В събота (02.03.2013 г.) енергийната ни система щеше да се срине. За да се овладее положението (според специалистите от оператора) се е наложило да спрат всички ТЕЦ-ове. И какво излиза, че имаме ток в излишество в момента и няма на кой да го продадем. А какво ще стане като заработят реакторите в Румъния и Турция? А ако бяхме построили Белене, както бе по план 2009 г. да заработи І-ви блок и реакторите ли ще трябва да спираме? А като дойде Лятото и фотоволтаиците започват да бълват ток, какво ще правим? Може би ще закрием слънцето? И на кой ще го продаваме този ток като на Балканите ще има в излишество? Или дай да построим Белене, пък после ще продаваме под себестойността, но да не забравяме, че който я построи ще иска да си върне парите/заемите към банките. И като се захване да я строи ще иска някой да му гарантира, че ще му купува тока за 20 години напред по определена цена, която естествено ще бъде тайна! Имаме пресен пример с фотоволтаиците и не знам защо хората се бунтуват срещу ЕРП-тата, след като цената се вдига от друго. Имайте пред вид, че ако построим Белене, тези протести ще ви се струват като ученическа манифестация на 24-ти Май! Хубавото за мен е, че тогава ще съм пенсионер, ако още съм жив!
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Честито ! СерГо Станишев направи първа копка на АЕЦ-БЕЛЕНЕ
Collapse
X
-
Най-тъпото е че заради татко, батко, чичо и т.н. субекти, хората намразиха зелените източници на енергия. И е нормално, как да не ги намразиш като някой хора направиха доста пари, заради гарантираните печалби. Но бабите на село, няма как да го разберат. Те чуват само 2лв. на киловат, ама кой е осигурил тези 2лв., за какво и до кога ... Сбъркан народ сме и това си е
Коментар
-
Не виждам какво сбъркано има в схващането, че хората, които се занимават с мошеничества са мошеници?! Според мен сме си съвсем нормален народ, щом мнозинството от нас осъзнават това.Бих добавил, че точно заради батко и братко, все по-малко хора вярват, че нещо истинско може да се случи в тая държава. Затова и се провали референдума за АЕЦ. Което също е нормална реакция.браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
-
Най-тъпото е, че някой все още си мислят, че нещо може да поевтинее! Няма такъв филм в световната история! По-вероятно е тока да стане 50 ст. за kWh, от колкото да падне на 10 ст. Преди няколко страници бях цитирал прогнозни цени от 12-15 цента за kWh от турската АЕЦ. Колкото и да не ни се вярва и ние отиваме натам.Прост пример! Преди 8 години тон домбаски въглища бе 90 лв., преди 5 години бе 180, преди 3 години 240, а сега е около 300 (285-315 лв. според мястото и търговеца).Нали коментирахме цените на горивата? През 2008 като стигна нафтата 2.60 лв. за литър всички превозвачи вдигнаха цените на билетите с 50%. Билета Видин-София от 10 лв. стана 15лв. След половин година цената падна на 1.80, но цените на билетите не падна. Миналата година цените пак стигнаха 2.60-2.80 дори. Превозвачите отново вдигнаха цените и билетчето Видин-София от 15 лв. стана 20 лв. Цените отново се смъкнаха до 2.50, но никой не свали цената на билетчето. И с храните е същото и с много други стоки! Незнам защо някой продължават да чакат падането на цените! Цени от 23 ст. за бурканче кисело мляко, 36 ст. за литър прясно мляко, 26 ст. за хляб "Добруджа", 1.47 лв. за литър олио и 15 ст. за стъклена бутилка от 250 mL Кока-кола от 25 години са в миналото!Няма начин да няма начин!
Коментар
-
dudulia написа:kiriluz1 написа:nikolovvd написа:На няколко километра от мястото, където е паднал метеорита в Челябинск, имало завод за преработка на ядрено гориво! Та колко казват е безопасна една АЕЦ/ЯЕЦ, която издържала сблъсък с реактивен самолет?Самолетят се движи най-много с 1 км/секунда, а метеорита с 17!Те във Фукушима не са предполагали, че ще има цунами с такава височина, но се случи!
Коментар
-
Германците са тръгнали към друга философия относно електропроизводството, но ще видим до къде ще стигнат, защото предишната с възобновяемите източници забуксува и нещо я зарязаха.Румен_Хинчев написа:Не трябва да се свалят цени , а трябва да се увеличават доходи !Това е постулат в икономиката .Няма начин да няма начин!
Коментар
-
По-вероятно е тока да стане 50 ст. за kWh, от колкото да падне на 10 ст.Код:Има вероятност да стане и 5 стотинки и както е тръгнала работата няма да е далеч годината . :twisted: Помните 1999 когато всички бяхме милионери как са една нощ милионите ни отидоха на вятъра. Тъй че след време може и да стане киловата 50лв и след деноминацията да стане 5 стотинки.През моя живот съм бил свидетел на две такива деноминации 1962г и 1999г. :D
Коментар
-
Честито ! СерГо Станишев направи първа копка на АЕЦ-БЕЛЕНЕ
nikolovvd написа:Германците са тръгнали към друга философия относно електропроизводството, но ще видим до къде ще стигнат, защото предишната с възобновяемите източници забуксува и нещо я зарязаха.Румен_Хинчев написа:Не трябва да се свалят цени , а трябва да се увеличават доходи !Това е постулат в икономиката .FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo
Коментар
-
ми не знаем дали грешиш - повечето не сме работодатели. все пак, според теб работодателите защо наемат хора? да пият кафета или работят? офф: ако познаваш някой работодател, който плаща за пиене на кафе и люлеене на крака, прати насам адреса, че ми писна да заспивам преди да се прибера! ако може на ЛС, че конкуренцията не спи он: атомът е пътя към прогреса и високите заплати!браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
-
nikolovvd написа:В събота (02.03.2013 г.) енергийната ни система щеше да се срине. За да се овладее положението (според специалистите от оператора) се е наложило да спрат всички ТЕЦ-ове. И какво излиза, че имаме ток в излишество в момента и няма на кой да го продадем. А какво ще стане като заработят реакторите в Румъния и Турция? А ако бяхме построили Белене, както бе по план 2009 г. да заработи І-ви блок и реакторите ли ще трябва да спираме? А като дойде Лятото и фотоволтаиците започват да бълват ток, какво ще правим? Може би ще закрием слънцето? И на кой ще го продаваме този ток като на Балканите ще има в излишество? Или дай да построим Белене, пък после ще продаваме под себестойността, но да не забравяме, че който я построи ще иска да си върне парите/заемите към банките. И като се захване да я строи ще иска някой да му гарантира, че ще му купува тока за 20 години напред по определена цена, която естествено ще бъде тайна! Имаме пресен пример с фотоволтаиците и не знам защо хората се бунтуват срещу ЕРП-тата, след като цената се вдига от друго. Имайте пред вид, че ако построим Белене, тези протести ще ви се струват като ученическа манифестация на 24-ти Май! Хубавото за мен е, че тогава ще съм пенсионер, ако още съм жив!
Коментар
-
Хммм, България от 2020год. трябва да изпълни план за "нулево потребление" на ел. енергия за отопление. За фирмите също важат тези правила. Тази година покривите на цялата фирма, в която работя, ще бъде покрита с фотоволтаици, буфери за сгъстен въздух и азот и т.н. Очаква се по първоначални данни, да с спестят поне 25-30% от сегашно изразходваните. Факт, че че догодина ще харчим по-малко електроенергия, не само за отопление, ами и за производство. Журналята могат само това, да вдигат пушилка.http://europa.eu/legislation_summari.../en0021_bg.htm
Коментар
-
Няма такова нещо, като намаляване на потребяваната електрическа енергия.Всички панели, които се поставят някъде са произведени също така някъде. Енергията употребена при производството на панелите обаче никой не я калкулира никъде.Само се огледайте, много добре се огледайте, около вас и ще видите как всеки ден нарастват устройствата около вас, които потребяват ел.енергия - пряко (напр. зареждането на GMS) и непряко (напр. потдържането на обхват до всяка точка на континента). Всички директиви на ЕС ни заробват да употребяваме физически повече енергия - някои пряко, други - непряко.Пример: От 01.01.2013 изтича гратисния период за употреба на някои метали и техни съединения в автомобилостроенето, с която за да се произвеждат отделни възли ще се наложи повишаване на температурите за обработка, което води до по-високи разходи на енергия за загряване/потдържане на температурата на пещите. От 01.01.2014 директивата, която задължава част от автомобилите да се рециклират след като излязат от употреба (безплатно гражданите на ЕС ще могат да ги оставят в одобрени фирми за рецилкиране) става по-строга - повече детайли трябва да бъдат рециклирани. Тези същите метали и техни съединения трябва отново да бъдат загряти над температурата им на топене, за да се рециклират.Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар