Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ogi28b написа:
    Колега, вземи една книжка на която пише "Икономика" и виж дали някой някъде и някога споменава абсолютни стойности. Всичко в икономическата теория е в "допълнителни" и "относителни" единици. Ти си гледай стотинките, аз ще си гледам процентите и всички ще са доволни.Трябваше ли да натискаш "Цитирай", за да ми кажеш нещо което е свързано с 2 реда от поста ми ??? Проблемът с цитирането на големи постове с наблягане на един-два реда от поста трябва да се повдигне пред модераторския екип!
    Колега, когато смяташ проценти, смятай ги правилно И не извършвай хиляди излишни математически операции за да ми докажеш как се смята колко процента е 48 или 12 от 60 Че и да имаш смелостта ТИ на МЕН да ми говориш за математика Що се отнася до икономиката, АЗ съм завършил финанси и съм чел книжки, на които пише "икономика" и др. подобни значително повече от теб. И на значително повече езици, щото пък съм и филолог. Уверявам те Между впрочем, не е ясно защо подкара с този тон. Досега винаги си ми правил впечатление на един от технически грамотните хора тук и съм уважавал мнението ти за по технически въпроси, които на мен не са ми кръвната група. Бъди такъв и не се бий на бързея за неща, които явно са ти относително чужди Няма проблем, ползвай каквито искаш крушки, но не можеш да ме убедиш, че са адски изгодни ОСВЕН ако действително не осветяваш денонощно Айфеловата Кула или Дунав Мост И най-важното, наистина съм на мнение, че тонът, с който по едно време започна, беше ненужен.Хайде наздраве
    She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

1. Моля да ме извиниш за това ч етонът в даден е момент е изглеждал лош. Това е големият минус на форума.2. Грешката в процента идва от закръглянето при стотинките, много добре знаеш. 3. Тези крушки не са АДСКИ изгодни, но са доста изгодни в дадени случаи. 4. Наздраве.5. Докато се разправяме за крушки, phoenix-а си сглоби колектора, сигурно.

Коментар

ogi28b написа:
        5. Докато се разправяме за крушки, phoenix-а си сглоби колектора, сигурно.
        Вие продължавайте да се дърляте още за няколко процента от жълтите стотики, А хората се ориентираха вече коя инвестиция е по изгодна. А с риск да ме почнете и мене ама щом нещо почне така усилено да се рекламира по телевизията както тия крушки значи има нещо което не е чак толкова добро. За мен всяка една такава реклами ми включва сгналната лампа.А и от друга страна като се замисли човек от къде идват парите за рекламата. А ми тя просто си е калколирана в цената на продукта и става като в оная приказка танто за кукуригу. Не само аз го казах, в домашни условия каквато и печалба да имаш от такъв вид икономия не може да се усети. В едно промишлено предприятие или осветление на улиците където общата консумация е стотици киловати там съм съгласен . И ако погледнете и другия проблем с постоянното вклюване и изключване в къщи живота на тези лампи значително пада това защо го пропуснахте какво се получава. Даже не искам да го смятам, не че не мога не съм завършил икономика но първото ми образование е математическо не виждам реалнино приложение аз съм практик. Та по добре е да охладите страстите.
        BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

Да прави сте за това с лампите,че погледнато за едно семейство икономията е почти никаква,но точно там е проблема на българина,че винаги гледа сам за себе си,а трябва да сме малко по-обединени.Погледнато като цяло в България примерно това ще е доста голяма икономия на енергия,а и голяма сума икономисани пари ще се получат,които ще се изхарчат в други сфери на икономиката,а това е добре.Но стига с тези лампи,дайте да видим как ще се топлим.

Коментар

peho написа:
            дайте да видим как ще се топлим.
            Може да се топлим с енергоНЕспестяващи лампи. Те си топлят достатъчно. А също и новите телевизори така пекЪт, че....

Коментар

ogi28b написа:
              1. Моля да ме извиниш за това ч етонът в даден е момент е изглеждал лош. Това е големият минус на форума.2. Грешката в процента идва от закръглянето при стотинките, много добре знаеш. 3. Тези крушки не са АДСКИ изгодни, но са доста изгодни в дадени случаи. 4. Наздраве.5. Докато се разправяме за крушки, phoenix-а си сглоби колектора, сигурно.
              1. Разбира се, извинен си. Аз също не ти останах длъжен, сори Така е във форумите...2. Знам откъде идва грешката, но можеше да се избегне като не се смята излишно нещо, което е очевидно и без това 3. Съгласен съм, че в дадени случаи са изгодни, но не и за нуждите на едно малко домакинство като моето, където 3-4 крушки светят по няколко часа вечер и ОТНОСИТЕЛНИЯТ дял на тази потребена енергия е нищожен в сравнение с другите консуматори като пералня, готварска печка, хладилник, телевизори и т.н. Най-малкото, даваш, да речем, 50 лева за 10 крушки, които ти връщат по лев-два-три икономия на месец докато самите те не изгорят. Това е финансово несъстоятелно.4. Вече е сутрин и до 6 часа следобед НИКАКВИ НАЗДРАВИЦИ повече
              She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

lov написа:
                donnna написа:
                обаче слънчевата я направих отворена система и е не е много ефективна и ще я преправям на затворен тип на пролет... ако има нещо - питай...
                С колко смяташ че ще ти се подобри ефективноста като я направиш затворен тип. И как ти е настроен диференциалния термометър и имаш ли заложени някакви ограничения за температурите.
                нямам диференциален термометър а само термореле... тя мойта система е халифакс... изпълнението ми е за 530 лв. сичкото - в службата сменяха старите панелни радиатори с алуминиеви и аз натоварих 1 ремарке... сцепих панелите по един и ги заварих... боядисах ги черни, направих 1 рамка и ги фърлих на покрива... за разлика от фабричните панели, които съдържат по 2 л. вода единия, моята система е към 70 л. и като загрее веднъж водата е като вяляк - няма спиране
                Fiat Punto 1.1-Синята птица
                Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

И да я затвориш както е в твоя случай ефектифноста няма да се подобри кой знае колко .Повярвай ми личен опит аз минах по пътя с радиаторите. Става ама ако панелите са ти под нивото на топлообменника и цялата система работи на термосифонен принцип. Но всико е добре докато се скрие слънцето. Най-първия ми вариант беше така и сега ми е останал един 80 литров бойлер на покрива с външна мантия. Не ми се сваляше, а и му намерих приложение като съд за резерва когато ВиК ни минат на режим.
                  BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

donnna написа:
                    нямам диференциален термометър а само термореле... тя мойта система е халифакс... изпълнението ми е за 530 лв. сичкото - в службата сменяха старите панелни радиатори с алуминиеви и аз натоварих 1 ремарке... сцепих панелите по един и ги заварих... боядисах ги черни, направих 1 рамка и ги фърлих на покрива... за разлика от фабричните панели, които съдържат по 2 л. вода единия, моята система е към 70 л. и като загрее веднъж водата е като вяляк - няма спиране
                    ха ха ха ха, и аз мислех нещо подобно да направя, само че радиаторите се слагат в дървена изолирана клетка, и отгоре със стъклопакет с нискоемисийно стъкло. И моята система е малка, имам около 50л. вода - 5 радиатора + камина и бойлер, прекарал съм тръбите до тавана, остава само да си намеря такива радиатори(имам един де, другия ми го гепиха от офиса ) Та ако имам време, ще си направя сам колектора, в противен случай мисля, че няма да е толкова скъпо да си купя един, гледам около 250 лв. има колектори, готови и изолирани. Помпата за сега ще е една и ще трябва да има някакъв термостат горе на колектора, иначе вечерта само ще се охлажда водата там и ще има голяма загуба. Даже, ако наредя по-голяма площ колектори, щото имам мисля, че ще стане супер....ще си подгрявам цялата система до някаква температура и после само ще трябва да дозагрея, което дори и на ток да е, пак ще е доста икономично.п.п.преди няколко дни си смених алуминиевите радиатори с панелни - в нашия случай с нашето парно, алуминиевите радиатори се оказаха доста по-зле от панелните.
                    СЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
                    бившата:Фиат Темпра 1,6 мi 94г. с газ
                    сегашната: Алфа Ромео 1,6 TS 99г. 120 кончета под капака
                    ИТАЛФЕСТ 2007

Коментар

Емо, ако имаш път насам - обади се - останаха ми панелни радиатори и ще ти подаря 1-2 туй с радиаторите ми дойде като видях на дядото 1 комшия и го беше направил както казваш ти... ама то е за 1 радиатор, а моите са 8 бр. 140/50 и няма смисъл да ги правя така - по- добре да взема 3 колектора...на теб ти трабва както казва колегата lov диференциален термометър - струва към 80 пари и ги правят в Поморие... този термометър мери температурата на водата в слънчевия колектор и в бойлера и спира циркулационната помпа - иргае ролята на термореле ама е по-усъвършенствано...

Коментар

Заплювам си 2 радиатора и да ми ги пазиш. Като тръгнем за Бургас ще ти се обадя, или ако ти пречат, ще помоля Крум-килърчо да ги вземе като идва насам(нали вече е полу-варненец от ТУ-Варна). Мерси предварително.
                        ИТАЛФЕСТ 2007

Коментар

кви размери те трябват имам едни 120/35 май бяха и 100/50... с по два панела са ... в мазето са и събират прахоляк...

Коментар

100/50 и бирата от нас.
                            ИТАЛФЕСТ 2007

Коментар

да ти кажа тези дето ги хареса са почти чистак-барсак нови ако ти са спешни - кажи на Крум да ми звънне...п.п. скоро не мисля, че ще имам път към северна България и то празен, за да ги метна и да ти ги докарам...

Коментар

phoenix написа:
                                и аз мислех нещо подобно да направя, само че радиаторите се слагат в дървена изолирана клетка, и отгоре със стъклопакет с нискоемисийно стъкло. И моята система е малка, имам около 50л. вода - 5 радиатора + камина и бойлер, прекарал съм тръбите до тавана, остава само да си намеря такива радиатори(имам един де, другия ми го гепиха от офиса ) Та ако имам време, ще си направя сам колектора, в противен случай мисля, че няма да е толкова скъпо да си купя един, гледам около 250 лв. има колектори
                                Щом си решил да минеш през детската фаза на колекторите приеми един съвет. Вместо стъкло можеш да сложиш еднокамерна поликарбонатна плоскост около 6мм. Като цена излиза почти колкото обикновенното стъкло. А ако правиш стъклопакет идва и по евтиния. Нищо че карбоната има по малка пропускливост тя се компенсира пък от загубите. Едни приятелчета това лято я тестваха как ще се държи даже като топлоприемник тоест през нея да тече водата но все още имат поблеми със залепването на щуцерите. Но иначе като изолационен материал за покриване издържа теста. А и е доста по здрава от стъклото при градушки но ако е голям листа трябва да се подпира на няколо места по средата да не провисва.
                                BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

Working...
                                X