Тъй като съм любител на планините и често бродя насам-натам, а и често пътуваме повече коли за някоя дестинация, реших да си взема комплект радиостанции за поддържане на постоянна връзка. Четох, четох из нета за различните марки и спецификации и днес си взех тези http://shop.oragie.com/product_info....roducts_id=955 . Дотук добре, но като се задълбах по форумите се оказа, че май моите не са много законни, въпреки че ги продват в търговската мрежа съвсем легално. Американски стандарт са и вместо разрешените 0.5w, са цели 5w. Има ли някой просветен по въпроса какво можем да ползваме за комуникация и какво не? Да не се окаже, че трябва да се оглеждам като стрелян заек като работя с тях. Някъде дори прочетох, че из страната обикаляли бусове с техника за засичане на незаконни излъчвания и веднага те погвали при засичане, с цел разгонване на фамилията.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Използвате ли радиостанция?
Collapse
X
-
u_bo
Re: Използвате ли радиостанция?
dannybo написа:... Някъде дори прочетох, че из страната обикаляли бусове с техника за засичане на незаконни излъчвания и веднага те погвали при засичане, с цел разгонване на фамилията.
-
Ти нали си ги купил от магазин в БГ???Имаш ли документ за това?Би трябвало и да имаш една декларация за съответствие, в която вносителя да е декларирал че стоките отговарят на законовите норми.След като си го взел от магазини, най-много да ти го вземат ако решат че не е законно, но под ударите попада този, който легално го е продал.Но лично аз смятам че няма да имаш проблеми.Колегите са прави че това малко са митове и легенди - да, обикалят, ама търсят радиа, дето не са си платили честотите - за да ги натиснат за пари.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Мощността в случая няма толкова значение, колкото честотата, на която работят станциите. Няма да имаш проблеми, стига да не се засичаш с полиция, пожарна, бърза помощ, военни, летища и от този сорт.Обикалянето на КРС с джипчето (в Бургас са с един GL натъпкан с техника) се състои предимно в това да следят параметрите на радиостанциите, а и на всичко де се излъчва в ефира, а не да търсят незаконни такива. Е, и това правят де...Alfa 159 SW 2.4 Ti
Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
"...внимавай че тези италиански кочини много вървят."
Коментар
-
Колега, този обхват (GMRS/FRS) е американски и е незаконен както в Европа така и в България В този обхват наистина е разрешена мощност 5W - те са произведни за американския пазар.У нас има граждански обхвати (за използване без лиценз) на 27MHz(CB диапазон) и на 446MHz (PMR 446 диапазон). Виждал съм на много места да се продават такива GMRS станции - явно не се следи за особено много за тяхното използване ...В PMR446 диапазна максималната разрешена мощност е 0,5W.Тези честоти в България са определени за използване по стандарта NMT450 по известен като "мобифонен"
Коментар
-
Горната станция се води в обхвата PMR и е разрешена за свободно ползване. Само дето е доста по малко от 5 вата (мерил съм на изхода на подобна с ватмер и изкарва около 2 вата), Освен това в планините на UHF обхват трудно ще направиш връзка извън зоната на пряката видимост.Аз имам истинска 5 w радиостанция ALINCO DJ-195, тя е на VHF обхват 144- 148 mhz с нея съм правил доста връзки по планините, обаче ти трябва разрешително за нея, за да си я купиш, продават ги в Телком инжинеринг.http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
FIAT БРАВО 1.2 16v
ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата
Коментар
-
ls1 написа:Определено НЕ е PMR, погледни пак. И определено не е законна.http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
FIAT БРАВО 1.2 16v
Коментар
-
Според мен ако човек му трябва за нещо незначително, примерно връзка между две коли или пък от тоз на оня баир - да си вземе две тип ’сапунерка’ какви да са. Ако иска за нещо по-сериозно - да се заинтересува за някое разрешително и курс, не са космически суми, а и един курс никога не е излишен. После да си инвестира в една хубава станция и готово.Както автора на темата пише че му трябва за връзка между две коли и при ходене в планината - не виждам за какво са му тухли да му пържат мозъка с тея 5 вата и да мятат на 50 километра. Вземи две сапунерки и пей, аз съм с Моторола, е, от по-скъпите, дето са 150лв, ама за каквото съм ги взел вършат работа. Реално и две за 80лв ще вършат същата работа.
Коментар
-
Ами той дори да изкара курс за радиолюбител и да вземе лиценз за ползване на любителските обхвати може да ги ползва единствено за връзка с други радиолюбители. Връзката се прави по определни правила като се ползва позивна която получава с лиценза. Няма как да пита "Пешо, чуваш ли ме? Айде да пием бира" Най евтиният вариант е да се купят 2 радиостанции на 27MHz. Позволената мощност е 5W.Ако се монтират в кола с хубава антена може да се направи връзка на чувствителни разстояния.
Коментар
-
ilkor написа:Ами той дори да изкара курс за радиолюбител и да вземе лиценз за ползване на любителските обхвати може да ги ползва единствено за връзка с други радиолюбители. Връзката се прави по определни правила като се ползва позивна която получава с лиценза. Няма как да пита "Пешо, чуваш ли ме? Айде да пием бира"http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
FIAT БРАВО 1.2 16v
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар