Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

й - Тема за правопис

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Аз пък тотално бях отхвърлил идеята за дублетна форма. Ама на, БАН ме изненадаха. Хак им е дето им спират парите Нещо ме гложди, ще проверя и аз довечера.
    like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Речници много. Не знам дали има някакво издание, за което да се знае, че е официално и актуално в момента.
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Изначален, извечен, изконен (из- морфема).... Такова животно като иСконен няма. Има само хора, стремящи се към слава (и пари), трупайки кредити и обявявайки се срещу всякакви правила на езика, защото тъй щяло да бъде по-лесно на неграмотното българско население. Между другото тези неща се учат (поне аз съм ги учила) по български в средното, но не си спомням кой клас, заедно с коситба, наредба.
        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

simeon3000 написа:
          Спорите тука, гаче ли сте даскалици по български
          Ти да видиш след малко като изкараме и плетките .
          Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Irka_fihi написа:
            ...Гледам, че сте избистрили "имен", "именен" и прочее...
            Ще ме извинява другарката Ирка - бях нощна смяна и чак сега виждам, че не е употребила на място думата "прочее". Има разлика между "прочее", "прочие", "впрочем" и "междупрочем". Тук явно е искала да каже "така нататък" и е трябвало да му тури прочието. "Прочее" означава нещо като "между другото", "и така". Пример - прочее, къде карахте миналата Нова година?
            Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

ele написа:
              Изначален, извечен, изконен (из- морфема).... Такова животно като иСконен няма. Има само хора, стремящи се към слава (и пари), трупайки кредити и обявявайки се срещу всякакви правила на езика, защото тъй щяло да бъде по-лесно на неграмотното българско население. Между другото тези неща се учат (поне аз съм ги учила) по български в средното, но не си спомням кой клас, заедно с коситба, наредба.
              исконен 1.(много стар) (age-)old, ancient; (за враг) old; (за желание) long cherished; 2.(първоначален) original - Българско-Английски речник, изд.Наука и изкуство, 1988 г. III издание, том 1, стр. 324В същия речник, на стр.292:изкомандувам - ...изконсумирам - ....и т.н. (изконен изобщо няма)Аз също винаги съм мислил, че иЗконен е единствено правилното, но явно не съм бил прав. Човек се учи, докато е жив.Добре е и ЕЛЕ да си провери източниците.От друга страна, в online правописен речник на българския език, http://vanyog.com/grammar-bg/online/about.php , дава като единствено правилно "иЗконен". Тук също: http://pravopisen.onlinerechnik.com/Склонен съм да вярвам, че самата дума е чуждица, русизъм, и едното е оригиналния й вариант, а другото - побългареният.Въпреки това, се доверявам повече на речниците, които са издавани в по-грамотните времена, отколкото на неизвестни онлайн речници...

Коментар

ele написа:
                Предполагам същите тези народни предатели са се поругали и с думата ""въЗСтавам", при която вечните, според някои, морфеми ВЪЗ и ИЗ са се асимилирали в нещо друго... Вече съм у нас, тук английски речници - бол. И във всичките се среща само иСконен, но не и иЗконен. Еле, имаш право да спориш с нас, но все пак речниците се пишат от хора, които, поне на теория, знаят повече. Особено пък "Български тълковен речник"A опростяването на английския език е страхотна идея - ще почна да си го уча наново
                She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

Съвременен български език; Бояджиев, Куцаров, Пенчев; издателство Петър Берон. Приятно четене

Коментар

Irka_fihi написа:
                    Не, не, аз не говоря за дублети на представки, разбира се, няма такова нещо. Имах предвид, че е възможно да е прието за правилно изписването и на двата варианта на думата, въпреки че няма предлог "ис" - демек тази дума да е изключение от правилото.
                    Аз имам същите подозрения.Може да са приели, че всъщност думата не е съставна. Щото би трябвало ако е съставна, да е "из-конечен" а не "из-конен". Като напр. "безконечен".Думата е навлязла в нашия език от руски, където правилното изписване е "исконньiй", и от там "исконен". В последствие са се опитали да я побългарят до "изконен", като в по-старите речници има и двете форми, в по-новите оригиналният русизъм е вероятно отпаднал.

Коментар

ele написа:
                      ...
                      Да, тия на Immortal са фалшиви, на Ганчо също, само този "Съвременен български език; Бояджиев, Куцаров, Пенчев; издателство Петър Берон." е единствения.Пф ...И ай’ да се върнем на неграмотността. Че аз, ако някой напише исконен или изконен, въобще няма да ми направи впечатление. Ама "амуртисиори", "удобрявам" и "прожини" ме вадят от равновесие.
                      .:: Just because I am unique does not mean I am useful ::.
                      www.cyxap.com

Коментар

Malone написа:
                        ele написа:
                        ...
                        Да, тия на Immortal са фалшиви, на Ганчо също, само този "Съвременен български език; Бояджиев, Куцаров, Пенчев; издателство Петър Берон." е единствения.Пф ...И ай’ да се върнем на неграмотността. Че аз, ако някой напише исконен или изконен, въобще няма да ми направи впечатление. Ама "амуртисиори", "удобрявам" и "прожини" ме вадят от равновесие.
                        Явно не знаеш кои са... простено ти е Това, което те са написали, ми вдъхва малко повече доверие. Между другото, откривала съм грешки в речници.

Коментар

Еле, не ща да споря, но явно ти не знаеш кои са: Л.Андрейчин, Л.Георгиев, Ст.Илчев, Н.Костов, Ив.Леков, Ст.Стойков, Цв.ТодоровБих се доверил на изданието на Института по Български език към БАН, издадено от държавното издателство "Наука и изкуство", отколкото на изд.’Петър Берон’. Приеми, че съм прав в по-горния си пост - всъщност наистина съм прав. Между другото, с колко думи е речника, който ти ползваш? Може просто да е с по-малко думи и да са пропуснати някои А някой няма ли "Правописен речник на Българския език", че аз нямам. Там ще да е най-правилно.П.П. Поправих си неволната грешка от Култура на Изкуство. Пардон!

Коментар

ми хубу - пишете си го иСконен, аз ще го пиша иЗконен. Голяма работа станало. Всеки може да изкара поне 10 бумаги с доказателства кое как се пише и всеки твърди - ама твоето не е написано от такова светило на науката или твоето не е издадено от "Наука и Култура", нищо, че по това време само това издателство издаваше подобни книжки. между другото, иЗконен се използва в сайта на парламента, както и в Българската електронна лингвистична библиотека. В гугъл иЗконен се среща два пъти повече, макар и това да не е показател, разликата не е 10-15%. иЗконен се използва и в различни журнали, издадени от БАН (срещат се в интернет).Пък и ако човек погледне в гугъл, май иСконен-иЗконен е като кокошката-яйцето. За разлика от второто, обаче, има решение.А и в Български етимологичен речник, издаден от Института за български език към БАН се говори за иЗконен.

Коментар

ele написа:
                              ми хубу - пишете си го иСконен, аз ще го пиша иЗконен. Голяма работа станало. Всеки може да изкара поне 10 бумаги с доказателства кое как се пише и всеки твърди - ама твоето не е написано от такова светило на науката или твоето не е издадено от "Наука и Култура", ....
                              Изкуство! "Наука и Изкуство" Мда, всеки е прав за себе си. Мисля, че всеки отдавна прие гледната точка на опонента, но изключения винаги има
                              She was only a whisky maker but he loved her still.

Коментар

gantcho написа:
                                ele написа:
                                ми хубу - пишете си го иСконен, аз ще го пиша иЗконен. Голяма работа станало. Всеки може да изкара поне 10 бумаги с доказателства кое как се пише и всеки твърди - ама твоето не е написано от такова светило на науката или твоето не е издадено от "Наука и Култура", ....
                                Изкуство! "Наука и Изкуство" Мда, всеки е прав за себе си. Мисля, че всеки отдавна прие гледната точка на опонента, но изключения винаги има
                                Това го кажи на колегата Immortal, аз го копирах от него.

Коментар

Working...
                                X