Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

й - Тема за правопис

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Immortal написа:
    Ай тогава да ви питам - има ли някакво правило, което да определя кога ЙА се изписва като Я и кога се оставя...Срещал съм имена МАЯ и МАЙА. За това става въпросЗа грешното изписване на ИА като Я нищо не казвам...Ирке. Сега да не ме погнеш
    Няма бееее, нещо съм те стреснала май... Добре ли спиш нощем? Мисля, че няма такова правило при личните имена. Въпрос на избор е, как да си го напишеш, макар че през комунизЪма, доколкото знам, е било забранено изписването на ЙА в същ.собствено име - демек, не могат родителите ти да те кръстят Майа, трябва да си Мая. Това го знам и от другаря Томов (kosta), неговата жена е Мая, на Дряново си говорехме, че е искала да си смени името на Майа, но не са й разрешили. А сега вече на халката му пише "Майа". :D Свободия!
    "Не търсете възмездие.Рано или късно всеки плаща."
    Ванга

Коментар

Мда...Йамбол! Как само изглежда Или пък йутийа

Коментар

Чудя се въобще какво правят такива теми във форум за автомобили. Супер глупаво е. Тук сме се събрали да си обменяме опит и да споделяме проблемите си, свързани с нашите коли, а не да се учим да пишем. Това се научава още в 4 клас, и който не се е научил тогава, сега е малко късно. :DКолега,явно много ти липсва предупреждението под аватара.Има кой да решава кои теми са допустими за автомобилен форум и то в раздела "Общи приказки"."Модераторски екип на fiat-bg.org"
        Виж бейби не сме глупаци,
        ние сме отбор от здравеняци.
        Да бъдеш с нас знам, че го желаеш,
        така че качвай се на дансинга и започвай да играеш!
        http://www.youtube.com/watch?v=UDWnMXzgeZo

Коментар

Хм, това за ЙА е доста интересна глупост Едва ли за някого е новина, че буквите Ю и Я са съставни от два звука - J+У и J+А, като това се вижда много ясно при изписването на Ю - чертичката отпред е J. (Тук се сещам, че понеже македонците не са вече българи и си употребяват J, всеки уважаващ себе си англоговорящ произнася столицата им Скопдже ).Та понеже някогашната славянска буква J (йот) и без това си съответства на Й, то буквата Я по дифолт си съдържа Й. В този ред от мисли, обратното разчленяване на Я на съставните й части е напълно ненужно. Е, ако някой изпитва необходимост да кръсти детето си МАЙА, отделен въпрос :D
          She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Ще си позволя да напиша и нещо за правоговора . Останах с доста лошо впечатление днес . Как може лекторка по математика на видима възраст 60-70 години ( изглежда по-стара даже ) да казва вместо "е" - "йе" или вместо латинската буква "n" - "йен" После се чудим , от къде се появяват грешките По титла се води професор , а прави елементарни правописни грешки , а и не само тя ...Въпреки всичко , има някои колеги , които пишат направо ужасно ! После защо не им отговарят в темите
            Fiat Punto Mk1 & Alfa Romeo 147 JTD

Коментар

RoMeO_156_GTA написа:
              Ще си позволя да напиша и нещо за правоговора . Останах с доста лошо впечатление днес . Как може лекторка по математика на видима възраст 60-70 години ( изглежда по-стара даже ) да казва вместо "е" - "йе" или вместо латинската буква "n" - "йен" После се чудим , от къде се появяват грешките По титла се води професор , а прави елементарни правописни грешки , а и не само тя ...Въпреки всичко , има някои колеги , които пишат направо ужасно ! После защо не им отговарят в темите
              Хм, гледам ти си от Търново (аз съм от Русе). А откъде е въпросната лекторка? В източна България се говори доста меко по принцип, а особено от по-необразовани хорица из селата, че и от градовете. Ако и тя е от този край, дали става въпрос за неправилна употреба или просто за уникално потъмняване и смекчаване на гласните? Например, много често думата "искане" се чува "исканьи", Елена става "Йильена" и т.н.

Коментар

Ас имъм идно искъньи към Йильенъ Така е, в нашия край така се говори... Но това е също толкова нормално, колкото в западна България пък говорят Е-каво и си слагат ударенията където си искат - Днес ще пиемЕ млЕко, за да не ни е дупЕто мЕко

Коментар

Immortal написа:
                  Ас имъм идно искъньи към Йильенъ Така е, в нашия край така се говори... Но това е също толкова нормално, колкото в западна България пък говорят Е-каво и си слагат ударенията където си искат - Днес ще пиемЕ млЕко, за да не ни е дупЕто мЕко
                  О, да, така е. Из нашия край се говори меко, но граматически правилно поне. В западна България е друго - просто няма никаква система, всеки си говори по свой собствен неправилен начин. Но говорят твърдо, и са изключително горди от това Но да не изместваме темата в тази посока, защото ще ни линчуват задето светотатстваме (особено пък мен)

Коментар

gantcho написа:
                    Хм, това за ЙА е доста интересна глупост Едва ли за някого е новина, че буквите Ю и Я са съставни от два звука - J+У и J+А, като това се вижда много ясно при изписването на Ю - чертичката отпред е J. (Тук се сещам, че понеже македонците не са вече българи и си употребяват J, всеки уважаващ себе си англоговорящ произнася столицата им Скопдже ).Та понеже някогашната славянска буква J (йот) и без това си съответства на Й, то буквата Я по дифолт си съдържа Й. В този ред от мисли, обратното разчленяване на Я на съставните й части е напълно ненужно. Е, ако някой изпитва необходимост да кръсти детето си МАЙА, отделен въпрос :D
                    Преди години Я се е изписвало така: ꙖП.П. Явно е въпрос на кодировка... Изглежда като IA свързани с чертичка.Уникод: U+A656

Коментар

Immortal написа:
                      Преди години Я се е изписвало така: Ꙗ
                      На мястото на някогашното Я виждам единствено едно квадратче, но дълбоко се съмнявам, че точно това си имал предвид

Коментар

Аааа, само не почвайте тема за правоговор, че отиде коня в ряката. К’о стана с "исконен"?
                        Ванга

Коментар

Grisha_bravo написа:
                          ще правим не се притеснявай ама няма да е сега заради времито и щото на алфата и се убаждат ремаците като ги сменя като си я стегна ще се пусним пък през това времи с никито ще си допонаправите ’ стоковите коли ’ и ще се пусним . знам че не обичате да падате ама не можи да карате все най бързите коли и все скачате на нещо което сте сиг че ще биете !!!!!!!!!!!!!!!!
                          Ей го един бисер...Бърза да кара, ама да се беше научил малко на правопис...Да не говорим за пунктоация, главни букви и пр.

Коментар

Дидо бе, ще ме прощаваш, ама защо "пунктОация"? "ПунктУация" е правилното изписване!
                            Ванга

Коментар

Irka_fihi написа:
                              Дидо бе, ще ме прощаваш, ама защо "пунктОация"? "ПунктУация" е правилното изписване!
                              Барем от деликатност да си беше премълчала Ми прати му ЛС, човекът прави една грешка на 1000 поста :D

Коментар

Деликатност? Аз тая дума не я знам какво означава... Yellow_Flash_Colorz_PDT_04 Yellow_Flash_Colorz_PDT_04 Той е един от най-грамотно пишешите тук, така че, не му се разрешава даже и една грешка на 1000 поста!!! Пък и е от хората, които носят на критика и вярвам, че няма да ми се разсърди. :D
                                Ванга

Коментар

Working...
                                X