style34 написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Задачки -закачки
Collapse
X
-
Аре деее ... скоро никой не е давал някоя яка задачка ... Аре, че искам да мисля ... и ако някой даде задачка, която я има по нета - да помоля този който я изрови, да запази отговора за себе си ... Аре ... чакам бат Наско да ми измисли нещо, че ми се мисли :D А сега от мен ... една, която един приятел ми каза на скоро, и не - няма да ви кажа отговора до последно !Имало едно време един везир, който решил да провери дали неговите съветници са наистина мъдреци. Извикал той от селото всепризнатия мъдрец и го помолил да изпита съветниците му. На свой ред мъдреца привикал 12-те съветника, сложил пред всеки един по една ламаринена купичка, и им казал : Сега ще помоля всеки един да излезе за малко и докато е навън, аз ще слагам в купичката му или рубин, или сапфир. Всички други ще виждат какво слагам !Речено - сторено. След като сложил на всичките 12 съветници по някакъв камък, той мълчал. Съветниците седели на столовете и те мълчали .На 10тата минута казал : "Моля всички със рубини да станат". Никой не станал .... Привиквал ги така на всеки 10 минути, и след като след 1 час, ги привикал отново, 6 човека станали.Мъдреца се обърнал към везира и казал : "Съветниците ти са наистина мъдри, везирю".Как са разбрали шестимата, които са станали, че при тях има рубини ?П.С. МОЛЯ, преди да напишете отговора си, сами да се замислите дали е верен.Fiat Forum Bulgaria
Прекаленият светец и богу не е драг !
Коментар
-
ogi28b написа:Ти момченце заслужаваш точно сега в 02:15 през нощта да ти се обадя, да си включваш компютъра и да пишеш отговора! Сигурно вече си спиш сладко сладко, а аз мисля някакви скъпоценни камъни.... Дано не си сбъркал нищо в условието
Коментар
-
6 човека през 10 минути = 6 рубина.Въпреки, че могат и ягоди да имат в купичките ... Останалото е блус Един излиза - съветника пуска във всички купи камъчки - 11 виждатСлед 6 излизания (60 минути) - 6 човека знаят със сигурност какво имат в купите си - т.е. са видели със сигурност.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Станали са, ама не тия с рубините, а точно обратно.Всеки е видял, как поставят на останалите камъните, и е видял да поставят 5 рубина и 6 сапфира или обратно.През първите десет минути никой нищо не си е мислил, защото не са знаели каква е задачата.През всички останали пъти до 6-тия път са се ослушвали, на последния път им е писнало.Осъзнали са, че ако никой не стане, ще ги помислят, че не могат да се справят със задачата.Тези, които са видели поставянето на 5 рубина, знаят, че трябва да станат минимум 5, и максимум 6 човека (в зависимост от това какво има в техните собствени купички).Тези, които са видели поставянето на 6 рубина, знаят, че трябва да станат минимум 6 и максимум 7 човека...Какво са си мислили, тези които са видели 5 рубина:Щом като аз видях 5 рубина, то всички останали са видяли или 5, или 6, в зависимост от това, какъв е моят камък и какви са техните.Тези, които са видяли 5 рубина, ще знаят, че трябва да станат поне 5 от нас или най-много 6 (ако и техния камък е рубин). Ако са видели 6 рубина, ще си мислят, че в зависимост от техния камък трябва да станем 6 или 7 човека. Аз ставам, и ако тръгне да става някой 7-ми, то значи аз трябва да седна обратно (защото аз видях как поставят само 5 рубина без да броим моя камък и знам, че рубините са най-много 6).И така всички, които са видели, че поставят на останалите 5 рубина и 6 сапфира са останали седнали, а тези, които са видели, 6 рубина и 5 сапфира, са станали. Станали са 6 човека, но това са били тези със сапфирите.П.П. Всъщност просто са станали 6 човека, без значение дали имат сапфири или рубини.
Коментар
-
Immortal - забравил си нещо важно: в условието ясно е написано че са станали точно 6 човека, и то точно тези които имат рубини. И те са знаели че имат рубини. Как са разбрали ? Според теб просто са станали 6 човека без да знаят какво имат, и са били тези със сапфирите. jenshen73 - или аз, или ти - някой не е разбрл условието. Това което разбрах аз:Имало е 12 човека с 12 купички в стаята. Един излиза. Мъдрецът пуска само и единствено в неговата купичка камък (Тук според теб мъдрецът е пускал във всички купички.). Всички останали виждат. Онзи се връща. Вече има 1 купичка с някакъв камък, и 11 без. Излиза следващия, мъдрецът слага и в неговата купичка някакъв камък, останалите виждат.... и така докато един по един излязат всички, и в купичките им има някакъв камък. В момента всеки знае какво има в купичките на останалите 11, и не знае какво има в неговата си купичка.После всички мълчат. След 10 минути мълчание онзи казва - всички такива да станат -> Никой не става. Пак 10 минути мълчание без да е казано че през тези 10 минути се случва каквото и да е. Пак повикване, и пак никой не става. И така - общо 6 пъти по 10 минути, и на шестия път - шест човека вече знаят че при тях има рубин. Как са разбрали ?!Ако нещо не съм разбрал - някой да ме поправи където греша?
Коментар
-
Immortal написа:Станали са, ама не тия с рубините, а точно обратно.Всеки е видял, как поставят на останалите камъните, и е видял да поставят 5 рубина и 6 сапфира или обратно.През първите десет минути никой нищо не си е мислил, защото не са знаели каква е задачата.През всички останали пъти до 6-тия път са се ослушвали, на последния път им е писнало.Осъзнали са, че ако никой не стане, ще ги помислят, че не могат да се справят със задачата.Тези, които са видели поставянето на 5 рубина, знаят, че трябва да станат минимум 5, и максимум 6 човека (в зависимост от това какво има в техните собствени купички).Тези, които са видели поставянето на 6 рубина, знаят, че трябва да станат минимум 6 и максимум 7 човека...Какво са си мислили, тези които са видели 5 рубина:Щом като аз видях 5 рубина, то всички останали са видяли или 5, или 6, в зависимост от това, какъв е моят камък и какви са техните.Тези, които са видяли 5 рубина, ще знаят, че трябва да станат поне 5 от нас или най-много 6 (ако и техния камък е рубин). Ако са видели 6 рубина, ще си мислят, че в зависимост от техния камък трябва да станем 6 или 7 човека. Аз ставам, и ако тръгне да става някой 7-ми, то значи аз трябва да седна обратно (защото аз видях как поставят само 5 рубина без да броим моя камък и знам, че рубините са най-много 6).И така всички, които са видели, че поставят на останалите 5 рубина и 6 сапфира са останали седнали, а тези, които са видели, 6 рубина и 5 сапфира, са станали. Станали са 6 човека, но това са били тези със сапфирите.П.П. Всъщност просто са станали 6 човека, без значение дали имат сапфири или рубини.Fiat Forum Bulgaria
Коментар
-
Освен да са предполагали ей така, на сляпо, че щом са видели 5 рубина и 6 сапфира, то вероятно при тях ще е рубин, за да е 50:50. Другите понеже и те са умни като първите - понеже са видели че има 6 рубина и 5 сапфира, пък са решили че при тях е сампфир, за да бъде 50:50. Но това могат да го решат още на първото повикване, а не на 6-тото. Не мога да свържа по никакъв начин това, че стават 6-ма след 6 повиквания.
Коментар
-
ogi28b написа:Освен да са предполагали ей така, на сляпо, че щом са видели 5 рубина и 6 сапфира, то вероятно при тях ще е рубин, за да е 50:50. Другите понеже и те са умни като първите - понеже са видели че има 6 рубина и 5 сапфира, пък са решили че при тях е сампфир, за да бъде 50:50. Но това могат да го решат още на първото повикване, а не на 6-тото. Не мога да свържа по никакъв начин това, че стават 6-ма след 6 повиквания.Fiat Forum Bulgaria
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар