Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

donnna, верно за спорта пишеш след мен. За твоя информация - не само живея в панел, живял съм в панел, но съм си и карал практиката първо в Домостроене-Варна, а после и на строеж, където свързвахме ел.инсталациите на панелни апартаменти. Да, виждал съм панел, ако заядливото ти мозъче не е проумяло какво пиша и ... да дупкал съм ТОЧНО 3 (три) дупки за климатици в ПАНЕЛ, събарял съм ВЪНШНА панелна стена с цел разширение на стая към балкон. Нийде, ама нийде по целият тоя път от житейският ми опит с панели не съм видял грам ама нито грам стиропор. Обаче, виж, ако ми говориш за хартиени торби за бетон, ако ми говориш за парцали и боукит - виждал съм в изобилие. Вярно, че си големият експерт, но крайно време е поне да си проверяваш някои твърдения. За да те поосветля още малко - полагал съм гофрираните тръби върху панелната арматура преди да излеят панела - повярвай - операцията е една, а после следва съхнене, изправяне, товарене на камиона и монтаж върху бъдещият блок. Иска ти си, а и на мен също в тия панели НАИСТИНА някога някой да е слагал стиропор, но ... не би... Предстои ми смяна на дограма на едната стая, а и понеже ще разширявам прозореца - ще ти снимам, ако не вярваш...... верно си яко заядлив...Давам пример от жилището в което живея в момента:- северозападен панел, без топлоизолация до преди 4 години: - зимата, външна температура - минус 12 градуса, неотопляема стая 5 (пет) градуса, отопляема денонощно стая - 18 (осемнадесет) градуса - лятото, външна температруа - 34 градуса, вътрешна температура в западните стаи - 29 до 32 градуса, охлажда се до 27 към 4 (четири) сутринта- същият панел, термоизолация EPS 5см от 4 години насам: - зимата, външна температура - минус 16 градуса (тази зима) същата неотопляема стая - 18 (осемнадесет) градуса, отопляемите не ги броя... - лятото, външна температура измерена върху стената - 38 градуса, същата, неклиматизирана стая - 27 градуса, като вечер пада до към 25... Та драги ми експерте по панелните жилища, какво би казал по темата за панелите...?
    Humppa написа:
    jenshen73 написа:
    По-горе колегата пропуска един силно любовен момент - панелни жилища е препоръчително да се изолират с XPS, щото той панела и без това не "диша"..., аман от "дишащи" стени...
    Пак се изказваш неподготвен, но вече ти свикнахме За твое сведение бетонът е порьозен материал!
    Коя марка бетон е порьозна? Грантирам ти, че тая от която са панелните блокове - хич не е порьозна, щото след големите дъждове във Варна - всички панелни блокове щяха да са подгизнали и апартаментите да се продават на безценица...... да съвременният бетон, ползван в строителството е порьозен... прав си...
    Steliyan's Life!
    FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Не знам как е другаде но аз съм строил моя панел като кооперация-казваха му по стопански начин. Всички външни панели са с 6см стиропор-без изключение.А за бетона-без перфоратор -забрави да пробиеш какъвто и да е отвор.Бил съм на блока от изкопа до инсталациите.Още пазя дневника на бетона който получавахме. :D
      Умные не бывают учены; ученые не бывают умны. - Лао-цзы FIAT BRAVA TD100

Коментар

кроко61 написа:
        Не знам как е другаде но аз съм строил моя панел като кооперация-казваха му по стопански начин. Всички външни панели са с 6см стиропор-без изключение.А за бетона-без перфоратор -забрави да пробиеш какъвто и да е отвор.Бил съм на блока от изкопа до инсталациите.Още пазя дневника на бетона който получавахме. :D
        Радвам се, че в Търговище са влагали 6см. стиропор в панелките. За нещастие - във Варна това може и да се е случвало, но и в двата панелни апартамента не съм забелязал дори и следа от стиропор, а мога да твърдя, че не само са от различни години, но и в различни квартали. Допълнително и в Домостроене нямаше НИКАКВА практика от подобен род - да се влага друго освеб БЕТОН, Арматура, маркучи за ел. инсталация на вътрешните.При монтажа на място, ако не паснеше дограмата - се запълваше с торби от цимент и/или боукит, ако има ...
        Steliyan's Life!

Коментар

Смятам, че не е необходимо да изпадаме в излишни полемики! Темата пак поема в различна посока.Женшен, видял си 2 апартамента, не прави изводи за цялото соц.строителство. Панелките са се правили навремето в заводи, от там са излизали готови за монтаж с все дограма, финишно покритие (доста често винервайс, който се премахва при ремонт много тегаво). При бурнните темпове на жилищно строителство техниците, ръководили строителството на ЖБ са карали панели от цялата страна.Пример: строи се блок в Плевен, в плевенският завод няма конкретен вид панелка, техническият върти 50 телефона, и от Монтана например тръгват 2 краза панеловози с исканата бройка. Ето ти разликата - в плевенският завод влагат в панела 6 см топлоизолация, същата обаче в Монтана е свършила, а петилетката трябва да се преизпълнява, затова в монтана си леят панели без топлоизолация и ги пращат за Плевен. Техника това не го впечатлява, той монтира панелите и предава блока в предвидените по ПОИС срокове. Всички са доволни, освен собствениците на апартаменти с Монтански панели...При ремонта на настоящето ни жилише премахнахме 5 см стиропор и заменихме с гипсокартон+вата. Лично аз съм махал стиропора (а и не само на този апартамент!).А за бетоните - марки много, говорех за бетона като материал по принцип, едва ли преди 30 години като са отливали панели са влагали водоплътен бетон, а съвременните добавки тогава са били научна фантастика. Все пак идеята е, че през панелката може да минат водни пари, а не при дъжд да пускат водата в жилищата като сито за пясък...

Коментар

@Humppa: Ти прочете ли какво съм писал или и ти за спорта само пишеш? Бил съм на СТАЖ неведнъж в Домостроене-Варна. Иде реч за точно времето на комунизЪма, когато се строяха панелки. Честно казано се чудя на лудия български строителен и саниращ гений, който знае, че стомано-бетонният панел съдържащ ЦЕЛИ 6см. стиропор, но въпреки това решава да го облече с още 5-10см. отвън. Не мога да го схвана. Също така не мога да схвана и защо всички сте решили, че както се е строяло във Варна се строи навсякъде. Два апартамента в които лично аз живея - това са ми реалните жилищни наблюдения, а допълнително съм СТАЖувал достатъчно в трите си години обучение. Бил съм на панелни строежи, бил съм на тухлени строежи, бил съм и на ЕПК строежи. Нийде по тези строежи в гр. Варна не съм видял да има стиропор в складовете. Нито дори в Домостроене-Варна (Домостроителния Комбинат му викаха) съм видял дори троха стиропор, а камо ли да се полага при леенето на панелите. Ако дори имаше 3см. стиропор във Варненските блокове - нямаше през лятото да са като големи микровълнови фурни, а през зимата като доста качествени фризери. Живял съм в най-ветровитият варненски квартал в панелен блок строен през 1984-та година. Самият панел вътрешно беше "финиширан" до бетон - стените си бяха така както са излети, само таваните бяха шпакловани със гипс. Подовете - нямаха допълнителна замазка - правихме си я ние, защото при минимално желание - директно наводняваш съседа под теб. Та в този ми апартамент - при външна температура от само минус пет (-5*) вътрешната температура при тридневна липса на отопление почти се изравняваше с тази отвън - почти 0 (нула) по спиртен стаен термометър. След едноседмично отопление с лъчиста печка - успях да стопля до 15*... И казваш имало е стиропор? Как ли не се молих наистина да има, когато къртих стената към терасата - за да ми е по-лесно, щото перфоратори тогава нямаше, а само чук секач и аз = канго.
            Steliyan's Life!

Коментар

явно само спортисти сме се събрали...
              Fiat Punto 1.1-Синята птица
              Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
              Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Не пиша за спора бре! Даже съм го написъл! Съвсем искрено споделям какво съм видял с двете си очи (не само с едното) при ремонти на най-различни панелни апартаменти! Още по-искрено признавам, че на 100% правя ралзика между бетон и EPS.Преди години държах една квартира на 5-ти последен етаж, краен апартамент, изложение запад-север. Два етажа под мен нямаше живущи, средният апартамент и той беше празен. Да се стопли това жилище беше равносилно на подвиг. Не се и опитвах. Ходил съм в най-лютите зимни дни на проверка и да хвърля трошици на терасата за гълъбчетата. Нито една от тестовите ми туби и шишета с вода не беше замръзнала. Значи при каквато и да е външна темература, вътре не е падало под нулата. Не са чак толкова лоши панелките Хайде със здраве!

Коментар

Абе никак не са лоши, само да не са на Юг-Югозапад или Север-Северозапад, както е текущата в която живея. И задължително да са с поне 5см. вграден стиропор...
                  Steliyan's Life!

Коментар

Без да влизам в полемика, само да отбележа, че лично съм събарял фасаден панел на собствения си апартамент в Ямбол и действително между двата пласта стоманобетон, т.е. в средата на панела имаше 5см стиропор. За съжаление това по никакъв начин не стопли апартаманта и го продадох след 3 години обитаване. А беше ново строителство.
                    Peugeot 301
                    Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

venco67 написа:
                      Без да влизам в полемика, само да отбележа, че лично съм събарял фасаден панел на собствения си апартамент в Ямбол и действително между двата пласта стоманобетон, т.е. в средата на панела имаше 5см стиропор. За съжаление това по никакъв начин не стопли апартаманта и го продадох след 3 години обитаване. А беше ново строителство.
                      Значи до момента имаме потвърждения за 2 града където в новите панели са слагали стиропор. В периода 1988-1991 на различните строителни обекти (все още изключително държавни) аз лично не съм забелязал дори и следи от стиропор. Лично аз в северната ми неотопляема стая съм свалял парчета лед изпод перваза на прозореца (стандартна крива дървена дограма).В момента обитавам панелен апартамен с външна термоизолация и при температура на фасадата (напечена) над 50* - вътре са поносимите 26-27* без климатизация. С климатизация - поддържам 22-24*.Интересно ми е, защо след като има стиропор в някои панели - той не е ефективен?
                      Steliyan's Life!

Коментар

Искате ли да зарежем посоката на темата и да пишем само за жилищата на jenshen73? Даже е по-добре само той да пише, а ние само ще попиваме Да припомня - темата е "Енергийна ефективност" а не "Има ли стирпор в панелите, или няма"

Коментар

За пръв път чувам за панелка с топлоизолация вътре в самия панел. Имам наблюдения върху апартаменти в София (Младост и Люлин) и Варна (Чайка и Възраждане).

Коментар

И моята панелка е с вътрешен стириопор и не върши кой знае каква работа,защото съм на последния етаж,изток-запад,инъче на долните етажи са по-доволни.При мен лятото е 30 градуса без климатик,а зимата е 30 градуса,ама с камина.Всички крушки са енерго спестяващи филипс по 3лв са, преди 6 месеца съм ги взел,много съм доволен ще ми изкарат очите.Всичко е пвц дограма и уреди клас А/А.Много съм доволен от всичко,само ако бутна и градусите през лятото с една изолация ще е супер.На вилата ми която е почти готова,ще монтирам слънчеви колектори които ще загряват бойлер със серпентина(този бойлер е 3 В 1 загрява се от слънцето през лятото,камина през зимата когато е облачно и на ток в краен случай.Само това мога да си позволя финансово.Ако имах малко повече ’Алеко Константинов’ не ми трябва ЧЕЗ-МЕЗ,ЕОН-МЕОН,слагам си слънчевите панели и пълна енергийна независимост.Макар че за 3KW ток(колкото за един боилер)трябва да имаш половин покрив(на сто квадратова къща) слънчеви панели.Значи горе долу за печка,бойлер,пералня,ел.домакински уреди и крушки трябва да имаш грубо 200кв покрив и 300кв двор пълен със слънчеви панели Yellow_Flash_Colorz_PDT_30 Е не е чак толкова зле,тъкмо ще имам лятото 300кв сянка за колата и барбекюто
                            Seat Ibiza 1.2 12v,ex.Fiat Brava 1.9JTD 105
                            ex bravo 1.6 16v,ex BMW 325 TD
                            ex opel corsa 1.6 16v,ex reno clio 1.2 ex seat ibiza 1.4

Коментар

shopovite написа:
                              Макар че за 3KW ток(колкото за един боилер)трябва да имаш половин покрив(на сто квадратова къща) слънчеви панели.Значи горе долу за печка,бойлер,пералня,ел.домакински уреди и крушки трябва да имаш грубо 200кв покрив и 300кв двор пълен със слънчеви панели Yellow_Flash_Colorz_PDT_30 Е не е чак толкова зле,тъкмо ще имам лятото 300кв сянка за колата и барбекюто
                              Ако става на въпрос за един болер от 80 литра ще ти е необходим само един панел от 1.8м2 колото е стандарта. Вчера си играх да пресмята колко ще стъпи една система със всичките чарколяци без болера и излезе към 550 лева. С най евтинкия панел който се намира на пазара у нас. За да се захранваш с ток нещата са приблизително толкова че даже и малко по на доло от колкото си сметнал. Проблема при фотоволтаиците е ниското все още КПД. А и инвестицията за допълнителните неща като инвертори акомулатори и тем подобни допълнения без които не може да се мине не са съсвсем безобидна сума. Която в крайна сметка за едно такова миниятюрно изпълнение практически е невъзтановима във времето. Нещо което не се изплати в близките 4-5 години става безмислено. А както е в случая дори и 10 на колкото е гаратирания период на експлоатация на едни акомулатори. Сметката можеш да си я направиш сам. Та за сега само можем да си мечтаем че нещо ще се измисли по ново и на по ниска цена.
                              BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

Колега ти май пишеш за това:виж краjната цена с червената стрелка
                                Seat Ibiza 1.2 12v,ex.Fiat Brava 1.9JTD 105
                                ex bravo 1.6 16v,ex BMW 325 TD
                                ex opel corsa 1.6 16v,ex reno clio 1.2 ex seat ibiza 1.4

Коментар

Working...
                                X