Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Продажба на кола... Въпросче?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Продажба на кола... Въпросче?

Значи преди 3 месеца си купих кола, и я регистрирах в КАТ, но не съм я обявил в данъчното все още... сега един пичага иска да я купи, има ли някъкав проблем че колата се не е обявена в данъчното? Правим договор за покупко - продажба и от там нататъка купувача си се оправя с прехвърляне и т.н.? Пропускам ли нещо?

Когато правите договора за покупко-продажба при нотариуса той ще те иска данъчна оценка която ти нямаш възможност да си извадиш.Дали обаче не беше застрахователна оценка.Хайде още някой да помага.
    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

не можеш да я продадеш, ако не си я регистрирал в данъчното... Нотариуса изисква документ за платен данък
      M-Benz E 250 TD 150hp
      M-Benz 200d 75 hp
      Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

Коментар

Той може да си има платен данък за годината от човека от който първоначално я е купил А нотариуса иска застрахователна оценка, но много нотариуси играят комбина със застрахователите и вадят такава оценка на място.
        Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

аз съм й първи собственик на колата в БГ и не са плащани никакви данъци за нея... каква е тази застрахователна оценка? и нещо не ви разбрах трябва ли да, я обява или може да мина между какпките?

Коментар

Martin_66 написа:
            аз съм й първи собственик на колата в БГ и не са плащани никакви данъци за нея... каква е тази застрахователна оценка? и нещо не ви разбрах трябва ли да, я обява или може да мина между какпките?
            Ако със сигурност си решил да я продаваш ти може да минеш между капките . Новия собственик с нотариуса ще оправят данъчната оценка . Както бяха писали колегите по горе нотариуса ще оправи всичко.
            http://vbox7.com/play:1631a342
            http://www.vbox7.com/play:316f1b62
            http://www.vbox7.com/play:fccc2d41
            http://vbox7.com/play:a122a77b

Коментар

ОК, значи, нещата ПО ПРИНЦИП стоят така:Ако си я купил по фактура, нямаш нужда от данъчна оценка, а плащаш 2% данък за придобиване на МПС към местната община по фактурна стойност. С тези 2% ти де факто регистрираш колата, а заедно с това подаваш и декларация в Местни Данъци и Такси. Веднъж регистрирана, колата подлежи на данъчно облагане, което няма нищо общо с фактурната стойност, а се определя от всяка община в рамките на ЗМДТ.Когато отидеш да продаваш колата, нотариусът трябва да ти изиска документ удостоверяващ плащане към Общината на данъка за текущата година. При липсата на такъв, той няма право да изповяда сделката.Така стоят нещата по принцип. Всичко останало зависи от нотариуса.П.П. Да допълня само, че платеният данък е само един реквизит при продажба на автомобила, но няма нищо общо със самата продажба. При продажбата, нотариусът няма право да изповяда сделка при по-ниска стойност от застрахователната стойност на автомобила. Поради тази причина, нотариусите намират законни начини да набавят бързо и ефективно застрахователна стойност съответстваща на желанията на страните по продажбата Но, както казах вече, ти още не си стигнал до там.
              She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Абе между капките може да минеш сега, ама като иде новия собственик да си я обяви в данъчното с договора за покупко-продажба с тебе, дали ония няма да се учудят че не е била обявена досега на твое име...Всъщност като се замисля, може и да не им направи впечатление - така или иначе поне при нас се ходи да се "отписва" колата като я продадеш - значи просто връзка няма...Ама само нотариуса да не ти поиска бележка за платен данък...Имай предвид че подлежиш и на глоба дето досега не си я декларирал - та ще си платиш и данъка, и глобата тогава....
                Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Аз скоро продадох кола която карах около 2-3 месеца ( нов внос ) . Нотариуса ми иска квитанция за платен данък аз разбира се казах ,че още не ми е излезнал данъка. Продадох колата без квитанция от данъчното. След като отидох да си отписвам колата се оказа че трябва да платя данъка за тези 2-3 месеца в който колата е била моя.Имайки впредвид ,че твойта не е заведена може и да мине номера , но трябва да търсиш някой по " захлупен" нотариус.
                  Fiat Stilo JTD ....sold
                  Volvo C 70 ....

Коментар

Единствено нотариуса и сервиза при преминаване на преглед ти търсят квитанция за платен данък, и както казват колегите по-горе ако се разбереш с нотариуса номера може да мине, НО той трябва да впише в договора номера на квитанцията и там ще бъде проблема. Иначе в общината няма никой да те хване на този етап няма обратна информация от новия към стария собственик, когато новия отиде да я регистрира в местни данъци, а ти работа там след подписване на договора нямаш, така че може да излезеш "сух от водата".И още нещо в договора ти се подписваш за верността на горепосочените данни и отговаряш по закона и т.н. и ако нотариуса напише някакъв фиктивен номер на квитанцията носите двамата тази отговорност.
                    FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                    Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

мерси за подробната информация!!!

Коментар

Re: Продажба на кола... Въпросче?

Martin_66 написа:
                        Значи преди 3 месеца си купих кола, и я регистрирах в КАТ, но не съм я обявил в данъчното все още... сега един пичага иска да я купи, има ли някъкав проблем че колата се не е обявена в данъчното? Правим договор за покупко - продажба и от там нататъка купувача си се оправя с прехвърляне и т.н.? Пропускам ли нещо?
                        Отиваш в данъчното, плащаш си глобата ( беше 10 лв. ) за закъснението и после си я избиваш при продажбата. Всичките тия варианти и шикалаквения също ще ти струват пари и най-вече нерви и притеснения.Ччичо Нено
                        Fiat Punto 1,1- 1996г.
                        газ-бензин , "Lovato"

Коментар

Аз като си взимах трошляка нотариуса поиска на стария собственик квитанция за данъка и ....нямаше,при което нотариуса вика може и така,аз ама той удари печата и ЧЕСТИТО!Каза че ще ми издаде някакъв документ за пред данъчните,който съм щял да получа по пощата....мани мани.И сега не смея да се разправям да я заведа,че предишния ако не е плащал данък(а той положително не е) сигурно ще ме накарат аз да го плащам,така де имуществото върви със своите активи и пасиви...

Коментар

сега се сещам за друга врътка... ако отидем аз и куповача лично в КАТ (от един град сме и няма да има нужда от смяна на рег.табели) и кажем че искам да му прехвърля колата пак ли са нужни някъкви договори и т.н.?

Коментар

Martin_66 написа:
                              сега се сещам за друга врътка... ако отидем аз и куповача лично в КАТ (от един град сме и няма да има нужда от смяна на рег.табели) и кажем че искам да му прехвърля колата пак ли са нужни някъкви договори и т.н.?
                              За смяна на талона ми искаха договора в оригинал и копие.Така че ДА!

Коментар

Working...
                              X