Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

А гледам никой не пише за геотермалните термопомпи. Търсих из нета, но почти нямат разпространение в България и така и не можах да намеря примерна оферта еди си колко квадрата за отопление-еди си колко лева. Има ли някой с повечко информация за това?
    --Старата ръжда любов не хваща!--
    156 sportwagon 1,9 jtd 115
    ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

Има ли го това нещо в България? Както и когенерация?

Коментар

van_dal написа:
        А гледам никой не пише за геотермалните термопомпи. Търсих из нета, но почти нямат разпространение в България и така и не можах да намеря примерна оферта еди си колко квадрата за отопление-еди си колко лева. Има ли някой с повечко информация за това?
        Това би било интересно ако се намери не само информация, а и фирма, която да може да предложи цялостното изпълнение на прилична цена. Използването на земната топлина в комплект с качествена термопомпа... би спестило много пари от размразяване на климатика през зимата Виждам, че тук има хора, които разбират от соларни панели (не фотоволтаични), ще взема да щракна покрива на къщата да дадат идеи как да оползотворя квадратурата ...
        Steliyan's Life!
        FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Цялата квадратура на покрива ли?И за какво? За БГВ или за подпомагане на отоплението?

Коментар

Humppa написа:
            Цялата квадратура на покрива ли?И за какво? За БГВ или за подпомагане на отоплението?
            БГВ кво ще да е?Искам - парно + бойлер. Нищо друго не ме интересува. Покрва е с ЮЗ изложение. ЮГ + ЮГОЗапад.
            Steliyan's Life!
            FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Идеалния покрив за монтаж на панели. Тва с подпомагането на отоплението и него го сложи в графата излишно набутване и усложняване на нещата Щом си още в проекти заложи един поне 150 литров болер с две серпентини.Колкото по голям по добре . От там на татък е лесно майсторяв си и ще се справиш. Обещавам ще помагам със съвети.
              BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

Колегата lov е казал всичко Мога само да добавя имаш два варианта - слънчеви колектори или термосифон.Едит: погледни продуктите на тези пичове http://www.intiel.com/

Коментар

Много обичам такива сайтове. Ценова листа никаква и трябва да изслушаш цялата им реклама която по някога ми досажда когато им се обадиш да питаш. Пък и понякога почва едно пазарене за цената. Не се научиха на търговия и реклама това е. Не го приемай лично защото съм им ядосан точно на тези. Причината е че вчера се рових да търся един контролер който да управлява няколко солара едновременно по зададена програма. Мои съседи решиха и те да инсталират и идеята е да се направи така че когато някой от тях е изчерпал топлото от своя болер а останалите са достигнали максимума да се пренасочат към него. Тъй като всичко е само в проект набирам идеи за управление.Като за начало ще бъдат добавени още 4 панела и съответно 2 бойлера. Тенденция май да напълним покрива. Така че да позволява развитие на системата. Както е казано в приказката апетита идва с яденето. А при такова изпълнение конфорта и ефективноста на системата би се подобрила значително.
                  BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

Малко избиваме на друга тематика, но много си прав, колега. И на мен ми е писнало от такива производители и търговци. Само реклама, без цени, без отстъпки... И като дойде време да правя някоя количествено-стойностна сметка се изприщвам, докато намеря актуални цени....

Коментар

Ето обещаните снимки. Малко са калпави ама такава е камерата на телефончето а и времето днеска беше калпаво. Малко преди да завали. И понеже веднага ще почнат въпросите. Стойката е с добавки щото бях с един панел самоделка. После фабричен та после добавен още един. От горе този бойлер също е остатък от една по стара система ама сега се ползва като резервоар за вода. Айде специалистите почвайте критиките.
                      Прикачени файлове
                      BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

това циркулационна помпа ли е? не се ли овлажнява и да окъсява???
                        Fiat Punto 1.1-Синята птица
                        Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                        Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

И аз в това се загледах. А тръбните пътища през вентиилационната тръба ли стигат в банята?

Коментар

Да през вентилационния отвор директно в банята. Помпата си има кожух. Скоро я подмених защото бях с една от пералня ама на нея пластмасата и се разпадна от времето. Някъде към 15 години вярна служба. Даже в началото беше и без кожух и не е имало проблеми. Принципно дъждовната вода е дестилат и не би трябвало да е проводима. Правих обслужване и малко бояджилък на стойките и ще го сложа де. Няма да я оставя така да ме критикувате. Само да налея антифриза че там имам един ръчен обезвъздушител и да не разглабям отново. Що го сложа най вече заради изолацията която липсва в момента иначе китайчетата са се постарали да херметизират таблото и то не лошо.
                            BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

Тези два панела 150 литров бойлер ли подгряват?

Коментар

120 литров. То голям зор беше докато намеря тогава и този. Можех да събера и 200 но никой не предлагаше такива тогава. Като здаде багажа ще сложа по голям. То май най добре да поясня какво представлява цялата ми система. Бойлера е с 2 серпентини едната е към соларите другата е към локално парно на твърдо гориво. Зимата солара рядко може да включи и да напомпа нещо от слънцето защото бойлера се подгрява от котлето и не съм си играл да слагам някаква автоматика но ръчно може да се управлява. Иначе при хубави слънчеви дни съм пробвал поне от любопиство и става. Ама така или иначе ми гори каминката и не ми се занимава. А цялата тази система има и още едно допълнение газов котел с допълнителен контур за БГВ. Котела обаче е предвиден да работи съвместно със соларни системи. Топлата вода от болера минава през котела и той следи температурата и. Когато падне под определена температура запалва и почва да дозагрява. Даже и напълно да е свършила няма да разбереш от къде ти идва топлата вода. Наблегнал съм малко и на конфорта все пак. Да не мислиш кога кой кран да завиеш и т.н. Тъй като котела има изисквания относно ограничаване на максималните температури на водата която му се подава. На входа му е монтиран един трипътен термосмесител с който се регулира температурата на входящата вода от обемния бойлер. Та той винаги подава около 47-48 С’. Падне ли под 44 С’ котела запалва и гони тая температура. Та след малко размисли намерих и още едно приложение на тоя термосмесител. След него направих извод за захранване на съдомиалнята и пералнята да си бачкат с топла вода. Поне до тази темература да не се подгрява на ток кога има аванта от слънцето. То и на дърва кога е пак си работи системата. Съдомиалната се оказа че си бачка къде по добре щото предварителните изплаквания впрограмата и са предвидени само със студена вода. А друго си е кога е с топличка обаче. Пералнята не съм я подвързал все още че нещо не ми остава време а и съм се омързеливел на последък. Но и там ефекта ще е същия предполагам.И едно изводче с щуцер оставих и водоструйка да ползвам. Тъй като газовия го монтирах зимата и може да се каже че все още е в тестови период системата. Но само пролетта се наложи да работи кога не стига слънцето. И сега тия последните дни. Иначе цяло лято го бях изключил щото топла вода има в изобилие, че и в излишък А и в допълнение цялата ми отоплителна система е така проектирана че винаги мога да мина на отопление на каквото си желая. Газ дръвца че и на ел. енергия защото в котела на твърдо има монтирани и ел. нагреватели. Колегите ме бъзикат, че и една термо помпа вода-вода ми е липсвала. Не че нямам идеалните условия ама ще трябва да подменя радиаторите с духалки за да мога да ползвам и режима на охлаждане лятото. Иначе няма да мога да ползвам ефективно цялата инсталация. А то пак опира до парици и преправки. И тогава със сигурност жената ще ме изгони вече от къщи . Не че от това до сега не е доволна ама нещо много станаха ремонтите.
                                Прикачени файлове
                                BRAVA 1.4 12v - 1998г.

Коментар

Working...
                                X