Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Честито ! СерГо Станишев направи първа копка на АЕЦ-БЕЛЕНЕ

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Миро, погледни района около Мариците в гугъл - та той изглежда като лунен пейзаж и сега, огромни кратери, заринати километри земя с тонове боклуци, отровени реки ... при това се е случило съвсем планирано. Без да е имало непредвидено действие на Земята И какво получаваме насреща - отделен ред във фактурата за тока "Невъзстановяеми разходи" ... верно са невъзстановяеми ...Това са фактите - какво можело да се случи еди си кога е съвсем друга работа. След 20, 200, 2000 години може да ни удари астероид - да вземем да лягаме от сега ли и да го чакаме ?

Коментар

ilkor, Мариците са друга приказка. Само дето там е най-голямото "куче влачи рейс’ в енергетиката в България. Вуйчо ми ръководеше екип по "модернизиране" -то им. Напусна работа след две седмици. Мой приятел от университета, участваше от страна на една немска фирма като експерт. Запознах ги и двамата, всички седяхме 30мин. безмълвни. Та така. Още пари има в тая държава за крадене. Не сме тук да си мерим пишките, а да се разтоварваме дори и с глупости. Това с автомобилен форум, нормално е да не пишат експерти в енергетиката, въпреки че се случва. (и определено не се имам за такъв).

Коментар

според мен пък е форум за взаимопомощ - всеки да каже нещо, което знае и всеки да научи нещо, което не знае, и когато му потрябва, да може да направи "информиран избор", било на накладки, кафемашина, тухли, итонг или референдум за АЕЦ. аз поне оттук съм научил много неща. и точно, понеже е автомобилен форум, и то на супер масова марка, нормално е да пишат всякакви хора, вкл. експерти по ядрена, водна, фосилна и пр. енергетика. нямаше да е нормално, ако беше форум за отглеждане на краставички, да речем.
        браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Напротив, абсолютно същото е . Очеизвадно е, няма значение какъв е форума. Дали са краставички, марули, кисело зеле, часовници, автомобили. Това да кажеш, че ядрените отпадъци в момента, които излизат от АЕЦ Козлодуй в бъдеще, много евентуално от АЕЦ Белене, са няколко бидона е смешно. Да не говорим, че дори и няколко бидона, тя трябва да бъдат съхранявани, просто защото, урана не можеш да го обогатяваш безброй пъти. Има си таблици и режими и препоръки, кога къде и и от кого да се прави. В момента тази услуга, при това сравнително евтина се прави в Русия. Фирми конкретни не мога да цитирам, не ми е работа. Като такива, надявам се всички са съгласни, че такива отпадъци съществуват. Щом съществуват трябва да бъдат съхранявани. Русия скоро, ще ни отреже атомните крилца, цената за транспорт, съхранение и обогатяване, ще бъде като цената за всяка една държава от ЕС. Никой не я коментира, просто защото ние не можем да си я позволим. Това означава, че ще трябва да го правим сами. А ние не можем, нямаме нито технологията, нито специалистите, нито опита. Единственото, което остава е вече използвани един път, да ги погребем. Днес 2-3 бидона, утре два-три и така за бъдеще. Този сценарии на мен и на повечето хора не им харесва. Другият вариант да си плащаме, за тези услуги по международни цени. Мисли ли някой, че България има ресурса да го прави? Аз не ... Русия като господстващ лидер в тези услуги в Еропа, непрекъснато увеличава цената на горе-посочените "услуги". Защо го прави? Защото може и иска. "Братушките" не са толкова тъпи - не могат да откажат услугите, защото имат договори за изпълнение на належащите експлоатации дълго след гаранционната им експлоатация. Политиката го изисква - продадеш ли нещо, си длъжен след изтичане на гаранцията, да осигуриш период, в който да извършваш и извънгаранционни услуги към стоката си. Дори и руснаците не искат повече отпадъци, и понеже не могат директно да врътнат кранчето на всички, вдигат и изравняват цените. После щеш не щеш, сам се отказваш. Всичко това се знае, но никой няма финансовата и политическата изгода да се говори за него. Другото е че времето е страхотно навън, нека се раведрим, аз лично ще посадя малко магданозец и копър, ей така от кеф. Производството и достъпа до електроенергия има кой да я мисли, фиат-форум не е един от тях. Нека се придържаме, как сменянето на маслата, трошенето на окачвания и т.н. колеги Аз лично няма какво повече да кажа по темата. Това е мнението ми. Само времето може да покаже кое е вярно и кое не. А ние сме прекалено "малки" и ограничени във времето.

Коментар

http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...rLEOOnvfVrffxw
            Умные не бывают учены; ученые не бывают умны. - Лао-цзы FIAT BRAVA TD100

Коментар

Ами темата е за АЕЦ-а. Та това искам да кажа - да има опасни отпадъци от Козлодуй и те се съхраняват по определен начин.Не толкова опасни но в много по големи количества отпадъци обаче отделят и ТЕЦ-овете работещи с въглища. И са превърнали районът около тях в пустиня. Не говоря за някакви злоупотреби - това чудо което се е получило там си е било планирано - открити мини за въглища, преработка, изгаряне съпроводено със отделяне на вредни газове и стотици хиляди тонове боклук който се съхранява под открито небе. Я виж района около централата в Козлодуй ... всеки може да направи разликата. Пораженията които е нанесло това производство на ток са в пъти повече в сравнение с ядреното.При това електроенергията от ТЕЦ Марица е в пъти по-скъпа от тази на АЕЦ Козлодуй.

Коментар

Аз пък смятам, че ние можем, притежаваме технологията, специалистите, а също и над половинвековен опит в тази област! ОФФ: Настоящата политика на форума не е в моите компетенции. Отнеси я към модераторите, пък те да си решават, дали да закрият раздела. Да те помоля само да изчакаш ден-два, че въпросът с кафемашината ми е важен и все се надявам да изпадне някой смислен вариант.
                браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

!!

БФА - Българската фотоволтаична асоциация категорично отхвърля предложението на синдикатите всички производители на електрическа енергия да внасят част от печалбата си във специален фонд за подпомагане на най-бедните граждани, поемайки част от сметките им за електроенергия. Какво да ви кажа... предполагам, че най-върли противници на тази социална идея са били тези, подписали договори за изкупуване на произведената от тяхните фотоволтаични електроцентрали, на цени над 800 лева за мегаватчас (цени на ДКЕВР преди 4 години)...Сами си преценявайте... Зелената енергия (в частност в България) ми става все по-черна пред очите...----------------------Колеги, споделям това, като инженер магистър по Възобновяеми енергийни източници и технологии!----------------------Споделям и следното:http://www.monitor.bg/article?id=376...------Нека всеки си прави изводите сам!!! АЕЦ Белене беше с първоначална цена 3,997 млрд. евро, после скочи на 6,3 млрд. евра. Турция получава същото за 23 млрд. долара!!!!!!!!!! Всеки второкласник може да извади 23 - 7 = ?

Коментар

ТЕЦ Марица Изток2 вади ток на 6 ст. От АЕЦ-а е на 4,5 ст. това не е в пъти. Друг е въпроса за Марица Изток 1 и 3 ...там е далаверата. Мини Марица са съвсем отделно предприятие. По въпроса за замърсяването аз съм твърдо , че АЕЦ е по-екологичен. Просто трябва да има хранилище, и то не с огромни размери, за отпадъците. До колкото знам се строи в момента....
                    Nissan X-TRAIL 2005 2,2 136hp
                    Ex: Nissan Primera P12 Wagon 2,2 126hp
                    Ex: Fiat Marea Weekend 1,8 16v 97г. бензин & CNG

Коментар

Humpa, напълно споделям твоето мнение в частта за зелената енергия. Вместо да даде някакво макар и минимално дихание за обикновеният потребител, както е в една нормална държава, тук се използва точно от определени хора, да произвеждат енергия, която да се заплаща на огромна печалба, разпределена по равно за всички. Просто дори огромната печалба, се очаква да крайно малък процент от бюджета ни.

Коментар

а да кажеш коя е тая държава, в която допълнителната такса "зелена енергия" е с отрицателен знак и дава "някакво макар и минимално дихание за обикновеният потребител"?
                        браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Working...
                        X