Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

gantcho, добре че големите инвеститори не разсъждават толкова повърхностно, като теб. И аз искам да вложа 5 лева и след 3 дена да съм избил 28 лева, ама не става. И на французите понеже им е кеф да им свети айфеловата кула по цяла нощ, затова цялата е в енергоспестяващи крушки. Я да погледнем под друг ъгъл - крушката ти спестява по 80 стотинки. Като за начало сметката ти е неточна, защото 60 вата обикновена е = на 12 вата енергоспестяваща, а не на 12, нека смятаме с точните числа:720 часа в месеца, ако лампата свети непрекъснато, хаби 8.64 киловата, по 13 стотинки средно денонощна цена = 1.12 леваС обикновената имаш пак 720 * 0.06 киловата на час = хаби 43.2 киловата, по 13 стотинки = 5.62 лева. Спестяваш точно 4 лева и 50 стотинки. Обаче спестяваш 80.07 %Сега вече може да кажеш
    gantcho написа:
    Е, не, благодаря.

Коментар

peho написа:
      @lov:Кажи с каква изолация си направи санирането?Между другото смятам,че ако си изолираш и тавана,ще ти паднат още повече разходите за отопление.
      При мен на някои места имам и двойна изолация разбирай външна и вътрешна. Просто малко работя на парче че все не стигат парите и апартамента е огромен а и от едната страна на фасадата ще се прави едно пристрояване така че там за сега е само вътрешна с 2см. стиропор. Но там я правих по неволя когато изправях стените с гипсокатон.В една от тези стаи ми е камината и на практика се налага постоянно да влиза свеж въздух за нея. Сложно е за обяснение и да не се задълбочавам щото там има още да се работи. От другата противоположна страна външната ми е 5 см. стиропор и 4 см вътрешна с минерална вата.А относно таваните със сигурност ще намалят загубите ако са изолирани макар че под мен комшията още преди години свли тавана с 20см. и сложи 10 см минерална вата. Но така и не усетих с нещо да се промени температурата на пода ми. От друга страна според мен ако всички си отопляват жилищата нормално както е в моя случай не е коренно належащо да се стига до крайности. По добре е да се вложат парите в качествена външна изолация и съответно качествена дограма.
      BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

phoenix написа:
        lov, я кажи какъв ти е панела. Понеже аз съм си направил локално парно, и съм закачил и бойлера, към системата,следващата стъпка е да купя и слънчеви колектори... та дай някой линк, да разгледам панелите и цените, и това което препоръчва човек с опит.Мерери предварително
        http://erato.bg/otoplenie/bg/products.php?group_id=41 От тях си купих панела но нещо са си пипали сайта и не мога да го открия като модел. А иначе си е турско произвидство и те са им дистрибутори. Цената беше 217лв. преди 2 месеца. Алуминиев и според мен доста сносно изпълнение.Честно казано колкото и да му се вглеждах не можах да му намеря косури. Сина като се прибере в неделя и ми върне фотоапарата ще кача и снимки на системата понеже до сега беше с тестове на вода след като го подмених и така или иначе ще се качвам на покрива да му налея антифриза. И аз понеже съм с локално парно и заради колектора и камината сложих най големия бойлер който можах да намеря с 2 серпентини. Така парното си ми е на вода а колектора на антифриз. Големия бойлер и в двата случая е за предпочитане и в двата случая. При парното служи и за термоакомулатор а при колектора поради по ниските максимални температури по добре е да имаш по голям обем за загряване. На практика там теоретично можеш и да стигнеш също високи температури на водата но не си заслужава. По добре както повечето правят по големи количества с по ниска температура.
        BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

lov написа:
          .....В една от тези стаи ми е камината и на практика се налага постоянно да влиза свеж въздух за нея. Сложно е за обяснение и да не се задълбочавам щото там има още да се работи. От другата противоположна страна външната ми е 5 см. стиропор и 4 см вътрешна с минерална вата.......
          Камината ти ако е от тези вградените (зиданите) е било хубаво да вкараш външен въздух с една тръба с клапа вътре,но ако е от другите - кофти.А с тази изолация сигурно е направо супер в стаята ти.

Коментар

peho написа:
            Камината ти ако е от тези вградените (зиданите) е било хубаво да вкараш външен въздух с една тръба с клапа вътре,но ако е от другите - кофти.А с тази изолация сигурно е направо супер в стаята ти.
            Камината си е мой модел собствено производство с водна риза.По сметки излиза повече от 30 kW. Мислих за вариант с клапа за взимане на въздух от вън но в последствие се отказах. Техически този вариант би ми създал много естетически проблеми защото камината се намира до входната врата в хола ми а външната стена като е снимката е зад гърба ми а до там са 4,5м. много кофти място за скриване на въздуховод. Тази година още не съм я палил, защото в къщи температурата в момента е 23С и няма нужда. Както писах по горе тя е в стая само с вътрешна изолация но и по принцип вратите между стаите не се затварят заради домашния ни любимец щото става лошо като го забравим затворен някъде а и така температурата на всякъде се изравнява. Съжалявам че снимката е много лоша но е правена с телефона.
            Прикачени файлове
            BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

Много добре изглежда камината.Да в този случай е трудно вкарването на въздух от вън и аз имах преди време такъв проблем.

Коментар

ogi28b написа:
                gantcho, добре че големите инвеститори не разсъждават толкова повърхностно, като теб. И аз искам да вложа 5 лева и след 3 дена да съм избил 28 лева, ама не става. И на французите понеже им е кеф да им свети айфеловата кула по цяла нощ, затова цялата е в енергоспестяващи крушки. Я да погледнем под друг ъгъл - крушката ти спестява по 80 стотинки. Като за начало сметката ти е неточна, защото 60 вата обикновена е = на 12 вата енергоспестяваща, а не на 12, нека смятаме с точните числа:720 часа в месеца, ако лампата свети непрекъснато, хаби 8.64 киловата, по 13 стотинки средно денонощна цена = 1.12 леваС обикновената имаш пак 720 * 0.06 киловата на час = хаби 43.2 киловата, по 13 стотинки = 5.62 лева. Спестяваш точно 4 лева и 50 стотинки. Обаче спестяваш 80.07 %Сега вече може да кажеш
                gantcho написа:
                Е, не, благодаря.
                1. Сметката, която дадох е примерна - не знам, и не ме интересува, коя крушка на колко вата от другите се равнява.2 Сметката, която ти си дал, е просто абсурдна - не знам, ако искаш да живееш в аквариум с денонощно осветление, свободен си да го правиш, но това не означава, че 24 часа светене на ден е стандарт за подобни изчисления. И ако е, то пак е самоцелно прахосване на електричество. 3. Понеже виждам, че моите разсъждения са повърхностни, а твоите са мнооооо задълбочени , помисли също така и за финансовата страна на нещата - а именно, всеки инвестиционен проект се подлага на финансов анализ, който задължително включва настоящата стойност на бъдещ поток парични постъпления в сравнение с друго (алтернативно) вложение на средствата. Разбира се, аз мога (а ти как си с финансите, в тоя ред от мисли?) да направя този анализ, но не ми се занимава с глупости за жълтите стотинки, които едно домакинство би спестило за 2 години напред. Докато най-накрая не изгори великата енергоспестяваща дивотия А дори и да се окаже, че след 2-3 години ще изляза на печалба с по 4 стотинки (НАПРИМЕР) на крушка на месец, дали пък му пука на някого за тази или подобна крупни суми И най-накрая - аз си казах мнението, което си е мое мнение по темата, която си пуснал. Не е коректно да го наричаш повърхностно, дори ако не си съгласен, точно както и аз не коментирам твоите мнения с епитети. Ако искаш си инсталирай енергоНЕчерпещи крушки, карай си БЕЗоктанов бензин, готви си на слънчева светлина и т.н. и живей в пълен унисон с природата - свободен си да го правиш, as far as I’m concerned. Само че, когато пускаш теми във форум и има мнения различни от твоето, просто приеми, че ги има.П.П. А пък ако трябва да бъдем точни, когато дребните домакинства нямат изгода от закупуването на енергоспестяващи уреди, а държавата има такава политика и иска да се ползват тези уреди, редно е да се намеси и да дотира производството им, за да са конкурентни на другите. Аз лично никога няма да си купя крушка за 5 лева, при положение, че мога да си купя и за 40 стотинки. И НЕ защото не мога да си го позволя - въпрос дори и на принцип.
                She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

gantcho написа:
                  2 Сметката, която ти си дал, е просто абсурдна
                  Очевидно си скаран с математиката, която е точна наука. Не може да даваш примерни сметки, каквито ти харесват, и на базата на тях да твърдиш някакви неща. Аз ти давам много точна сметка, която се отнася за КАКЪВТО И ДА Е ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ. Дали е 1 час, 1 меесец денонощно светене, или 10 години светене по половин час - ти спестяваш точно 80 % Това прави 8 от всеки 10 стотинки, както и 800 от всеки 1000 евро, примерно.
                  gantcho написа:
                  не знам, ако искаш да живееш в аквариум с денонощно осветление
                  За теб 8 стотинки са нищо, ама за Айфеловата кула 800 Евро са много нещо! Тя не свети по 24 часа, но свети по цяла нощ А нощта е точно половината от денонощието.
                  gantcho написа:

Коментар

lov написа:
                    ....Алуминиев и според мен доста сносно изпълнение.Честно казано колкото и да му се вглеждах не можах да му намеря косури. Сина като се прибере в неделя и ми върне фотоапарата ще кача и снимки на системата понеже до сега беше с тестове на вода след като го подмених и така или иначе ще се качвам на покрива да му налея антифриза. И аз понеже съм с локално парно и заради колектора и камината сложих най големия бойлер който можах да намеря с 2 серпентини. ....
                    Има бойлери с 2 серпентини ???, баси кефа. Ако знаех и аз щях да взема такъв. Сега или трябва да купя още една помпа, или да направя някак системата да работи с една вода, от друга страна, ще поддържам зимата някаква температура на цялата система, а винаги мога да сложа един кран, и да отделя камината и радиаторите от колектора.... уф, няма да е лесно. ще го умувам, че сега преместих камината на друго място и преправям цялата система. Yellow_Flash_Colorz_PDT_49
                    СЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
                    бившата:Фиат Темпра 1,6 мi 94г. с газ
                    сегашната: Алфа Ромео 1,6 TS 99г. 120 кончета под капака
                    ИТАЛФЕСТ 2007

Коментар

phoenix написа:
                      lov написа:
                      ....Алуминиев и според мен доста сносно изпълнение.Честно казано колкото и да му се вглеждах не можах да му намеря косури. Сина като се прибере в неделя и ми върне фотоапарата ще кача и снимки на системата понеже до сега беше с тестове на вода след като го подмених и така или иначе ще се качвам на покрива да му налея антифриза. И аз понеже съм с локално парно и заради колектора и камината сложих най големия бойлер който можах да намеря с 2 серпентини. ....
                      Има бойлери с 2 серпентини ???, баси кефа. Ако знаех и аз щях да взема такъв. Сега или трябва да купя още една помпа, или да направя някак системата да работи с една вода, от друга страна, ще поддържам зимата някаква температура на цялата система, а винаги мога да сложа един кран, и да отделя камината и радиаторите от колектора.... уф, няма да е лесно. ще го умувам, че сега преместих камината на друго място и преправям цялата система. Yellow_Flash_Colorz_PDT_49
                      Емо, аз съм човека дето ще те открехне на системата!!!тази година я правих моята рационализация - ще ти кажа кво е - ти ще видиш дали ще ти свърши работа....та моето парно /котел в мазето на къщата/ е със 7 кръга на 2 колектора - топлия - горе на тавана разпределя и изстудения доли в мазето ги събира / - отворена система, като всеки кръг тръгва Ф20 металплекс като на блок системата /стаите по вертикала / с отклонения Ф16 за радиаторите. на 2 от 7-те кръга съм вързал по 2 бойлера 80 л. /само бойрери има вързани, без радиатори/ шунтирал съм го при колекторите с кранове. това лято правих слънчева инсталация и срязах тръбите на кръговете с бойлерите и сложих тетки. след тетките - кранове и инсталацията на слънчевото. и зимата отварям едните кранове и затварям другите и лятото обратно. системата е с 2 помпи - 1 в мазето на парното и 1 на тавана за слънчевото, с 2 разширителни съда... обаче слънчевата я направих отворена система и е не е много ефективна и ще я преправям на затворен тип на пролет... ако има нещо - питай...
                      Fiat Punto 1.1-Синята птица
                      Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                      Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

ogi28b написа:
                        gantcho написа:
                        Очевидно си скаран с математиката, която е точна наука. Не може да даваш примерни сметки, каквито ти харесват, и на базата на тях да твърдиш някакви неща. Аз ти давам много точна сметка, която се отнася за КАКЪВТО И ДА Е ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ. Дали е 1 час, 1 меесец денонощно светене, или 10 години светене по половин час - ти спестяваш точно 80 % Това прави 8 от всеки 10 стотинки, както и 800 от всеки 1000 евро, примерно.
                        gantcho написа:
                        За теб 8 стотинки са нищо, ама за Айфеловата кула 800 Евро са много нещо! Тя не свети по 24 часа, но свети по цяла нощ А нощта е точно половината от денонощието.
                        gantcho написа:
                        А, сега пък съм скаран с математиката. Очевидно всичките ти постове тук целят по някакъв начин да изтъкнат интелектуалния ми дефицит в сравнение с теб Добре, аз ще се придържам към тона ти. И така, велики ми математико, наследник на Проф. Розен, ако беше разделил 48 на 60 и умножил резултата по 100, щеше да получиш своите ТОЧНО 80% без хилядите си излишни сметки за цяло денонощие Повтарям, ТОЧНО 80%, а не 80.07% както в по-предния ти пост. Което означава, че някъде си и сбъркал с перфектната си математика, освен всичко Ако искаш да продължаваме да говорим за финанси и математика :D А и темата ти беше дали "СМЕ НИЕ" достатъчно енергийно ефективни, а не Айфеловата кула. Понеже пет пари не давам за осветлението на Айфеловата кула, наклонената кула в Пиза, Часовниковата Кула в Лондон и др. кули, аз направих сметка за горе-долу реалното време от денонощието, което свети 1 крушка, поне у нас. Ако ти, обаче, си решил да осветяваш кули по 24 чса на денонощие, твой проблем. В този ред от мисли, 80% от жълти стотинки, пак са жълти стотинки и това беше смисъла на всичко, което написах, и дори ти го признаваш.
                        She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

абе, аз че ще те питам то ясно, ще се чуем тези дни. Идеята ми беше как да се изтарикатя да не купувам 2-ра помпа. Иначе ми е ясно какво си направил. Иначе аз каминката сам си я правих и съм доста доволен от мощноста, топля си 60-те квадрата съвсем спокойно + Бойлера, а като заспим и нема кой да фърга матрял, по някога пускам бойлера наток и пускам помпата и така през бойлера топля всички стаи , забелязах че не ми е много скъпо. Дори 2 месеца бях само така, понеже ме мързеше да паля печката. така с един консуматор(бойлера), топля цялата къща, а бойлера не стои постоянно включен, понеже 80л. вода са като един голям кондензатор и само от време на време се включва дадозагрее, абе като не ти се пали печка, доста лесно става сгряването на къщата и не е скъпо.
                          СЪДБАТА ПОМАГА НА СМЕЛИТЕ
                          бившата:Фиат Темпра 1,6 мi 94г. с газ
                          сегашната: Алфа Ромео 1,6 TS 99г. 120 кончета под капака
                          ИТАЛФЕСТ 2007

Коментар

gantcho написа:
                            ogi28b написа:
                            gantcho написа:
                            gantcho написа:
                            gantcho написа:
                            А, сега пък съм скаран с математиката. Очевидно всичките ти постове тук целят по някакъв начин да изтъкнат интелектуалния ми дефицит в сравнение с теб Добре, аз ще се придържам към тона ти. И така, велики ми математико, наследник на Проф. Розен, ако беше разделил 48 на 60 и умножил резултата по 100, щеше да получиш своите ТОЧНО 80% без хилядите си излишни сметки за цяло денонощие Повтарям, ТОЧНО 80%, а не 80.07% както в по-предния ти пост. Което означава, че някъде си и сбъркал с перфектната си математика, освен всичко Ако искаш да продължаваме да говорим за финанси и математика :D А и темата ти беше дали "СМЕ НИЕ" достатъчно енергийно ефективни, а не Айфеловата кула. Понеже пет пари не давам за осветлението на Айфеловата кула, наклонената кула в Пиза, Часовниковата Кула в Лондон и др. кули, аз направих сметка за горе-долу реалното време от денонощието, което свети 1 крушка, поне у нас. Ако ти, обаче, си решил да осветяваш кули по 24 чса на денонощие, твой проблем. В този ред от мисли, 80% от жълти стотинки, пак са жълти стотинки и това беше смисъла на всичко, което написах, и дори ти го признаваш.
                            Колега, вземи една книжка на която пише "Икономика" и виж дали някой някъде и някога споменава абсолютни стойности. Всичко в икономическата теория е в "допълнителни" и "относителни" единици. Ти си гледай стотинките, аз ще си гледам процентите и всички ще са доволни.Трябваше ли да натискаш "Цитирай", за да ми кажеш нещо което е свързано с 2 реда от поста ми ??? Проблемът с цитирането на големи постове с наблягане на един-два реда от поста трябва да се повдигне пред модераторския екип!

Коментар

phoenix написа:
                              Даже са и българско производство ’’ПаскоМатев’’ емайлирани с 5 год. гаранция.С ляво или дясно разположение на изводите по желание.Макар и да имах проблем с първия който беше с поцинкован водосъдаржател не мога да кажа че са лоши. След рекламацията от моя страна ми го подмениха веднага с емайлиран без да ме карат да доплащам въпреки че са малко по скъпи. А бе излязоха си коректни във всяко едно отношение фирма. А има наистина вариант да се направи системата само с една помпа когато имаш локално парно. Мой приятел така го направи и понеше му е малка като обем цялата система е пълан с антифриз и като настане време да ползва парното само преключва крановете на вътрешна циркулация и изключва колектора. Може да стане и само с вода но зимата трябва да го източваш панела, а така пък почваш да губиш някои слънчеви дни.А при мен понеже съм с две серпентини съм с две помпи. Като тази на колектора ми е от пералня ’’Перла’’ бачка си от както се захванах със самоделките без проблеми.Но понеже не е предвидена за високи налягания трябва дя е горе до самия панел. Сега като сложих новия панел за първи път им смених семерината и то щото реших да им направя една профилактика от хорска срама. В общи линии място за творчество по темата и варианти колкото искаш.
                              BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

donnna написа:
                                обаче слънчевата я направих отворена система и е не е много ефективна и ще я преправям на затворен тип на пролет... ако има нещо - питай...
                                С колко смяташ че ще ти се подобри ефективноста като я направиш затворен тип. И как ти е настроен диференциалния термометър и имаш ли заложени някакви ограничения за температурите.
                                BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

Working...
                                X