А аз пиша за това:виж едно панелче за колко (w)вата е.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?
Collapse
X
-
Със солари се занимавам повече от 20 години. Почнал съм от самоделки като последната ми служи вярно до преди няколко години, Подмениях я с фабрична защото от глупост реших да промивам системата и я надух на високо налягане и я пукнах. Аз си карам с най обикновенни турски панели и вообще не ме интересуват разните му там селективни покрития. Направил съм си сметката че по добре да сложа 2 панела от колкото един такъв прехвален и ще открадна повече енергия пък и парички ще ми хартисат. Не си пазя листчето дето правих сметката ама ето горе долу какво излиза.1бр. панел 217лв.30м тръба ф16 30лв.тр.изолация 30лв.помпа китайска 56лв.разширителен съд 20лв.фитинги 50лв.стойка за панела 50лв.диф. термометър 60лв. --------------------------- До тук 513 леваДа турим още за крепежни елементи и непредвидени разходи щото все нещо съм пропуснал със сигурност още 100лв. И ако щеш и още 200 за монтаж, че и още един панел с колкото съм в момента пак не можеш го докара на тази цена от картинката. Ако ще и един болер като моя 120 литра дето е и с 2 серпентини че е вързан и към парното още 300лв. да не бъркам ама някъде там беше. Ако си тома неверни заповядай гледай пробвай и виж как работи. Сега тъкмо се каня да се качвам горе да тегля една боя и да му напрая една профилактика и ще кача една снимка. Всъщност бях пускал подобна тема и там имаше качена ама кога беше само с един панел. Аз съм си доволен върши ми работа и нямам проблеми с топлата вода от ранна пролет до късна есен. За зимата също ако открадне малко кога има слънчице добре дошло.Ако ли не здраве да е, има и дръвца или газ. Та таз ценичка с червената стрелкичка меко казано е за баламите дето вярват на търговците безпрекословно. Всъщност има и доста по сериозни фирми които продават на по ниски цени. А само за информация месечната консумация на едно тричленно семейство за топла вода е около 200kW/h . Е не ако живеят като скотове и да се къпят само за празниците. А относно фотоволтаиците много е дълго за обяснение и не ми се захваща да обеснявам но за еднофамилна къща просто забрави нямат изплащане ако ще тока да поскъпне двойно и да си мислиш че си на далавера. Не гледай само цената на панела. По край него трябва куп други неща за които на идея си нямаш ако искаш да изкараш поне близка до обявената от производителя мощност. А те струват почти още толкова. И това не са акомулаторите ами системата за следене на слънцето и тяхната ориентация. И не е никак просто да закрепиш такива неща на покрива така че при един по силен вятър да не слезнат долу. Другото при тях е че не само акомулаторите стареят ами и самите волтаици също и след 10 годино де факто трябв да подмениш всичко. Ама това нито един от търговците не го и споменава. А точно тогава в най добрия случай трябва да си на нула и да почнеш да възвръщаш инвестицията. Да не я захващаме темата с тях че е много дълга и омотана.
Коментар
-
Humppa
Колегата lov е много прав за слънчевите колектори! Има много разлики между обикновените плоски слънчеви колектори, плоските слънчеви колектори, и вакуумно-тръбните слънчеви колектори. Но поради спецификата на нашият климат, от гледна точка на производителността, и от гледна точка на цените на различните видове слънчеви колектори е по-добре да се инвестира в обикновени колектори.Сега за фотоволтаиците. Все още цените на панелите са солени, но според мен има смисъл да се инвестира в тях. Пари за тракер не е необходимо да се хвърлят, зашото той дава някакви си 4-5% в повече. Просто няма смисъл. А за това за десете години сигурен ли си? Някой производители дават гаранции за 80% производителност от обявената първоначална в рамките на 50 години. Животът на един инвертор е поне 15 години. За акумулаторите не знам.Сега трябва да тръгвам към единият обект, после ще продължим дебата
Коментар
-
фотоволтаиците имат смисъл само при 2 варианта:- ако си на майната си райна и няма ток, а да ти докарат е сериозна цифра;- ако си набарал някой далавера по европроект и ти плащат 60-70-80-90-100 % от инвестицията...другото е приказки от селски вечеринки! @lov много точно го е казал....Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
Humppa написа:А за това за десете години сигурен ли си? Някой производители дават гаранции за 80% производителност от обявената първоначална в рамките на 50 години. Животът на един инвертор е поне 15 години. За акумулаторите не знам.
Коментар
-
Humppa
Фотоволтаиците тепърва ще иам да паднат като цена. Нали си спомняте, че преди 15 години един мобифон струваше над един милион лева. Сега джиесемите са по 10 лева...Та като му дойде времето - една фотоволтаика на покрива, а навсякъде в къщата осветлението светодиодно на прав ток и нисък волтаж.
Коментар
-
lov написа:Със солари се занимавам повече от 20 години. Почнал съм от самоделки като последната ми служи вярно до преди няколко години, Подмениях я с фабрична защото от глупост реших да промивам системата и я надух на високо налягане и я пукнах. Аз си карам с най обикновенни турски панели и вообще не ме интересуват разните му там селективни покрития. Направил съм си сметката че по добре да сложа 2 панела от колкото един такъв прехвален и ще открадна повече енергия пък и парички ще ми хартисат. Не си пазя листчето дето правих сметката ама ето горе долу какво излиза.1бр. панел 217лв.30м тръба ф16 30лв.тр.изолация 30лв.помпа китайска 56лв.разширителен съд 20лв.фитинги 50лв.стойка за панела 50лв.диф. термометър 60лв. --------------------------- До тук 513 леваДа турим още за крепежни елементи и непредвидени разходи щото все нещо съм пропуснал със сигурност още 100лв. И ако щеш и още 200 за монтаж, че и още един панел с колкото съм в момента пак не можеш го докара на тази цена от картинката. Ако ще и един болер като моя 120 литра дето е и с 2 серпентини че е вързан и към парното още 300лв. да не бъркам ама някъде там беше. Ако си тома неверни заповядай гледай пробвай и виж как работи. Сега тъкмо се каня да се качвам горе да тегля една боя и да му напрая една профилактика и ще кача една снимка. Всъщност бях пускал подобна тема и там имаше качена ама кога беше само с един панел. Аз съм си доволен върши ми работа и нямам проблеми с топлата вода от ранна пролет до късна есен. За зимата също ако открадне малко кога има слънчице добре дошло.Ако ли не здраве да е, има и дръвца или газ. Та таз ценичка с червената стрелкичка меко казано е за баламите дето вярват на търговците безпрекословно. Всъщност има и доста по сериозни фирми които продават на по ниски цени. А само за информация месечната консумация на едно тричленно семейство за топла вода е около 200kW/h . Е не ако живеят като скотове и да се къпят само за празниците. А относно фотоволтаиците много е дълго за обяснение и не ми се захваща да обеснявам но за еднофамилна къща просто забрави нямат изплащане ако ще тока да поскъпне двойно и да си мислиш че си на далавера. Не гледай само цената на панела. По край него трябва куп други неща за които на идея си нямаш ако искаш да изкараш поне близка до обявената от производителя мощност. А те струват почти още толкова. И това не са акомулаторите ами системата за следене на слънцето и тяхната ориентация. И не е никак просто да закрепиш такива неща на покрива така че при един по силен вятър да не слезнат долу. Другото при тях е че не само акомулаторите стареят ами и самите волтаици също и след 10 годино де факто трябв да подмениш всичко. Ама това нито един от търговците не го и споменава. А точно тогава в най добрия случай трябва да си на нула и да почнеш да възвръщаш инвестицията. Да не я захващаме темата с тях че е много дълга и омотана.Seat Ibiza 1.2 12v,ex.Fiat Brava 1.9JTD 105
ex bravo 1.6 16v,ex BMW 325 TD
ex opel corsa 1.6 16v,ex reno clio 1.2 ex seat ibiza 1.4
Коментар
-
Humppa
Бойлер - 3 kW, хладилник, печка и пералня още 5 kW (това грубо). И се получава една солидна мощност, при средна крайна цена на фотоволтаична система в рамките на около 3 евро на Wp. Ти си го сметни колко пари излиза. А за броя на ФВ панелите - средна мощност на бройка около 80 Wp.Иначе едно панелче може например идеално да допълни UPS система на водна отоплителна инсталция (парно). Като има светлина панелът върти помпата или зарежда батерията, като мръкне батерията движи помпата, а като се изтощи батерията - ЕРП-та са насреща
Коментар
-
shopovite написа:Идеята беше за фотоволтаиците.Като се занимавате с такива неща,колко панела ще са необходими за един бойлер и колко за боилер,печка,хладилник и пералня?Май много?Или нещо не съм разбрал?
Коментар
-
Humppa
С тази разлика, че за мощност при фотоволтаични панели се употребява измервателната единица ватпик (Wp). Т.е. ако времето в кристално ясно, , панелът е поставен по най-оптималният начин, цялата система е изградена както трябва, и слънцето свети на 100% ще имаш например 100 W генерирана мощност (да приемем, че имаме панел с мощност 100 W). Но ако е облачно, влажно, мъгливо, то ще имаш 60 W например. Тогава ще ти трябват повече слънчеви часове за да сгрееш водата в бойлера.Пък и точно за бойлер да качваш фотоволтаик на покрива, за да правиш ток от слънцето, за да захранваш с електричесто бойлера е упражнение, лишено от всякакъв смисъл. Освен ако хилядарките са ти напълнили жабката на ФИАТ-а и се чудиш какво да ги правиш... Ако все пак си решил да се възползваш от слънцето, то моят съвет е следният:* за битова гореща вода да използваш система със слънчев колектор и бойлер със серпентина;* за готвене да се ориентираш на газ;* а за други не особено мощни и енергоемки уреди да използвш фотоволтаична система, резервирана от акумулатори и някое обирджйско ЕРП;* за осветление споделих по-рано в темата - светодиодно осветление на прав ток и нисък волтаж, за да не влагаш в инвертор, а от фотоволтаичнит панел директно на диодчетата и у дома е светло;* можеш да подпреш фотоволтаичната инсталация и с едно малко вятърно генераторче и си зелен отвсякъде!
Коментар
-
Humppa написа:С тази разлика, че за мощност при фотоволтаични панели се употребява измервателната единица ватпик (Wp). Т.е. ако времето в кристално ясно, , панелът е поставен по най-оптималният начин, цялата система е изградена както трябва, и слънцето свети на 100% ще имаш например 100 W генерирана мощност (да приемем, че имаме панел с мощност 100 W). Но ако е облачно, влажно, мъгливо, то ще имаш 60 W например. Тогава ще ти трябват повече слънчеви часове за да сгрееш водата в бойлера.Пък и точно за бойлер да качваш фотоволтаик на покрива, за да правиш ток от слънцето, за да захранваш с електричесто бойлера е упражнение, лишено от всякакъв смисъл. Освен ако хилядарките са ти напълнили жабката на ФИАТ-а и се чудиш какво да ги правиш... Ако все пак си решил да се възползваш от слънцето, то моят съвет е следният:* за битова гореща вода да използваш система със слънчев колектор и бойлер със серпентина;* за готвене да се ориентираш на газ;* а за други не особено мощни и енергоемки уреди да използвш фотоволтаична система, резервирана от акумулатори и някое обирджйско ЕРП;* за осветление споделих по-рано в темата - светодиодно осветление на прав ток и нисък волтаж, за да не влагаш в инвертор, а от фотоволтаичнит панел директно на диодчетата и у дома е светло;* можеш да подпреш фотоволтаичната инсталация и с едно малко вятърно генераторче и си зелен отвсякъде!Seat Ibiza 1.2 12v,ex.Fiat Brava 1.9JTD 105
ex bravo 1.6 16v,ex BMW 325 TD
ex opel corsa 1.6 16v,ex reno clio 1.2 ex seat ibiza 1.4
Коментар
-
През двора ми минава едно поточе, дайте идея за ВЕЦ Майтапя се раз6ира се, ама пък като се замисля, може да си сложа разнилампи из двора за украса да ми мъждукат. Сега не мога да кажа де6ит, скорост на водата,ама има ли потенциал по-принцип, потока е сравнително малък.Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Humppa
Реклама
Collapse
Коментар