Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Катастрофа и обезщетение от ДЗИ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Катастрофа и обезщетение от ДЗИ?

Привет,имам следното питане:Онзи ден удариха уното ни на Околовръстното (съпругът ми шофираше). Имаме протокол от КАТ и трябва да се свържем с ДЗИ, където е сключена гражданската отговорност на виновния, за да получим обезщетение.Въпрос 1:Къде се намира офисът на ДЗИ? Въпрос 2:Понеже колата се води на мое име, мога ли аз да отида да свърша работа или трябва да отиде лично съпругът ми като участник в ПТП в офиса на ДЗИ?Въпрос 3:Колата се ползва за работа от частно лице и вече е в неизползваемо състояние - можем ли да предявим иск за пропуснати ползи (и какви документи ще са необходими)?Въпрос 4:Каква е давността? До колко време трябва да отидем до офиса на ДЗИ?Въпрос 5:При удара съпругът ми се е ударил и в предната кола, но собственикът й не е имал претенции и си е тръгнал (явно нередовни документи или употреба на алкохол....) - можем ли да опишем и щетите по предната броня като резултат от катастрофата (всъщност мъжът ми е спрял и задната кола се е нацепила в него, а той се е ударил в предната).Благодаря за всички отговори, спешно е!!!
    Punto ELX, 75к.с., 1.2MPI, '94г.+газ

2. Мисля, че трява да отиде собственика на колата за огледа, 3. иск за пропуснати ползи едва ли ще удовлетворят, по-скоро трява да го заведете срещу този който ви е блъснал, 4. ако щетите по предната броня са описани в акта може да претендирате и за тях, всъщност се претендира само за щети описани от органа на реда т.е. ченгето което е писало акта, така че погледнете какво пише в протокола за ПТП-то.
    --Старата ръжда любов не хваща!--
    156 sportwagon 1,9 jtd 115
    ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;

Коментар

Мястото за огледи на ДЗИ за София е в Орландовци. Погледни адреса в сайта им. Ако колата не е в движение трябва да се обадите, за да запазите час за посещение за оглед.
      преди - TIPO
      сега - VOLVO XC60

Коментар

van_dal написа:
        4. ако щетите по предната броня са описани в акта може да претендирате и за тях, всъщност се претендира само за щети описани от органа на реда т.е. ченгето което е писало акта, така че погледнете какво пише в протокола за ПТП-то.
        Протоколът от КАТ служи за ’справка’. Това какви щети ще отсъди застрахователя зависи от това кой идва на оглед. На мен ми писаха разни неща, който бяха отпреди и левия калник, който си беше здрав, разбира се, стига да може да се върже с катастрофата.Мисля искът към застрахователя може да се предяви в двегодишен срок. Иск за пропуснати ползи само към виновника за катастрофата.Може да направите и втори оглед ако при първия няма кой да разпарчатоса колата. След като колата е неизползваема - най-добре да я разглобите, за да се видят всички щети, и да ви изплатят по-голямо обещетение.Трябва и двамата да отидете, тъй мисля. Съпругът ви задължително, защото е участник в ПТП. Трябва да носи докумета за самоличност и книжката. Ако имате фактура за извозване на колата - и нея.
        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Мога да те успокоя че плашат обещетенията и то добре но при твоя случай ако излезе тотално унищожение ще те мотата доста време. Мен ме мотаха 3 месеца.Но да почнем по реда в тридневен срок отиваш в най близкия офис и им заявяваш че трябва да се направи оглед на автомобила Носиш си и протокола от ПТП и те да определят дата.Огледа може и да е на мястото където е прибран автомобила ако не е в движение. Но тънката част идва че за да се опишат напълно щетите и за да можеш реално да си получиш обезщетението трябва да се разглоби повреденото за да се вижда и снима. Така че ще се наложи да я вкаряш в някой сервиз. По принцип нищо не се пипа преди да са направили оглед. За това като дойдат първия път и направят опис на протокола искаш да пише че ще се прави и втори та тогава се разглабя освен ако не я закараш в техен доверен сервиз. Като отидеш в офиса им те ще ти кажат къде. А за обещетение не се и надявай докато не влезе в сила наказателното постановление на виновния водач причинил ПТП-то. И се надявай да не го и обжалва че отнесе година. И ако е тотална щетата минава през някакъв техен съвет та и там моткане. Вообще тъжна история с наще застрахователи но поне на мен си платиха доволно и предоволно.П.С. Внимавай с описа какво пишат. Всяка лайсничка че била пластмасова ламаринка тампонче и т.н. държиш да бъдат описани ако са неисползваеми вече. Настояваш за всичко което виждаш можеш и да си подготвиш предварителен списък че лесно се забравят неща в напрегнати моменти.
          BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

lov написа:
            Мога да те успокоя че плашат обещетенията и то добре .... но поне на мен си платиха доволно и предоволно.
            Как го направи тоя номер бе колега? На мен за разни дреболии (демек само боя) додоха по 79 лв на детаил. После в един серзиз искаха 190, в друг 150...Иначе, някой ми каза, че и в Красно село правели огледи, ама колежката трябва да се обади да пита:http://www.dzi.bg/cgi-bin/e-cms/vis/...=0159&n=000053
            Антверп, Аалст, Люцерн, Слован, Олимпия, Беверен, Публикум, Тампере, БАТЕ (Борисов), ЖИЛИНА и Дебрецен ... следва продължение...

Коментар

аз съм ходил в красно село има огледи в локалното на борис
              Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

vesko написа:
                lov написа:
                Мога да те успокоя че плашат обещетенията и то добре .... но поне на мен си платиха доволно и предоволно.
                Как го направи тоя номер бе колега? На мен за разни дреболии (демек само боя) додоха по 79 лв на детаил. После в един серзиз искаха 190, в друг 150...Иначе, някой ми каза, че и в Красно село правели огледи, ама колежката трябва да се обади да пита:http://www.dzi.bg/cgi-bin/e-cms/vis/...=0159&n=000053
                ти за дреболии колко искаш да ти дадат? Радвай се, че и толкова са ти дали.

Коментар

ele написа:
                  vesko написа:
                  lov написа:
                  Някакви аргументи за горното изказване? Що за пълно каско е това, като не плащат толкова колкото струва ремонта?
                  Антверп, Аалст, Люцерн, Слован, Олимпия, Беверен, Публикум, Тампере, БАТЕ (Борисов), ЖИЛИНА и Дебрецен ... следва продължение...

Коментар

Зависи от възрастта на колата и застраховатерлната сума. На мен за надраскано върху 3 детайла по шваке ми даваха по 105 лв на детайл, но аз ги минах по фактура и взех 374 лв общо и това е в ДЗИ.

Коментар

vesko написа:
                      ele написа:
                      vesko написа:
                      lov написа:
                      Някакви аргументи за горното изказване? Що за пълно каско е това, като не плащат толкова колкото струва ремонта?
                      Ами кажи, че е пълно каско, не по гражданска. По принцип - носиш фактури, иначе по една наредба, с едни коефициенти....

Коментар

ДЗИ е в Орландовци, на "Първа българска армия", обаче номер не мога да ти кажа, ще го намериш, има табели.С протокола от КАТ, който имате трябва до три дни от издаването му да се отиде в ДЗИ и това трябва да го направиш ти като собственик на колата. Трябва да носиш оригинала на застрахователната полица по каското, както и платената застрахователна премия (ако я плащаш на вноски, трябва да доплатиш всичко до края на годината), протокола за ПТП от КАТ, шофьорската ти книжка, талона на колата и контролния син талон. В случая май ще трябва да сте двамата със съпруга ти, щом той е бил участник в ПТП-то.Успех!
                        Bravo 1.6/16V ... и на газ

Коментар

Нещо май не съм обяснила добре по-горе:Колата е старичка и няма каско, а само гражданска отговорност. ДЗИ е застрахователната компания на виновника за ПТП и оттам трябва да си търсим обезщетението по гражданска отговорност...
                          Punto ELX, 75к.с., 1.2MPI, '94г.+газ

Коментар

vesko написа:
                            lov написа:
                            След седмица като се прибера в българия ще ти сканирам протокола от огледа да се увериш сам. И една подробност изплащането става и на определени % спрямо възраста на абтомобила. Не можеш на една 15-20 годишна морга да получиш обезщетение че да си купиш нова. Освен ако нямаш автокаско и да си я застраховаш на определена цена.П.П В сервиза дето я правих после ми поискаха по 80лв на детаил с изчукване китване и т.н. Към работата на майсторите не съм имал и забележки в последствие.Не знам от де ги намирате тея сервизи. Вярно е че беше преди година и половина ама няма чак такава инфлация до сега. Ще дам пълен отчет па може и реклама на сервиза да направя ако ми разрешат.
                            BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

Мерси, колега. Не ми трябва чак протокола. Пуснах една темичка по въпроса - може да се разпишеш в нея. Може аз да съм попаднал на "кофти" сервизи, може цените в София да са по-други....

Коментар

Working...
                              X