donnna написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергийна ефективност - спестявате ли енергия?
Collapse
X
-
трябва да се видят чертежите. ей тъй на изуст не може да се говори. по принцип, с 95-6 % сигурност ти казвам, че трябва да е 25 см. зид.п.п. като се направи разлика между тухлите и зидариите на снимките от колегата spark и колегата lоv ще ме разберете какво имам пред вид.Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
Аз пак ще се изкажа, па ако искате ме заклеймете, че и от строителство разбирам (това съм учил, но не го практикувам). Като гледам на lov зидарията виждам зид от тухли, не много красив на вид, но и без "разхищение" на свързващ материал. На снимката на spark виждам красив зид с много "красива" фуга. Според всички технологии на зидането с тухли (тухли, не газобетон) оставянето на такава тухла е неоправдано освен визуалната красота преди мазилка. Когато преди време питах един от зидарита "Защо оставяте такава голяма фуга?", той ми отговори с най-тъпият отговор "За да може да хване добре външната мазилка"... След като в съвремието почти няма външна мазилка, а се слага термоизолация, която се захваща с лепило и дюбели... Все пак, като на човек, който никога не е зидал искам да ми обясните - защо в зида има толкова много голяма фуга.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Immortal написа:Не само е безсмислено, но дори е вредно (за стената). В момента нямам време да ви го обяснявам, че имам доста работа, но довечера ще ви обясня.
Коментар
-
lov написа:Immortal написа:Не само е безсмислено, но дори е вредно (за стената). В момента нямам време да ви го обяснявам, че имам доста работа, но довечера ще ви обясня.
Коментар
-
Разсъждавайки по примерите и по точно вариант Г . Има някаква вероятност стената да се напука ако има достатъчно влага която да замръзва. И такава вероятно ще има. Обаче след колко време това ще унищожи стената. Както ние така и сградите не са вечни или поне ще се прави някакъв ремонт след време. А и както казваш стената ще е в условия близки като без изолация. Или аз не схващам добре уловката. Ако е след 50 години ще е като в приказката я камилата я камиларя. А при мен даже в случая ще е една остъклена тераса която няма да се отоплява целогодишно и самата тя ще служи като изолация на останалата част от апартамента. Така че зимата дори температурната разлика между двете страни на стената няма да има кой знае каква разлика и още по лесно ще замръзва. Направо не знам обърка ми всички понятия за изолации.
Коментар
-
lov написа:Разсъждавайки по примерите и по точно вариант Г . Има някаква вероятност стената да се напука ако има достатъчно влага която да замръзва. И такава вероятно ще има. Обаче след колко време това ще унищожи стената.
Коментар
-
ogi28b написа:...Аз пък да питам по вариант Г - при качествено изпълнена изолация - външна и вътрешна - откъде ще дойде вода/влага В стената?Steliyan's Life!
Коментар
-
Преди десетина години имахме наблагоразумието да "опаковаме" жилището на брат ми с фибран отвътре. Резултата - влага и по външната блиндирана врата и вълнообразни стени в резултат на обикновени домакински подпирания и ровичкания с пръстчетата на малкия ми тогава племенник. Едва миналата година грешката беше поправена с цената на много труд за сваляне на фибрана и допълнително хвърлени пари за външна изолация. Тази зима му беше първата безгрижна.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Humppa
XPS (фибран по народно му) е прекрасен материал за топлоизолация, но не бива да се използва за ТИ на стени. Би следвало да се използва за ТИ предимно на конструктивни елементи като фундаменти, колони, еркери, тераси, тавани. Той (фибранът) е със затворена клетъчна структура, плътен е, не поема, но и не пропуска вода и пари.EPS (стиропор, морска пяна и т.н.) се произвежда от същият материал, от който се произвежда и XPS, но технологията на производство е коренно различна, така че получаваме съвсем различен краен продукт. Като цяло представлява платно от пресовани топченца стиропор, този материали "диша". Стиропорът би следвало да се използва за изолация на стени, със следната забележка - колкото по-вече, толкова по-вече. Цената на платната EPS е едно от най-малките пера в общата цена на изолацията, така че дайте някой лев повече, но вместо 5 см стиропор си сложете 8 например. Така или иначе ще вложите лепила, шпакловки, стъклофибърни мрежи и мазилки (+ труд и скеле, койито пак са си константа), а те са си цифра.Според мен е по-добре да използвате за лепене на ТИ специалната полиуретанова (слабораздуваща се) пяна за лепене на ТИ. С нея се работи по-бързо, по-чисто, по-лесно, а освен това е и по-икономично. Един флакон стига за 5-6 кв. м. ТИ. Дюбелирането става 2 часа след полагането на платната ТИ, пяната вече е постигнала необходимата здравина.П.П.1. Immortal, пропуснали си да коментираш стена тип сандвич (зид-изолация-зид). Но пък кой ли може да с епохвали с такива стени П.П.2 Фугите между отделните платна ТИ НЕ СЕ ШПАКЛОВАТ С ЛЕПИЛНА СМЕС!!! По този начин се образуват термомостове и ефективността на ТИ спада. Да ме поправи Immortal, но чрез такива термомостове загубите са в порядък ана 10-15%.П.П. 3. И един съвет - по време на шпакловката слагайте ето тези габърчета за закрепяне на стъклофибърната мрежа към платната ТИ. Нагледал съм се на отпрани цели слоеве шпакловка+мрежа+мазилка от платна ТИ.
Коментар
-
Immortal написа:lov написа:Immortal написа:Не само е безсмислено, но дори е вредно (за стената). В момента нямам време да ви го обяснявам, че имам доста работа, но довечера ще ви обясня.
Коментар
-
Като става дума за външна топлоизолация, да отправя въпрос за цената. Понеже в момента съм на етап търсене на подходящ климатик, но от климатик на климатик, та попаднах на една бригада за топлоизолация - алпинисти момчета. Та те ми казаха цена от 38 лева на квадратен метър, като облепяли по 3 метра във височина, за да обхване по малко от горния и от долния етаж. Как ви се струва тази цена? Да се мятам ли, пък климатика, даже и технологично, е по-удачно после да се постави.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
HLX написа:Целта на мнението ми не е да се заяждам, а да си изясня докрай картинката. Понеже съм в процес на строеж и топлоизолацията ми предстои.Теоретично нещата съм ги чел точно така, както ги е описал колегата Immortal. Но... Не мога да си обясня защо 30+ годишната къща, в която сега живея няма никакви поражения по стените, които са без никаква изолация и от вън са неизмазани. Не е като да не са виждали влага и студ.И още едно питане: Какво да сложа между гипс-картона и зида от вътрешната страна на помещенията, за да не дрънчи на кухо? Мислех да е XPS. Има ли по-добри варианти?Steliyan's Life!
Коментар
-
jenshen73 написа:По-горе колегата пропуска един силно любовен момент - панелни жилища е препоръчително да се изолират с XPS, щото той панела и без това не "диша"..., аман от "дишащи" стени...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
Humppa
jenshen73 написа:По-горе колегата пропуска един силно любовен момент - панелни жилища е препоръчително да се изолират с XPS, щото той панела и без това не "диша"..., аман от "дишащи" стени...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар