Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Използвате ли радиостанция?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Използвате ли радиостанция?

Тъй като съм любител на планините и често бродя насам-натам, а и често пътуваме повече коли за някоя дестинация, реших да си взема комплект радиостанции за поддържане на постоянна връзка. Четох, четох из нета за различните марки и спецификации и днес си взех тези http://shop.oragie.com/product_info....roducts_id=955 . Дотук добре, но като се задълбах по форумите се оказа, че май моите не са много законни, въпреки че ги продват в търговската мрежа съвсем легално. Американски стандарт са и вместо разрешените 0.5w, са цели 5w. Има ли някой просветен по въпроса какво можем да ползваме за комуникация и какво не? Да не се окаже, че трябва да се оглеждам като стрелян заек като работя с тях. Някъде дори прочетох, че из страната обикаляли бусове с техника за засичане на незаконни излъчвания и веднага те погвали при засичане, с цел разгонване на фамилията.
    Прикачени файлове
    преди - TIPO
    сега - VOLVO XC60

Re: Използвате ли радиостанция?

dannybo написа:
    ... Някъде дори прочетох, че из страната обикаляли бусове с техника за засичане на незаконни излъчвания и веднага те погвали при засичане, с цел разгонване на фамилията.
    ако си на свободните честоти... мани ги тея градски легенди за бусовете.В Бояна има места дето GSM-ите не работят. Нещо да е станало?

Коментар

В Пловдивската "Бояна" ли ? Като почнете да се изхвърляте нямате спирка

Коментар

Ти нали си ги купил от магазин в БГ???Имаш ли документ за това?Би трябвало и да имаш една декларация за съответствие, в която вносителя да е декларирал че стоките отговарят на законовите норми.След като си го взел от магазини, най-много да ти го вземат ако решат че не е законно, но под ударите попада този, който легално го е продал.Но лично аз смятам че няма да имаш проблеми.Колегите са прави че това малко са митове и легенди - да, обикалят, ама търсят радиа, дето не са си платили честотите - за да ги натиснат за пари.
        Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
        Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
        ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Мощността в случая няма толкова значение, колкото честотата, на която работят станциите. Няма да имаш проблеми, стига да не се засичаш с полиция, пожарна, бърза помощ, военни, летища и от този сорт.Обикалянето на КРС с джипчето (в Бургас са с един GL натъпкан с техника) се състои предимно в това да следят параметрите на радиостанциите, а и на всичко де се излъчва в ефира, а не да търсят незаконни такива. Е, и това правят де...
          Alfa 159 SW 2.4 Ti
          Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
          "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Според мен е хубаво да попиташ магазина относно законността. И на мен също ми е интересен отговора им. Имай предвид че радиолюбителите са ревниво племе (защото карат курсове и плащат такси) и много докладват къде какво са чули в ефира, а те знаят на кого.

Коментар

Колега, този обхват (GMRS/FRS) е американски и е незаконен както в Европа така и в България В този обхват наистина е разрешена мощност 5W - те са произведни за американския пазар.У нас има граждански обхвати (за използване без лиценз) на 27MHz(CB диапазон) и на 446MHz (PMR 446 диапазон). Виждал съм на много места да се продават такива GMRS станции - явно не се следи за особено много за тяхното използване ...В PMR446 диапазна максималната разрешена мощност е 0,5W.Тези честоти в България са определени за използване по стандарта NMT450 по известен като "мобифонен"

Коментар

Къде е бате Нино да ни обясни нещата за радиостанциите!?
                Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Горната станция се води в обхвата PMR и е разрешена за свободно ползване. Само дето е доста по малко от 5 вата (мерил съм на изхода на подобна с ватмер и изкарва около 2 вата), Освен това в планините на UHF обхват трудно ще направиш връзка извън зоната на пряката видимост.Аз имам истинска 5 w радиостанция ALINCO DJ-195, тя е на VHF обхват 144- 148 mhz с нея съм правил доста връзки по планините, обаче ти трябва разрешително за нея, за да си я купиш, продават ги в Телком инжинеринг.
                  http://www.000webhost.com/151472.html <- безплатен хостинг без реклами
                  Peugeot 206 1.4 Hdi 2005 Ex: PUNTO 1.3 16v MULTIJET
                  FIAT БРАВО 1.2 16v
                  ФИАТ БРАВО 1.6 16v - трагично размазано
                  FIAT Punto 99` 1.2 - втората; Ford Orion 1.8 D- първата

Коментар

Определено НЕ е PMR, погледни пак. И определено не е законна.

Коментар

ls1 написа:
                      Определено НЕ е PMR, погледни пак. И определено не е законна.
                      Прав си не е PMR, това работи на честотите на бившите мобифони462 MHz до 467 MHzСвободният обхват е на 446 мхз.И е доста скъпа. За тези пари може да си купи 2 DJ-195 втора употреба и ще му вършат доста повече работа.
                      FIAT БРАВО 1.2 16v

Коментар

Според мен ако човек му трябва за нещо незначително, примерно връзка между две коли или пък от тоз на оня баир - да си вземе две тип ’сапунерка’ какви да са. Ако иска за нещо по-сериозно - да се заинтересува за някое разрешително и курс, не са космически суми, а и един курс никога не е излишен. После да си инвестира в една хубава станция и готово.Както автора на темата пише че му трябва за връзка между две коли и при ходене в планината - не виждам за какво са му тухли да му пържат мозъка с тея 5 вата и да мятат на 50 километра. Вземи две сапунерки и пей, аз съм с Моторола, е, от по-скъпите, дето са 150лв, ама за каквото съм ги взел вършат работа. Реално и две за 80лв ще вършат същата работа.

Коментар

Ами той дори да изкара курс за радиолюбител и да вземе лиценз за ползване на любителските обхвати може да ги ползва единствено за връзка с други радиолюбители. Връзката се прави по определни правила като се ползва позивна която получава с лиценза. Няма как да пита "Пешо, чуваш ли ме? Айде да пием бира" Най евтиният вариант е да се купят 2 радиостанции на 27MHz. Позволената мощност е 5W.Ако се монтират в кола с хубава антена може да се направи връзка на чувствителни разстояния.

Коментар

ilkor написа:
                            Ами той дори да изкара курс за радиолюбител и да вземе лиценз за ползване на любителските обхвати може да ги ползва единствено за връзка с други радиолюбители. Връзката се прави по определни правила като се ползва позивна която получава с лиценза. Няма как да пита "Пешо, чуваш ли ме? Айде да пием бира"
                            Ако си ги слушал на 144 mhz повечето баш така си викат по име по каналите.Иначе курса беше 25 лв преди година и нещо, и държиш един тест в КРС.
                            FIAT БРАВО 1.2 16v

Коментар

Ами едно време и аз бях радиолюбител И дори провеждах технически курсове за обучение на кандидати ...Тогава поне се държеше по стриктно на правилата. Ама сега в държавата няма правила, та радиолюбителите ли да имат ...

Коментар

Working...
                              X