Trace, обаче на зидове трепиш рибата. Тези, които са строили не са знаели икономия :D ...Впрочем, трябва ли ви допълнителна изолация :D
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?
Collapse
X
-
ntodorov написа:Trace, обаче на зидове трепиш рибата. Тези, които са строили не са знаели икономия :D ...Впрочем, трябва ли ви допълнителна изолация :DEx Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Trace хич не трепе рибата само дето проектантите са направили нещо свястно. Понеже ми се наложи да се занимавам по край един строеж който е проектиран по немските стандарти направо ми падна шапката. Това е от грубия строеж дебелина на зида 32см.невероятното е и че такива тухли се правят и у нас. Отгоре ще се прави някаква перлитова мазилка с дебелина 14 см. Не е точно перлит но ми обясниха че е нещо подобно. От вътрешната страна пак изолация. Ще се опитам да докоментирам нещата от отделните етапи защото със сигурност нищо няма да бъде спестено от предписания. Собственика много държи да се изпълни проекта. Изгони си първите майстори само защото се опитваха да го разубеждават че в подземната част нямало нужда да се прави каквато и да е било термоизолация. А относно соларните системи имах своя тема ама нещо се оказа че няма много фенове. Аз преди повече от 20 години почнах да правя разни опити и всъщност до скоро карах с един самоделен панел който в последствие подмених с фабричен. Даже днеска ми доставиха още едно тяло което тези дни ще кача и него на покрива. Комшиите отдавна са се убедили в ефективноста и са се навили да слагат и те. В такъв случай ефективноста на такава система може много да се подобри ако всичките соларни панели работят в комплексен режим а не всяко за себе си. Но както и да е нека ги качат пък тогава ще му мисля. И пак във връзка със западните стандарти скоро се върнах от Швейцария. Там щом разположението на новострояща се зграда позволява да се оборудва със солари. Става задължително още при проектирането. И държавата субсидира тези неща даже в някои случаи до 80%. А аз на времето се опитвах да се включа в такава програма за която говори колегата. Но като си направих сметката то излезе че нищо няма да разбера от това че даже трябва и да им доплащам. Трябва да тегля кредит първо от някоя банка. Съответно такси за разглеждане и лихви. Второто което е че те ти опредялят изпълнителя. Съответно цените са надути до безбожие при по ниски нива на изолация. Задължително "К’’ стъкла на които ефективноста им е толкова мижава че енергията от една свещ ще компенсира разликите в загубите от обикновенното стъкло. Да не влизаме в подробности че все ще се намери някой да каже обратното. По точно всичко нагласено че тези по веригата да изсмучат тази дотация. И така е направено че само да си мислиш че ти дават нещо. Теглилх им една майна и си продължих сам. Де да можеше и от соларите да се отоплявам ама не става не стига слънцето. То всъщност стига но сега да се проектира зградата и да имам термоакомулатор в основите на къщата а аз в апартамент няма къде да го сложа. Та с помоща и на колеги от форума испях да накарам и газовия котел да работи съвмесно със солара и на практика кога няма слънце не разбирам от къде ми идва топлата вода.
Коментар
-
нищо лично, ама като им гледам на снимката зидарията на майсторите и като ги знам тези тухли, че са като от вафлена кора направени, малко ме съмнява да има някаква енергийна ефективност...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
donnna написа:нищо лично, ама като им гледам на снимката зидарията на майсторите и като ги знам тези тухли, че са като от вафлена кора направени, малко ме съмнява да има някаква енергийна ефективност...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
jenshen73 написа:donnna написа:нищо лично, ама като им гледам на снимката зидарията на майсторите и като ги знам тези тухли, че са като от вафлена кора направени, малко ме съмнява да има някаква енергийна ефективност...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
Без да имам претенции, че сме направили кой знае какво, просто малко факти. Стара къща, шейсет и някоя година, тухли "единички", втори последен етаж без никаква изолация на тавана(предвижда се такава след време, ако въобще остане тази къща).Преди 7 години смяна на дограмата в кухнята с немска. Тъй като е северна, в къщата не се живее през цялата седмица, средно измерено без никакво отопление държеше около 7градуса преди и около 11-12градуса след дограмата. Тази година същата стая получи цялостна обшивка от 6см вата, ще видим какво ще стане.Преди 3 или 4години смяна на дограма(пак немска) и вата 5см на външните стени на три стаи -"детска", хол и спалня. Температурите без отопление се качиха с около 8-9-10градуса.Отоплението е на една акумулираща(работи 3-4часа на 24часа) в спалнята, в моята стая един нов радиатор(изключва се през определен период), който работи само през нощта и в другите стаи климатици(то има във всички, но не всички се ползват за отопление) докато сме в стаите. Средно между 100 и 200лв са сметките за ток от октомври до април.В София в апартамента, в който съм, от всички страни(отстрани, отгоре и отдолу) има малки деца и ме "топлят". От януари до юни имам обща сметка около под 60лв, включително с топлата вода. Не се е налагало да пускам радиаторите, единствено лирата в банята работи почти непрекъснато, а вратата си е отворена. Цяла зима съм изкарал по боксерки и фланелка. Блока е завършен преди две години, всички стени са гипсокартон, немска дограма, има някаква изолация предполагам(под наем съм).
Коментар
-
donnna написа:jenshen73 написа:donnna написа:нищо лично, ама като им гледам на снимката зидарията на майсторите и като ги знам тези тухли, че са като от вафлена кора направени, малко ме съмнява да има някаква енергийна ефективност...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
donnna Е щом си такъв специалист много са ми интересни разликите на зид с такава тухла и най често срещаните у нас четворки. Всъщност не устанах с убеждението че са като вафлени кори щото и бая зор виждаха майсторята да ги режат и то не е с диск за неметал и ъглошлайва ами щилка с диамантена верига.. Но да не пропуснеш и коментара за двойната изолация че нещо ми се изгуби . Собственика хич не е луд да хвърля пари на вятъра щото зградичката съсвсем не е малка таман 5 етажа и 200 квадрата застроена площ. Можеше и газобетонни тухли да сложи ама сигурно е глупав ама нада ли. Цял живот си е вадил хляба от строителство само че не в България.
Коментар
-
Колегата donnna е прав имал съмсблъсък с тези тухли и продължавам да имам сблъсъци с тях ,понеже работя в строителството в момента,пазара е залят от тези боклуци,та те с поглед се чупят,е разбира се има и по скъп варянт но в тази криза доста хора не могат да си позволят по качественото,дори наскоро се сблъсках и с керемиди които си попиваха като гъба и като завали си течеше през таях все едно ги няма.Карал-Fiat Bravo 1.4 /1.6 Stilo 1.6
И сега Мръсен дизел. АР 147 1.9 150.
Коментар
-
lov написа:donnna Е щом си такъв специалист много са ми интересни разликите на зид с такава тухла и най често срещаните у нас четворки. Всъщност не устанах с убеждението че са като вафлени кори щото и бая зор виждаха майсторята да ги режат и то не е с диск за неметал и ъглошлайва ами щилка с диамантена верига.. Но да не пропуснеш и коментара за двойната изолация че нещо ми се изгуби . Собственика хич не е луд да хвърля пари на вятъра щото зградичката съсвсем не е малка таман 5 етажа и 200 квадрата застроена площ. Можеше и газобетонни тухли да сложи ама сигурно е глупав ама нада ли. Цял живот си е вадил хляба от строителство само че не в България.Fiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
Като гледам има разбиращи от тухли, та ето две снимки от жилището докато още беше на груб строеж. Та що са стока са тея тухли? Зидарията как е според вас? И друго, между два съседни апартамента какви тухли трябва да са сложени по стандарт, щото мисля да вкопавам кабели и тръби за климатик, да закачам телевизори и да не ида в комшията..Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)
Коментар
-
Humppa
Спарк, тухлите и зидарията изглеждат чудесно! Дано тухлите не са само от онези гръцки боклуци, които вкарват в БГ (всъщност, ако бяха, то зидовете нямаше да изглеждат толкова добре). Така че сподели какви са тези тухли!А за голямоформатните тухли - ето една интересна стойност на тухлата Поротерм 38 мм нут+федер - топлопроводност при двеустранно измазване с топлоизолационен разтвор - 0,169 W/mK.Топлопроводността на тухла "четворка" е 0,33-0,43 W/mK.Така че човекът разбиращ от всичко сам да си прави изводите....
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар