Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Предварително погасяване на заем. Как да постъпя?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Kuku написа:
    Обясни, защо де
    Защото в ЕВРО няма логика. Курсът е фиксиран и е все тая дали ще ги държи в Лева или в Евро.Златото е логичен инвестиционен инструмент особено в периоди на подобни кризи. Доларът се покачва. Това е логиката на колегата.
    like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Курсът е фиксиран, но май не за дълго. Иначе защо лихвите по заеми в ЛЕВА и ЕВРО са различни?Аз лично щях да ги сменя за швейцарски франкове.Според мен доларът изобщо не е добра инвестиция. Сега доларът се вдигна заради 750-то милиарда, които правителството на Бушмена ще раздаде на закъсалите банки...В никакъв случай не връщай предсрочно заем. Винаги е по-добре да имаш да даваш, отколкото да имаш да взимаш, особено по време на финансови кризи.Обърни се към колегата iee: http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.p...7444&start=405

Коментар

Първо, валутния борд, респективно фиксирания курс на Еврото, ще са в сила до 2010г., после минаваме към плаващ курс и след това приемаме Еврото като платежна единица - все още ли няма логика?! Второ, когато приемем Еврото, като платежна единица в България, курса му няма да има много общо със сегашния, а ще бъде по-висок - с колко, един Господ знае, но със сигурност няма има знак "минус"!И трето, кредита на колегата (99% сигурно) е в Евро

Коментар

Kuku написа:
          Първо, валутния борд, респективно фиксирания курс на Еврото, ще са в сила до 2010г., после минаваме към плаващ курс и след това приемаме Еврото като платежна единица - все още ли няма логика?! Второ, когато приемем Еврото, като платежна единица в България, курса му няма да има много общо със сегашния, а ще бъде по-висок - с колко, един Господ знае, но със сигурност няма има знак "минус"!И трето, кредита на колегата (99% сигурно) е в Евро
          Да, все още няма логика. Съжалявам, че ще опонирам, но... Приемането на еврото няма общо с валутния борд. Или има дотолкова, доколкото той ( бордът ) помага да се доближаваме до някои от Критериите от Маастрихт - 5 на брой, на които трябва да отговаря всяка страна желаеща да приеме еврото за официална валута. Освен това бордът се предоговаря и не е сигурно, че 2010 излизаме.Преди да се въведе еврото се стои поне две години в нещо наречено ЕRM II.При какъв курс ще стане приемането се договаря още при влизането в този механизъм. Мисля, че има начин да останем с фиксиран курс докато сме в ЕРМ 2.Така, че не чакай евро преди 2013-14Освен това лихвата по влогове в лева е по-висока от тази в евро и от тази гледна точка е по-разумно да се направи влог в лева. А обмяната в евро да стане в последния момент ако се приеме някаква корекция в курса. Защото корекцията в курса няма да стане за един ден.Моят съвет е - ако нямаш наказателна лихва - погасявай. Причините:1. Ще ти падне вноската и ще разполагаш с повече пари. ( А парите имат стойност сега, не след 5 години ).2. Подозирам, че не си тип инвеститор, а и сега не е момент за инвестиции, така че тези пари ще се обезценят - инфлацията е по-висока от лихвените проценти по депозитите. Финтирай инфлацията 3. Лихвите по заемите също ще се коригират нагоре. Ако погасиш част ще спечелиш от това, че ще се олихвява по-малка главница.

Коментар

Приемем ли еврото, борда отпада и обратното, отпадне ли борда, значи е дошло времето да приемем еврото - няма как да същевуват и двете Лихвите по левови влогове са по-високи, за да компенсират инфлацията - по-висока лихва, значи по-голяма инфлация - кое е по-изгодното?Курса от сега можеш да си сигурен, че ще е с повишение

Коментар

Kuku написа:
              Приемем ли еврото, борда отпада и обратното, отпадне ли борда, значи е дошло времето да приемем еврото - няма как да същевуват и двете Лихвите по левови влогове са по-високи, за да компенсират инфлацията - по-висока лихва, значи по-голяма инфлация - кое е по-изгодното?Курса от сега можеш да си сигурен, че ще е с повишение
              Кики, щом левът е вързан към еврото инфлацията влияе еднакво и на двете валути ( когато ги ползваш в БГ ). А при по-ниска лихва за еврото влиянието на инфлацията е по-силно. Лихвите по левове не са по-високи за да се компенсира инфлацията. Банките не компенсират инфлацията. Те се водят от малко по-други мотиви. Има други причини.Така е, не може да съществува валутен борд и да сме приели еврото. Макар приемането на еврото де факто да означава отказ от самостоятелна политика на БНБ, което де факто е равнозначно на валутен борд.

Коментар

Kuku написа:
                по-висока лихва, значи по-голяма инфлация - кое е по-изгодното?
                Дефлация по-високи лихви, по-ниски лихви инфлация.Дефлация = имотите падат = ипотечни лихви се вдигат.По- ниски лихви повече потребление = инфлация.Еврото не може да бъде инвестиционен инстримент в условието на финансова криза в USA.Петрола пада ---> долара се качва.Да живее Холивууд....

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                  branko_d написа:
                  благодаря момчетачестно казано питах двама кредитни инспектори и те...ми дадоха два различни съветащо се отнася за наказателната лихва за предсрочно погасяване,аз търсех банка докато не намерих така и според договора ми "уж" нямам такаващо се отнася че е добре да имам пари за всеки случай,аз все пак ще си оставя 1000-2000 лева,но ме е страх 5000 да не се обезценят с тая финансова криза
                  За да не се обезценят - вложи ги или си купи нещо...А пък ако се обезценят, не дай боже като при Виденов - ще си върнеш кредита с една заплата...Много хора така направиха тогава...Пак повтарям - да не се повтаря, ама със Задругата на Педеругата не моиш си сигурен...
                  Чак пък толкова...

Коментар

Даааа, колеги, ясно ми е.... не ми се спори просто

Коментар

Зашо да няма банки, които са без такса за предсрочно погасяване?Уникредит Булбанк наистна нямат такса при погасяване със собствени средства.Алианц - нямат при никакви условия. Аз сега ще вземем голям ипотечен от тях...И ще го взема в лева, защото ме е страх че като освободят лева от еврото - много хора с кредити в евро просто ще фалира. В момента се говори че реалната стойност на едно евро е 3,50-3,80лв.А заплатата си я получавам в лева все пак. Даже и да не отвържат лева от еврото - само при превалутирането губя още около 1% всеки месец, а разликата в лихвите е по малко от 1%...А хубавото на банка Алианц е че нямат никакви такси по кредита - само първоначална за усвояване и управление - другите те цакат по 0,5-1% върху остатъка всяка година...Тия дни съм изтрил един чифт обувки да ходя по банки и вече не мога да ги гледам А иначе ако не знаете Меглена Кунева лично се е захванала да накара банките с регулация от ЕС да премахнат таксата за предсрочно погасяване - както направи с роуминга.Аз лично бих посъветвал колегата да си погаси пресрочно 4000 - да си остави 1000лв за всеки случай и да исканамаляне на вноската, за да може да си позволи да акумулира повече средств и след време пак да погаси пресрочно - така по -бързо ще изчука кредита и ще плати по-малко лихви.
                      Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                      Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                      ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

LiGuru написа:
                        Kuku написа:
                        Дефлация по-високи лихви, по-ниски лихви инфлация.Дефлация = имотите падат = ипотечни лихви се вдигат.По- ниски лихви повече потребление = инфлация.Еврото не може да бъде инвестиционен инстримент в условието на финансова криза в USA.Петрола пада ---> долара се качва.Да живее Холивууд....
                        Кажи ми, че го каза на майтап? Yellow_Flash_Colorz_PDT_05

Коментар

PASSARELLA написа:
                          LiGuru написа:
                          Kuku написа:
                          Кажи ми, че го каза на майтап? Yellow_Flash_Colorz_PDT_05
                          В УНСС ли учиш? Ако е така да те грамотясъм как в живота стават работите...

Коментар

Не успях да вляза в УНСС навремето...я съм си по-прос...в друг учех Но ще ми е интересно да разбера, гледната ти точка за лихвите и флациите...

Коментар

ходих до Булбанк и там потвърдиха това което казах,а то е че няма наказателна лихва за предсрочно погасяваневсе още не са покачили лихвите,но може скоро да се случиневиждам в какво да ги инвестирам в момента,така че май най-разумно ми изглежда да погаса част от заема,макар че с всеки изминал месец вноската я усещам все по-малко
                              FIAT BRAVA 1,6 16V 103 к.с.

Коментар

Да се опитам да помона на колегата, а той ще почерпи едно Ескимо.Дефлацията само на пръв поглед изглежда нещо положително. Де факто при дефлация разполагаемите пари са по-малко, съответно по-високи лихви по отпускани кредити - колкото по-ограничен е един ресурс, в случая парите, толкова е по-скъп, намаление на потреблението. Дали последователността е такава както я е описал колегата Дефлация = имотите падат = ипотечни лихви се вдигат.или местата са малко разменени, значение няма.Инфлацията - на пръв поглед звучи страшно, но в определени граници е считана за здравословна за икономиката. При по-висок растеж на икономиката потреблението расте, отпускането на кредити е по-лесно, финансовите институции разполагат с по-голям финансов ресурс ( или могат да си го набавят на по-ниска цена ), съответно по-лесно и при по-добри условия отпускат кредити. По-високото потребление ( а и потреблението на по-скъпи стоки ) води до инфлация.

Коментар

Working...
                                X