Провокиран от темамта дали си плащаме редовно сметките за топлото искам да попитам има ли колеги от форума с монтирани системи за алтернативна енергия слънчеви колектори, термопомпи и т.н. Ще ми е много приятно ако има и такива които творят със собствени сили нещо по системта направи си сам. Можем да пообменим опит.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Алтернативни източници на енергия.
Collapse
X
-
lov написа:Послушах те и да видим какво ще стане.Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Ето един форум:http://forum.setcom.bg/index.phpДо колкото си спомням имаше някакви схеми.......Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
имам роднини, които дадоха маса пари за една такава система- нещо си гео..... има помпа, има едни радиатори доста надълбоко в земята, като тва е различно естествено зависи от самото място- копат докато стигнат вода и праскат там радиаторите. зимата топли, лятото охлажда. връзва се за системата на парната инсталация. доколкото знам съотношението зимата от 100% отопление на ток се променя на 70:30 ток:гео система. което не е кой знае кво за парите, които се дадоха. вясно, че къщата е много голяма де. и не съм сигурен дали цялата тази работа не беше комплект със слънчеви бат.Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
pakumba: на това му викат гео термопомпена система и съотношението ток:гео е 30:70 Ток трябва само за компресора, но понеже КПД-то е голямо съотношението е това, което ти казвам. И е приложимо за голяма къща. Няма нищо общо с подпочвените води, а се ползва акумулираната от пръстта енергия. Разработката е ценна, струва си инвестицията при дългосрочно проектиране. В комплект задължително със соларни панели за ток и топла вода. Това нещо си избива парите за 10 години и след това си само на печалба. Ако аз не живеех в апартамент отдавна да съм теглил кредит и да съм го внедрил в евентуалната къща. Тръбния път в почвата е над 300метра медни тръби - от там идва цифричката Всъщност - това си е чилър система, с климатично или парно реализиране. Ако ще охлажда през лятото - се слагат климатици в помещенията, ако ще се ползва само за отопление - радиатори, алуминиеви...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
аз да съ пофаля ква иновация сътворих туй лято....в моята къща имам парно вече 4 години. вързал съм 4 бойлера по 80 л. на 2 кръга по 2 и зимата топлата вода почти основно е от парното... обаче лятото... та тъй акто имам бойлерите и системата ми трябваше само помпа и слънчеви панели... ама те мноу скъпи и какво измислих.... в службата на инвеститорския контрол в стаята като пуснаха парното миналия сезон им се наводни сичко и смениха всички ламаринени радиатори /тип "Стражица" / с алуминиеви. аз натоварих 1 ремарке с около 20 радиатора и в къщи. викам си ако не стане нищо от идеята ми - ще ги върна на вторични, ама вътре няма да съм!та каква ми е идеята. радиатоирте се разделят на панели на диагонал така че да има възможност от вързване на 1/2 цол... боядисват се черни и се слагат на покрива с 1 помпа 30/6 тристепенна и се вързва към така съществуващата от парното инсталация с бойлери. тази пролет направих всичко... като пари излезе към 600 лв. като помпата само е 175 лв. и другото е тръби, фитинги, кранчета... труд няма, щото го правих сам и дядото помагаше...резултата... след 3 месеца експлоатация смятам, че съм спестил около стотина лева за ток... в горещите и слънчеви дни водата беше чудесна - къпехме се цялото четиричленно семейство... инсталацията иска дооправяне - терморелето не е достатъчно чувствително и смятам да преработя инсталацията от отворен тип в затворен и така да вдигна ефективността с около 30-40 %.толкова от мен...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
jenshen73 написа:pakumba: на това му викат гео термопомпена система и съотношението ток:гео е 30:70 Ток трябва само за компресора, но понеже КПД-то е голямо съотношението е това, което ти казвам. И е приложимо за голяма къща. Няма нищо общо с подпочвените води, а се ползва акумулираната от пръстта енергия. Разработката е ценна, струва си инвестицията при дългосрочно проектиране. В комплект задължително със соларни панели за ток и топла вода. Това нещо си избива парите за 10 години и след това си само на печалба. Ако аз не живеех в апартамент отдавна да съм теглил кредит и да съм го внедрил в евентуалната къща. Тръбния път в почвата е над 300метра медни тръби - от там идва цифричката Всъщност - това си е чилър система, с климатично или парно реализиране. Ако ще охлажда през лятото - се слагат климатици в помещенията, ако ще се ползва само за отопление - радиатори, алуминиеви...Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
[quote="donnna"]аз да съ пофаля ква иновация сътворих туй лято....quote]Не се занимавай да правиш панелите. Ще ти излезе по скъпо.Аз преди повече от 15 години си поиграх да си правя панел е те и тогава нямаше от къде да се купят а и цените бяха баснословни. Е да ама нали всичко беше от подръчни материали черна ламарина 0,5мм и взе че се проби миналата седмица. Като направих калкулацията колко ще са ми материалите за направата на нов главата ме заболя. А ми те са почти като да си го купиш нов. И така и направих турски алуминиев за 217лв. Току що ми го докараха. Изработката съвсем сносна пък да изкара колкото самоделката ехей пей сърце.. През почивните дни ще сваля стария и ще монтирам новия и ще видм как ще бачка.А като за информация през летния сезон съм забравил какво е ток за бойлера. А сезона в който можеш да откраднеш нещо от слънцето почва някъде март и свършва октомври макар че има и доста слънчеви дни и през зимата. И понеже темата със слънцето съм я решил до някъде сега интереса ми е към термопомпите . И по точно към използване на подпочвените води защото имам подходящи възможности без много инвестиции.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар