстъпки... И като дойде време да правя някоя количествено-стойностна сметка се изприщвам, докато намеря актуални цени....
Коментар
-
Ето обещаните снимки. Малко са калпави ама такава е камерата на телефончето а и времето днеска беше калпаво. Малко преди да завали. И понеже веднага ще почнат въпросите. Стойката е с добавки щото бях с един панел самоделка. После фабричен та после добавен още един. От горе този бойлер също е остатък от една по стара система ама сега се ползва като резервоар за вода. Айде специалистите почвайте критиките.
Коментар
-
Humppa
Коментар
-
Да през вентилационния отвор директно в банята. Помпата си има кожух. Скоро я подмених защото бях с една от пералня ама на нея пластмасата и се разпадна от времето. Някъде към 15 години вярна служба. Даже в началото беше и без кожух и не е имало проблеми. Принципно дъждовната вода е дестилат и не би трябвало да е проводима. Правих обслужване и малко бояджилък на стойките и ще го сложа де. Няма да я оставя така да ме критикувате. Само да налея антифриза че там имам един ръчен обезвъздушител и да не разглабям отново. Що го сложа най вече заради изолацията която липсва в момента иначе китайчетата са се постарали да херметизират таблото и то не лошо.
Коментар
-
Humppa
-
120 литров. То голям зор беше докато намеря тогава и този. Можех да събера и 200 но никой не предлагаше такива тогава. Като здаде багажа ще сложа по голям. То май най добре да поясня какво представлява цялата ми система. Бойлера е с 2 серпентини едната е към соларите другата е към локално парно на твърдо гориво. Зимата солара рядко може да включи и да напомпа нещо от слънцето защото бойлера се подгрява от котлето и не съм си играл да слагам някаква автоматика но ръчно може да се управлява. Иначе при хубави слънчеви дни съм пробвал поне от любопиство и става. Ама така или иначе ми гори каминката и не ми се занимава. А цялата тази система има и още едно допълнение газов котел с допълнителен контур за БГВ. Котела обаче е предвиден да работи съвместно със соларни системи. Топлата вода от болера минава през котела и той следи температурата и. Когато падне под определена температура запалва и почва да дозагрява. Даже и напълно да е свършила няма да разбереш от къде ти идва топлата вода. Наблегнал съм малко и на конфорта все пак. Да не мислиш кога кой кран да завиеш и т.н. Тъй като котела има изисквания относно ограничаване на максималните температури на водата която му се подава. На входа му е монтиран един трипътен термосмесител с който се регулира температурата на входящата вода от обемния бойлер. Та той винаги подава около 47-48 С’. Падне ли под 44 С’ котела запалва и гони тая температура. Та след малко размисли намерих и още едно приложение на тоя термосмесител. След него направих извод за захранване на съдомиалнята и пералнята да си бачкат с топла вода. Поне до тази темература да не се подгрява на ток кога има аванта от слънцето. То и на дърва кога е пак си работи системата. Съдомиалната се оказа че си бачка къде по добре щото предварителните изплаквания впрограмата и са предвидени само със студена вода. А друго си е кога е с топличка обаче. Пералнята не съм я подвързал все още че нещо не ми остава време а и съм се омързеливел на последък. Но и там ефекта ще е същия предполагам.И едно изводче с щуцер оставих и водоструйка да ползвам. Тъй като газовия го монтирах зимата и може да се каже че все още е в тестови период системата. Но само пролетта се наложи да работи кога не стига слънцето. И сега тия последните дни. Иначе цяло лято го бях изключил щото топла вода има в изобилие, че и в излишък А и в допълнение цялата ми отоплителна система е така проектирана че винаги мога да мина на отопление на каквото си желая. Газ дръвца че и на ел. енергия защото в котела на твърдо има монтирани и ел. нагреватели. Колегите ме бъзикат, че и една термо помпа вода-вода ми е липсвала. Не че нямам идеалните условия ама ще трябва да подменя радиаторите с духалки за да мога да ползвам и режима на охлаждане лятото. Иначе няма да мога да ползвам ефективно цялата инсталация. А то пак опира до парици и преправки. И тогава със сигурност жената ще ме изгони вече от къщи . Не че от това до сега не е доволна ама нещо много станаха ремонтите.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар