тази тема не е за технически въпроси защото казуса е ПРИНЦИПЕН, а не технически Всеизвестно е че по-малките двигатели харчат по-малко гориво !това се дължи обаче не на разликата мощността, а на разликата в теглото на двигателя, теглото на цилиндрите и коляновия вал.. и други неща но най-вече размера на гумите !по-леките и малки гуми харчат много по-малко гориво ! между 205 15ки и 165-13 ки разликата е 2 литра /100 км !вие бихте ли си сменили гумите със 165-80-13 ?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
За и против по-малкте гуми !
Collapse
X
-
разлика 2 литра друг път... километража отчита оборотите... а при 205 15ки обиколката на колелото е по-голяма от тази на 175-13... т.е. при първите за същите обороти се изминава по голямо разстояниеFiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
-
естевено, че има разлика. при гуми с равни диаметри има значение ширината например ако 15/55/195= 14/65/175 теоритично 195 ще харчи повече заради повишеното триене. не се отчита разлика в диаметъра, но в триенето на по-широката да. донна: не ми се смята, но съмвсем възможно диаметъра да е еднакъв, защото тази цифра всредата не е 55;65/ не е фиксирано число както си мислиш, а е процентно отношение на цолажа към ширината на гумата т.е. една гума 14/65/175 и друга гума 14/65/195 са с различна височина и различен диаметърLancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
pakumba написа:естевено, че има разлика. при гуми с равни диаметри има значение ширината например ако 15/55/195= 14/65/175 теоритично 195 ще харчи повече заради повишеното триене. не се отчита разлика в диаметъра, но в триенето на по-широката да. донна: не ми се смята, но съмвсем възможно диаметъра да е еднакъв, защото тази цифра всредата не е 55;65/ не е фиксирано число както си мислиш, а е процентно отношение на цолажа към ширината на гумата т.е. една гума 14/65/175 и друга гума 14/65/195 са с различна височина и различен диаметърBravo GT 1.8
Коментар
-
донна: не ми се смята, но съмвсем възможно диаметъра да е еднакъв, защото тази цифра всредата не е 55;65/ не е фиксирано число както си мислиш, а е процентно отношение на цолажа към ширината на гумата т.е. една гума 14/65/175 и друга гума 14/65/195 са с различна височина и различен диаметърFiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
що не пробвате с колелца от лагерница от всичкиет тия врътки колко да харчи по малко 300-400 грама я има я не .то си е до стил на каране ,град ,гориво и прочие .не знам защо ама съм забелязал особено при дизелите ,тия дето си карат "икономично " колите най често им се запушват я дюзи ,я турбо и нящо друго се прецака по нетипично .Може да си въобръзявам дефиатче Браво 2.0
Коментар
-
интересното е че може да се сложат 165/80/13ки на фиат браво ! дали ще харчи малко ?Fiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
donnna написа:интересното е че може да се сложат 165/80/13ки на фиат браво ! дали ще харчи малко ?фиатче Браво 2.0
Коментар
-
Само ще си МИСЛИШ, че харчи по-малко!Старите ми гуми бяха 185/65-15, новите са 215/45-17 - компютъра отчита по-висок разход с около 500мл. само от 4мм. разлика в диаметъра и 3см. разлика в ширината, а реално разхода не се е променил изобщо или ако се е променил то е пренебрежимо малко Не ми се спори - т’ва е все едно да спорим, коя гума се върти по-бързо в завой!
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар