Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българи сме нали?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

да,наистина трябва да се стремим не само към писането на кирилица,а и към правилното писане на родния език.Аз също се стремя към това,но всеки е имал моменти когато бърза или просто го е малко мързел
    Alfa Romeo Giulia 2.0T 280hp TI RWD '17 & Fiat Punto Evo 1.4 77hp '10
    ex Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm Q-Tronic '09, ex Fiat Punto 1.2 60hp ELX '00, ex Alfa Romeo 147 1.9 JTDm '05, ex Alfa Romeo 145 1.4 TS 16v '97, ex Fiat Punto 1.1 S '95

Коментар

gogata написа:
      но всеки е имал моменти когато бърза или просто го е малко мързел
      Тук въпроса не опира до мързел... По-скоро е до наученото в училище, в часовете по правопис. Защото ако там не сме се научили - няма къде. Със всичката тая латиница из чатовете, сегашните ученици рязко смъкват нивото на правопис и незнание на родния български езикФрапиращи са изрази като: "боркан", "обийство", "компютар", "управдание", "Балгария (!!!)" и т.н. и т.н...Изрази като тези вече не се числят към "бисерите", защото са трагични...
      1997 Brava 1.6, 16V

Коментар

Crash73 написа:
        gogata написа:
        но всеки е имал моменти когато бърза или просто го е малко мързел
        Тук въпроса не опира до мързел... По-скоро е до наученото в училище, в часовете по правопис. Защото ако там не сме се научили - няма къде. Със всичката тая латиница из чатовете, сегашните ученици рязко смъкват нивото на правопис и незнание на родния български езикФрапиращи са изрази като: "боркан", "обийство", "компютар", "управдание", "Балгария (!!!)" и т.н. и т.н...Изрази като тези вече не се числят към "бисерите", защото са трагични...
        От ученическите "бисери" можем да научим,че е имало именити българи за които не сме и чували: Гейо Милев,Рамбо Силек...Сигурно има и други.

Коментар

Не съм филолог, но много ме дразни неправилната употреба на членовете в нашия език. Изключително често се срещат изрази като "Магазина е в ревизия" и всякакви други подобни. Колеги, на вас това прави ли ви впечатление? Нормално ли е да се пише така, при условие че се учи в началните класове?
          FIAT Idea 1.9 Multijet 2004 г.
          FIAT Tipo 1.4i.e. 1995 г. - предишен. Служи вярно над 9 години!

Коментар

stivst написа:
            Не съм филолог, но много ме дразни неправилната употреба на членовете в нашия език. Изключително често се срещат изрази като "Магазина е в ревизия" и всякакви други подобни. Колеги, на вас това прави ли ви впечатление? Нормално ли е да се пише така, при условие че се учи в началните класове?
            Oсвен,че е в ревизия, магазина понякога е в отпуска.

Коментар

DEYAN IYI написа:
              pinko168 написа:
              Я, колега филолог май... :D
              Поздрави от един незавършил (все още) сърбохърватист
              Поздрави и от един завършил (вече преди доста време ) френска филология, но (май както повечето българи) неработещ по специалността си. :DКолкото до темата - ами трагично е положението! Като ги гледам какви елементарни грешки правят младежите и девойките, които идват за работа при нас (завършили висше образование), чудя се да се смея ли, да рева ли... Отделен въпрос е, че за да напишеш правилно едно изречение, трябва да можеш по-напред да формулираш мисъл, нали?Прочее, поздравявам администраторите, че държат поне на кирилицата във форума!
              ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати

Коментар

stivst написа:
                ...но много ме дразни неправилната употреба на членовете в нашия език...
                Мен пък ме дразни неправилната употреба на Членовете, но не в езика, а ... (Хайде да видим кой ще ми противоречи Yellow_Flash_Colorz_PDT_07 )Сериозно: Винаги съм се чудел защо са тези пълни и непълни членове, членки и членувания - пълна глупост!Не случайно се обсъжда във филоложките среди отмяната им като задължително правило. Иначе съм винаги ЗА "Пълният член отзад" (на думата де)
                VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Аз съм ЗА това да се пише и в интернет на български и то правилен. Не знам защо, но с навлизането на демокрацията и интернет, които по случайност съвпаднаха във времето, хората освен че много обедняха, но и сериозно изпростяха, все едно са забравили елементарни неща от училище, включително и правописа. Без да съм ентусиазиран привърженик на приемането ни в ЕС, ми се струва, че там не се котират неграмотниците.
                  Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

"...Пиша си на БДС клавиатурата и се чудя кой ползва кирилизаторите, фонетичните измишльотини!?!?!?..."Видях, че и други са отоговорили на горния цитат, но и аз да се включа... на ’фонетик’ пиша още от времето на Правец 82... а и почти всички компютри, които са минали през мен, вкл.и този от който пиша сега, нямат гравирана каквато и да било кирилица на клавишите. Пиша и на тъмно, без да гледам буквите на фонетик. А на БДС не мога да напиша едно изречение, без да се изнервя да търся буквите А мразя да пиша на латиница не само във форумите, но и когато се налага да пиша СМС - пак на кирилица. Вярно, че по-малко символи се събират в едно съобщение, но все пак (каквато е и темата) - нали сме Българи?!?Направо съм се ужасявал от изказвания от типа: "Пиша на латиница (маймуница), защото ми е по-лесно" !!!!????Не съм завършил филология, на матурата едно време изкарах 4-ка, но имам претенции, че пиша свестен литературен български... както в книжовната му форма, исто и во диалектот, коj што се збори во Република Македониjа.

Коментар

Working...
                    X