Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

donnna написа:
    накрая по принцип - ако имаш добра външна изолация - безсмислено е да правиш вътрешна такава...
    Не само е безсмислено, но дори е вредно (за стената). В момента нямам време да ви го обяснявам, че имам доста работа, но довечера ще ви обясня.

Коментар

spark написа:
      Ами нищо чудно да са гръцки, ще питам строителя като го видя. Ето още една снимка по-отблизо: Интересува ме между два съседни апартамента по две тухли от тези по-големите ли се слагат? Все си мисля, че е само една...
      трябва да се видят чертежите. ей тъй на изуст не може да се говори. по принцип, с 95-6 % сигурност ти казвам, че трябва да е 25 см. зид.п.п. като се направи разлика между тухлите и зидариите на снимките от колегата spark и колегата lоv ще ме разберете какво имам пред вид.
      Fiat Punto 1.1-Синята птица
      Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
      Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Аз пак ще се изкажа, па ако искате ме заклеймете, че и от строителство разбирам (това съм учил, но не го практикувам). Като гледам на lov зидарията виждам зид от тухли, не много красив на вид, но и без "разхищение" на свързващ материал. На снимката на spark виждам красив зид с много "красива" фуга. Според всички технологии на зидането с тухли (тухли, не газобетон) оставянето на такава тухла е неоправдано освен визуалната красота преди мазилка. Когато преди време питах един от зидарита "Защо оставяте такава голяма фуга?", той ми отговори с най-тъпият отговор "За да може да хване добре външната мазилка"... След като в съвремието почти няма външна мазилка, а се слага термоизолация, която се захваща с лепило и дюбели... Все пак, като на човек, който никога не е зидал искам да ми обясните - защо в зида има толкова много голяма фуга.
        Steliyan's Life!
        FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Immortal написа:
          Не само е безсмислено, но дори е вредно (за стената). В момента нямам време да ви го обяснявам, че имам доста работа, но довечера ще ви обясня.
          Моля те обясни го това че трябва да правя нещо подобно да не объркам нещата. Имам да пристроявам една тераса. Иначе за обекта от където е снимката не мога да коментирам как и защо ще е изпълнено така. Не съм строител и разбирам само от ел. инсталации. Ама нямаше как да откажа и то само докато дойде строителния му техник. Само ми казаха че отгоре ще е някакво подобие на перлитова мазилка и аз предположих че при тази дебелина ще е и като изолация щом пък ще е и толкова дебела. А пък от вътре какво що и с какво ще го изолират също не знам. Там съм се интересувал от ел. и ВиК и то в началната фаза да не объркат нещо майсторята да сложат закладни тръби и т.н.Че после да не се разбива бетона в основите защото както писах по горе полагана е изолация и някаква мембрана заради подпочвените води.
          BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

lov написа:
            Immortal написа:
            Моля те обясни го това че трябва да правя нещо подобно да не объркам нещата. Имам да пристроявам една тераса.
            Обяснявам (гледай картинката):Вариант А - стена без изолация - част от стената се намира под отрицателна температура през зимата - водата в нея замръзва, разширява се и напуква стената;Вариант Б - стена с изолация отвън - изолацията поема отрицателните температури, стената е изцяло под положителна температура, влагата не замръзва, използва се максимално акумулиращата способност на стената (нагрява се при включеното отопление в помещението и отдава обратно топлината при изключено отопление), поддържа се по-постоянна температура в помещението;Вариант В - стена с изолация отвътре - най-лошо за стената - цялата стена е при отрицателна температура, създават се условия за напукване, не може да се използва акумулиращата способност на стената; създават се условия за конденз по вътрешната част на стената при недобре залепена изолация, иначе върши работа като изолация;Вариант Г - за това говорим - като изолация е ОК, но условията за стената не се различават много от тези на стена без изолация. Пак са възможни замръзвания на водата в стената с последващи напуквания.* Цифрите на температурите са примерни.
            Прикачени файлове

Коментар

Разсъждавайки по примерите и по точно вариант Г . Има някаква вероятност стената да се напука ако има достатъчно влага която да замръзва. И такава вероятно ще има. Обаче след колко време това ще унищожи стената. Както ние така и сградите не са вечни или поне ще се прави някакъв ремонт след време. А и както казваш стената ще е в условия близки като без изолация. Или аз не схващам добре уловката. Ако е след 50 години ще е като в приказката я камилата я камиларя. А при мен даже в случая ще е една остъклена тераса която няма да се отоплява целогодишно и самата тя ще служи като изолация на останалата част от апартамента. Така че зимата дори температурната разлика между двете страни на стената няма да има кой знае каква разлика и още по лесно ще замръзва. Направо не знам обърка ми всички понятия за изолации.
              BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

lov написа:
                Разсъждавайки по примерите и по точно вариант Г . Има някаква вероятност стената да се напука ако има достатъчно влага която да замръзва. И такава вероятно ще има. Обаче след колко време това ще унищожи стената.
                Стената може да се разруши много бързо - достатъчни са няколко валежа и няколко нощи с отрицателни температури. Точно по начинът по който рано напролет се отварят множеството улични дупки - през деня температурата е положителна, през нощта отрицателна. Снегът се топи, влиза в пукнатините на Хасфалта, после се надува и го пука, троши... Аз пък да питам по вариант Г - при качествено изпълнена изолация - външна и вътрешна - откъде ще дойде вода/влага В стената?

Коментар

ogi28b написа:
                  ...Аз пък да питам по вариант Г - при качествено изпълнена изолация - външна и вътрешна - откъде ще дойде вода/влага В стената?
                  От влагата в материалите използвани за изпълнението на стената - тухли, свързващи компоненти като лепила, мазилки, гипсошпакловъчни смеси. До колкото съм чел и чувал - повечето материали не са порести и съответно запечатват влагата вътре..., което пък мен ме навежда на други еретични мисли, но ще тествам първо и ще докладвам. Чака ме термоизолация на едно цяло помещение.
                  Steliyan's Life!

Коментар

Преди десетина години имахме наблагоразумието да "опаковаме" жилището на брат ми с фибран отвътре. Резултата - влага и по външната блиндирана врата и вълнообразни стени в резултат на обикновени домакински подпирания и ровичкания с пръстчетата на малкия ми тогава племенник. Едва миналата година грешката беше поправена с цената на много труд за сваляне на фибрана и допълнително хвърлени пари за външна изолация. Тази зима му беше първата безгрижна.
                    A17DTС/S
                    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

XPS (фибран по народно му) е прекрасен материал за топлоизолация, но не бива да се използва за ТИ на стени. Би следвало да се използва за ТИ предимно на конструктивни елементи като фундаменти, колони, еркери, тераси, тавани. Той (фибранът) е със затворена клетъчна структура, плътен е, не поема, но и не пропуска вода и пари.EPS (стиропор, морска пяна и т.н.) се произвежда от същият материал, от който се произвежда и XPS, но технологията на производство е коренно различна, така че получаваме съвсем различен краен продукт. Като цяло представлява платно от пресовани топченца стиропор, този материали "диша". Стиропорът би следвало да се използва за изолация на стени, със следната забележка - колкото по-вече, толкова по-вече. Цената на платната EPS е едно от най-малките пера в общата цена на изолацията, така че дайте някой лев повече, но вместо 5 см стиропор си сложете 8 например. Така или иначе ще вложите лепила, шпакловки, стъклофибърни мрежи и мазилки (+ труд и скеле, койито пак са си константа), а те са си цифра.Според мен е по-добре да използвате за лепене на ТИ специалната полиуретанова (слабораздуваща се) пяна за лепене на ТИ. С нея се работи по-бързо, по-чисто, по-лесно, а освен това е и по-икономично. Един флакон стига за 5-6 кв. м. ТИ. Дюбелирането става 2 часа след полагането на платната ТИ, пяната вече е постигнала необходимата здравина.П.П.1. Immortal, пропуснали си да коментираш стена тип сандвич (зид-изолация-зид). Но пък кой ли може да с епохвали с такива стени П.П.2 Фугите между отделните платна ТИ НЕ СЕ ШПАКЛОВАТ С ЛЕПИЛНА СМЕС!!! По този начин се образуват термомостове и ефективността на ТИ спада. Да ме поправи Immortal, но чрез такива термомостове загубите са в порядък ана 10-15%.П.П. 3. И един съвет - по време на шпакловката слагайте ето тези габърчета за закрепяне на стъклофибърната мрежа към платната ТИ. Нагледал съм се на отпрани цели слоеве шпакловка+мрежа+мазилка от платна ТИ.
                      Прикачени файлове

Коментар

Immortal написа:
                        lov написа:
                        Immortal написа:
                        Моля те обясни го това че трябва да правя нещо подобно да не объркам нещата. Имам да пристроявам една тераса.
                        Обяснявам (гледай картинката):Вариант А - стена без изолация - част от стената се намира под отрицателна температура през зимата - водата в нея замръзва, разширява се и напуква стената;Вариант Б - стена с изолация отвън - изолацията поема отрицателните температури, стената е изцяло под положителна температура, влагата не замръзва, използва се максимално акумулиращата способност на стената (нагрява се при включеното отопление в помещението и отдава обратно топлината при изключено отопление), поддържа се по-постоянна температура в помещението;Вариант В - стена с изолация отвътре - най-лошо за стената - цялата стена е при отрицателна температура, създават се условия за напукване, не може да се използва акумулиращата способност на стената; създават се условия за конденз по вътрешната част на стената при недобре залепена изолация, иначе върши работа като изолация;Вариант Г - за това говорим - като изолация е ОК, но условията за стената не се различават много от тези на стена без изолация. Пак са възможни замръзвания на водата в стената с последващи напуквания.* Цифрите на температурите са примерни.
                        Целта на мнението ми не е да се заяждам, а да си изясня докрай картинката. Понеже съм в процес на строеж и топлоизолацията ми предстои.Теоретично нещата съм ги чел точно така, както ги е описал колегата Immortal. Но... Не мога да си обясня защо 30+ годишната къща, в която сега живея няма никакви поражения по стените, които са без никаква изолация и от вън са неизмазани. Не е като да не са виждали влага и студ.И още едно питане: Какво да сложа между гипс-картона и зида от вътрешната страна на помещенията, за да не дрънчи на кухо? Мислех да е XPS. Има ли по-добри варианти?
                        FIAT Marea Weekend HLX 2.0 20V (147 hp)
                        LPG System BRC Just

Коментар

Като става дума за външна топлоизолация, да отправя въпрос за цената. Понеже в момента съм на етап търсене на подходящ климатик, но от климатик на климатик, та попаднах на една бригада за топлоизолация - алпинисти момчета. Та те ми казаха цена от 38 лева на квадратен метър, като облепяли по 3 метра във височина, за да обхване по малко от горния и от долния етаж. Как ви се струва тази цена? Да се мятам ли, пък климатика, даже и технологично, е по-удачно после да се постави.
                          Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

HLX написа:
                            Целта на мнението ми не е да се заяждам, а да си изясня докрай картинката. Понеже съм в процес на строеж и топлоизолацията ми предстои.Теоретично нещата съм ги чел точно така, както ги е описал колегата Immortal. Но... Не мога да си обясня защо 30+ годишната къща, в която сега живея няма никакви поражения по стените, които са без никаква изолация и от вън са неизмазани. Не е като да не са виждали влага и студ.И още едно питане: Какво да сложа между гипс-картона и зида от вътрешната страна на помещенията, за да не дрънчи на кухо? Мислех да е XPS. Има ли по-добри варианти?
                            Слагаш Минерална вата. По-скъпо, но много по-качествено като шумо и термоизолация. А това, че тухлите изглеждат прекрасно, въпреки 30те си години и отгоре, не означава, че наистина са прекрасни всъщност. Това с неизмазаните къщи съм се нагледал и аз... По-добре удари 5см. стиропор - хем ще повиши термоизолационния коефициент на тия добре остарели тухли, хем най-сетне ще стане завършена къщата.По-горе колегата пропуска един силно любовен момент - панелни жилища е препоръчително да се изолират с XPS, щото той панела и без това не "диша"..., аман от "дишащи" стени...
                            Steliyan's Life!

Коментар

jenshen73 написа:
                              По-горе колегата пропуска един силно любовен момент - панелни жилища е препоръчително да се изолират с XPS, щото той панела и без това не "диша"..., аман от "дишащи" стени...
                              Ти панел виждал ли си???Панела е тип сандвич - бетон - EPS /стириопор - ако го пиша правилно/- бетон. Ако панелите бяха само от бетон /както предполагам си мислиш ти/ - тези панелни апартаменти нямат стопляне!За качествената топлоизолация на един панелен апартамент първото нещо е да се сложи една хубава ПВЦ дограма. После....После изолацията... Разликата в Коефициент на топлопроводимост при използването на топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен (XPS) при изолиране на фасадата отвън и при използване на плочи от експандиран полистирен (EPS) е само с около 3-6 % при една и съща дебелина, т.е. EPS 5 см. = XPS 4.75 см. - това от гледна точка на топлопроводимостта - нищожна разлика според мен! Като химическа формула и материал са идентични. Различна е само технологията на производсто и факта, че XPS действително попива много по-малко влага от EPS. Що се отнася до Коефициента на образуване на мухали и плесени при изолация с XPS и EPS - изолирай си собственото жилище с XPS, живей там 2-3 години и тогава давай компетентни мнения по форумите....п.п. моля модераторите да не считат това за заяждане, а за голи факти и цифри!
                              Fiat Punto 1.1-Синята птица
                              Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                              Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

jenshen73 написа:
                                По-горе колегата пропуска един силно любовен момент - панелни жилища е препоръчително да се изолират с XPS, щото той панела и без това не "диша"..., аман от "дишащи" стени...
                                Пак се изказваш неподготвен, но вече ти свикнахме За твое сведение бетонът е порьозен материал!

Коментар

Working...
                                X