Аз пък тотално бях отхвърлил идеята за дублетна форма. Ама на, БАН ме изненадаха. Хак им е дето им спират парите Нещо ме гложди, ще проверя и аз довечера.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
й - Тема за правопис
Collapse
X
-
Изначален, извечен, изконен (из- морфема).... Такова животно като иСконен няма. Има само хора, стремящи се към слава (и пари), трупайки кредити и обявявайки се срещу всякакви правила на езика, защото тъй щяло да бъде по-лесно на неграмотното българско население. Между другото тези неща се учат (поне аз съм ги учила) по български в средното, но не си спомням кой клас, заедно с коситба, наредба.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Irka_fihi написа:...Гледам, че сте избистрили "имен", "именен" и прочее...Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
ele написа:Изначален, извечен, изконен (из- морфема).... Такова животно като иСконен няма. Има само хора, стремящи се към слава (и пари), трупайки кредити и обявявайки се срещу всякакви правила на езика, защото тъй щяло да бъде по-лесно на неграмотното българско население. Между другото тези неща се учат (поне аз съм ги учила) по български в средното, но не си спомням кой клас, заедно с коситба, наредба.
Коментар
-
ele написа:Изначален, извечен, изконен (из- морфема).... Такова животно като иСконен няма. Има само хора, стремящи се към слава (и пари), трупайки кредити и обявявайки се срещу всякакви правила на езика, защото тъй щяло да бъде по-лесно на неграмотното българско население. Между другото тези неща се учат (поне аз съм ги учила) по български в средното, но не си спомням кой клас, заедно с коситба, наредба.She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар
-
Irka_fihi написа:Не, не, аз не говоря за дублети на представки, разбира се, няма такова нещо. Имах предвид, че е възможно да е прието за правилно изписването и на двата варианта на думата, въпреки че няма предлог "ис" - демек тази дума да е изключение от правилото.
Коментар
-
ele написа:....:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
www.cyxap.com
Коментар
-
Malone написа:ele написа:...Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Еле, не ща да споря, но явно ти не знаеш кои са: Л.Андрейчин, Л.Георгиев, Ст.Илчев, Н.Костов, Ив.Леков, Ст.Стойков, Цв.ТодоровБих се доверил на изданието на Института по Български език към БАН, издадено от държавното издателство "Наука и изкуство", отколкото на изд.’Петър Берон’. Приеми, че съм прав в по-горния си пост - всъщност наистина съм прав. Между другото, с колко думи е речника, който ти ползваш? Може просто да е с по-малко думи и да са пропуснати някои А някой няма ли "Правописен речник на Българския език", че аз нямам. Там ще да е най-правилно.П.П. Поправих си неволната грешка от Култура на Изкуство. Пардон!
Коментар
-
ми хубу - пишете си го иСконен, аз ще го пиша иЗконен. Голяма работа станало. Всеки може да изкара поне 10 бумаги с доказателства кое как се пише и всеки твърди - ама твоето не е написано от такова светило на науката или твоето не е издадено от "Наука и Култура", нищо, че по това време само това издателство издаваше подобни книжки. между другото, иЗконен се използва в сайта на парламента, както и в Българската електронна лингвистична библиотека. В гугъл иЗконен се среща два пъти повече, макар и това да не е показател, разликата не е 10-15%. иЗконен се използва и в различни журнали, издадени от БАН (срещат се в интернет).Пък и ако човек погледне в гугъл, май иСконен-иЗконен е като кокошката-яйцето. За разлика от второто, обаче, има решение.А и в Български етимологичен речник, издаден от Института за български език към БАН се говори за иЗконен.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
ele написа:ми хубу - пишете си го иСконен, аз ще го пиша иЗконен. Голяма работа станало. Всеки може да изкара поне 10 бумаги с доказателства кое как се пише и всеки твърди - ама твоето не е написано от такова светило на науката или твоето не е издадено от "Наука и Култура", ....She was only a whisky maker but he loved her still.
Коментар
-
gantcho написа:ele написа:ми хубу - пишете си го иСконен, аз ще го пиша иЗконен. Голяма работа станало. Всеки може да изкара поне 10 бумаги с доказателства кое как се пише и всеки твърди - ама твоето не е написано от такова светило на науката или твоето не е издадено от "Наука и Култура", ....Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар